Доналд Тръмп, Майк Пенс... На кого да вярваме за Русия?

US президентът се забави със санкциите, а това повдига въпроси
Обновена: 3 авг 2017 22:42 | 3 авг 2017 22:35,
86
Доналд Тръмп, Майк Пенс... На кого да вярваме за Русия?
Снимка: Архив, Reuters

Далеч от хаоса и какофонията на неспирните дебати във Вашингтон за политиката към Русия, вицепрезидентът Майк Пенс отправи забележително последователно послание при посещение в Източна Европа тази седмица, като похвали старите съюзи и потвърди ангажимента на Америка да защитава демократичните държави от страните, които може да им навредят. Много жалко, че тези възгледи не се споделят и приветстват с такава готовност от човека, за когото той работи в Белия дом, пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс", цитирана от БТА.

Още по темата

Във вторник Пенс похвали Грузия за демократичното й развитие след разпадането на Съветския съюз, многозначително отбеляза, че в Южна Осетия все още са разположени руски танкове, девет години след като Москва нахлу в региона, и обеща: "Ние сме с вас. Стоим до вас."

Предния ден в Талин той каза на лидерите на Естония, Литва и Латвия - все членове на НАТО, че Съединените щати "твърдо стоят зад" обещанието за взаимна отбрана в член 5 от договора на алианса и "отхвърлят всеки опит за използване на сила, заплахи, сплашване или зловредно влияние в балтийските държави или срещу когото и да е от нашите съюзници по договора".

Пенс не остави съмнение защо смята, че единна НАТО е "по-необходима днес от когато и да било след падането на комунизма" преди четвърт век. "Няма по-голяма заплаха, надвиснала над балтийските държави, от призрака на агресията на вашия непредвидим съсед на изток", каза той и обвини Русия, че продължава да "преначертава със сила международни граници, да подкопава демокрацията в суверенни държави и да настройва свободните държави в Европа една срещу друга."

Направеният от вицепрезидента откровен анализ на проблема и твърдите уверения за ангажираност към алианса отразяват напълно традиционното американско мислене за Русия. Неговото пътуване, а също по-ранните посещения на министъра на отбраната и държавния секретар в Украйна и на други места в Европа, е важен сигнал за съюзниците и партньорите, които живеят в сянката на Русия, в момент на засилваща се руска агресия и растящо напрежение между Москва и Вашингтон.

Подобно на Пенс, повечето служители по сигурността в правителството смятат Русия за главен противник. Към техните тревоги се прибавят руските планове за изпращане на около 100 000 войници при източния край на територията на НАТО в края на лятото. Това е един от най-големите ходове досега в предприетото от президента Владимир Путин военно укрепване.

Пенс многократно каза на своите слушатели, че говори от името на президента Тръмп, а също от свое име. Но това не значи, че наистина е така. Тръмп продължава да подкопава с думи и дела подобни уверения, а резултатът е непоследователна политика, която най-вероятно ще бъде изтълкувана като слабост или несигурност от Путин и от съюзниците и няма да служи на интересите на Америка.

Неотдавна Тръмп потвърди в Полша, че ще се придържа към задълженията за обща отбрана, вписани в член 5 от договора на НАТО. Но може ли да му се вярва, при положение че тези думи бяха изказани без желание, под натиск, след месеци на остри критики срещу НАТО?

Пенс каза на грузинците, че Съединените щати се придържат към изявлението на НАТО от 2008 г., че един ден тяхната страна ще стане член на НАТО. Но и тук има съмнения за силата на ангажимента на Вашингтон и дали Тръмп ще поеме риска още повече да влоши отношенията си с Путин, като изпълни това обещание.

Подозренията към възгледите на Тръмп за Русия започнаха с изказванията му, в които той се възхищаваше от Путин, и само се засилиха, когато американските разузнавателни служби установиха, че Москва е извършила хакерски атаки срещу кампанията през 2016 г. Междувременно Тръмп още не е отговорил на имащата значителен ефект заповед на Путин в петък, според която САЩ трябва да съкратят своя посолски и консулски персонал със 755 човека - до 455 души, както и на заявлението на Москва, че конфискува два американски дипломатически имота.

Фактът, че властелинът на туитовете не критикува Путин по тази тема, повдига очевидни въпроси, както и фактът, че се забави да подпише законодателството, прието миналата седмица от Конгреса и налагащо сурови, но необходими икономически санкции на Русия за намеса в изборите; надвисналите санкции ускориха разпоредените от Путин експулсирания.

Тръмп встъпи в длъжност с желание да подобри отношенията с Русия - разумна цел, засягаща толкова важна страна. И макар че намесата на Путин в изборите и други дестабилизиращи действия, включително анексията на Крим, стесняват пространството за сътрудничество, в интерес и на двете страни е да опитат.

Но за да има каквато и да е истинска надежда да управлява тези сложни и деликатни отношения, Тръмп ще трябва да разработи твърд, последователен и вдъхващ доверие подход, който може да убеди Путин, съюзниците и американците, че той знае какво прави и че екипът му мисли по същия начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
42
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Крали МаркоРудофилите у нас са точно такива. Или женени за рускини, или зомбирани или руски ***. А водачите им са рубладжии като Нинова-синчето и в САЩ но тя е първа русофилка. А братската Русия, за която бълнуваш болшевиките отдавна е закопаха.
27
16
 
57
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
Работя с трима колеги които са работили в Братска Русия ,женени са за рускини.Имам двама приятели с прякори Руснака ; Андрей и Сашо. Близки сме и никой не може да промени това. Зная че у нас има много етноси . Не съм расист и уважавам всички които са добри хора. Без Русия щяхме да сме като Кюрдите. ТОВА Е ИСТИНАТА !!! Сега върви ислямизация в някои етноси. Изводи за всеки мислещ.
26
15
 
57
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
Проблемите на Америка не са породени от Русия.Обаче искат да ги решат чрез война с нея!Въпреки огромния риск,който между другото,искат да стоварят на Европа и не само.САЩ просто вече не могат да продължат да живеят по досегашния начин,но вместо да се модернизират и реформират(както иска Тръмп),залагат на добрата стара стратегия-прехвърляне на собствените проблеми върху останалия свят.Обаче Светът вече не е същият!Вярно,само Китай и Русия дръзват да се противопоставят пряко,но и другите са недов
25
12
 
40
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН 24 преди 6 години
Сори со.ро.со.ид.че, ама Русуфилите сме мнозинство във България,само ***.ло.ум.ни и платени сте Русофоби.
24
50
 
16
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До фактСпоред руската пропаганда няма доказателства, че Русия поддържа бандитите в Източна Украйна или, че руски Бук е свалил малайзийския Боинг и е избил 298 души. Но за целия свят това е ФАКТ!
23
48
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Крали МаркоРусия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.
22
45
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кради МаркоЩом обичаш чуждата държава Русия, а не зачиташ своята, защо не емигрираш там?
21
9
 
41
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тръмп подхожда към проблемите като бизнесмен-търси бързи и ефективни решения,които обаче да не застрашават живота на фирмата/държавата.Трудно му е да се бори с празноглави хардлайнери като Маккейн,които се запъват на своето,без да отчитат вероятните последствия-ядрена война и пълно унищожение на САЩ.Както и да е,накрая важно е какво ще реши Синедрионът начело с Ротшилд,защото именно те заложиха на Тръмп.Освен това евреите не биха се лишили от свят който да управляват,само заради ината си.
20
45
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилското българомразство си е национално предателство.Няма обаче ни един русофил, който да е пожелал да емигрира в Матушка Россия, защото там се живее по-зле и от тук - карат го само на патриотично мъченичество :-D
19
10
 
44
 
! Отговори
факт преди 6 години
На какъв език да напиша за да проумеят промитите мозъци,няма доказателства че Русия е участвала в някакви хакерски атаки,няма ако имаше САЩ щяха да ги покажат всичко е само предположения и лъжи.
18
9
 
37
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
РУСИЯ Е СВЕТАЯ СВЕТИХ НА ЗЕМЯТА !!! НЯМА СИЛА ДА СЛОМИ ТАЗИ БОЖЕСТВЕНА СИЛА !!! РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ И ПРЕБЪДЕ ВЪВ ВРЕМЕТО !!! СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ЕДИНСТВЕНАТА СУПЕР СИЛА НА ЗЕМЯТА !!! НАШИ БРАТЯ ПО КРЪВ И РЕЛИГИЯ !!!! СЛАВА НА ПРАВОСЛАВИЕТО !!! МОГЪЩЕСТВО ПРЕДСКАЗАНО ОТ БАБА ВАНГА !!!
17
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 20..Предателите русофили не сте мнозинство, но сте по-кресливи и благодарение на руските пари сте по-тиражирани в медийното пространство.
16
5
 
31
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Това статия ли е, или официалната позиция на краварската олигархия? Прилича на материал в Дневник, по поръчка на америка за България.
15
4
 
33
 
! Отговори
До 20.. преди 6 години
Не знам за нас русофилите, но май е очевидно, че сме мнозинтво..от Костов до недоразумението Плевнелиев, който е срещу Русия, не кара повече от мандат.. изритва се от власта на избори. масата Български народ обича Русия, и няма да се намери сила, която да промени това.
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страшно нещо е простотията в управлението!Колко поляка,естонеца и т.н. са готови да загиват заради САЩ,че ще искат американци да воюват с Русия?Русия е единствената, която може да помогне на САЩ в "нулирането" на външния дълг от 20 трилиона долара.За целта по "американската" САЩ ще "нулират" енергетиките и икономиките на страните от ЕС и оставяйки ги без производство,ще заемат пазара на Русия! За разлика от Германия и Франция САЩ не са воювали с Русия, а са работили добре и със СССР!
13
6
 
32
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Долу мръсните ръце от Руския народ !Може да са много по бедни но са много по близо до нас . САЩ се интересуват единствено от себе си...
12
41
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Ха, тъпите русофили могат само вулгарщини да пишат. Малките им соц мозъци не стигат за друго.
11
34
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Да, щастлив съм. Защото мога да правя каквото си поискам и когато си го поискам стига да е в рамките на закона. Айде идете в русия да видим дали ще успеете да живеете свободно. Вие простите българо-руските дупльовци не можете да осъзнаете едно - не ви е виновна демокрацията като институция, виновни са тези които я прилагат неуспешно вече 27 години. Ама нищо де, мечтайте си за добрите стари времена когато сте чакали по 10 години за някакви си руски гробници и сте търсели луканки с връзки.
10
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според запитани в над 40 страни, САЩ е най-голямата заплаха за световния мир. Русия даже не е посочена сред първите 100 отговора. ТОЧКА.
9
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократе,демократе живееш в на-бедната държава в Европа,в държавата с на-голям демогафски срив,в държава без промишленост и си щастлив,а?