Да си го кажем: Надеждите за добри отношения САЩ - Русия угаснаха

Двете страни са в ново ниво на санкционна война
31 юли 2017 22:00,
315
Да си го кажем: Надеждите за добри отношения САЩ - Русия угаснаха
Снимка: архив, Reuters

Надеждите за подобряване на отношенията между Русия и САЩ се разсеяха окончателно, пише в. "Ведомости" в редакционен коментар. Двете страни според вестника стигат "ново ниво в санкционната война, което с оглед разликата в икономическия им потенциал може да причини на Русия по-големи загуби, отколкото на САЩ".

От 1 август посолството на САЩ в Москва губи правото да използва ред сгради в столицата, а до 1 септември американците трябва и да намалят своя дипломатически персонал. Руската федерация обясни, че взема ответни мерки, след като миналата седмица Конгресът на САЩ гласува нови санкции срещу нея.

Руският отговор оставя възможност за връщане към отношения на предишното равнище, твърди политологът Владимир Фролов. Москва не обяви никого за персона нон грата и нищо не пречи американците да се върнат при нормализиране на връзките. Съкращенията на персонала ще затруднят американските мисии, но ще пострадат и хората в Русия - ще се забави издаването на визи за САЩ.

Търговско-икономическите връзки между Русия и САЩ не са дотам развити, че ответното ужилване да е болезнено; "затова пък, уж в отговор на "външния враг", Русия се научи да се наказва сама - от забраната чужденци да осиновяват руски сираци до забраната за руското население да яде турски домати", коментира "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Пожелали да останат анонимни представители на американския Държавния департамент бяха предупредили, че ще приемат мерките на Москва не като ответни след експулсирането на руски дипломати и запор на дипломатически имоти в САЩ миналия декември, а като самостоятелно действие. Затова са неизбежни нови ответни стъпки на САЩ - така двете страни започват истинска санкционно-дипломатическа война, отбелязва аналитикът Фьодор Лукянов.

Русия уведоми Вашингтон, че общият брой на служителите в американските дипломатически и консулски учреждения в Русия трябва да бъде съкратен до 455 души - колкото според Москва са общо оставащите руски дипломати в САЩ.

Изданията цитират президента на Русия Владимир Путин, съобщил вчера в телевизионно интервю, че САЩ ще трябва да намалят своя дипломатически и технически персонал в Русия със 755 души. "Това е чувствително", посочил държавният глава.

Според Путин ситуацията няма да се подобри скоро, подчертава официозът "Росийская газета".

Общо взето, мисиите на САЩ ще се справят с работата и в намален състав, но ако не се отвличат от задълженията си, като подхранват опозицията и прозападните НПО в Русия и като шпионират, пише "Взгляд".

Ако Москва наистина експулсира неколкостотин дипломати, това е акция, безпрецедентна по мащаб - подобни масови експулсирания нямаше и през Студената война, изтъква пред "Ведомости" наблюдателят Василий Кашин. Това по думите му означава, че Москва вече не се надява да подобри отношенията си с администрацията на Доналд Тръмп в САЩ.

Според експерта Андрей Колесников, цитиран в "РБК", Кремъл е изгубил вяра, че Тръмп ще надвие вътрешната система от спънки и ще стане самостоятелен президент, независим от демократическата система в САЩ.
Това е първият симптом, че Русия се кани сериозно да си развали отношенията вече и с "тръмповата Америка". Мерките на руското външно министерство наистина са недостатъчно силен отговор на действията, предприети от Конгреса на САЩ, но с тях Москва може би започва поредица по-сериозни стъпки, прогнозира Колесников.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Беееееееееееее 243Хм.....Знаеш ли, даже да си прав за Пенсионния фонд, макар това да го направиха някакви боядисани "сини", то сегашната кражба от джоба на всички нас е като да сравняваш самолетоносач с рибарска лодка!!!!
143
7
 
9
 
! Отговори
до 247 БГ преди 6 години
САЩ искат воини по света за да смучат природни богатства. Те никога не са искали мир а само смърт за останалите народи по света.
142
4
 
6
 
! Отговори
БГ преди 6 години
От 1989 г. БГ се управлява от САЩ. Факт е, че БГ е член на НАТО, има 2 чужди военни бази на САЩ, на територията си, БГ е член на ЕС. Къв комунизъм Ви гони не знам?Вие като един бивш шеф на Пентагона, който скочи от една сграда с викове: "Руснаците идват" и умря.Така че лудостта е типична за САЩ, искаха и Луната да взривят - факт.Въпросът е при разпада на Варшавския договор, защо съществува НАТО?САЩ имат военни бази в 152 д-ви. На света му писна, и някоя ще натисне бутона. САЩ прекаляват.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До se 244Абе "умнико"......КАК НЕ ВДЯВАШ, че в сегашния вид на оръжията НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ЩЕ Е ПЪРВИ!!! РЕЗУЛТАТЪТ ЩЕ Е ЕДИН И СЪЩ!!!!
140
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тролочукач 240Е...ти логиката!!! Че за кво им е тогава въобще преЦедент???? Или и той, като бившия нашия, само да се мота в краката и да прави бели и изцепки? Е и каква е тази "демокрация" в краварията, когато двата "клана" републиканци и демократи си се разбират и си менкат управлението? Алоуууууууу, вие НЕ СТЕ ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА!!!!! Ха-ха-ха....СЪС ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН ВИЖДАМ, КАК ПРОРОЧЕСТВОТО НА БАБА ВАНГА СЕ СБЪДВА! И войната в Сирия и пълния хаос в краварията и много други.....
139
5
 
6
 
! Отговори
se преди 6 години
Това което се случва в отношенията между двете велики сили е напълно естествен процес.Янките зациклиха от неразумни войни и натрупаха огромен вътрешен дълг.Руснаците пък все още не могат да преодолеят чувството за вина от комунизма.Но в основата на всички тези процеси на влошаване на отношенията стоят алчните интереси на американските компании.Русия е огромен ресурс и трябва да се разграби но Путин изпревари янките.Сега се мерят кой е по велик.Всичко ще приключи за минути но кой ще е първи
138
3
 
11
 
! Отговори
Беееееееееееее преди 6 години
Те наште *** така и не разбраха че им плащат с парите крадени от родителите им!!! Червените предатели окрадоха дори пенсионния фонд и оставиха майките и бащите ни просяци ! Овчия мозък не може никога да го проумее. Дай му само да блее и да търчи подир първата ОВЦА
137
1
 
9
 
! Отговори
>>>>> преди 6 години
Или свинари като Другаря Гергов! А Болния Лидерофф избяга от казармата а сега се прави на боец на дърти години. ХАХАХА
136
9
 
8
 
! Отговори
>>>> преди 6 години
Как няма да стане като България се управлява от русофилистични предатели! Ако нямат руския гръб отдавна да са чистачи и портиери каквито са били дядовците им!
135
11
 
7
 
! Отговори
тролочукач преди 6 години
Путин сбърка. Не проумя, че в САЩ демокрацията работи и няма да позволи даже и на президента да върви срещу страната си. Не случайно одобрението на санкциите в Конгреса е 98:2.
134
0
 
6
 
! Отговори
ОВЦИ ПРОСТИ преди 6 години
Другаря Борисов да не мислиш че си е хвърлил Червения Билет ?? Нито пък Цецко и Цецка! Само блеете безцелно и жално да му се приплаче на човек като ви чете!! За 1 лев на коментар трябва доста да се напънете!
133
8
 
5
 
! Отговори
до 231 преди 6 години
До АнонименИ за децата стана ясно ,че фалита на КТБ е част от хибридната война , която Русия води срещу нашия народ .Целта беше банката да се фалира и купи на безценица от внешторг банк чрез подставени лица,както и стана , но хората започнаха да питат кой стои зад т.н. кандидат купувач на банката и след като лъснаха муцуни с бояршчик ,работата утихна.Засега!
132
7
 
5
 
! Отговори
>>>>> преди 6 години
герберите ??? че те са милиционерска партия слуги на рашките! да не мислиш че в България има европейски партиии които могат да вземат властта ?? Който се е опитал го е настигал руски куршум!!
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се забави издаването на визи за СПЩ единствено при условие, че потокът на желаещи да пътуват остане същия както досега. Руснаците твърдят, че не изгарят от желание да посещават влезлия в санционна еуфория психодиспансер и визи за там нахрен не са им нужни.
130
11
 
5
 
! Отговори
до 224 преди 6 години
До AnonymousСъвременните българи н дължат НИЩО на съвременните руснаци-нито благодарност нито омраза ,въпреки че те са потомци на онези които избиха 50хиляди българи в първите окупационни години след 9.09.1944
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AnonymousЗдравей пиндосанонимус, фактите са си факти. И тези войници са загинали с чистата мисъл, че помагат на братя по вяра. Не така обаче стои въпросът с имперската политика на царуващите от тогава до днес! Двете не трябва да се бъркат!
128
6
 
6
 
! Отговори
беееееееееееееееееее преди 6 години
овци защо не видите другите поробени от русията държави как я обичат. Финландия примерно !!! Или Полша! само като чуят руска реч и се погнусяват ! само вие тук блеете до полуда гладни и прости и си търсите белята!
127
3
 
7
 
! Отговори
сибанкя преди 6 години
До беееееееееАми така е."Освободителите" американци взеха цялото немско злато,барабар с гепеното руско след ВСВ да го "пазят" и сега си траят за връщане.Бай Муй защо не направи нещо по въпроса , да арестува кредитните милионери и да ги вкара в затвора.Отговори си сам.Защото са си дружки.
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато тези двамата са на власт няма надежда!
125
2
 
3
 
! Отговори
овчи преди 6 години
чак хиляди ??? и не войни а роби на империята! румънци украинци и финландци и тук таме някой руснак! после писали 200 000 да се подмажат на руснаците като надъхани със зоб овци! после руснаците ги приколиха! и тавариш георги димитров и людмила живкова и андрей луканков и още милиони който си харесат и айдеее в казана! някой ден ще приколят и овцата василев защото знае прекалено много!!