Договорът с Македония: Стъпка напред или отваряне на стари рани?

Какви са настроенията отвъд границата за договора, който ще бъде подписан утре?
31 юли 2017 20:42,
130
Договорът с Македония: Стъпка напред или отваряне на стари рани?
Снимка: архив Reuters

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България предизвиква в Македония всевъзможни реакции – от остри критики до настойчиви похвали. Премиерът Зоран Заев обяви, че на 1-ви август правителството ще одобри Договора, но опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че и парламентът трябва да се произнесе по въпроса. Докато политическите опоненти яростно критикуват договора, повечето експерти смятат, че той внася нов момент в двустранните взаимоотношения и сътрудничеството и създава спокойна атмосфера, в която ще се мисли главно за бъдещето, а не за миналото.

"Добре дошли в бъдещето!"

"Това е голяма стъпка, с която се отгръща нова страница в отношенията с нашата източна съседка", смята например дипломатът Люпчо Арсовски. "Договорът не е идеален, има нужда от някои подобрения, но като основа е отличен за надграждане", посочва Арсовски пред македонската редакция на Deutsche Welle. Той остро критикува реакцията на "псевдопатриотите и престъпниците, които искаха преди публикуването на договора да нажежат атмосферата и да внесат разкол в обществото." Арсовски ги обвинява, че използват дискусията около договора, опитвайки се единствено да си върнат изгубената репутация и да вдигнат рейтинга си.

Още по темата

"Но такива неща се случват и в съседна България с тамошните псевдоисторици, псевдополитици и псевдолидери, които се прехласват по някаква си тяхна Македония. Ние сме ориентирани към евроатлантическата интеграция, а България безусловно ни подкрепя. При това положение младите поколения нямат основание за тревога. Граждани на Македония и България, добре дошли в бъдещето!", казва Арсовски.

В Договора се казва, че ще бъде подписан "в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на договарящите страни - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила". Според представители на опозицията в Македония, това обаче все още не означава, че България признава македонския език. Към критиката се присъединиха и 26 историци, които в открито писмо призоваха македонската общественост "да подкрепи защитата на конституционното име, на македонския език и македонската история".

"Твърденията, че договорът не признава македонския език са неуместни, защото тук е използвана политическа формулировка", посочва дипломатът Георги Филипов. Той припомня, че македонският език е кодифициран според Международната организация по стандартизация и заведен под номера ISO 639-1, ISO 639-2T, ISO 639-2/B и ISO 639-3, което означава, че въпросът е приключен.

"Ако някоя от страните-членки на Организацията е имала някакви възражения, трябвало е да ги обяви преди приемането на Македония. Веднъж одобрен, стандартът не може да се променя. Същото се отнася и за маркировките на страната MK и MKD, които са уредени от ISO 3166 - там също не е възможно повторно гласуване. Южната ни съседка направи опит за промени пред Световната организация за интелектуална собственост, стигна се дори и до гласуване, но то не доведе до резултат, така че и тези обозначения не могат да се променят", обяснява Филипов.

Според него, българо-македонският договор е доста балансиран документ, който предлага основа за по-нататъшното развитие на междусъседските отношения.

"Предполагам,че определени сили и в двете страни са настоявали в договора по-широко да бъдат застъпени техните възгледи, които биха донесли "предимство" на собствената им страна. Предполагам още, че и двете правителства не са напълно доволни, но трябва изрично да ги поздравим, че са се обединили около общ текст, който отразява реалността, в която живеят народите на Македония и България, а и съседите наоколо им. Важното е, че Договорът задължава договарящите се страни да си сътрудничат във всички области на основата на взаимно уважение и доверие, както и че с него се дава импулс за задвижване на онези процеси, които трябва бързо да ни поведат към НАТО и ЕС", казва Филипов.

"Договорът дори може да влоши нещата"

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски се срещна миналата седмица с българския посланик в Македония Иван Великов Петков, който е посочил, че с Договора се приключва един изключително важен въпрос, а Македония получава още един партньор и поддръжник в усилията ѝ за членство в ЕС и НАТО. Груевски е оценил положително волята на България да помогне за постигането на тези цели, подчертавайки, че те са приоритет и за ВМРО-ДПМНЕ. Груевски съобщи, че ВМРО-ДПМНЕ ще вземе становище по Договора, след като получи окончателния му текст. Но депутатите на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията "За по-добра Македония" вече обявиха своята позиция. Депутатът Илия Димовски каза, че ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи само договор, който ще позволи на Македония бързо влизане в ЕС и НАТО, а не договор, който ще бъде използван като инструмент за протакане.

"Не ни трябва второ Временно споразумение, което създава, а не решава проблеми. Според нас, в средносрочен и дългосрочен план този договор може дори да влоши отношенията между двете страни. Защото дава на съседна България правно основание да спира Македония по пътя ѝ към ЕС на всяка следваща стъпка, при отварянето или затварянето на глави. Това България ще може да го направи във всеки един момент, когато не ѝ хареса някой наш учебник по история, наш документален или исторически филм, наш паметник", каза Димовски.

Според депутатите от опозицията, Договорът може да отвори и стари исторически рани, да причини страдание на много семейства, чиито предци са се жертвали за независимостта на Македония и за културната и историческа самостоятелност на македонския народ. Същевременно бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Любчо Георгиевски обяви, че подкрепя Договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСтамболов е много спорна историческа личност, прочетете за режима, който налага.------------ По времето ан Стамболов някакви рузки идьоти решили да правят русофилски бунт тука и слизат с едно корабче някъде между варна и Бургас. Селяните от териториалната отбрана обаче ги изловили и строили за разстрел. И тогава онези взели да плачат, аман-заман, милости просим, мъй с вами братушки. Но нашите казали "Ние руски не разбираме" и ги изпотрепали. И те така се приключило с русофил
69
2
 
4
 
! Отговори
JJIvanov krotko преди 6 години
ДАже мъртвите които следят всеки с цел обучение до смърта подават че в Србия живеят предимно БЪлгари православни охраняващи специфична увредена в древноста територия и затова имат специфичен сръбски диалект.ЛИнгвисти да знаят че Охридския БЪлгарски диалект се приспособява към региони пострадали от мръсни дъждове от тн Първо Пришествие.това е границата ЩЕркА - КЕрка..
68
1
 
5
 
! Отговори
СЛава преди 6 години
Има писмено родословия на всеки гражданин на днешна Македония от Османската империя до днес..Българите са описани перфектно от БЪлгарската православна църква.
67
2
 
5
 
! Отговори
Вардара протестира преди 6 години
НЕ Е имало рани между Дунавска БЪлгария и Охридска Македония..Обратно братята ни в МАкедония са обект на жесток терор заради обсебени от дяволи терористи от Запад БЛокирали САнк стефанския мирен договор през 1878 година.Милиони БЪлгари от Македония са тероризирани и асимилирани в окупирани от сърбия и Гърция територии.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мразят и ни псуват яко!не ме интересува,тяхна си работа.обаче предателите управляващи защо на занимават с тях.евала на гърците големи пичове.няма лабово!
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГрешка, мамата и е..аха, руските комунисти и българскитеим гъзолизачи и помагачи с натиска на сръбския шовинизъм.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С макекантропи, бюрмопитеци и фиромандарталци не трябва да се подписва нищо.
63
3
 
12
 
! Отговори
До фиромоида преди 6 години
1. Българите не са толкова черни колкото пропагандата ви ги представя, а и вие не сте толкова бели колкото ви се иска. 2. До 1991 г. Македония е географска област и нищо повече. Да кажеш че в Тракия и Добруджа се говори македонски е все едно да кажеш че в Берлин и Хамбург говорят баварски език, а не немски. Нон-сенс.3. Кои са тези български документи от 13 в. на турски език? Геоглифот от Овче поле?4. Турци има в Североизточна България, а не в Северозападна глупчо..
62
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън Русия с гнусните си интриги от Балканите!
61
6
 
9
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Много е лошо, че САЩ ни притиска да сме в добри отношения със съседите си. Това е много лошо.
60
7
 
12
 
! Отговори
васал преди 6 години
Винаги когато САЩ се намешът и ни притискат за нещо то е против нашите интереси,сега с този договор става същото.
59
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този договор е още един шамар по руско-сръбската подмолна политика на балканите!
58
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония щв влезе, щото Сащ го искат. Иначе никога нямаше да влезе. На Сащ им трябва да са в Нато, и там да си разположат базите. Тях не ги интересува местните аборигени какво желаят или не желаят.
57
7
 
12
 
! Отговори
МАКЕДООООНИСТ КРЕТЕН преди 6 години
Македония ще влезе в ЕС след Турция. Тоест НИКОГА! Фиромските Бюрмистанци ще има да гледат тъжно и да точат лиги като кучета пред месарница. Щото са много умни.
56
11
 
19
 
! Отговори
Македонски татароид преди 6 години
От всички балкански народи най-див, ***, грозен, вулгарен, долен, подъл, нагъл, необразован, нечистоплътен физически и духовно, продажен и предателски е македонският. Антични нечовешки отпадъци са това.
55
10
 
17
 
! Отговори
Македонски историк преди 6 години
Най-старата държава на Балканския полуостров е Македония. Създадена е преди 1336 години от българите начело с хан Аспарух.
54
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На последното преброяване македонци в БГ бяха 150 човека-главно старци, които едно време се блажеха с югославски динари и им се разрешаваше да ходят до Скопие с открит лист, за да купуват по поръчка от този и онзи дънки (фармерки), внос от Западна Европа. Правеха нелоши пари тогава. За тяхно съжаление днес са последна дупка на кавала.
53
6
 
40
 
! Отговори
Българин от Св.Запад преди 6 години
Баш ми е интересно как така над 150 000 граждани на БЮРМ дойдоха в София с папките с документи- кръщелни от прадядовци, прабаби, ордени от войните, пяха български възрожденски песни, декларации попълваха че се чувстват българи и се клеха във вярност на Майка България... и взеха БГ гражданство. България ли ги накара насила да го направят? България ли им наруши правата и им заличи самосъзнанието? Защо не отидоха в посолствата на Хърватия или на Словения да кандидатстват за тяхно гражданства? Алооо
52
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно как македонците пишат из българските форуми и се разбираме, ако не е на български диалект? А уж македонците тук пишещите на латиница, нямат даже македонска клавиатура
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук доста провокатори се упражняват