Възможно ли е Путин да признае "Малорусия" на Захарченко?

Това би могло да бъде изненада в руската предизборна кампания
Обновена: 20 юли 2017 07:03 | 19 юли 2017 22:33, Елка Василева
180
Възможно ли е Путин да признае "Малорусия" на Захарченко?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Прибързано би било да вярваме на уклончивите опровержения от Кремъл. Москва може да признае сепаратистките републики и това да стане главната изненада в руската предизборна кампания, пише Константин Егерт, Дойче веле" (руска редакция).

Изявлението на "лидера" на т. нар. Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко, че се създава нова държава - "Малорусия", и то с претенции за цялата територия на Украйна, отприщи вълна от шеги в социалните мрежи - какви разпивки спретвало вечер донецкото ръководство и колко бил як донбаският кокаин.

Началството на съседното сепаратистко образувание - "Луганската народна република", заяви, че "ЛНР не участва в никакви обединителни проекти. Но това само насърчи шегаджиите.

После два източника съобщиха за в. "РБК" - анонимно, разбира се, че думите на Захарченко сюрпризирали Кремъл. След което Дмитрий Песков съобщи, че "руската страна остава ангажирана с договореностите от Минск". И добави, че идеята за "Малорусия" изисква "осмисляне и анализ". Сиреч "както я осмислим, така ще стане". И покрай другото един сигнал към Петро Порошенко: "Започнете да изпълнявате Минските споразумения, че инак . . ."

Бъдещето на Донбас и "хуманитарните съображения"

Според мен Кремъл забулва нещата с тази мъгла, за да запази до някое време интригата по повод съдбата на заграбения де факто Донбас. Нека припомним какво стана там през последните месеци: рублата бе призната за официална валута на местните "републики"; училищата минаха окончателно на руски пособия и програми; фактически бяха заграбени предприятия на украински физически и юридически лица; Русия призна паспортите на "ДНР" и "ЛНР" - естествено само по чисто "хуманитарни съображения". Знаем, че за официална Русия те винаги са от голямо значение - примерно в Сирия.

Още по темата

Всичко това прилича на бавнотечаща анексия. Официално обаче анексия няма да има. Първо, би станал твърде голям рискът от нови, сурови санкции. Второ, идеята за влизане на "ЛНР" и "ДНР" в състава на Русия според анкети среща подкрепа най-много у четвърт от жителите на Русия. Затова пък повечето, напротив, са склонни "общо взето" да подкрепят морално и материално хората в Донбас.

"Щом си против Путин, значи си против руснаците!"

Убеден съм, че в навечерието на президентските избори в Русия тече подготовка марионетните републики официално да бъдат признати под предлог "да спасим руското население". Окончателно решение естествено още няма - Кремъл винаги гледа да остане със свободни ръце до последния момент. Но президентската администрация май не е открила друга идея, способна да вдигне някаква патриотична вълна преди изборите, ключови за Путин - освен руския национализъм ала Милошевич.

Да беше искал Путин само гарантирано да бъде преизбран от апатичните граждани, щяха да свършат работа избори с вечните му съперници Жириновски и Зюганов, с ниска активност и без триумф. Да бе пожелал истинска легитимност, би кръстосал саби с Алексей Навални. Но това ще значи за пръв път да склони на телевизионни дебати в пряк ефир, истинска публична критика и дори (кой знае?) на втори тур - и пак без гаранция за бляскав резултат. При това след Навални тръгват все повече млади умерени националисти, загрижени за Северен Кавказ и за положението на руското население в Централна Азия. Което само увеличава риска за Путин, обвързан с чеченския въпрос и специалния статут на Рамзан Кадиров.

Остава, както се е случвало, да бъде измислен нов повод за триумф и вдигане на рейтинга. Дочух в частен разговор със служител, близък до канцеларията на Ангела Меркел, че поводът ще е нещо, наричано в Берлин "абхазизация на Донбас".

Икономиката няма да литне до небето в близките шест месеца, а другата война на Кремъл - сирийската, не буди сред публиката голям интерес. А и просто няма как да уредиш голяма решаваща победа в Близкия изток. Засега обаче е възможно в Източна Украйна. Любопитно е, че всички видни лидери на руските националисти в момента са неутрализирани от тайните служби в Русия. Ето и лозунг: "Щом си против Путин, значи си против руснаците!" - защо пък не?

Меркел, бойкотът и свободата за маневри на Порошенко

След признаването на сепаратистките образувания Западът ще реагира умерено. Мисля, че ако Путин признае "републиките" за независими, ЕС и САЩ ще наложат нови санкции. Но те едва ли ще бъдат твърде сурови. А и не се очаква Берлин и Париж да променят негативната си нагласа към оръжейните доставки за Украйна. Администрацията на САЩ е погълната от сирийската война и Северна Корея, реформата в здравеопазването и наближаващите междинни избори за Конгрес. Западът естествено може да организира бойкот на световното футболно първенство през 2018 г., чийто домакин ще е Русия. Но и това още не се знае.

Единственият истински проблем е, че признаването на "ДНР" и "ЛНР" обективно ще е добре дошло за Петро Порошенко. Украйна отново ще стане жертва на Русия. След което нейният президент сто на сто няма да бъде обвързан с минските споразумения (те просто ще изгубят всякакъв смисъл) и ще се отърве изцяло дори от хипотетичен натиск на Запада по въпроса за бъдещото политическо устройство на Източна Украйна.

Осемте месеца, оставащи до президентските избори, са много дълго време като за Русия. Не са много обаче реалните варианти, осигуряващи на Владимир Путин убедителна изборна победа. Проектът "Малорусия" може днес да изглежда странна фантазия на Захарченко. Но както показват последните 10 години, неща, изглеждащи странно днес, утре лесно се превръщат в политическа реалност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Ами то е даже наложително! От Киев отдавна не им изплащат заплати и пенсии, не ги снабдяват, обстрелват ги непрекъснато пък уж ги искат в състава на Украйна. Ама насила хубост не става.
110
4
 
3
 
! Отговори
МИЛОШ ОСМАНСКИ преди 6 години
До АнонименКВО ПРАВИМ - НАЛЯГАМЕ СИ ПАРЦАЛИТЕ !!!! ЩЕ ПРАВИМ МАГИСТРАЛИ И ОГРАДИ ПЪК ХОРАТ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ - НЕ ТУРЦИ БУШМЕНИ ЩЕ СТАНЕМ С ТАЗИ ДЪРЖАВА ТЕЗИ ТИКВИ И ПАТРИОТАРИ.
109
3
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Право за самоопределение на населението или ненарушимост на границите и териториална цялост. Кое от това е на първо място, кое има приоритет? Кое е "евроатлантическа ценност"? За населението на Косово - правото на самоопределение. А за Донбас?
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 123Не се мотайте, а стягайте куфарите за конските вагони София - Белене.конски вагони има само в рассия бе ушaнко.
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОт укро- фашистките репресии се ражда нова , мощна славянска държава------------Я погледни картата.Тая мощна славянска държава е колкото 1/3 от България и населението и е под 2 млн. души. Просстак...
106
8
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До НаблюдателРусия също както САЩ има свои стратегически интереси и тези интереси никога няма да допуснат Украйна да стане зависима държава от САЩ ...--------------А желанието на 30 млн украинци къде го слагаш?
105
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин никога няма да ги признае. Той е двуличник. Изпраща "отпускари" да се бият там и в същото време се прави на невинна девица. Като *** дете пред майка си.
104
11
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
За разпалването навоени конфликти кремълското диктаторче го чака трибуналът в Хага...Освен ако поддобно на немският си събрат Адолф не се налапа с цианкалий
103
7
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До година-две ДНР и ЛНР без "анексия" ще си бъдат на практика руски територии без значение с какви имена ще ги кръсти Кремъл за "политичеко благозвучие". А до още 4-5 години държавата Украйна ще се превърне в географско понятие указващо покрайнините на Русия, каквото си е била векове наред. Русия също както САЩ има свои стратегически интереси и тези интереси никога няма да допуснат Украйна да стане зависима държава от САЩ ... с цената на хибридни войни, анексии и т.н.
102
0
 
15
 
! Отговори
Фактите преди 6 години
На който приказките на Захарченко му изглеждат нереални, скоро ще се убеди, че казаното до края на тази година ще е реалност. Всеки що-годе запознат с нещата в Донбас е наясно, че Захарченко няма да произнесе и един звук без да му е подаден текст от Москва. Ако някой е посетил дори и за един ден Донецк и Луганск, няма как да не е наясно, че там няма вече нищо украинско - нито валута, нито учебни дори. Местните нямат и украински паспорти. На практика ДНР и ЛНР от поне 2 години са си 100% руски.
101
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малорасляка Путин трябва да признае Малорусия все пак това е родината на червените лилипути.
100
7
 
11
 
! Отговори
bb преди 6 години
Ами нали искаха "чемодан, вокзал, масква", ето вдигнаха си чуковете и към Масква. Сега всички трябва да са доволни, нали. А Запада да си припомни случката с Косово. Право на самоопределение, какво да правиш.
99
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
рашките няма ли да се прибират на родната си планета на маймуните? Много се застояха на Земята.
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 109Сигурно Путин е пратил зелени човечета и в Косово за да го признаят ?тц - само в Крим, Донбас, Грузия, Сев.Осетия, Наг.Карабах, Приднестровието, Кавказ и т.н.
97
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито Новорусия, приветстваме те.
96
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Действията на Русия за пореден път показват ...каква всъщност и тя. Както и да се криви да лъже или да сменя власт ...накрая винаги прави войни и цепи държави. За тези които не вярваха ...дойде момента да го видят :))
95
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоПак да напомня на интелектуалеца Калеко Отдалеко, че съдът в Хага вече определи подобни формирания на държави като непротиворечащи на международното право. Честито!
94
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малорусия ще я има за ужас на платените русофоби.
93
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоИ по три поста да пускаш , все ще са толкова прости !
92
20
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Както вече казах никой няма да признае туморните образувания на проядения организъм с марка РАША. А мнението на нашенските *** също е невалидно, защото то винаги се раличава коренно от официалната позиция Българската държава.