Ще стреля ли Русия сама в крака си, ако приеме санкции срещу САЩ?

Москва се притесни за износа си на петрол и газ
27 юли 2017 21:34,
169
Ще стреля ли Русия сама в крака си, ако приеме санкции срещу САЩ?
Снимка: архив, Reuters

Ще може ли Русия да накаже САЩ, без да пострада тя самата?, пише в. "Комерсант" по повод новите рестриктивни мерки на Вашингтон срещу "руски физически и юридически лица и цели икономически отрасли".

Долната камара на американския Конгрес прие във вторник законопроект за по-строги санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, който предстои да бъде гласуван и в Сената. Конгресмените отреждат на президента Доналд Тръмп ролята на статист, тоест, според тях бъдещето на руски-американските отношения де факто вече не зависи от него, допълва руското издание. Шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов, който преди изразяваше надежди, че новият американски лидер ще успее да нормализира отношенията с Русия, твърди сега, че "надеждата умира".

Още по темата

Официалните лица заобикалят въпроса за ответни действия, но Москва обеща болезнен ответен удар и може да предприеме "симетрични" мерки, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си. Ако бъде подписан от Тръмп, законът със санкциите ще направи невъзможно връщането на руските дипломатически имоти, запорирани в САЩ, а Русия съответно ще запорира американски имоти на руска територия. Русия може и да експулсира и 35 дипломати, както Вашингтон експулсира 35 руски дипломати през декември. Москва може и да ограничи броя на служителите в американското посолство в Русия, за да се изравни с персонала на руското посолство в САЩ, пише всекидневникът.

Според Александър Шохин, оглавяващ Руския съюз на индустриалците и предприемачите, Москва може също така да спре доставките на руски двигатели за космически ракети в САЩ и да сложи край на сътрудничеството, свързано с Международната космическа станция (МКС).

Но ако го стори, Русия "сама ще си стреля в крака" - САЩ просто ще използват други механизми за действие, а при отказ от съвместно използване на МКС станцията ще трябва да бъде потопена в океана, смята Андрей Ионин от Руската академия по космонавтика.

Сътрудничеството покрай МКС е изгодно за Москва; по-добре е Русия да ореже стокообмена и да ограничи дейността на американски фирми в страната, смята икономистът Сергей Караганов.

Руският износ за САЩ включва най-вече петрол (35 на сто през 2016 г.), но американските рафинерии лесно могат да купят друг на пазара, а нефтодобивът в Русия - да намери други купувачи. Експертите обсъждат още пазара на титан, алуминий и минерални торове, но и там изгодата е взаимна, тъй че може да пострада руската страна. Контрасанкциите на Москва може да засегнат всичко - от производството на храни до фармацевтичната промишленост, общественото хранене и интернет услугите.

"Щом санкциите удрят най-чувствителното място на Русия - износа на петрол и газ, тя трябва да отвърне най-вече с развитие и реформиране на собствената си икономика", коментира политологът Алексей Арбатов. Така Русия ще стане по-независима от вносните високи технологии и чуждестранните инвестиции, обяснява той и приканва "да направим така, че американците сами да се страхуват от санкциите си и риска да изгубят повече от нас". Според експерта обаче Русия няма как да обяви пълномащабна санкционна война на САЩ, защото руската икономика все още зависи от петролните и газовите цени и е само 2,2 на сто от световния БВП.

САЩ санкционират между другото европейските концерни "Шел" и "Тотал", които купуват в големи мащаби производствени мощности за втечняване на газ от щатите, но са и важни партньори в руски проекти, отбелязва руското издание на "Форбс". "Излиза, че американците са наложили санкции върху големи купувачи на своя собствен газ. Абсурд на квадрат", коментира всекидневникът.

Новият американски закон за антируски санкции, колкото и да е парадоксално, вече носи ползи на Русия, пише "Взгляд".

"Защото не е само антируски и антитръмповски, но и антиевропейски закон, сиреч задълбочаващ вътрешните противоречия в единния Запад. Европа все повече се убеждава, че с думите си за "атлантическа солидарност" американците само прикриват собствените си користни цели", заявява онлайн изданието.
Проектът предвижда противодействие срещу изграждането на "Северен поток 2", а това е намеса във вътрешните работи на Европа. След дискусиите в Конгреса газопроводът остава под прицел, остава и желанието на САЩ да зарибят Европа със собствения си газ. Което страхотно дразни европейските лидери, обяснява електронният вестник.

И в тази връзка изданието цитира "един от главните германски атлантисти, бившия посланик на Германия в САЩ Волфганг Ишингер, оглавяващ сега Мюнхенската конференция по сигурността", писал в "Уолстрийт джърнъл": "Ако законопроектът в днешната му форма стане закон, това ще отблъсне от Америка нейни важни европейски съюзници и в критичен момент ще създаде проблеми в нашия алианс".

Американските депутати "подгониха Тръмп, искаха да навредят на (руския президент Владимир) Путин, а в крайна сметка скъсаха още една нишка от въжето, с което държаха европейците в строя на "атлантическото единство". Браво, Конгрес!", резюмира "Взгляд".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПутин ще вкара Русия в криза от която няма да се измъкне цяла...целият свят е в криза, кризата на банковия капитализъм!
43
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин дърпа народа си напред.....В такава грешка си, но ще го разбереш когато Путин не е на власт вече. Путин ще вкара Русия в криза от която няма да се измъкне цяла.
42
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия "трябва да отвърне най-вече с развитие и реформиране на собствената си икономика".Ха-ха, и как ще реформира икономиката си Русия? За 100 години реформи Русия и вождовете и докараха страната до батал. Трябва да си супер наивник за да смяташ че руската икономика може да бъде реформирана от тези които вече един век експериментират върху нея.
41
3
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
А, някои разправяха, че студената война била свършила.. Да, свършила беше при Елцин пияндето, ама сега нещо не са доволни, че Путин дърпа народа си напред..
40
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо трудна ситуация.Дано Путин намери вярното решение,иначе-бум и край!...Защо "бум и край"?Не е ли по-лесно вместо "бум и край" или търсене на решения от Путин просто да върне Крим и да започне да спазва международните закони които самата Русия е подписала. Та нали именно международните споразумения и спазването им са гарант на мира, а не търсенето на решения след нарушаването им.
39
4
 
16
 
! Отговори
Ееее, преди 6 години
Хубавото е това,че Путин носи на раменете си глава,а не тиква.
38
3
 
9
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До Масажист-правачТука не става въпрос за някакви значими бизнес отношения,а за поддържане на привидност на мир!Ако противопоставянето се изостри(както желаят САЩ),то Европа няма да има избор и ще не ще трябва да подкрепи САЩ.Точно това не желае Русия и затова преглъща доста неща.Ако успее да удържи още поне 3 години,то мисията и ще успее.Естествено в САЩ много добре го разбират и всячески се стремят да ускорят събитията.Изобщо трудна ситуация.Дано Путин намери вярното решение,иначе-бум и край!
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано американците продължат да купуват оръжие от България за своите ислямски държавни приятели. Ето как оправиха Афганистан, Ирак, Либия. За малко не оправиха и Сирия. Има надежда да оправят и Иран.
36
19
 
6
 
! Отговори
чудомир преди 6 години
Тези руснаци не спряха да се излагат.Те отдавна се разстреляха,но не в крака,а в пияната си празна глава.Щели да се оптимизират и усъвършенстват ахахаха,като не могат и една отверка да изобретят.Запада ако реши може да ги срине още утре,но не го прави защото един пиян отчаян човек с ядрени бомби не се знае каква глупост може да сътвори.Запада ще ги мачка малко по малко,с надеждата пияния мужик да се осъзнае и да влезе в пътя.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак циркове, пак подаване на топката...* уса (независимо от прецедента, той е без значение) не може да отмени санкциите, защо няма да го има "врага", няма да го има "лошия", а значи и те няма да са "добрите", и хората изведняъж ше се вторачат "навътре" и ще видят огромната дупка в собствените си джобове* pycия също са и добре дошли санкциите, защото го има "врага", има го "лошия", а значи трябва да вземем "ответни мерки", с което пък се оправдават вътрешните проблеми и мизериянайс, а!
34
10
 
17
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
БРИКС е изпреварил Г-7 по Вътрешен брутен продукт. Значението на Запада намалява. Отново сме на страната на губещите!
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията става ясно, че Русия няма особено значими търговски отношения със щатите....Вярно е, обаче не са значими за Щатите. За Русия не е точно така, иначе за какво е този рев.
32
3
 
12
 
! Отговори
Истината преди 6 години
До ИстинатаНа практика Китай вече не може да бъде съборен икономически,даже обратното-той може да бутне САЩ(но няма интерес,засега).Така че остава военния начин.Китай напредва бързо в тая област,но все още не притежава комплексна отбрана.Единствения му шанс е Русия,поне в близките 10 години.И той умело се възползва,без да се ангажира прекалено.Изобщо голям "любовен" триъгълник се очертава...
31
3
 
15
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Сериозна работа е войната на САЩ с Русия! Дето се вика-на живот и смърт!Само че на Русия не и е нужно да унищожава САЩ и не се стреми към това,а само да оцелее,докато за Америка е жизнено важно да елиминира Русия!Защо?Не става въпрос за Украйна,Крим,световната демокрация,руските ресурси и космоса!Целта е Китай,на чието подчиняване Русия ужасно пречи.Там е заровено кучето.Ключът към оцеляването на САЩ е подчиняването на Европа и Китай.Но докато ЕС им е в кърпа вързан,с Китай далеч не е така.
30
6
 
26
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Правилното заглавие е: Ще стреля ли САЩ сам в *** си, ако приеме санкции срещу остатъка на света?
29
3
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименЗначи за Америка може,за Русия(в случая СССР) не може?Брест си е руска територия отнета с прословутия договор след Първата световна.Връщат си я обратно,няма да я дадат на Германия,която и без това настъпва.А компромиса с Германия е цената на мира,както и Мюнхен(подарил на Хитлер Судетите,че и Австрия),който удобно не споменаваш.
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе разединена Европа,а отделена от САЩ Европа е руската цел.Което е доста по-различно....Само, че "взгляд" пише друго.
27
14
 
5
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
До АнонименНе разединена Европа,а отделена от САЩ Европа е руската цел.Което е доста по-различно.
26
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактФактче, до 21.06.1941 СССР беше пръв съюзник на Германия. Заедно унищожиха Полша и заедно проведоха парада на победата в Брест. Така че говориш не факти а долни лъжи.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9Този сокол, май е обикновена кокошка-агитатор и провокатор. Римува се и с ***-***-лизатвор.