Защо Германия отвори границите си през 2015 г. за бежанците?

Отговорът търси германският жирналист Робин Александър
23 юли 2017 13:28, Александър Попов
179
Защо Германия отвори границите си през 2015 г. за бежанците?
Снимка: Reuters

Защо Германия отвори границите си през 2015, а германците посрещнаха бежанците с отворени обятия? Къде сбъркаха политиците и журналистите? И как се промениха настроенията в страната? На тези трудни въпроси търси отговор германският журналист Робин Александър в новата си книга „Die Getriebenen" ("Тласканите").

За впечатленията си от книгата, която вече месеци оглавява листата на бестселърите, разказва нашата китайска колежка Жан Данхонг, която от 20 години живее в Германия, пише Дойче Веле.

През септември 2015-та гледах по телевизията как хората ръкопляскаха на бежанците, пристигащи на Мюнхенската гара. Някои дори пееха националния химн. "Германският народ се надигна" - това послание чух тогава. И още: "Никога повече няма да бъдем нация от нацисти".

Германското "пиянство" от есента на 2015

Помагаш на бежанците, за да излезеш на чисто със собственото си минало - това беше първата ми мисъл. Същото пише и Робин Александър в книгата си за Ангела Меркел и нейната бежанска политика. В разговора, който проведохме, авторът търси и други обяснения за германското "пиянство" от есента на 2015.

"По различни причини думата "бежанец" в Германия има много положителна конотация", казва журналистът. Политическата левица например, посочва Александър, прави директен паралел с антифашистката борба.

"Идентификацията им с мигрантите е силна. Та нали и много популярният канцлер Вили Бранд също беше мигрант", припомня журналистът. Политическата десница пък веднага прави връзка с милионите германци, прокудени от родните им места след Втората световна война, които също бяха бежанци. Думата "бежанец" предизвиква положителни асоциации и у религиозните християни - та нали Светото семейство също се е отправило в бягство, след като цар Ирод нарежда да се избият всички младенци.

Към всичко това през лятото на 2015 г. се прибави и реакцията в Западна Германия срещу вълната дяснорадикални насилия, надигнала се в източните провинции. Тогава западногерманците дори сякаш изпитаха някаква носталгия по времената, когато си живееха отделно. Робин Александър го обяснява така: "Като западногерманец аз не мога да кажа: Източните германци са тъпаци. Това ще бъде нещо като вътрешен расизъм. Мога обаче да кажа: Не искам да приличам на тези източногермански нацисти. И тогава ще изглеждам възвишен".

Това напомня за теорията на Томас Ман за "двете души" на германеца. Случаят с Германия е много сложен и объркващ, защото там по своеобразен начин са преплетени Добро и Зло, Красиво и Грозно, смята писателят. Лично за мен раждането на световния шампион по човечност беше мигът, когато започнах да се отчуждавам от германците, които междувременно бях обикнала. Нима наистина съществуват само двете крайности: да палиш приюти за бежанци и в самозабрава да помагаш на бежанците? И помежду им няма нищо?

На вълната на емоциите

Партиите в Бундестага единодушно подкрепиха Доброто. "В продължение на няколко седмици в Германия сякаш вече нямаше различни партии, а само приятели на бежанците", пише Александър в книгата си.

"Меркел отваря границите, а левицата и Зелените искат дори още повече. Това е идиотщина. Опозицията трябваше да постави критични въпроси", посочва авторът. Според него в Бундестага е трябвало да се проведе поименно гласуване. "И онези, които щяха да гласуват с "да", после щяха да бъдат принудени да обясняват вота си в своите избирателни райони". Е, поне либералите и "Алтернатива за Германия" заявиха, че ако наесен влязат в парламента, ще настояват да се сформира извънредна парламентарна комисия по въпроса.

Повечето журналисти също се заразиха от надигналото се гостоприемство. Всеки, който през първите месеци си позволяваше да критикува отворените граници, се сблъскваше с обвинения в ксенофобия и десен екстремизъм. "Това беше грешка, защото главното качество на един журналист е скептицизмът. Журналистите трябваше да се освободят от емоциите", казва Робин Александър.

Ураджийската журналистика подхранваше еуфорията у населението, тази еуфория се изливаше в резултатите от допитванията, а канцлерката управляваше, съобразявайки се именно с тези резултати.

"Навремето политиците още четяха вестници. Герхард Шрьодер казваше, че оттам черпел политическата си интуиция. А Ангела Меркел просто анализира допитванията", казва журналистът.

После обаче дойде Новогодишната нощ в Кьолн и настроенията се обърнаха. Затворен беше така нареченият "Балкански маршрут" и притокът на бежанци почти секна. Така станахме свидетели на един семантичен шедьовър, създаден от канцлерката: тогава не допуснахме грешка, но ситуацията от 2015 не бива да се повтаря...

"Да не е полудяла?"

Робин Александър има критично отношение към тази бежанска политика. И не го крие нито в книгата си, нито в разговора ни. В същото време не желае книгата му да се смята за някаква саморазправа с Ангела Меркел. Като журналист той вече от осем години е специалист по темата "Меркел” и разказва, че доскоро хората го питали главно как се държи канцлерката в неофициална ситуация. „С бежанската криза обаче този въпрос се видоизмени. Сега вече питат: "Какво става с нея?". А някои дори задават директния въпрос: "Да не е полудяла?". Тъкмо на тези въпроси исках да дам отговор".

Само за два месеца книгата му претърпя седем издания и вече от седмици оглавява листата на бестселърите. Според автора, това означава, че за германците дискусията не е приключила: "Те искат да знаят какво точно се случи".

Как стана така, че германската граница беше отворена? Защо после в продължение на седмици никой не я затваряше, макар че в Берлин това решение отдавна беше взето и на място дори бяха изпратени необходимите полицейски ресурси? Как така едно временно изключение от правилото се превърна в извънредно положение? Отговорите на всички тези въпроси могат да се открият в книгата на Робин Александър - един истински политически трилър, който се чете на един дъх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТо пък един туризъм ,само мутри и ...
142
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маркс,Енгелс, Ленин,Сталин- все съзнателни и умни комунисти,но недостатъчно ефективни ! Никой не е по-ефективен антикапиталист от Бжежински,Кисинджър и Меркел!Още Ленин е казал,че в името на "финансовата"-а не реалната печалба всеки капиталист е готов да се самообеси!Да изнесеш производството на САЩ в Китай,да привикаш милиони бежанци да работят в Европа в името на "печалбата" вместо да насърчаваш истинския капитал-знаещи,можещи и опитни специалисти-това го могат само ПЪЛНИ КОМУН-ИД.ИОТИ!
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медиите лъжеха за Южен поток,че ще е на загуба и е руски,но де факто това се оказа лъжа,нито е на загуба,нито е руски.Защото не само Южен поток,но и потока на немците беше спрян от шведите.Има нещо недоизказано.
140
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом разсипаха иконимиката на сънародниците си - източногерманците,означава,че тук не се мисли държавно,а корпоративно и лобистки.
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До WTF Бла-бла-бла или по-точно дрън-дрън
138
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надеждата за Европа остана само в Швеция и Норвегия.
137
1
 
30
 
! Отговори
българка преди 6 години
Политическите партии се финансират от едрия капитал. В Германия има недостиг на половин милион нискоквалифицирани работници. Едрия капитал има нужда от евтина работна ръка, Меркел си мислеше, че ще им докара безплатна работна ръка. Но мноооооого се обърка. Това не са едновремешните роби от Африка. Тези не искат да работят изобщо. Лудата баба прецака всички - и собствения си народ, и спонсорите си и цяла Европа !!! Сега се опитва на източна Европа да хързулне тамбурките.
136
13
 
7
 
! Отговори
Трак до Боби преди 6 години
Ти май си нямаш и понятие от договорите за ЮП.От Русия винаги сме ощетени.От 2001г. до 2012г. ние плащахме най скъпия газ на света-600$ за кубик.През 1999г. Костов подписва договор за 15г при фиксирана цена от 150$ за кубик.Дойде царя и веднага го прекрати за да стане 350$.
135
5
 
6
 
! Отговори
до 141 преди 6 години
Ако руснака беше изчистил от немци ГДР защото там е окупирал НЯМАШЕ ДА ИМА ОБЕДИНЕНИЕ НА ДВЕТЕ ГЕРМАНИИ........................
134
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКТО АРХИПРЕДАТЕЛЯТ ГОРБАЧОВ ПРЕДАДЕ ЕДНА ВЕЛИКА СТРАНА, ТАКА И АРХИПРЕДАТЕЛКАТА МЕРКЕЛ ПРЕДАДЕ ДРУГА ВЕЛИКА И МОЖЕ БИ НАЙ-КАЧЕСТВЕНА СТРАНА - DEUTSCHLAND ! СМЪРТ ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ !
133
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 150Ано Умни вземи смятай и след това говориПо-проект ЮПаток е 80 млрд куб пропускателна за година, България харчи 2,9-3,5 кубПочти 500км щеше да е тръбопровода на наша територияТранспортна + Техническа такса е 5$ на 100км на 1000 кубически метра газ Смятай колко ще е оборота. Като 1$ директно влиза в бюджета(ДДС)75 000 000 000 куб м на 500км по 1$ = 75 000 000 * 5= 375 000 000 директни Чисти приходи само за бюджета.Цена на Юпаток 4 милиарда Евро за Българската част + лихви
132
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак до 147От Южен поток НИКОГА нямаше да получим и стотинка! Невероятно завишената цена на строежа щяхме да изплащаме до спирането на газта! Този бе един от поредните проекти на Кремъл за финансово ощетяване на България! Вредите от Бургас-Александруполис са много повече от ползите. Имаше опасност да загубим туризма в цялото южно черноморие!
131
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм се питал и нямам отговор на въпроса: Защо хората обичат да се мятат в крайностите?
130
8
 
11
 
! Отговори
Трак до 147 преди 6 години
Ти май от икономика и понятие си нямаш.От южен поток щяхме да получаваме пари след 15 до 20 години от реализацията му.А за Белене просто млъкни.Това е най голямата кражба от България след КТБ.Сега кажи и , че с износ на домати ще забогатеем та да докажеш , колко си умен.
129
10
 
3
 
! Отговори
До 145 преди 6 години
Това , че ти се имаш за слабак , не означава , че всички са такива.Аз лично съм горд да се нарека европеец.Европа винаги е била и ще бъде владетеля на света.
128
3
 
12
 
! Отговори
до 126 преди 6 години
Обединена Европа е твърде слаба вече да се противостои на предизвикателства.Тя неможе да се справи с бежанците. Това беше целта на САЩ.
127
22
 
4
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Много сте заблудени ако си мислите , че германците още се делят на източни и западни.А за емигрантите сте в голяма заблуда.В Германия има точно 4 процента мюсюлмани , а джамии трудно ще намериш.Германия в момента е най силно развиващата се икономика в света.Просто не можете да си представите , колко са напред във всичко.Но те си го изработиха този успех , а не го отнеха или откраднаха от друг.
126
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо обвинявате немците?Те не са толкова глупави,колкото си мислите,колкото и да им промиват мозъка.Народа не е виновен за нищо,напротив,те също са жертва.
125
6
 
3
 
! Отговори
Галопа в преди 6 години
Май верно Рушняка трябваше да ги изчисти глупавите швабе след ВСВ.
124
1
 
14
 
! Отговори
ООД преди 6 години
"Защо Германия отвори границите си през 2015 г. за бежанците?"Заради Джордж Шорош.