Романтика и котенца... Как джихадисти пленяват сърцата на девойки

Експерт: ИД има фантастично функциониращ отдел за социални медии
25 юли 2017 22:10,
76
Романтика и котенца... Как джихадисти пленяват сърцата на девойки
Снимка: Facebook

Какво тласка млади момичета като Линда В. в редиците на т.нар. "Ислямска държава" (ИД)? Много от тях явно вярват, че в света на джихадистите им е отредена ролята на героични майки и съпруги, които предават ислямистката идеология на следващото поколение, пише "Дойче веле".

Още по темата

Всъщност, това не звучи особено привлекателно. Важното е обаче как е опаковано подобно послание.

Любовни истории и котенца

"ИД провежда специална кампания, насочена към жени и млади момичета", изтъква етноложката Сузане Шрьотер от университета във Франкфурт, която е експертка по въпросите на ислямските общности. Когато набира свои привърженици от нежния пол, терористичната организация набляга на романтиката, казва Шрьотер.

Т. нар. "Ислямска държава" поддържа блогове, които разказват любовни истории за момичета, отишли в "халифата", и техните смели джихадисти. "ИД жъне огромен успех сред младите жени с видеа, които показват нейните бойци с малки котенца", посочва Сузане Шрьотер. Посланието е ясно: джихадистът е не само силен и смел, той е и мил защитник.
Възможно е и 16-годишната германка Линда В., за която се говори от дни насам, да е била привлечена от ИД именно по такъв начин.

"ИД разполага с огромен и фантастично функциониращ специален отдел за социални медии", обяснява експертката. Фантастично функционирщ, защото джихадистите не просто използват всички канали като Фейсбук, Туитър, Ютюб, Инстаграм и Снапчат, а и защото имат специфичен подход към целевите си групи.

Линда В. от малкия германски град Пулсниц попада точно в целевата група на ИД. За такива като нея ислямистите произвеждат мили и романтични съдържания в социалните медии.

"Тази програма рязко контрастира с жестоките видеа, с които биват привличани привърженици сред младите мъже", посочва Шрьотер.

Примамките дебнат навсякъде

В полза на ИД обаче работят не само любовните истории, а и въпросът за смисъла на живота. "Проявяването на лек интерес към исляма също може да се окаже начало на радикализирането. Интерес, породен от търсенето на смисъла на живота", посочва социологът Щефан Хумер, който проучва тероризма и екстремизма в интернет.

Още в самото начало на своето съществуване ИД започва да засича в мрежите интересуващите се от исляма и ги захранва с "ислямистко оцветени" информации. Онези, които потърсят още информация, биват насочени към форуми и така за пръв път попадат и на истински джихадисти, обяснява Хумер. Така още при търсенето на обикновени понятия като "джихад" и "шериат" човек може да попадне на сайтове, свързани с ИД.

"Това е класическа психология", допълва Хумер. Било в супермаркета, в джамията или в онлайн-форума - когато някой търси помощ и получи отзвук, той е и много по-склонен да приеме онова, което му се предлага.

"А това, което предлага ИД, е общност и опора. Точно за такива неща копнеят много от младите хора", посочва експертът. Джихадистите им обещават: "Ела при нас, нашата общност ще те приеме с отворени обятия."

Веднъж повярвали на обещанията, младите хора вече лесно могат да тръгнат към военните региони на самопровъзгласилия се "халифат". "На младежи, които вече са започнали да се радикализират, трудно може да се окаже въздействие", посочва Сузене Шрьотер.

Експретката добавя, че що се отнася до германската ученичка Линда В, изобщо не е сигурно дали това, което е преживяла в Мосул, ще разбие представата ѝ за "идиличния" свят на ИД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ммм, Вундабаа... :)
10
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересна работа ... българските селяни твърдят, че мразят обратните, а само за кочани и мъжки секс говорят.
9
3
 
37
 
! Отговори
ШматкофонХамбурски преди 6 години
В Германия службите отдавна са приспани . Новодошлите джадали се държат като победители с изключение на източната част там ги бият за тренировка . От както започнаха да щъкат из Хамбург градът не е същият . От цялата ванханалия намазаха пидалити и нимфоманките. Все по-често се срещат млади и то хубави момичета с джадали . За нападенията не ми се коментира достатъчно е да не им харесваш и да скочат .
8
4
 
16
 
! Отговори
o mai god преди 6 години
Свети Суджук! Това е Ранърса бря!!!!
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз това си мисля, откакто и видях снимката, доста е грозновата!
6
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото, което кара жените да пишат масово на серийни убийци в затворите и да искат да се женят за тях - хибристофилията. Всъщност, хибристофилията е краен случай на женската хипергамия (желанието да е с по-високорангов мъжки). Колкото по-лошо момчето, толкова по-привлекателен. Разни модерни бели метросексуални "мъже" не са толкова привлекателни, колкото грубите мъжкари, които не се страхуват от смъртта, независимо какво казват.
5
4
 
39
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Със сигурност са я порили като рибка и пълнили с ориз после такива чичковци като Митьо Пищова.
4
2
 
47
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Защо изобщо имат интернет тези главорези.....там където е И.Д. е редно да е спрян...
3
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсят се прости жени за инкубатор. По интелигентност не ги избират. Всяка година по радикалче им стига.
2
19
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво тласка млади момичета като Линда В. в редиците на т.нар. "Ислямска държава" (ИД)?Същото което е тласкало навремето едни техни колежки в редиците на бг партизаните. Толкова са били грозни горките, че това е бил единственият им шанс някой да ги оправи.
1
3
 
73
 
! Отговори
zeus преди 6 години
В Нета е пълно с проислямска пропаганда, много е лесно да бъдат изтрити акаунтите и сайтовете на джихадистите, обаче това не се прави, сами се сещате защо.