Кой ще гръмне пръв? Как Путин възроди военно Запада

Всички схващат, че такъв конфликт може да се превърне в ядрен
Обновена: 24 юли 2017 21:57 | 24 юли 2017 21:45, Златко Желев
350
Кой ще гръмне пръв? Как Путин възроди военно Запада

Срещата на Г-20 в Хамбург този месец показа, че западните държави все още се опитват да намерят стратегия за спиране на предполагаемата руска намеса в техните политики и хакерските действия срещу техните избори. Зад сцената обаче американските и европейските военни са по-ефективни в адаптирането към действията на президента Владимир Путин и новата агресивна военна доктрина на Москва, коментира Ройтерс.

Вече станаха над три години, откакто войната на Русия в Източна Украйна промени начина, по който западните държави гледат на един конфликт. Резултатът все повече изглежда, че е на път да революционизира американските и европейските въоръжени сили, подобно на уроците от боевете, научени в Ирак и Афганистан.

Този процес е все още в зародиш. При все това сухопътни войски, бойни самолети и кораби от водещи натовски държави - най-вече САЩ - вече имат постоянно присъствие в голяма част от територията на Източна Европа. И въпреки всички безпокойства относно възможните връзки на президента Доналд Тръмп с Русия и хладния му ангажимент към член 5 на НАТО, американски военни и висши дипломати твърдо изтъкват ангажимента на Америка към европейската сигурност.

Основният приоритет на НАТО е да защитава най-уязвимите северни и източноевропейски страни, най-вече балтийските държави Естония, Латвия и Литва, които някога бяха част от Съветския съюз, а сега са в западния алианс.

Това лято НАТО води в Северния Атлантик военни учения за борба с подводници и електронна война с използването на модерна техника, почти всеки ден извършва полети с разузнавателни самолети в Балтийския регион, а от Черно море до Арктика са организирани поредица от военни маневри.

Внезапното и почти безкръвно анексиране на украинския рускоговорещ Кримски полуостров грабна вниманието на Европа. С още по-голяма сила това важи за по-кървавата война в региона на Донбас в Източна Украйна, където подкрепяни от Русия сепаратисти обявиха Донецка и Луганска народна република през 2014 година.

За тамошното население резултатите са опустошителни. По оценки на ООН над 2700 цивилни са сред 10-те хиляди убити от април 2014 година. Над 1,6 милиона души в зоната на конфликта са избягали от домовете си. Жертвите са, разбира се, същите тези рускоговорещи украинци, които Москва казва, че се опитва да им помогне с действията си.

При все това Украйна даде възможност на Путин да възстанови репутацията на Русия като основна световна сила.

Това състояние на нещата отива далеч зад умишлено неясните руски стратегии на информационна война и хибридна конфронтация, които тревожат мнозина западни анализатори от 2014 година насам. Русия все още не иска да признае, че е използвала конвенционални сили в Украйна, но доказателствата на терена са непреодолими.

Когато започна войната в Украйна, въоръжените сили на страната използваха разработени от САЩ военни техники, използвани срещу относително по-слабите във военно отношение бунтовници в Ирак и Афганистан. Тези тактики се оказаха пагубни, особено за бронетранспортьорите, след като руската артилерия използва дронове и други модерни средства за наблюдение и разузнаване, за да нанесе ужасяващи загуби в жива сила и техника.

Руските кибератаки и електронно заглушаване също извадиха от строя доставеното от Запада оборудване, включително дроновете, смятани от Вашингтон за последната дума на технологията в тази област.

Ефективността на използваната от Москва техника шокира стратезите в САЩ, много от които бяха започнали да вярват, че бунтовници като тези в Ирак, Афганистан и Либия са единствените врагове, с които трябва да се конфронтират.

Сега западните военни са изправени пред предизвикателството да измислят ефективни контрамерки срещу действията на Русия в Европа, като едновременно се усъвършенстват на базата на уроците, научени от успеха на подкрепяната от САЩ иракска военна кампания в Мосул и победоносните действия срещу бойци в Сирия, Сомалия и Нигерия.

Това, от своя страна, води до напрежение по въпроса за заделяне на ресурси. Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили подаде оставка в сряда, в знак на недоволство от съкращаването на разходите за отбрана. Военни от САЩ и други страни продължават да се борят с мъчителния опит за балансиране между още по-скъпи модерни въоръжения като многофункционалния изтребител Ф-35 и пари за личния състав и обучението.

Повечето от планирането се върти около намирането на начини за противодействие на т.нар. доктрина Герасимов на Русия, която фокусира повече върху политически операции отколкото върху конвенционални военни конфронтации. Но западните стратези отново поставят акцент и върху класическата стратегия за военно възпиране в стила на Студената война, целяща да убеди Москва, че рискува твърде много, ако нападне член на НАТО.

През последните три години Москва агресивно използва заплахата за преки военни действия - както конвенционални, така и ядрени - за да сплашва други страни. Планираните през септември големи военни учения ще бъдат поредния пример за това. Но правейки това, Путин може да се простреля в крака.

Западните плановици смятат, че за Москва ще бъде по-трудно да извърши каквото и да е нападение сега, отколкото само преди няколко години, и че колкото повече Путин дрънка оръжие, толкова повече това ще бъде вярно. Силите на Москва може да превишават броя на натовските военни в района, но алиансът се надява, че сега има достатъчно присъствие там, за да може Москва да осъзнае, че не може да се надява да нахлуе в държава от НАТО, без да предизвика по-голяма война.

Всяка от страните схваща, че всеки такъв конфликт може да се превърне в ядрен. Германия, която постепенно увеличава военните си разходи, така че да достигнат два процента от нейния брутен вътрешен продукт, каквато е набелязаната от НАТО цел, ясно изрази виждането си, че действията на Русия в Украйна променят правилата на играта.

Германските военни сега бързат да възстановят уменията си в пренебрегвани области като наземно базираната противовъздушна отбрана и инженерните войски. Те също така работят по-тясно с други европейски съюзници.

Все по-голям брой западни стратези смятат, че Путин се надява, че руската пропаганда и усилията за внасяне на политически разкол могат в крайна сметка да причинят разпадането на НАТО и на Европейския съюз. Малцина смятат това за вероятно, но най-уязвимите от Русия страни като балтийските държави и Финландия все пак вземат някои мерки.

В случай на нашествие се планира голяма част от войските им, предимно наборниците, да се изтеглят в планините и да нанасят изненадващи удари срещу руските войници. В допълнение, няколко скандинавски и европейски държави - Швеция, Финландия, Норвегия, Холандия Естония, Латвия Литва и Дания - постепенно се обединиха за сформирането на ръководени от Великобритания общи експедиционни сили за защита на балтийските държави. Това значимо по численост устойчиво формирование ще може да съществува дори ако се изпари ангажиментът на НАТО и САЩ към Европа.

Това може да не е достатъчно за спиране на изненадващо руско нападение срещу част от територията на НАТО, но то вероятно ще засили ангажимента на Европа за защита на останалата част от територията си.

Факт е, че днес Европа е по-добре защитена от когато и да е през последните десетилетия. Ако Русия се чувства заплашена от това, Путин трябва да се сърди само на себе си.

(БТА)
 


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе ако путин не беше ги изпреварил сега ученията на нато щяха да включват и крим - както си ходят американците в одеса- това всичко е заради богатства и пари
политиката е само средство- лошото че ние сме от е..ната страна
268
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
името украина е от полски произход и е свързано с владението на киевска рос след завбадяването и от поляците след като изгонват татарите които са разорили и владели киевска рус- и означава окрайнината на полско - литовското кралство
а самостоятелна държава става с идването на болшевиките
украинска сср а 56 година хрушчов присъединява крим към усср
това е има голямо преселение но полски колонисти по това време и затова се появяват и различни диалекти- но пак са по-малко от нашите-
267
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно, че човек чете статия за това как Тодор Живков се криел от полицията преди 9-и септ. 1944 г. Пропуснато е само уточнението, че той се криел от полицията, а пък тя не го търсела.
266
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в източна украйна (у - крайнина, което на руски, български и полски означава едно и също - на края, на границата ни, и въобще не е име на държава), живеят руснаци. че са сепаратисти - ясно. ама не са нито украинци, нито рускоговорящи марсианци, нито русофили, нито про-путински въстаници. те са руснаци. държавата русия е създадена като киевска рус, в днешна украйна. украинците се появяват преди 50 години - оттам им тръгват проблемите, те са полско-руските македонци.
265
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рускоговорещи украинци??? уот да фак?? те са си 100% руснаци, как пък сега ги изкараха украинци? някой съвсем не е в час.
264
13
 
7
 
! Отговори
веска преди 1 година
статията е така написана , че и самият автор не знае каква точно е искал да каже на читателите ... само не се знае къде точно и как сме защитени ... всичко написано е глупости за слабоумници
263
9
 
16
 
! Отговори
Навални преди 1 година
Като видя статия за кочината или за целувача на момченца, все се сещам за следния цитат: Понеже руснаците са живели в робство, нас все ни тегли да сме велики, ама защо са ти Босфора и Дарданелите, щом покрива ти е продънен и няма къде да си държиш прасето.
262
20
 
13
 
! Отговори
байхейс преди 1 година
Полша ужким имаше договор за военна помощ с Англия, но когато Хитлер ги нападна нито Англия нито Франция си мръднаха пръста да направят нещо за Полша.

тези които разчитат САЩ и западните плутокрации да си спазят задълженията които са полели са или предатели или глупаци

идеята тук е да ни хвърлят срещу Русия - за пушечно месо ще ни ползват и после ще ни зарежат на съдбата ни, така като направиха с Украйна например
261
8
 
19
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 1 година
До СССР

Русия е цяла вселена, мишлета малки и нищожни, толкова е велика и огромна...
------------------

E, и кво от туй?
260
22
 
15
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Нещастни мишоци пишат небивалици за стотинки без да са ходили в Русия и без да знаят нещо за нея... Русия е цяла вселена, мишлета малки и нищожни, толкова е велика и огромна...
259
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен...никой нямаше да я спре....
Руските дегенерати се праеят на мъже само срещу слаби държави като Грузия и Украйна. Що не нападнат някоя натовска държава да ги видим колко са аилни?
258
19
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Манипулативна, елементарна, но добре платена русофобска статия! Все по-малко стават тези които кълват на *** семенца!
257
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре че ви е путин виновен че да се изкарате невинни за въоръжаването си , ако Русия е искала да напада някого повярвайте ми никой няма да може да я спре , ако трябва желязо ще ядат но пак ще победят
256
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен.......Кого ще напада Русия.....
Ами тя вече нападна Грузия и Украйна, русофилче и им отне територии. Ти да не би да падаш от Марс? Именно чорафи агресивната руска *** цивилизования свят се въоръжава и се готви да се отбранява.
255
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната поръчкова статия, поредният срам! Кого ще напада Русия? Всички тези шпроти, които квичат от ужас от руско нападение, нека първо се попитат, дали са нужни някому! В СССР си живееха отлично - мляко, сиренце, шпроти, докато "поробителите" им копаеха въглища и руди, потяха се при металургичните пещи, дупчеха земята за нефт и газ, сечеха гора, оряха земята, жънеха житото и т.н. А балтийците бяха привелигировани.
254
17
 
21
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 1 година
До редник

Русофилите ли сте силноумните бе смешник? Кажи ми един русофил, който да е направил нещо добро за България.
253
14
 
2
 
! Отговори
Разсеян преди 1 година
Дрън дрън че пляс!Възродили се били?
252
17
 
17
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 1 година
До редник
България е много по стара държава от руската *** и щеше са я има и без нея, въпреки истеричните къжи на ръските гниди. Даването на независимост на българската църква от Патриаршията е била бачалото на този процес. Срещу него яростно са ср борили руските дегенерати защото не са искали българския народ да се осъзнае национално и да очертае етническите си граници. Затова граф Игнатиев издейства заточението на българските митрополити и Русия налага схизма на българската църква.
251
15
 
17
 
! Отговори
редник преди 1 година
Навъдиха се слабоумни дето обясняват, Българското величие с това ,че сме побеждавали руснаци :) Ясно е че това не са българи (предполагам повечето са турци) , но това е класически пример за слабоумие :) Ако нямаше Русия сега българи нямаше да има , камо ли държава България ! Българите знаят! Ако послушаме слабоумните с България е свършено !
250
13
 
7
 
! Отговори
**** преди 1 година
Ако беше Жириновски президент на Русия,той щеше да е гръмнал до сега,и то цялото нато на един път,тъй като руските ракети са си насочени вече на където трябва,но Пути излезе много търпелив.