Договорът с Македония: Стъпка напред или отваряне на стари рани?

Какви са настроенията отвъд границата за договора, който ще бъде подписан утре?
31 юли 2017 20:42,
130
Договорът с Македония: Стъпка напред или отваряне на стари рани?
Снимка: архив Reuters

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България предизвиква в Македония всевъзможни реакции – от остри критики до настойчиви похвали. Премиерът Зоран Заев обяви, че на 1-ви август правителството ще одобри Договора, но опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че и парламентът трябва да се произнесе по въпроса. Докато политическите опоненти яростно критикуват договора, повечето експерти смятат, че той внася нов момент в двустранните взаимоотношения и сътрудничеството и създава спокойна атмосфера, в която ще се мисли главно за бъдещето, а не за миналото.

"Добре дошли в бъдещето!"

"Това е голяма стъпка, с която се отгръща нова страница в отношенията с нашата източна съседка", смята например дипломатът Люпчо Арсовски. "Договорът не е идеален, има нужда от някои подобрения, но като основа е отличен за надграждане", посочва Арсовски пред македонската редакция на Deutsche Welle. Той остро критикува реакцията на "псевдопатриотите и престъпниците, които искаха преди публикуването на договора да нажежат атмосферата и да внесат разкол в обществото." Арсовски ги обвинява, че използват дискусията около договора, опитвайки се единствено да си върнат изгубената репутация и да вдигнат рейтинга си.

Още по темата

"Но такива неща се случват и в съседна България с тамошните псевдоисторици, псевдополитици и псевдолидери, които се прехласват по някаква си тяхна Македония. Ние сме ориентирани към евроатлантическата интеграция, а България безусловно ни подкрепя. При това положение младите поколения нямат основание за тревога. Граждани на Македония и България, добре дошли в бъдещето!", казва Арсовски.

В Договора се казва, че ще бъде подписан "в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на договарящите страни - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила". Според представители на опозицията в Македония, това обаче все още не означава, че България признава македонския език. Към критиката се присъединиха и 26 историци, които в открито писмо призоваха македонската общественост "да подкрепи защитата на конституционното име, на македонския език и македонската история".

"Твърденията, че договорът не признава македонския език са неуместни, защото тук е използвана политическа формулировка", посочва дипломатът Георги Филипов. Той припомня, че македонският език е кодифициран според Международната организация по стандартизация и заведен под номера ISO 639-1, ISO 639-2T, ISO 639-2/B и ISO 639-3, което означава, че въпросът е приключен.

"Ако някоя от страните-членки на Организацията е имала някакви възражения, трябвало е да ги обяви преди приемането на Македония. Веднъж одобрен, стандартът не може да се променя. Същото се отнася и за маркировките на страната MK и MKD, които са уредени от ISO 3166 - там също не е възможно повторно гласуване. Южната ни съседка направи опит за промени пред Световната организация за интелектуална собственост, стигна се дори и до гласуване, но то не доведе до резултат, така че и тези обозначения не могат да се променят", обяснява Филипов.

Според него, българо-македонският договор е доста балансиран документ, който предлага основа за по-нататъшното развитие на междусъседските отношения.

"Предполагам,че определени сили и в двете страни са настоявали в договора по-широко да бъдат застъпени техните възгледи, които биха донесли "предимство" на собствената им страна. Предполагам още, че и двете правителства не са напълно доволни, но трябва изрично да ги поздравим, че са се обединили около общ текст, който отразява реалността, в която живеят народите на Македония и България, а и съседите наоколо им. Важното е, че Договорът задължава договарящите се страни да си сътрудничат във всички области на основата на взаимно уважение и доверие, както и че с него се дава импулс за задвижване на онези процеси, които трябва бързо да ни поведат към НАТО и ЕС", казва Филипов.

"Договорът дори може да влоши нещата"

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски се срещна миналата седмица с българския посланик в Македония Иван Великов Петков, който е посочил, че с Договора се приключва един изключително важен въпрос, а Македония получава още един партньор и поддръжник в усилията ѝ за членство в ЕС и НАТО. Груевски е оценил положително волята на България да помогне за постигането на тези цели, подчертавайки, че те са приоритет и за ВМРО-ДПМНЕ. Груевски съобщи, че ВМРО-ДПМНЕ ще вземе становище по Договора, след като получи окончателния му текст. Но депутатите на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията "За по-добра Македония" вече обявиха своята позиция. Депутатът Илия Димовски каза, че ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи само договор, който ще позволи на Македония бързо влизане в ЕС и НАТО, а не договор, който ще бъде използван като инструмент за протакане.

"Не ни трябва второ Временно споразумение, което създава, а не решава проблеми. Според нас, в средносрочен и дългосрочен план този договор може дори да влоши отношенията между двете страни. Защото дава на съседна България правно основание да спира Македония по пътя ѝ към ЕС на всяка следваща стъпка, при отварянето или затварянето на глави. Това България ще може да го направи във всеки един момент, когато не ѝ хареса някой наш учебник по история, наш документален или исторически филм, наш паметник", каза Димовски.

Според депутатите от опозицията, Договорът може да отвори и стари исторически рани, да причини страдание на много семейства, чиито предци са се жертвали за независимостта на Македония и за културната и историческа самостоятелност на македонския народ. Същевременно бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Любчо Георгиевски обяви, че подкрепя Договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68 Дедо ти говорел македонски, ама на езика му викал бугарски. Няма и един документ преди 1945г. написан на днешният македонски, дори ВМРО си пише документите, постановленията и т. н. на български.
49
16
 
8
 
! Отговори
Freedom4Romelia преди 6 години
Да се борим заедно срещу българските терористи! НЕ НА ФАШИЗМА! НЕ НА БЪЛГАРСКОТО РОБСТВО! НЕ НА ГЕНОЦИДА СРЕЩУ РОМИТЕ, ТУРЦИТЕ, ПОМАЦИТЕ, МАКЕДОНЦИТЕ И ДРУГИТЕ АНТИФАШИСТКИ НАРОДИ!
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не ви забранява да сте марсианци,НО ОТ 1945 ГОДИНА И ТОЧКА!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво отваряне на стари рани,какви глупости,ТИЯ ИЛИ ЩЕ СТАВАТ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА,ИЛИ ДА ОТИВАТ В НЕБИТИЕТО!!!Ние им признахме правото да са марсианци ТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯТ ЧЕ ДО 1945 ГОДИНА са били на Сталин и Тито в та..те!!!НИКОЙ НЕ Е ПУКНАЛ ЗА ТЯХ,НИТО ЗА 3-ТЕ ИМ МИЛИОНА ДЕКАРА ПЛОДОРОДНА ЗЕМЯ ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ СИ ИМАТ 20 ПЪТИ ПО ТОЛКОВА!!
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Александър Македонски е македонец и няма спор по този въпрос. Хората в БЮРМ не са македонци-няма спор.
45
1
 
8
 
! Отговори
Калина преди 6 години
До всички писали по-долу, които много, ама много се европейчат и се правят на българофили:Незнам какво ни е европейското на нас, освен толерантността към тези, които издържаме ние, работещите - ясно кои.Незнам и какво ви е Българолюбието, след като приемате някой да ви заставя какво да правите в собствената ви държава. Защото, както знаем, преди да го покаже на нас, българите, Боко сервилно даде договорът първо на американците.И докато се плюем фили и фоби, ни превзеха чужди интереси!
44
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите, които предадоха род и родина, никога и никъде да не намерят покой. Македония е комунистически Франкенщайн.
43
1
 
15
 
! Отговори
(България) преди 6 години
Тези които преди години насилствено създадоха култовете на макетата, за да ги откъснат от истинската им Родина, и сега насъскват кучетата да лаят против България и европейското бъдеще на Македония, в името на старите фетиши, завещани им от другарите Сталин, Тито и Димитров !
42
2
 
13
 
! Отговори
(България) преди 6 години
Тези които преди години насилствено създадоха култовете на макетата, за да ги откъснат от истинската им Родина, и сега насъскват кучетата да лаят против България и европейското бъдеще на Македония, в името на старите фетиши, завещани им от другарите Сталин, Тито и Димитров !
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** искат да няма никакви контакти между хората от двете страни. Не дай Боже вземат, че разберат колко сме си близки. Русия губи влияние на балканите. Сал една нефелна Сърбия им остана и то не се знае до кога.
40
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забелязвам, че за руските *** не е важно за България да е добре, важното е да се направи сечено на Америка, и да се харесаме на Козяк. Пък България кучета я яли.
39
20
 
11
 
! Отговори
до анонимен 44 преди 6 години
Македонците винаги са били по будни . В момента има голям митинг в Скопие против ЕС , договора , против НАТО .Милиони от македонската диаспора по цял свят са против тези съюзи и този евро едикакво си договор . Да видя някъде в бг протести против ЕС ...няма и да видиш ..със свалени *** са всички към САЩ
38
9
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До всички макета: продадохте се за едното членство в ЕС и НАТО. Договора е писан от нас и защитава интересите на България. Прочетох го и ми хареса. Македония и България имат обща история, Македония няма претенции за малцинство в България, никоя страна няма да развива политика срещу другата, македонския президент се поклони пред паметника на цар Самуил български, нашия парламент единодушно подкрепи договора. Големия печеливш е България! А, дано се усетят макетата, че са българи!
37
8
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Политическите опоненти на Зоран Заев, са добре познатите ни българофоби, които товарищ Путин наскоро поощри, като ги приветства за това че били дали кирилицата на "славянския свят", в т.ч. и на раССия. Идеята на тези заклети "македонци" е Македония да остане изолирана от ЕС, НАТО и България, за да бъде стожер на "Панславянските ценности" на Мадър-Раша, на Балканите ....!!!!
36
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонското малцинство в България е като Лохнеското чудовище - много са чували за него, но никой не го е виждал.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парадоксалното е,че македонците имат далеч по-трезв поглед относно този "договор",но е и ние,вечните овце,водени за носа!И това е така,защото този "договор",не е нито македонски,нито български,а американски!Целта на този договор е да се дестабилизира още повече относителното равновесие,между двете исторически антагонистични държави и освен това всяка от тях да се дестабилизира вътре в себе си!На СрАЩ им трябва една балканска война(и много такива войни по света),при това,без да участва прек
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братя македонци, вардете наденицата, че Бойко ще ви я открадне и нея, както ви открадна историята.
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия няма място на балканите
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До В РУСИЯ Е ИСТИНАТА 36 православие мравославие карай пак ще подпишем уния с папата византийски те ти номера не минават руска ватенке
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и по добре никога да не влизат . Умния мъж ХА-ХА го е казал добре . ЕС е пагубен, българите се пр***бахадано македонците се спасят и преди да влязат този съюз да се е разпаднал