Витрината на исляма: Грозни, където проповядват "добра религия"

Възроден от руините той се превръща в модерен град
28 юли 2017 20:52,
48

Снимка: БТА

 

Виж други галерии »
Самолетът току-що е кацнал в Грозни и младо момиче, досега с непокрита главалаво, вече връзва косите си с шал. "Тук е по-добре да ходиш забулена", обяснява девойката пред АФП.

Още много като нея се движат по улиците на чеченската столица с фереджета, хиджаби или дълги роби, закриващи ръцете и краката.

"Не задължаваме жените да се забраждат. Но им припомняме, че такава е чеченската традиция и това ни предписва нашата вяра", обяснява за АФП кметът на Грозни Муслим Хучиев.

Исторически мюсюлманите са преобладаващо мнозинство сред жителите на Чечения - руска република в Кавказ. Но следвайки подтика на авторитарния лидер Рамзан Кадиров, поел властта през 2007 г., столицата й се е ислямизирала със скоростно темпо. Десетки джамии са изникнали върху развалините на града, разрушен от две войни срещу федералното правителство в Москва.

"Възроден от руините, Грозни се превърна в модерен мюсюлмански град, витрина на исляма", твърди Хучиев.

През последните месеци Грозни се върна на първите страници във връзка с разследване на руското опозиционно издание "Новая газета", според което властите в Чечения преследват хомосексуалните.

Чеченският лидер, заявил навремето в интервю: "За мен най-важен е ислямският закон", защитава многоженството, макар и забранено от закона в Русия.

Труднодостъпен алкохол, задължителни забрадки за жените на работното място и в университета, курсове по религиозен морал - републиканските власти вече са въвели повечето консервативни правила на исляма.

"Добрият ислям"

Двайсет и деветгодишната Малика ходи в джамията всеки ден със своя съпруг. Ддвамата пращат дъщеря си на курсове по мюсюлманска етика. "От две-три години насам хората стават все по-религиозни", отбелязва тя.

"То се знае, че властите ни насърчават! Благочестивата жена е добра майка, благочестивият съпруг - мирно настроен мъж", отбелязва Малика, а от телефона й се разнася призив за поредната от петте всекидневни молитви, разпространяван и от високоговорители в цял Грозни.

Главното "бижу" в тази "витрина на исляма" - джамията "Ахмад Кадиров", назована в чест на бащата на днешния чеченски президент, убит при атентат през 2004 г., се издига в центъра на града върху развалините на бившия чеченски парламент, разрушен от руските бомби.

Осветена през 2008 г., "най-голямата джамия в Европа вече е прекалено тясна", твърди Хучиев.

Кой е финансирал строежа? "Парите идват от Аллах", заобикаля въпроса кметът, повтаряйки думите на Рамзан Кадиров. Всъщност най-вече от Русия, субсидирала възстановяването на Грозни, без да жали средства.

Откакто е на власт, Рамзан Кадиров си поставя и задачата да ликвидира ислямисткия бунт на т.нар."Емират Кавказ", роден от пепелта на чеченските сепаратистки формирования, сражавали се с Москва в края на 90-те и началото на 2000-те.

"Крайно необходимо беше да построим нови джамии, за да върнем хората към добрия ислям", уверява кметът.

Сиреч за да не се поддадат на съблазните на "Кавказкия емират", нито на организацията "Ислямска държава", пред която "емиратът" положи клетва и под чиито знамена според руските тайни служби се сражават многобройни чеченци в Ирак и Сирия.

"Международни амбиции"

От няколко години Рамзан Кадиров отправя все по-често и обръщения към мюсюлманския свят. Във връзка с насилието и кръвопролитията на Храмовия хълм в Ерусалим той обещава на палестинците подкрепа чрез своя твърде популярен акаунт в Инстаграм, твърдейки, че "в нужния момент Аллах ще сложи меч в ръката на ислямски воин, за да освободи той (джамията) Ал Акса".

Според московския политолог Николай Петров "отдавна е ясно, че Кадиров се стреми да играе специална роля в мюсюлманския свят, още от времето на демонстрациите срещу "Шарли ебдо", когато над един милион чеченци демонстрираха на 19 януари 2015 г. в протест срещу карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от френския сатиричен седмичник, подложен на смъртоносна атака от джихадисти дни преди това.

"Изявленията му за Израел и Палестина, скандалът заради хомосексуалистите, (преследвани) в Чечения - всичко това само укрепва позициите му, статута му на водач", добавя експертът.
И също като своя лидер Грозни има амбицията да спечели международен авторитет сред мюсюлманите. "Хората идват от много далеч, за да се молят и да учат тук", уверява кметът на града.

Така градът рискува да изолира местните немюсюлмани като Елена, която живее в Грозни, откакто е родена. Православна рускиня, тя "се чувства като гражданка второ качество".

"Грозни е мюсюлмански град, строен за мюсюлманите", обобщава тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая ще ударят с неговите камъни,по неговата глава.Всички диктатори завършват по един и същи начин.
35
0
 
2
 
! Отговори
Пп преди 6 години
До ИнтересноВ последните 30 г е така, да не кажа винаги
34
7
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Преди малко гледах клипове в "тубата" за това как руснаци нагрубяват чеченка във Воронеж! Впоследствие едни чеченски бабаити се вдигат и отиват във Воронеж да отмъщават- пребиват нищо неподозиращи хора! Гледах също и произвола и безнаказаността на същите в Москва- изнасилват, грабят, убиват и след като спецчастите ги задържат, Разман се застъпва за тях, и ги освобождават! Явно днес в Русия е голяма привилегия да си чеченец! Явно и на Путин му е време да си ходи!
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Името на града- Грозни, много подходящо име!
32
4
 
23
 
! Отговори
PRAWILNO преди 6 години
Много правилно е написано - Мюсюлманите са грозни и подли хора .Не може да имаш идол чалгар като аллах , който ти казва да убиваш и ще получи награда .Това прилича на лотарията в България .
31
4
 
33
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА. За какви културни столици на мюсулманите говориш при положение че те нямат никаква култура. Може би с изключение на Сирия, затова беше и разбита. Особено пък да ми говориш за Турция и култура е все една да ми говориш за индианец и компютър. Никаква култура нямат, наследството им от османската империя, която искат да възстановяват, са само миризливи джамии, нищо повече. Като са били толкова велики къде им са известните художници, писатели, архитекти. Нямат, щот са прости
30
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След време цяла Русия ще заприлича на Чечня.
29
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чечня ще бъде първата страна, която ще се отдели от Русия. Там и сега законите на РФ не важат а Путин плаща милиарди за лоялността на Кадиров. Щом секнат парите, ще секне и лоялността. На практика днес в Чечня е дерусифицирана и ислямизирана, като многоженството, особено сред ръководните кадри е нормална практика, както и носенето на хиджаб.
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понякога се замислям, че щом за по-малко от един човешки живот хората са забравили царското време преди 9-ти , е възможно хората в турцшя да забравят хубавото на свободния живот и да предпочетат ислямски халифат.
27
2
 
6
 
! Отговори
До ха хото преди 6 години
И щте сте интересни,доксто сте полни,после лодката,***,силата на запада е в технологийте,ваштс,да пруцате козите
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факт,абе кой нормален човек взима автобус за международен превоз.?Брато,ти си или мазохист,или незнам,това не е изтина
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще бягат ама друг път. Ще бягате вие с подпалени шaлвapи...
24
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещастни лузъри, обрекли живота си на измишльотини и тълкувани според случая... Прагматичните хора отдавна са разбрали, че ислямът е човеконенавистна доктрина, създадена от човек, а не от Бог. Всички прогресивни индивиди, дори и родени в ислямско обкръжение са се отказали от него, като нечовешко. Ислямът е правила съставени въз основа на насилието и принудата, а не на осъзната нужда от любов към Бога и ближния. Всичко създадено от човек ще се разпивали, а създаденото от Бога ще пребъде. Амин!
23
4
 
6
 
! Отговори
Какви са тези реклам преди 6 години
Да бягат всички там, тук да останем ние, и нека религията ни да е лоша.
22
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както чета тук е пълно с адвокати на исляма... Само не ми е ясно чий го дирят тука щом ислямът е много хубав. Ако могат да ми отговорят.
21
8
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Преди всичко този орангутан Кадиров заяви, че щял целия свят да "поставить раком". Тоест те с Путин щели да нагъзят целия свят. Това означава този израз на руски. И този *** седнал да говори против хомосексуалистите.
20
12
 
13
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До ФАКТ!Спокойно оня ден се върнах от Франция.Като се качиш в автобуса все едно си в Джелалабад---------------В автобусите на Запад се возят само най-пропадналите.
19
6
 
27
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХААААА преди 6 години
Ти си болен муслимски и протурски мозък! Пишеш по начин по който правиш едно, и неутрален да си ще намразиш Турция. В цял свят никой не харесва Турция, а с последните простотии на Ердоган, Турция се връща в миналото. Европа все още по гейски търпи и се прави на неразбираща, че исляма я унищожава. Накрая ще стане война с много жертви и с исляма ще свърши завинаги. Толерантността не е слабост и тя е на привършване. Турция ще се изолира все повече. А Русия още балансира но до време и ще ви унищожи.
18
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се притеснявайте,не с а рекли руснаците и тия амуджи от утре ще почнат да строят църкви и да припяват тропари във възхвала на батюшката в кремъл.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19 Къде прочете, че руснаците са дискреминирани в Грозни? Нали уж руснаците дискреминирали малцинствата, а я как живеят по собствени правила чеченците!