Там, където жените нямат имена. Защото не ги заслужават

Жените в Афганистан с кампания, искат идентичност
3 авг 2017 21:55,
113
Там, където жените нямат имена. Защото не ги заслужават
Снимка: архив, Reuters

"Дъщерята на Гул Ахмад", "Майката на Барялай", "Жената на Тадж Мохамад" – в крайно консервативния Афганистан жената няма дори име. Много мъже по-скоро биха си отрязали ръката, отколкото да нарекат жена си по име. Вместо това те ѝ викат "майко на децата" или просто "домакиньо". Всичко друго е просто немислимо. Името на жената не се изписва дори върху надгробния камък, разказва "Дойче веле".

А който си няма име, не оставя и следи. Дори когато една афганистанска жена извърши нещо забележително, впоследствие се споменава единствено името на мъжа, на бащата или на сина ѝ. И лаврите отиват при тях. Но това си има и обратна страна. Когато една жена стори нещо, което в очите на обществото е скандално, тогава потърпевша е не само тя – увредено е и името на всички нейни мъжки роднини. В резултат: за афганистанската жена повечето врати, които водят навън, са затворени. Поради страха, че може да опозори мъжете.

Всичко в името на "мъжката чест"

Честта ("намус") на един мъж е пряка функция от честта на жена му. Тази традиция идва още от предислямски времена и е позната и в други страни. Само онзи мъж, който успешно брани жена си от външни заплахи, може да се смята за човек с достойнство и чест. Но ако не се справи с тази задача, тогава губи честта си и вече не може да се смята за истински мъж. А който иска да възстанови изгубената си чест, той е склонен дори към насилие: бой с камъни, киселина в лицето, отсечени крайници, та чак до убийство – афганистанското общество толерира всички тези "санкции" срещу жените.

Жените се отделят от мъжете на публични места в редица култури. В Афганистан обаче правят още една крачка: никой не бива да знае името на жената, камо ли да види лицето ѝ!

"Къде ми е името?"

Срещу тази традиция протестират афганистански жени с новата си кампания в социалните мрежи. Под хаштага #WhereIsMyName ("Къде ми е името?") те защитават своята собствена идентичност и поставят под въпрос това дълбоко вкоренено табу. Във "Фейсбук" и в "Туитър" вече заваляха постинги от афганистанки, живеещи както в страната, така и извън нея. Кампанията подкрепят хора на изкуството и политици, които споделят свои снимки и снимки на жените си. Повечето жени обаче не смеят да публикуват свои снимки, защото ги е страх от последствията. Един млад мъж пише: "Аз вече съм възрастен човек, но доскоро изобщо не знаех името на майка си."

Кампанията онагледява един добре известен факт: никъде другаде по света жените не са тъй потискани, както в Афганистан. Тази страна, където вече от десетилетия се водят граждански войни, е най-опасното място за една жена на земното кълбо. Според някои оценки, над 60% от жените още на 16-годишна възраст сключват принудителни бракове. Никъде другаде по света броят на самоубийствата сред жените не е по-висок от този сред мъжете – а в Афганистан това е факт. Но как ли да се решат тези ужасяващи проблеми, след като жената няма право дори на име?

Преди 15 години НАТО влезе в Афганистан. Оттогава досега международната общност даде милиони за насърчаване на правата на жените. Срам и позор е, че въпреки това афганистанските жени и до днес са принудени да се борят за такова основно право, каквото е правото на име и идентичност!

Женски права - да, само не у дома!

Разбира се, и в Афганистан можете да откриете семейства, които не се прекланят пред тази традиция. Обикновено обаче общественият натиск е прекалено силен. Афганистанският президент Ашраф Гани често се появява на публични места с жена си, която е християнка от Ливан. Неговите предшественици обаче никога не си позволяваха такова нещо. Г-жа Рула Гани дори взе участие в предизборната кампания и държа няколко речи в подкрепа на мъжа си. Мнозина образовани и модерни афганистанци одобряват такава нагласа, но въпреки това за нищо на света не биха извели жените си на публично място. Дори когато публично се споделят сватбени снимки, на тях обикновено се вижда само младоженецът. За мнозина афганистански мъже модерността свършва там, където започва личното им пространство. Когато става дума за правата на жените, лицемерието се шири навсякъде. Когато е за правата на чуждите жени – подкрепяме! При мен вкъщи обаче – и дума да не става!

В един видеорепортаж западни журналисти интервюират на улицата млади мъже, които подкрепят кампанията на жените. Когато обаче трябва да отговорят на въпроса как се казват жените в техните семейства, интервюираните видимо се колебаят и се чувстват неудобно. В крайна сметка го правят, но си личи, че им е много трудно и че част от имената очевидно са измислени.

Сложете край на лицемерието!

Питам се: колко пари е вложила международната общност в проекти за промяна на манталитета на афганистанските мъже? Защото ако някой наистина желае да подобри правата на жените в Афганистан, трябва първо да тръгне от лицемерието на мъжете. И едва когато един афганистански мъж гордо публикува във "Фейсбук" сватбената снимка заедно с жена си, тогава ще му повярвам, че се интересува от правата на жените. А най-прекрасно би било, ако под снимката напише, че е горд да бъде съпруг на Гул Мина…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Афганистанчестжени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на афганистанките си е техен проблем.
79
2
 
12
 
! Отговори
да бе примиряват се преди 6 години
Аре да те видя ти как ще си я извоюваш тая равнопоставеност като те държат изолиран и затворен, всяка твоя крачка се следи и за най-малкото провинение може собствените ти роднини да те пребият до смърт с камъни. *** то много лесно да си отворен седнал удобничко пред компа, като на теб ти се е налагало да си извоюваш максимум място за паркиране пред блока.
78
1
 
2
 
! Отговори
неанонимен преди 6 години
До Shark-ако говорим за педофилия то това е патент на различни по сан лица от св.та църква стигащо до най приближените до папата кардинали и пр.,знаеш ли колко смениха религията си само заради този позор,а иначе няма стадо без ***...
77
11
 
2
 
! Отговори
не рева преди 6 години
...Там, където жените нямат имена....Заслужават си го щом се примиряват с това.Ако искат равнопоставеност с мъжете да си я извоюват,всичко е в техните ръце,да се борят.Нищо не се дава даром,никой отвън няма да им подари нито имена, нито равенство,още по-малко пък журналистическите писания и разните НПО та които се хранят от такива като тях.Съдбата им е в техните ръце.Вън афганистанците и всички араби от България.
76
2
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Ся ако си търсиш жена тип маминка, дето всичко си има и си прави самичка, то защо пак си и ти? Жените искат партньор, който да и е равен, и който да върви с нея, а не детенце, което да отглежда. Децата си ги раждат сами...Иначе умните жени оценяват потенциала на мъжа, а не моментното му състояние. Няма как на 18 да е с вила, кола и почивка на Малдивите...Но ако потенциала ти е дивана и дистанционното ...ами няма да има жена. Единици са меркантилни кифли и те не се задържат дълго в семейства.
75
2
 
3
 
! Отговори
Lan преди 6 години
82Все още не разбираш ,нали? Вярно е големите хора работят и си плащат сметките, НО ако жената прави това, то ТИ не е и трябваш, защото повята на мъж е свързана с деца, а когато е бременна и ражда жената е уязвима - тя не може да работи както работиш ти. В този период на уязвимост, ТИ трябва да можеш да се грижиш за нея и децата. Ако не можеш или не искаш (както звучи от думите ти), то определено НЕ ѝ трябваш, по-добре да кара на случаен секс и да бъде стабилна - основен закон на оцеляването.
74
1
 
4
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
Ами защото щом реве колко са меркантилни жените, значи чисто просто е някакъв див комплексар който с такива жени се събира, такива издирва и такова му е нивото. А че всеки трябва да си плаща сметките е вярно, никой не спори - въпроса е, че ако се запознае с такава жена, която сама да си е осигурила всичко това, което той реве, че се искало в заданието, то той сам ще избяга с писъци от нея, щото ще се почувства зле, че няма на какво отгоре да си мисли, че я превъзхожда.
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 74Защо да не "мож и стъпи на малкият пръст" Защото прави това което правят всички пораснали нормални хора?Могат да си плащат сметките а не търсят като просяци някой да ги храни,пои облича и купува прищевките? За тва ли не мога да се сравнявам се нея.Така е.Аз искам да се сравнявам с нормални хора не с недорасляци живеещи в измислен свят.
72
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
:) Как пък го реши "възрастни", съвсем нормални жени са си - всякакви. Като се качиш сутрин в метрото или в градския транспорт поне две трети са жени, тръгнали на работа! И както ти казах - нормално е жените да търсят някаква стабилност и е нормално един мъж да може да я осигури. Не е нормално да живее при мама, да няма никакви амбиции, да лежи на дивана без да се опитва нещо да направи с живота си и да реве колко меркантилни били жените...Жените винаги са бутали напред мъжете! Това им е ролята!
71
2
 
7
 
! Отговори
74 преди 6 години
Ами да си се замислял, че ако ти се падне жена, която сама може да си плаща почивките, дрехите, колите и апартаментите ти немож й стъпа на малкия пръст. И за какво ще си й на нея въобще замислял ли си се? Нищо чудно, че остава да се занимават с теб само такива, очакващи ти да им осигуриш материалните неща, тези които и сами са се справили с тях само за теб ще реват да знаш.
70
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanТези които обикновено работят в супермаркетите са доста възрастни и си имат семейства.А за мерцедесът и ладите сравнението не е уместно.По скоро прилича на обява за някакъв обикновен автомобил с огромният надпис УНИКАТ, или ПЕРФЕКТНА с тройна цена.Даже по-лошо.Както и да е действай си там по въпроса с милионите,че момите вече с приказки за любов и красота не фащат дикиш.По матриала са така да се каже.
69
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Факт е, че ТИ търсиш някоя "лачена и плиткоумна", не казвам хубава (защото и от другите има хубави), която иска еди какво си (то няма лошо човек да е с амбиции де), но нормалните жени ги постигат ЗАЕДНО с теб, не очакват само ти да се бориш с живота...Това търсиш, а се оплакваш от съпътстващата "поддръжка". Ми не може да си вземеш мерцедес и да му сложиш части на лада...не става!
68
1
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
74Я бе, и в панелките какво - само плъхове ли живеят или там хората не се женят, или като отидеш на касите на супера (където заплатките са мижави) все мъже работят? Жените масово работят и то на по-досадните и слабоплатени позиции! За това ти казвам, че НЕ само ти ще правиш компромиси...често жената си прибира скапана и започва да готви или да преглежда домашни, рядко са по равно разпределени задълженията или това пак не ти отърва?
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanОк, както ти казах всеки търси различни начини.Ти полагай усилия да изкараш половин милион или повече за да имаш 1-2 деца от някоя провинциална "супер-стар випче" Аз ще търся други начини.Би трябвало да знаеш,че в свободният свят има много начини за постигане на едно и също нещо.Наслука с кинтите.. Ще ти трябват.В големи количества.
66
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Продължавам да не разбирам какво не ти харесва в нашето устройство на обществото - кеф ти само секс - плащаш и получаваш, ако си платиш достатъчно може дори да ти казва "ваше величество" :), пазарна икономика. Кеф ти жена, която няма как да не изисква усилия - полагаш усилия и получаваш...Ако смяташ, че тя НЕ полага усилия, леле в каква грешка си. Нищо не се дава даром - даже и тези си плащат за жените както стана ясно. Плащат евтино - евтино "нещо" получават.
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanТака е ама нуждите на съвременната еманципирана жена станаха такива че само доста богат човек може да задоволи.Примерно- нов апартамент в готин квартал 300 бона.Колица нищо луксозно 10-20 хилки.Обзавеждане за семейното гнезденце - смятай си го сам.Почивки поне 2 пъти годишно,готини ресторантчета ,дрешки,парфюмчета,изненадки подаръчета.Все неща между другото.Е да де ама не всички имат тия възможности.Което означава,че или човечецът ще си умре самотен.Или трябва да търси други начини..
64
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Между другото какъвто си - такива хора привличаш и те привличат...Харесват ти меркантилните и егоистични жени :), за мен е ясно ти какъв си...живи и здрави да сте, няма как сте щастливи.
63
1
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
70 Нуждата на жените е биологично обоснована - жената знае, че е уязвима - тя ражда децата, не е толкова атрактивна на пазара на труда. Т.е. тя трябва да е сигурна, че мъжът може да я издържа и нея и децата ѝ ако се наложи, иначе тя и децата са физически застрашени. НЕ ти отърва, но все още мъжът е този, който е отговорен децата да израстат и да станат хора...Ако беше прав, стотиците хиляди обикновени семейства нямаше да съществуват. Защото повечето хора около теб се борят заедно да оцелеят.
62
1
 
10
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Освен това е доказано, че нискоинтелигентни и слабообразовани майки възпитават същите деца (без разлика в пола). Т.е. ако искаш безропотно и почти неговорещо "нещо" вместо жена, то и синовете ти ще са к*етени. То за това диващината се шири в цялото им общество и съответно напредъкът е нулев!
61
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanКолко си елементарен в напъните си да се правиш на възвишен.При жените има нужда.Като изпълняваш нуждите си оферта.Като не си способен или нямаш възможност-Идва следващият.Умреха тия жени дето ще стоят с теб заради любов и евентуално красивите очи.Сега гледат колко пари имаш,каква кола,колко апартамента и къде дали ще могат да си стоят вкъщи и да харчат пари докато те няма.Накратко казано как да си уредят материалният живот по възможно най-добрият и лесен начин с някой.Станаха тарикатки.