Там, където жените нямат имена. Защото не ги заслужават

Жените в Афганистан с кампания, искат идентичност
3 авг 2017 21:55,
113
Там, където жените нямат имена. Защото не ги заслужават
Снимка: архив, Reuters

"Дъщерята на Гул Ахмад", "Майката на Барялай", "Жената на Тадж Мохамад" – в крайно консервативния Афганистан жената няма дори име. Много мъже по-скоро биха си отрязали ръката, отколкото да нарекат жена си по име. Вместо това те ѝ викат "майко на децата" или просто "домакиньо". Всичко друго е просто немислимо. Името на жената не се изписва дори върху надгробния камък, разказва "Дойче веле".

А който си няма име, не оставя и следи. Дори когато една афганистанска жена извърши нещо забележително, впоследствие се споменава единствено името на мъжа, на бащата или на сина ѝ. И лаврите отиват при тях. Но това си има и обратна страна. Когато една жена стори нещо, което в очите на обществото е скандално, тогава потърпевша е не само тя – увредено е и името на всички нейни мъжки роднини. В резултат: за афганистанската жена повечето врати, които водят навън, са затворени. Поради страха, че може да опозори мъжете.

Всичко в името на "мъжката чест"

Честта ("намус") на един мъж е пряка функция от честта на жена му. Тази традиция идва още от предислямски времена и е позната и в други страни. Само онзи мъж, който успешно брани жена си от външни заплахи, може да се смята за човек с достойнство и чест. Но ако не се справи с тази задача, тогава губи честта си и вече не може да се смята за истински мъж. А който иска да възстанови изгубената си чест, той е склонен дори към насилие: бой с камъни, киселина в лицето, отсечени крайници, та чак до убийство – афганистанското общество толерира всички тези "санкции" срещу жените.

Жените се отделят от мъжете на публични места в редица култури. В Афганистан обаче правят още една крачка: никой не бива да знае името на жената, камо ли да види лицето ѝ!

"Къде ми е името?"

Срещу тази традиция протестират афганистански жени с новата си кампания в социалните мрежи. Под хаштага #WhereIsMyName ("Къде ми е името?") те защитават своята собствена идентичност и поставят под въпрос това дълбоко вкоренено табу. Във "Фейсбук" и в "Туитър" вече заваляха постинги от афганистанки, живеещи както в страната, така и извън нея. Кампанията подкрепят хора на изкуството и политици, които споделят свои снимки и снимки на жените си. Повечето жени обаче не смеят да публикуват свои снимки, защото ги е страх от последствията. Един млад мъж пише: "Аз вече съм възрастен човек, но доскоро изобщо не знаех името на майка си."

Кампанията онагледява един добре известен факт: никъде другаде по света жените не са тъй потискани, както в Афганистан. Тази страна, където вече от десетилетия се водят граждански войни, е най-опасното място за една жена на земното кълбо. Според някои оценки, над 60% от жените още на 16-годишна възраст сключват принудителни бракове. Никъде другаде по света броят на самоубийствата сред жените не е по-висок от този сред мъжете – а в Афганистан това е факт. Но как ли да се решат тези ужасяващи проблеми, след като жената няма право дори на име?

Преди 15 години НАТО влезе в Афганистан. Оттогава досега международната общност даде милиони за насърчаване на правата на жените. Срам и позор е, че въпреки това афганистанските жени и до днес са принудени да се борят за такова основно право, каквото е правото на име и идентичност!

Женски права - да, само не у дома!

Разбира се, и в Афганистан можете да откриете семейства, които не се прекланят пред тази традиция. Обикновено обаче общественият натиск е прекалено силен. Афганистанският президент Ашраф Гани често се появява на публични места с жена си, която е християнка от Ливан. Неговите предшественици обаче никога не си позволяваха такова нещо. Г-жа Рула Гани дори взе участие в предизборната кампания и държа няколко речи в подкрепа на мъжа си. Мнозина образовани и модерни афганистанци одобряват такава нагласа, но въпреки това за нищо на света не биха извели жените си на публично място. Дори когато публично се споделят сватбени снимки, на тях обикновено се вижда само младоженецът. За мнозина афганистански мъже модерността свършва там, където започва личното им пространство. Когато става дума за правата на жените, лицемерието се шири навсякъде. Когато е за правата на чуждите жени – подкрепяме! При мен вкъщи обаче – и дума да не става!

В един видеорепортаж западни журналисти интервюират на улицата млади мъже, които подкрепят кампанията на жените. Когато обаче трябва да отговорят на въпроса как се казват жените в техните семейства, интервюираните видимо се колебаят и се чувстват неудобно. В крайна сметка го правят, но си личи, че им е много трудно и че част от имената очевидно са измислени.

Сложете край на лицемерието!

Питам се: колко пари е вложила международната общност в проекти за промяна на манталитета на афганистанските мъже? Защото ако някой наистина желае да подобри правата на жените в Афганистан, трябва първо да тръгне от лицемерието на мъжете. И едва когато един афганистански мъж гордо публикува във "Фейсбук" сватбената снимка заедно с жена си, тогава ще му повярвам, че се интересува от правата на жените. А най-прекрасно би било, ако под снимката напише, че е горд да бъде съпруг на Гул Мина…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Афганистанчестжени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
43
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Нямат ли си БХК да им обяснят, че това са културни особенности? За нашите афганистанци обясняват че да тъпчеш 12 годишна е културна особенност и не трябва да им нарушаваме обичайте. Явно и там е така. Бързо да се обадят и да заклеймят намесата в културата на тези иначе толкова приятни хора които режат ръцете на жените си...
39
5
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Стига ***! Дала е на потомци на българи - от Бесарабия, Македония, Западните покрайнини или когато единият родител е българин а другия чужденец и прочие. Не е дала паспорти на афганистанци както се опитваш да го изкараш. Айде стига ГЕРБерски глупости само да тровите по президента....
38
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Една достатъчно интелигентна жена няма нужда и от деца в този и-диотски свят"Най-радващото е, че индивиди с такова мислене не оставят поколение.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно.И при всички тези проблеми, ха сега обяснете защо другарките феминистки се занимават с "бялата шовинистична мъжка св.иня", т.е. горкия работещ бял мъж в западните държави?
36
1
 
40
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Рудиментарни прима ти...с липсата на мозък! Жестоки животни - после се чудят западняците, как в 21 век има....хм..."хора", на които не им мига окото да заколят човек като яре! байхейс...преди мен го е казал много точно - такива "жени", друго не заслужават! Това всъщност е само малка част от "израза" на човеконенавистната доктрина ислям! Страшното е, че Брюкселските хрантутници, и Мурксулската ханъма в Берлин - не ни оставят избор - трябва да работим за да могат такива да се множат, и благоденстват
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елате във България да видите нашите афганистанки-ромки,над 110% от тях се женят на 14г.на 16вече са майки със по 2-3
34
27
 
22
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До 25на 100% съгласен. Изчислих, че с една лелка на моя, 40 годишна възраст като я свалям по любов и я изкарам на ресторант ми излиза точно колкото да си взема за няколко часа 20 годишна супер красива със супер тяло прoсtитутка. Отделно ако почнете да живеете заедно ще е ад - хем с лелка, хем ще ти мрънка, ще ти взима заплатата и повече младо тяло няма да видиш. Така че да, по-добре докато можеш да вадиш кинти да си соло и да си перкаш младите жрици. Аз си имам цял списък с много специални :)
33
1
 
47
 
! Отговори
хммм преди 6 години
те тия бурки ги носят за да не ги загляват другите мъже, арабите са страшно ревниви същества. Ама все съм се чудил тия как си различават въобще жените като ги облечат така, за мен всички са еднакви. Ненормална работа. Религията на мира.
32
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Илияна Йотова е дала е на тези шебе-ци близо 2 хил. БГ паспорта за 6 месеца.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Подробности които не променят картинката.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като одъртееш-рогца.+++++++++++++++Може и 6 месеца след като вземеш мерцедеса... Другия мое да кара Ламборгини...
29
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 6 години
Йес, "нео харем" епа как го измисли бе?
28
1
 
8
 
! Отговори
Ба преди 6 години
ей добре че има отбори борещи се за правата на жената, иначе тая раждаемост как ще ни го забие след години. :)
27
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanРаждат им деца срещу издръжка.Формират някакъв нео-харем.Точно като в мюсюлманският свят.Само дето там жените са по-евтини.Смисъл в Афганистан прилично изглеждащо момиче струва колкото 2-3 крави и няколко кози.По-грозните обикновено-няколко кокошки.С плащането на сумата се придобива пълно право върху нея.Ако реши да избяга най-вероятно техните ще ти я върнат за да не върнат стоката.Купувай ти мерцедес плащай ипотеки и я води на море през лятото и на ски през зимата.А като одъртееш-рогца.
26
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Дъщери?Какви дъщери.Никоя няма дори да те погледне ако не и задоволяваш капризите.Камо ли да иска деца,семейство и тн.Ще искат да стават държанки на мутри,бизнесмени и футболисти.Влез в реалният свят.
25
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези забулени кифли е най-добре да се самоубият всичките, защото от тях нищо читаво не излиза-нито мъжко, нито женско.
24
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите Ви до тук са потресаващи!Значи афганистанските мъже са започнали да осъзнават изостаналостта си, въпреки осакатяващото възпитание и традиции, а българските мъже мечтаят за безправни жени-предмети, които да използват по свое усмотрение и които да могат да изритат когато им хрумне.Хм...майките си поне уважавате ли? Това ли искате да преживяват дъщерите ви?Нямам думи!
23
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една жена, която е икономически независима, няма нужда от мъж освен, ако не иска деца.Една достатъчно интелигентна жена няма нужда и от деца в този и-диотски свят, а светът е и-диотски заради мъжете.Това, че необразованият мъж е кръгъл *** не е изненада.
22
3
 
10
 
! Отговори
Lan преди 6 години
23 ТО по твоята логика значи една голяма част от жените остават без мъже или пък мъжете без жени...:) Щото няма как дето се вика, тези с многото пари и със супер телата са ограничени бройки, а жените все още сме повече от мъжете. Само че тези са единици, обикновено или по собствен избор или пълни ......:) Тези, които са си го избрали, не се жалват - значи се сещаш ти от кои звучиш, че си.
21
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да си я купиш като предмет отколкото да я сваляш да я водиш на заведения,ресторанти да и купуваш глупостите да работиш често на няколко места за да можеш да "издържаш семейство" Да и търпиш детинщините или да се правиш ту на клоун,ту на мачо,ту на добрата и приятелка ту на татенцето ама и в сексът да си машина а в парите като банкомат с набран сервизен код...А след няколко години да ти бият шута щото панелената принцеса от провинцията е решила,че е еманципирана,отегчена или иска соло?