Ще стреля ли Русия сама в крака си, ако приеме санкции срещу САЩ?

Москва се притесни за износа си на петрол и газ
27 юли 2017 21:34, Мария Захариева
169
Ще стреля ли Русия сама в крака си, ако приеме санкции срещу САЩ?
Снимка: архив, Reuters

Ще може ли Русия да накаже САЩ, без да пострада тя самата?, пише в. "Комерсант" по повод новите рестриктивни мерки на Вашингтон срещу "руски физически и юридически лица и цели икономически отрасли".

Долната камара на американския Конгрес прие във вторник законопроект за по-строги санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, който предстои да бъде гласуван и в Сената. Конгресмените отреждат на президента Доналд Тръмп ролята на статист, тоест, според тях бъдещето на руски-американските отношения де факто вече не зависи от него, допълва руското издание. Шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов, който преди изразяваше надежди, че новият американски лидер ще успее да нормализира отношенията с Русия, твърди сега, че "надеждата умира".

Още по темата

Официалните лица заобикалят въпроса за ответни действия, но Москва обеща болезнен ответен удар и може да предприеме "симетрични" мерки, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си. Ако бъде подписан от Тръмп, законът със санкциите ще направи невъзможно връщането на руските дипломатически имоти, запорирани в САЩ, а Русия съответно ще запорира американски имоти на руска територия. Русия може и да експулсира и 35 дипломати, както Вашингтон експулсира 35 руски дипломати през декември. Москва може и да ограничи броя на служителите в американското посолство в Русия, за да се изравни с персонала на руското посолство в САЩ, пише всекидневникът.

Според Александър Шохин, оглавяващ Руския съюз на индустриалците и предприемачите, Москва може също така да спре доставките на руски двигатели за космически ракети в САЩ и да сложи край на сътрудничеството, свързано с Международната космическа станция (МКС).

Но ако го стори, Русия "сама ще си стреля в крака" - САЩ просто ще използват други механизми за действие, а при отказ от съвместно използване на МКС станцията ще трябва да бъде потопена в океана, смята Андрей Ионин от Руската академия по космонавтика.

Сътрудничеството покрай МКС е изгодно за Москва; по-добре е Русия да ореже стокообмена и да ограничи дейността на американски фирми в страната, смята икономистът Сергей Караганов.

Руският износ за САЩ включва най-вече петрол (35 на сто през 2016 г.), но американските рафинерии лесно могат да купят друг на пазара, а нефтодобивът в Русия - да намери други купувачи. Експертите обсъждат още пазара на титан, алуминий и минерални торове, но и там изгодата е взаимна, тъй че може да пострада руската страна. Контрасанкциите на Москва може да засегнат всичко - от производството на храни до фармацевтичната промишленост, общественото хранене и интернет услугите.

"Щом санкциите удрят най-чувствителното място на Русия - износа на петрол и газ, тя трябва да отвърне най-вече с развитие и реформиране на собствената си икономика", коментира политологът Алексей Арбатов. Така Русия ще стане по-независима от вносните високи технологии и чуждестранните инвестиции, обяснява той и приканва "да направим така, че американците сами да се страхуват от санкциите си и риска да изгубят повече от нас". Според експерта обаче Русия няма как да обяви пълномащабна санкционна война на САЩ, защото руската икономика все още зависи от петролните и газовите цени и е само 2,2 на сто от световния БВП.

САЩ санкционират между другото европейските концерни "Шел" и "Тотал", които купуват в големи мащаби производствени мощности за втечняване на газ от щатите, но са и важни партньори в руски проекти, отбелязва руското издание на "Форбс". "Излиза, че американците са наложили санкции върху големи купувачи на своя собствен газ. Абсурд на квадрат", коментира всекидневникът.

Новият американски закон за антируски санкции, колкото и да е парадоксално, вече носи ползи на Русия, пише "Взгляд".

"Защото не е само антируски и антитръмповски, но и антиевропейски закон, сиреч задълбочаващ вътрешните противоречия в единния Запад. Европа все повече се убеждава, че с думите си за "атлантическа солидарност" американците само прикриват собствените си користни цели", заявява онлайн изданието.
Проектът предвижда противодействие срещу изграждането на "Северен поток 2", а това е намеса във вътрешните работи на Европа. След дискусиите в Конгреса газопроводът остава под прицел, остава и желанието на САЩ да зарибят Европа със собствения си газ. Което страхотно дразни европейските лидери, обяснява електронният вестник.

И в тази връзка изданието цитира "един от главните германски атлантисти, бившия посланик на Германия в САЩ Волфганг Ишингер, оглавяващ сега Мюнхенската конференция по сигурността", писал в "Уолстрийт джърнъл": "Ако законопроектът в днешната му форма стане закон, това ще отблъсне от Америка нейни важни европейски съюзници и в критичен момент ще създаде проблеми в нашия алианс".

Американските депутати "подгониха Тръмп, искаха да навредят на (руския президент Владимир) Путин, а в крайна сметка скъсаха още една нишка от въжето, с което държаха европейците в строя на "атлантическото единство". Браво, Конгрес!", резюмира "Взгляд".

(БТА)


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До трола
Разбирам троле че нито от ИТ нито от оръжие разбираш и не можеш по никакъв начин да оцениш моите знания. А аз за всички останали области признавам че нямам знания или изтънчесност(по отношение на изкуствата) да ги коментирам.

Това е бичът и капанът на модерните времена специализацията.
111
1
 
7
 
! Отговори
До трола Боби преди 1 година
Троби, ти разбираш от електроника, колкото магаре от духова музика. Представям си какъв IT специалист си.
Затлъстяването на мозъка е нелечимо!
110
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 127
Ано Умни в АВИАЦИЯТА ВСЯКО ПРАВИЛО ПОВТАРЯМ ВСЯКО ПРАВИЛО КОЕТО СЪЩЕСТВУВА Е НАПИСАНО С КРЪВ
Така реално съществуват 4 стандарта САЩ, Европа, Русия и Китай, но ако се зачетеш в съответните документи разликите са толкова малки, едва ли не се различават само по някой и друг синоним.
Когато съществуват еднакви изисквания няма смисъл да се изобретява наново топлата вода. Да гражданската авиоелектроника на Рашките е базирана на САЩ технологии но техническата реализация не е.
109
4
 
15
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 1 година
Дори представения "анализ" на политическата "безпомощност" на Русия да е верен, е несериозно да се очаква, че Русия просто ще приема безответно т.нар. "санкции" и политическо извиване на ръце. Още по-малко когато става дума за директно посягане на дипломатическата и мисия.
108
3
 
8
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 1 година
До СТРАНДЖАТА

Не знаех, че си чак толкова навътре в авиониката на руския ВПК :))
107
3
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 1 година
Проблема е, че явно и там във властта и днес си има хора, които не им пука за благоденствието на собствената им държава, а са загрижени повече за богатството на световните финансови спекуланти и САЩ!
106
1
 
9
 
! Отговори
пущиняк преди 1 година
До Боби,
Не са чак толкова прости нещата и в Русия! Реално руските финансисти от най-високо ниво малко или много играят също в полза на САЩ! Копувайки долари с "излишъците" и увеличавайки резервния фонд, те спомагат за стабилността на долара! Вместо това, някои руски финансови експрети предлагат да се влагат повече пари в руската индустрия и наука, като твърдят, че това е начина да се развие собствена стабилна и независима икономика, а не увеличаването на резервните фондове.
105
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гавврата с жалка и смешна Русия продължава...
104
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СТРАНДЖАТА И къде го прочете ....Като Иво Минджев ,същият . Съчиняваш , съцчняваш ....
103
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен127 Браво ! А топлата вода е о в Космоса пак по американска технология . Пържените яйца също са по американски технологии . Папагалщина .
102
11
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
До Анонимен

Преди около 3 - 4 години Русия наложи непосилни мита на жителите на Владивосток и околността, защото там предпочитали 20 годишни японски коли пред нови лади... - и това е свооден избор...
101
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боби ,нямаш си и елементарна представа от електроника.Абсолютно всичко ,което се правеше в СССР беше копирано от САЩ.Но по много нескопосан начин.Дори и сега цялата им авионика е базирана на американски технологии.
100
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен116 И В Северна Корея живеят в пещери ,нали !
99
6
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Защо Русия не наложи санкции на Запада, като им спре износа на петрол, газ и изкопаеми... - защото сама ще си наложи санкции...
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен116 ..и палят крилатите ракети с манивели .....
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До никата до 118... търкаляй ,,новите,, коли от Запада на 15 години . И ако не ти харесва тук ,бягай там при двуполовите ,при триполовите .....
96
4
 
11
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Че съюза колабира икономически това е вярно ама не без помощта на западните си партньори които размахват пръст ама купуват суровини, проблема им с СССР и Русия е самото им съшествуване , факта че не западни компании чопкат ресурсите
95
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва се притесни за износа си на петрол и газ

хич да не се притесняват - ония с дръпнатите очички почнаха да викат "Сибир наш" :)
94
8
 
10
 
! Отговори
никата до 118 преди 1 година
купувай един москвич на старо и запрашвай за сибир
93
6
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 116
Развиваха КООПЕРАЦИИ а СССР като цяло наистина имаше самодостатъчна икономика.
Пример Електронната промишленост беше в Прибалтика, но силициеви подложки се правят в Русия, Метал се лее в Украйна
Прекъснаха кооперацията и цялата Електрона промишленост умря в прибалтика, Руския завод го купи корпорацията КРЕТ или нещо подобно - последната сега произвежда половината електроника за РФ