Доналд Тръмп, Майк Пенс... На кого да вярваме за Русия?

US президентът се забави със санкциите, а това повдига въпроси
Обновена: 3 авг 2017 22:42 | 3 авг 2017 22:35, Василия Пейчева
86
Доналд Тръмп, Майк Пенс... На кого да вярваме за Русия?
Снимка: Архив, Reuters

Далеч от хаоса и какофонията на неспирните дебати във Вашингтон за политиката към Русия, вицепрезидентът Майк Пенс отправи забележително последователно послание при посещение в Източна Европа тази седмица, като похвали старите съюзи и потвърди ангажимента на Америка да защитава демократичните държави от страните, които може да им навредят. Много жалко, че тези възгледи не се споделят и приветстват с такава готовност от човека, за когото той работи в Белия дом, пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс", цитирана от БТА.

Още по темата

Във вторник Пенс похвали Грузия за демократичното й развитие след разпадането на Съветския съюз, многозначително отбеляза, че в Южна Осетия все още са разположени руски танкове, девет години след като Москва нахлу в региона, и обеща: "Ние сме с вас. Стоим до вас."

Предния ден в Талин той каза на лидерите на Естония, Литва и Латвия - все членове на НАТО, че Съединените щати "твърдо стоят зад" обещанието за взаимна отбрана в член 5 от договора на алианса и "отхвърлят всеки опит за използване на сила, заплахи, сплашване или зловредно влияние в балтийските държави или срещу когото и да е от нашите съюзници по договора".

Пенс не остави съмнение защо смята, че единна НАТО е "по-необходима днес от когато и да било след падането на комунизма" преди четвърт век. "Няма по-голяма заплаха, надвиснала над балтийските държави, от призрака на агресията на вашия непредвидим съсед на изток", каза той и обвини Русия, че продължава да "преначертава със сила международни граници, да подкопава демокрацията в суверенни държави и да настройва свободните държави в Европа една срещу друга."

Направеният от вицепрезидента откровен анализ на проблема и твърдите уверения за ангажираност към алианса отразяват напълно традиционното американско мислене за Русия. Неговото пътуване, а също по-ранните посещения на министъра на отбраната и държавния секретар в Украйна и на други места в Европа, е важен сигнал за съюзниците и партньорите, които живеят в сянката на Русия, в момент на засилваща се руска агресия и растящо напрежение между Москва и Вашингтон.

Подобно на Пенс, повечето служители по сигурността в правителството смятат Русия за главен противник. Към техните тревоги се прибавят руските планове за изпращане на около 100 000 войници при източния край на територията на НАТО в края на лятото. Това е един от най-големите ходове досега в предприетото от президента Владимир Путин военно укрепване.

Пенс многократно каза на своите слушатели, че говори от името на президента Тръмп, а също от свое име. Но това не значи, че наистина е така. Тръмп продължава да подкопава с думи и дела подобни уверения, а резултатът е непоследователна политика, която най-вероятно ще бъде изтълкувана като слабост или несигурност от Путин и от съюзниците и няма да служи на интересите на Америка.

Неотдавна Тръмп потвърди в Полша, че ще се придържа към задълженията за обща отбрана, вписани в член 5 от договора на НАТО. Но може ли да му се вярва, при положение че тези думи бяха изказани без желание, под натиск, след месеци на остри критики срещу НАТО?

Пенс каза на грузинците, че Съединените щати се придържат към изявлението на НАТО от 2008 г., че един ден тяхната страна ще стане член на НАТО. Но и тук има съмнения за силата на ангажимента на Вашингтон и дали Тръмп ще поеме риска още повече да влоши отношенията си с Путин, като изпълни това обещание.

Подозренията към възгледите на Тръмп за Русия започнаха с изказванията му, в които той се възхищаваше от Путин, и само се засилиха, когато американските разузнавателни служби установиха, че Москва е извършила хакерски атаки срещу кампанията през 2016 г. Междувременно Тръмп още не е отговорил на имащата значителен ефект заповед на Путин в петък, според която САЩ трябва да съкратят своя посолски и консулски персонал със 755 човека - до 455 души, както и на заявлението на Москва, че конфискува два американски дипломатически имота.

Фактът, че властелинът на туитовете не критикува Путин по тази тема, повдига очевидни въпроси, както и фактът, че се забави да подпише законодателството, прието миналата седмица от Конгреса и налагащо сурови, но необходими икономически санкции на Русия за намеса в изборите; надвисналите санкции ускориха разпоредените от Путин експулсирания.

Тръмп встъпи в длъжност с желание да подобри отношенията с Русия - разумна цел, засягаща толкова важна страна. И макар че намесата на Путин в изборите и други дестабилизиращи действия, включително анексията на Крим, стесняват пространството за сътрудничество, в интерес и на двете страни е да опитат.

Но за да има каквато и да е истинска надежда да управлява тези сложни и деликатни отношения, Тръмп ще трябва да разработи твърд, последователен и вдъхващ доверие подход, който може да убеди Путин, съюзниците и американците, че той знае какво прави и че екипът му мисли по същия начин.


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
БАБА ТИ ТРЪНКА преди 1 година
До св.св.Маркс и Енгелс КАКВИ ДИКТАТОРЧЕТА БЕ ПАЛЯЧО ИЗБРАН Е С ИЗБОРИ КАКТО ТРЪМП И МЕРКЕЛ И ТЯ ЛИ Е ДИКТАТОР ПИЙ СИ ХАПЧЕТА И ИСКАЙ ДРУГИ ИНСТРУКЦИЙ ОТ КОЗЯК ИЗДИШАШ КАТО .....
47
1
 
7
 
! Отговори
Веско преди 1 година
До СатаНАТО™

Ами всъщност и в Сирия, руснаците ги покани официалното правителство. Както и в Авганистан.
46
3
 
4
 
! Отговори
югоизточната съседка преди 1 година
А как гарантира НАТО със своя член 5 своите членове,ако агресор или поне потенциален такъв бъде друга своя страна от нато?Защо си мисля,че подкрепата у нас за НАТО ще скочи десеторно,ако нашата югоизточна съседка излезе от НАТО?
45
4
 
9
 
! Отговори
ПОПРАВКА преди 1 година
Грузия нахлу в Русия .
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майк Пенс е палячо.Само
наивници могат да му вярват.
43
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С още санкции към разпад на сащ.
42
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ са антидемократична държава.
41
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам на Русия при удобен
случай да ги размаже.
40
5
 
12
 
! Отговори
Алекс2 до Трак преди 1 година
Трак ли си мрак ли си не знам ама проумей че не се гаси туй що не гасне ! Всички ще изчезнем един ден ама глупоста човешка никога...
39
15
 
14
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 1 година
До защо

Защо американците имат бази по света?
-------------

Поканили са ги.

*** защо има бази в Сирия?
38
11
 
31
 
! Отговори
защо преди 1 година
Защо американците имат бази по света? Какво правят в чужди територии? Значи те като нападат е "мирно и за защита" а други като действат в отговор на това са агресори. Егати двойствената политика. Ама така се сее напрежение и правят конфликти. Само да са далеч от сащ че Виетнам още им държи топло...
37
4
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Вярвайте на Русия,що за *** въпрос.
36
46
 
19
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 1 година
До Ех, Ех -...САЩ имат 152 военни бази по света....

И слава Богу че е така ,иначе диктаторчета като кремълското джудже и другарят Ким от Сев. Корея щяха да направят света черен...
35
48
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Не е необхидимо Доналд Тръмп, Майс Пенс ... или пък който и да е друг да ни обясняват какво представлява путинова раССия ... Живеейки на Балканите трябва по-добре от тях да го знаем. Самият факт, че всичките европейски държави на запад, от нейните граници станаха членки на НАТО, е достатъчно красноречив. Да не говорим колко руснаци се изнесоха в Европа и Щатите, а по-обратния път към РАША може да поеме само някой ексцентрик, като Жерар Депардийо например, който е решил да скрие данъците си .....
34
16
 
60
 
! Отговори
Яков преди 1 година
Щатите постоянно говорят за демокрация, но начина по който действат е в стил ВИС и СИК от 90-те години само, че тука става въпрос за извиване на ръце в световен мащаб.
33
11
 
58
 
! Отговори
Ех, Ех преди 1 година
Проблемите на джуджето САЩ и Конгреса, са: Единствено САЩ употреби 2 атомни бомби над цивилно население.
САЩ имат военни бази в 152 държави. САЩ воюват на чужди територии и страни, с чужди войници. Цяла Азия, Южна Америка, Европа ги мрази.
Където стъпи американски ботуш царят мизерия, нещастие и смърт.
Проблемът на САЩ са САЩ.
32
51
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама,как така обвинявате миролюбивата Ръша!Тя не е била нито в Афганистан,Грузия,Сирия,и т.н.Те не окупират,те присъстват ,ама това не са те,а някакви зелени зелени човечета!А и те май не са зелени,а по скоро червени!
31
56
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето разбира само от чепата сопа. Санкции още санкции трябват.
30
55
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето разбира само от чепата сопа. Още санкции трябват.
29
13
 
60
 
! Отговори
Факт преди 1 година
До Русофилски лъжи

Американските "факти" ги видяхме колко струват-като се почне от химическото оръжие на Садам,че и по-отрано!Само че техните номера вече трудно минават,въпреки колосалната реклама(пропаганда).
Образно казано,идва момента,в който всички ще проумеят,че кока-кола не е нищо повече от подсладена с карамел вода и малко кофеин.
Не сме длъжни да поддържаме благоденствието на САЩ и животът им на наш гръб!
Което впрочем важи и за Русия....