Кой ще гръмне пръв? Как Путин възроди военно Запада

Всички схващат, че такъв конфликт може да се превърне в ядрен
Обновена: 24 юли 2017 21:57 | 24 юли 2017 21:45,
350
Кой ще гръмне пръв? Как Путин възроди военно Запада

Срещата на Г-20 в Хамбург този месец показа, че западните държави все още се опитват да намерят стратегия за спиране на предполагаемата руска намеса в техните политики и хакерските действия срещу техните избори. Зад сцената обаче американските и европейските военни са по-ефективни в адаптирането към действията на президента Владимир Путин и новата агресивна военна доктрина на Москва, коментира Ройтерс.

Вече станаха над три години, откакто войната на Русия в Източна Украйна промени начина, по който западните държави гледат на един конфликт. Резултатът все повече изглежда, че е на път да революционизира американските и европейските въоръжени сили, подобно на уроците от боевете, научени в Ирак и Афганистан.

Този процес е все още в зародиш. При все това сухопътни войски, бойни самолети и кораби от водещи натовски държави - най-вече САЩ - вече имат постоянно присъствие в голяма част от територията на Източна Европа. И въпреки всички безпокойства относно възможните връзки на президента Доналд Тръмп с Русия и хладния му ангажимент към член 5 на НАТО, американски военни и висши дипломати твърдо изтъкват ангажимента на Америка към европейската сигурност.

Основният приоритет на НАТО е да защитава най-уязвимите северни и източноевропейски страни, най-вече балтийските държави Естония, Латвия и Литва, които някога бяха част от Съветския съюз, а сега са в западния алианс.

Това лято НАТО води в Северния Атлантик военни учения за борба с подводници и електронна война с използването на модерна техника, почти всеки ден извършва полети с разузнавателни самолети в Балтийския регион, а от Черно море до Арктика са организирани поредица от военни маневри.

Внезапното и почти безкръвно анексиране на украинския рускоговорещ Кримски полуостров грабна вниманието на Европа. С още по-голяма сила това важи за по-кървавата война в региона на Донбас в Източна Украйна, където подкрепяни от Русия сепаратисти обявиха Донецка и Луганска народна република през 2014 година.

За тамошното население резултатите са опустошителни. По оценки на ООН над 2700 цивилни са сред 10-те хиляди убити от април 2014 година. Над 1,6 милиона души в зоната на конфликта са избягали от домовете си. Жертвите са, разбира се, същите тези рускоговорещи украинци, които Москва казва, че се опитва да им помогне с действията си.

При все това Украйна даде възможност на Путин да възстанови репутацията на Русия като основна световна сила.

Това състояние на нещата отива далеч зад умишлено неясните руски стратегии на информационна война и хибридна конфронтация, които тревожат мнозина западни анализатори от 2014 година насам. Русия все още не иска да признае, че е използвала конвенционални сили в Украйна, но доказателствата на терена са непреодолими.

Когато започна войната в Украйна, въоръжените сили на страната използваха разработени от САЩ военни техники, използвани срещу относително по-слабите във военно отношение бунтовници в Ирак и Афганистан. Тези тактики се оказаха пагубни, особено за бронетранспортьорите, след като руската артилерия използва дронове и други модерни средства за наблюдение и разузнаване, за да нанесе ужасяващи загуби в жива сила и техника.

Руските кибератаки и електронно заглушаване също извадиха от строя доставеното от Запада оборудване, включително дроновете, смятани от Вашингтон за последната дума на технологията в тази област.

Ефективността на използваната от Москва техника шокира стратезите в САЩ, много от които бяха започнали да вярват, че бунтовници като тези в Ирак, Афганистан и Либия са единствените врагове, с които трябва да се конфронтират.

Сега западните военни са изправени пред предизвикателството да измислят ефективни контрамерки срещу действията на Русия в Европа, като едновременно се усъвършенстват на базата на уроците, научени от успеха на подкрепяната от САЩ иракска военна кампания в Мосул и победоносните действия срещу бойци в Сирия, Сомалия и Нигерия.

Това, от своя страна, води до напрежение по въпроса за заделяне на ресурси. Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили подаде оставка в сряда, в знак на недоволство от съкращаването на разходите за отбрана. Военни от САЩ и други страни продължават да се борят с мъчителния опит за балансиране между още по-скъпи модерни въоръжения като многофункционалния изтребител Ф-35 и пари за личния състав и обучението.

Повечето от планирането се върти около намирането на начини за противодействие на т.нар. доктрина Герасимов на Русия, която фокусира повече върху политически операции отколкото върху конвенционални военни конфронтации. Но западните стратези отново поставят акцент и върху класическата стратегия за военно възпиране в стила на Студената война, целяща да убеди Москва, че рискува твърде много, ако нападне член на НАТО.

През последните три години Москва агресивно използва заплахата за преки военни действия - както конвенционални, така и ядрени - за да сплашва други страни. Планираните през септември големи военни учения ще бъдат поредния пример за това. Но правейки това, Путин може да се простреля в крака.

Западните плановици смятат, че за Москва ще бъде по-трудно да извърши каквото и да е нападение сега, отколкото само преди няколко години, и че колкото повече Путин дрънка оръжие, толкова повече това ще бъде вярно. Силите на Москва може да превишават броя на натовските военни в района, но алиансът се надява, че сега има достатъчно присъствие там, за да може Москва да осъзнае, че не може да се надява да нахлуе в държава от НАТО, без да предизвика по-голяма война.

Всяка от страните схваща, че всеки такъв конфликт може да се превърне в ядрен. Германия, която постепенно увеличава военните си разходи, така че да достигнат два процента от нейния брутен вътрешен продукт, каквато е набелязаната от НАТО цел, ясно изрази виждането си, че действията на Русия в Украйна променят правилата на играта.

Германските военни сега бързат да възстановят уменията си в пренебрегвани области като наземно базираната противовъздушна отбрана и инженерните войски. Те също така работят по-тясно с други европейски съюзници.

Все по-голям брой западни стратези смятат, че Путин се надява, че руската пропаганда и усилията за внасяне на политически разкол могат в крайна сметка да причинят разпадането на НАТО и на Европейския съюз. Малцина смятат това за вероятно, но най-уязвимите от Русия страни като балтийските държави и Финландия все пак вземат някои мерки.

В случай на нашествие се планира голяма част от войските им, предимно наборниците, да се изтеглят в планините и да нанасят изненадващи удари срещу руските войници. В допълнение, няколко скандинавски и европейски държави - Швеция, Финландия, Норвегия, Холандия Естония, Латвия Литва и Дания - постепенно се обединиха за сформирането на ръководени от Великобритания общи експедиционни сили за защита на балтийските държави. Това значимо по численост устойчиво формирование ще може да съществува дори ако се изпари ангажиментът на НАТО и САЩ към Европа.

Това може да не е достатъчно за спиране на изненадващо руско нападение срещу част от територията на НАТО, но то вероятно ще засили ангажимента на Европа за защита на останалата част от територията си.

Факт е, че днес Европа е по-добре защитена от когато и да е през последните десетилетия. Ако Русия се чувства заплашена от това, Путин трябва да се сърди само на себе си.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
11
 
! Отговори
> преди 6 години
"алкохолика" дето се "изпикал" не почина ли от внезапна смърт след като сталин го привика за обяснения какви ги върши с тито ???? май ти ептен не четеш не само зад ами и отпред буквите. пияната рашка не я било страх. е кво да я е страх тя е в делириум. Едно време сталин е казал може патрони да няма но водка никога!!!
224
10
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 250Статистиката за ВСВ за СССР40 мил преминали през армията9 мил загинали и 3 мил загинали в плен и изчезнали без вест15 мил избити от немците и техни съюзници мирно население(практика е било за загинал от партизаните немец да се разстрелват 10 а по-късно и повече мирни граждани) (практика е било секретните обекти да се строят от пленници и след завършване да се унищожават от "Съображения за сигурност")Германия Губи над 5 мил войници и над 3 мил граждани без пленниците и Евреите
223
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 250...Алкохолик, аалкохолик, но се изпика на Райхстага и там още им е влажно. Факт!Та това и ти пиша ***! За тях нямат значение жертвите, те не се страхуват от смъртта и ако трябва пак ще минат по същият път.Виж не съм сигурен чий европейски или американски войник ще им застане на пътя.Лошото на такива илитерати, като теб, че са ги научили в СПТУ то да познават буквите, но смисъла на написаното им остава "терра инкогнита"....))
222
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета надолу, че алкохолика се биел като звяр.За това ли СССР даде 23 000 000 жертви и 5 800 000 пленници а Вермахта 3 000 000 убити?
221
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Striker, няма да те разубеждавам....Всички изброени / пропуснал си германците / първоначално са имали военни успехи срещу руският войник.После обаче...Но ти не си чел нито историята, нито статистиката, нито познаваш фактологията.Както и да е, дано да не се превръща писаното в реалност за да проверим кой е прав.Р.Р. Дори да е гей, е "активен" и ти най - добре вероятно ще го усетиш....)
220
0
 
12
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
До БобиПак ли те пуснаха санитарите да заливаш с Уикипедия :)
219
2
 
1
 
! Отговори
>>>>> преди 6 години
Руския закрепостен мужик и германската гордост им осигуриха властта но плячката се оказа голяма.
218
3
 
10
 
! Отговори
>>>>> преди 6 години
Сталин и Хитлер са били гъсти другарчета защото са замисляли нов ред свободен от европейски ценности!!! Но както винаги психaритe не можаха да се разберат и се заръфаха!
217
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой щял да гръмне пръв? Разбира се, че Запада защото Русия се освободи от гюллето наречено СИВ! Сега е ред на западняците да се усетят! Британците се усетиха! За другите най-вероятно ще бъде твърде късно!
216
9
 
18
 
! Отговори
Striker преди 6 години
"руския войник се бие като звяр..."?! Брей, затова ли се и предава като гей? На византийци, монголци, турци, шведи, поляци. французи, японци? :) Или пък се дупи и приема исляма като ал. невски?
215
6
 
11
 
! Отговори
доплатените атакисти преди 6 години
мисленето в главата се оправя от краката!!! взимаш куфара и бегом при мама рашка!!!на нормалните препоръчвам по-приятни дестинации!! Може и на село сред природата но да не се прекалява с алкохола и марихуаната че виж кво стаа тука ХАХАХАХАХАХАХАХАХА
214
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На скоро разбарах защо е станал Майдан-а. *** са обещавали 160 милиарда, а в момента помоща е около 600 милиона и то с усдловия. Интересно защо няма публикации какво мислят самите украинци. Те не са съгласни с режима на Порошенко. Ама това никой не го коментира.
213
12
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Нещо май фейк нюз?Не е фейк нюз а СТЪКМИСТИКА КАКТО ОБИКНОВЕНОЗа да модернизираш един Т-72 взет от склад за дългосрочно съхранение до Т-72Б3 2016г стандарт ти трябват 17 милиона рубли или 284 000$ по сегашен курс. Е джип Хамър с брониране което става за бой срещу талибани но не и за водене на конвенционална война е по-скъп и то без спец оборудване само с една картечница на покрива.Такива са цените Майна - На запад всичко е по-по-най скъпо.
212
3
 
5
 
! Отговори
>>>> преди 6 години
продължавай да четеш руски фейк новини и още много ще се чудиш. без крайно! хахахахаха
211
2
 
2
 
! Отговори
>>>>> преди 6 години
споко от демонски клетви не се плаша!!! каквото ти в главата излиа през устата
210
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Натовските генерали забравят само един / но важен / факт.А той е че руският войник се бие като звяр, не го е страх от смъртта и не е гей!Руснаците могат да живеят в лишения и за тях Родината е нещо СВЯТО.При / не дай си Боже / война между Русия и Запада, руснаците могат да бъдат спрени само с ядрено оръжие....а тогава дори руснаците да загубят всички битки имат ядрен потенциал, който ако го взливят на своя територия ще откъснат 1/4 от земята и самоубивайки се ще унищожат всичко...
209
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая Русия голям трън в очите на Запада бре ...зор да я съборят !и така 300 години вече !
208
1
 
2
 
! Отговори
до 252 преди 6 години
чудя се с какво са те наблъскали?? май не помага ... :)
207
10
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Айде пак се почна с БВПХОРА БВП в долари важи САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА САЩДа ПРИРАВНЯВАМЕ БВП НА ТРЕТА СТРАНА КЪМ ДОЛАРА Е СТЪКМИСТИКАПример Валута към долар1-3м 4/1$ обем 100 сделки4-6м 5/1$ - 5 сделки7-9м 6/1$ - 3 сделки10-12м 5/1$ - 4 сделкиСредната е 5/1$ 112 сделкиНо ако това е страна от Южното полукълбо и масовата продажба на реколта е 1-3м а през останалото време има някаква вяла незначителна търговия?Ето ти изкривяване на резултатите от поне 20%Въпросът е Каква Е БВП в нац валута
206
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще се разпарчатосат като ссср.най голямата парчиня ще е за китаеца