Денят, в който Хитлер трябваше да умре – атентатът от 20 юли 1944 г.

Организаторите на покушението - предатели или герои?
Обновена: 20 юли 2017 22:12 | 20 юли 2017 22:03, Елка Василева
83

Непосредствено след атентата: Хитлер и хора от обкръжението му се укриват в бункер. Снимка: Дойче веле / dpa

На 20 юли 1944 година Хитлер трябваше да умре. На този ден офицери от Вермахта извършват атентат срещу него, но Хитлер оцелява. А атентаторите? Дълги години ги смятат за предатели. Днес те най-сетне са герои, пише Дойче веле.

Шест години след края на Втората световна война, през лятото на 1951 г., демоскопският институт "Аленсбах" прави анкета. Въпросът, отправен към германците, е какво мислят за събитията от 20 юли 1944 година. Едва една трета от участниците в допитването изразяват положително мнение за организаторите на неуспешния опит за сваляне на Хитлер от власт.

Още шест години по-късно германците продължават да мислят по същия начин - повечето от тях се противопоставят на решението едно училище да бъде кръстено на името на главния организатор на атентата - Клаус фон Щауфенберг.

Покушението срещу Адолф Хитлер, извършено на 20 юли 1944 година, е най-значимият опит за преврат по време на нацистката диктатура. Организаторите на атентата са от аристократичните среди, повечето от тях са високопоставени офицери от Вермахта.

Висш офицер е и Клаус фон Щауфенберг, който поставя взривното устройство в главната квартира на Хитлер. При експлозията Хитлер е ранен, но оцелява. Заговорът се проваля, а Щауфенберг е заловен и екзекутиран още на следващия ден. По-късно са убити и всички останали участници в опита за атентат.

Думи, останали в историята

Националсоциалистите ги обявяват за държавни предатели, изменили на офицерската клетва за вярност към Хитлер. Дори и след края на Втората световна война голяма част от германците продължават да ги смятат за изменници. Първият президент на Федералната република Теодор Хойс е на съвсем друго мнение. През 1954-та, в реч по повод 10-годишнината от атентата, той се опитва да разбуди германците и да ги убеди, че съпротивата срещу Хитлер е не предателство, а заслуга.

“Речта на Теодор Хойс предизвиква обрат в нагласите на германците по този въпрос”, казва Рюдигер фон Фос в интервю за Дойче веле. Неговият баща е бил участник в заговора срещу Хитлер, а самият той е юрист, посветил живота си на една задача - да поддържа буден спомена за германската съпротива срещу Хитлер.

Издал е книга с речи, държани в Германия по повод чествания на годишнини от атентата. “Когато човек чете тези речи, получава цялостна представа за дебата около духовната и политическата същност на съпротивата, а и вижда как в съзнанието на германците значението на датата 20 юли 1944 постепенно се променя”, споделя Фос.

Основната заслуга за това е на президента Теодор Хойс - и на неговите решителни думи, благодарение на които атентатът срещу Хитлер постепенно бива осъзнат като бунт на съвестта. "Теодор Хойс беше първият, който заговори за провала на политическите елити в Германия", посочва Рюдигер фон Фос.

Убийството на тиранина е морален дълг, заявява през 1958 година и социалдемократът Карло Шмит. Негови са и тези паметни думи: "Когато няма друг път за измъкване от злото, морална повеля е да бъде убит онзи, опитал се да тласне към безчовечност цял един народ".

"Още не сме изпълнили дълга си"

Много години минават, преди заслугите на бойците от съпротивата да заемат подобаващо място в колективната памет. За това допринасят оратори като писателя Карл Цукмайер, който през 1969 година казва следното за Щауфенберг и неговите съмишленици: “Тези мъже осъзнаваха, че шансът им да успеят е нищожен, но че въпреки това са длъжни да го сторят. И те рискуваха - с надеждата, че дори и да се провали, делото им ще бъде мощен сигнал за утрешния ден”.

Днес някогашните "предатели" отдавна вече са герои. "Само че в училище все още се научава твърде малко за германската съпротива", казва Рюдигер фон Фос. И добавя: "Липсата на достатъчно гражданска смелост винаги вреди на демокрацията". Или както казва Теодор Хойс през 1954 година: "Още не сме изпълнили дълга си".
 


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Хитлер,Митлер,но делото му го продължава ЕС,на пръв поглед с мирни средства.
50
0
 
4
 
! Отговори
неблагодарници преди 1 година
До KONSTANTINOW

Жалкото е, че националните предатели вършат най-много работа на нашите генерали!
49
0
 
5
 
! Отговори
безумие преди 1 година
За какво и бяханужни на Европа двете световни войни освен да бъде затрита!
48
2
 
3
 
! Отговори
съдба човешка преди 1 година
До Анонимен

49 неуспешни опити за атентат!!!! Не е ли това СЪДБА??? Хитлер не е луд!
Един луд не може да разтърси света! Тежко зажертвите!
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер оцелява заради дървената маса. Прочетете. Дървото е най-добрият и устойчив материал. Ако беше в наше време, всички щяха да са се опушили и отпътували на оня свят от топящите се пластмаси.
46
3
 
10
 
! Отговори
KONSTANTINOW преди 1 година
ЧУДНО ЗАЩО НАШИТЕ ГЕНЕРАЛИ И ДРУГИ ВИЗШИ ВОЕНИ КОИТО СА СЕ КЛЕЛИ ДА СЛУЖАТ НА НАРОД И РОДИНА ТЪРПЯТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ,ПРЕСТЪПНИЦИ И ЧУЖДИ СЛУГИ ДА СЪСИПВАТ РОДИНА И НАРОД?
45
5
 
24
 
! Отговори
Промити мозъци преди 1 година
Алчността на европейците ги затрива като етнос. Само в битката при Вердьон в I Св. Война загива елита от млади хора на Франция, да не говорим за безсмислените касапници в двете световни войни, които на практика обезкръвяват БЯЛА Европа. Освен, че САЩ стават хегемон след 1945, Европа която се би зверски близо 40 години за ресурсите от колониите... на практика губи всички колонии. И най-важното --- именно след 1945 в ЕВропа идват пълчищата от черни и мюсюлмани.
Ето това е Хитлер, промити мозъци!!!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Само че в училище все още се научава твърде малко за германската съпротива"
"Още не сме изпълнили дълга си" - е, то според едни дълг се изпълнява с лозунги, а според други с дела.
43
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен и двете световни войни са абсолютно идиотски!
И никой не може да ме убеди в противното!
Те са ужасни за населението,икономиката,разрухата,българския златен лев,пълна трагедия и загуба на човешки ресурс,икономическата и научната мощ на Европа като цяло и т.н.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До шматка
Грешиш.Хитлер си въвежда собствена парична система,необвързана с банките,той вкарва банкерите в затвора.
41
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреийските фамилии сасипаха Германия и с влогове в комунистите се.опитаха да я убият тотално.Хитлер е спонсориран от същите но той си живее до старини в Аржентина.От 4 милиона в Аушвиц жертвите са 1.5 в момента."(Иди)Ела и виж" в Аушвиц както е и озаглавен един филм и всяка година се бълват поне по два бисера от евреилууд в ю ес ей.Всичко се контролира от тия не от днес а от преди Наполеон.
:)
40
10
 
3
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 70

Първата фаза както казваш е стоварила върху и без това изнасилена Германия огромни дългове(кредити).Най вероятно хахото е взел тези пари с ясното съзнание че няма да ги връща.
39
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата фаза,когато Хитлер въвежда ред,парична система,социални дейности и т.н. в страната си,може да се каже,че е успешна,но след започване на войните се ..и.р.а. и се вижда,че този човек не е пълноценен,бил е болен,суеверен,недалновиден,
зависим,страхливец,с комплекси към жените и т.н.Да не говорим и за варварствата,но той лично не е отивал в рискованите зони,а иначе не се посвенява да изпраща деца да воюват на фронта.За мен той е разрушител,защото Европа пада на дъното,вследствие на лудостт
38
6
 
20
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Глупости пишеш.Психаря не е имал никакъв шанс дарспечели войната.Германия не е разполагала с никакви ресурси .Не е можел да обезпечи тази война и с хора.Де факто стратегическите победи на Германия са до '41г.От там нататък е имало отлагане на капитулацията
37
3
 
20
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
И той, и Сталин са само кукли на конци. Четете историята, и разберете кои имат полза от една война между двете страни в онова време, и тогава правете коментари
36
12
 
15
 
! Отговори
БЯЛ ВЪЛК преди 1 година
Аз може да съм бял националист, но Хитлер не ме интересува, той е бил против славяните, окупирал е скандинавски държави и убивал бели хора, сключвал е сделки с мю(юлманите, неговия режим НЕ може да се нарече бял национализъм. И сега в нашето време белите националисти го възхваляват, но това не е правилно.
35
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: 64

На първо място нямаше да започва световна война.
Подмамил е такива политици като Чембърлейн със искания за справедливо възмездие за Германия и териториални компенсации... само че не се е спрял дотам!
34
11
 
15
 
! Отговори
Калин Савидж преди 1 година
Проблема на Хитлeр е бил в това, че е бил избиващ комплекси психар, който не е слушал и изпълнявал това, което са му говорели генералите от Вермахта! Ако ги беше слушал, никога нямаше да загуби войната!
33
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Техническата революция тръгва от Германия.И от там към останалите държави.Дори учените или техническата документация се прибират от противниците им след войната. Хитлер е невеж и кръгъл ***,защото немската нация е държала в ръцете си цялата наука и не е имала нужда от тази война,която разрушава не само Германия,но и цяла Европа!Да не говорим и за милионите невинни жертви,най-вече от бялата раса,която раса той уж е искал да запази.Освен това е бил суеверен,вярващ в някакви отвлечени спиритуалн
32
12
 
14
 
! Отговори
До 60: преди 1 година
Точно кукуто Хитлер е бил манипулиран от Уол Стийт и Англия да започне война със СССР. Как мислиш, че един алкохолик по кръчмите ще намери средства и да участва и спечели изборите в Германия, неговата партия не е имала дори вестник, а изведнъж намират пари за униформи за цяла армия. Търсете в Гугъл снимки на Прескот Буш и Хитлер, където дядото/бащата на двамата президенти Дж. Буш идва в Германия да финансира нацистите и Хитлер. Хитлер е бил наркоман под редовно опиянение с амфетамини - факт.