Жириновски с предложение: Само две мощни партии в Русия

Дали сегашната политическа система в страната е отживелица?
7 авг 2017 20:20, Елка Василева
39
Жириновски с предложение: Само две мощни партии в Русия
Снимка: архив, Reuters

Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) предлага да се обсъди концепция за създаване на социалдемократическа партия (СДПР) на базата на сегашните политически структури в Държавната дума. Дискусията бе открита от лидера на ЛДПР Владимир Жириновски с инициатива чрез сливане на неговата партия с Комунистическата партия на Руската федерация и "Справедлива Русия" да се изгради втора политическа сила в страната след "Единна Русия"(ЕР).

Призив към Жириновски да смени името на партията, премахвайки определението "либерално-демократическа", отправи по-рано и Олег Хомутиников, депутат от ЛДПР в областния съвет на Липецк, пише Алексей Горбачов в "Независимая газета".

Предложението за създаване на СДПР въз основа на ЛДПР и други парламентарни структури вече е качено на партийния сайт. Либералдемократите имат предвид коренно да се преразгледа ролята на Думата в системата за управление на страната и дават за пример САЩ. Според тях дори там президентският пост играе днес доста по-малка роля от парламента.

"Русия трябва да се откъсне от миналото и да мине към двупартийна демократична система за управление на страната. "Единна Русия" да се нарече "Консервативна партия", а всички останали партии, включително извънпарламентарните, да формират една голяма социалдемократическа партия (СДПР). Това ще осигури равни по величина сили в парламентите на страната, възможност за съставяне на коалиционно правителство, здравословна сменяемост на властта на всички равнища. Само две мощни партии ще спасят страната от застой и ще гарантират винаги стабилна ситуация."

Депутатът от ЛДПР в Държавната дума Ярослав Нилов обясни за НГ, че идеята е представена от Жириновски в изказване пред младежкия лагер "Територия на смислите". По думите на парламентариста предпоставката е, че след време в Русия неизбежно ще се формира двупартийна система чрез сливане на всички големи партии. "Съответно СДПР ще включва главно опозиционни партии, а въз основа на "Единна Русия" може да се образува провластова коалиция. С оглед пророческите възгледи на нашия лидер, чиито прогнози се сбъдваха вече неведнъж, стигаме до извода, че създаването на двупартийна система в Русия е неизбежно", смята Нилов.

Според Борис Чернишов, друг депутат от ЛДПР, нещата опират и до идеологическо разделение. Опростено казано, при тази двупартийна система всички леви политически структури ще се озоват в СДПР, а центристките - в Консервативната партия. "Това ще улесни и вземането на решения в парламента, и избирателния процес - гласоподавателите по-лесно ще се ориентират в програмите", смята Чернишов.

С право идва и въпросът коя от тези гигантски политически структури ще отразява интересите на либералдемократическия електорат. Защото никой от сегашния състав на Думата, включително ЛДПР, не води либерална политика, а риториката по ключовите външнополитически въпроси не е много различна от тази на Кремъл.

От друга страна, на фона на комунистите, размахващи хоругви с лика на Сталин, и на есерите (членовете на "Справедлива Русия") с призивите им за национализация на банките именно ЕР изглежда най-демократична.

Според Чернишов либерализмът със сигурност ще бъде представен на фланга на СДПР и проводник на тези идеи ще бъдат днешните либералдемократи.

"Либералните идеи са застъпени в нашата партия. Ние се обявяваме за либерализъм в медиите, за свободен достъп до информация, за честни избори и ще продължим да говорим за това. Неведнъж сме използвали лозунга "самодържавие на личността", казва той.

Малцина поставят под въпрос факта, че сегашната политическа система е отживелица, а парламентът се е превърнал в място, където щемпеловат решенията на правителството и президента. Но тук проблемът не засяга само идеологическата боя на партиите, но и това, че никоя структура в Думата днес не опонира истински на Кремъл. Така мотивира например разочарованието си от ЛДПР Олег Хомутиников, доскоро също "юнак" от четата на Жириновски.

Още напролет той заяви, че минава в движението "Отворена Русия" на Михаил Ходорковски. Областният депутат от Липецк напомни пред НГ, че съвсем наскоро също е предложил на партийното ръководство да се откаже от названието "либерално-демократическа", защото партията не е такава. Ще посочим, че известно време след влизането си в "Отворена Русия" Хомутиников бе изключен от партията. Миналата седмица той получи и правителствена телеграма от Жириновски (НГ разполага с копие от нея) с молба доброволно да се откаже от мандата като депутат от ЛДПР. Както изтъква основателят на партията, с преместването си в "Отворена Русия" Хомутиников е предал интересите на избирателите, гласували за него.

Депутатът от ЛДПР в Думата Сергей Каргинов повтори пред НГ, че бившият му колега, отишъл при Ходорковски, е смятан в партийните среди за предател и се обмисля как мандатът му да бъде отнет. Той подчерта, че няма изгледи ЛДПР да бъде преименувана на СДПР. "А в партията бездруго свобода колкото щеш, никой никому не запушва устата."

Политологът Андрей Колядин, работил преди в президентската администрация, отбеляза пред НГ, че двупартийната система е сценарий, напълно допустим за Русия. Осъществим обаче само ако и двете партии наистина бранят интересите на хората, а не да се подмилкват на изпълнителната власт, както става сега. "При създаването на партии "отдолу" стига да има само две. Либерали и патриоти. Републиканци и демократи. Консерватори и модернизатори - казва Колядин. - Важното е да работят. Да не отрязват от политиката даровитите хора. И да се борят за власт."

От друга страна, властите няма да тръгнат засега към двупартиен сценарий, смята експертът: "Всички са доволни от всичко. Защото борбата за власт на всяка истинска партия иска таланти, способности и харизматичност . . . Което значи повечето днешни сиви мишки в сегашните партии да идат на бунището. А никак не им се ще." Това обхваща не само шансовете за радикални реформи в политическата система, но и за някаква модернизация, дори с оглед сегашния брой партии. Днес в Русия на практика няма политическа конкуренция - липса, пагубна за качеството на всички действащи политструктури.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най великия политик на нашето съвремие!!! Политическите му прогнози са по добри от на баба Ванга и Нострадамус взети заедно!!!
14
7
 
20
 
! Отговори
че гевара преди 6 години
Партии в Русия хахаха това шега ли е.Племената нямат партии,те имат вождове.Племето пие лосион,вожда лови риба и всички му се възхищават.Всйо харошо.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
явно санкциите действат :0
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахах е тва е комунизъм. Началниците Решават и създават втора партия, да изглеждат по-демократични буахахахахах
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат нужда от никакви партии в рассията. Един е Той и неговото име е.....путин пабеданосний, най високото джудже в света.
10
8
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Прав е товарищ Жириновски, въпреки че за страна като раССия и две партии са много. Трябва да има само една - "Единая раССия" - партията на товарищ путин, а това ще е добре и за верноподаниците му, за да не се затормозяват излишно и да отсрамят своя лидер , като го поставят редом до Великия- Ким Чен Грух, който печели изборите със 101.9999 %
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Абе в Северна Корея пенсионерите не ровят в кофитеми как ще ровят, като не стигат до кофите!
8
6
 
13
 
! Отговори
Шопа преди 6 години
Те пенционерите не ровят шото нема храна у боклуко.
7
10
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Русия, партии, избори - глупости. Там до живот ще властва господарят на Мордор, голият властелин на Крим - Джуди Велики! Ще му гледаме сеира още някоя година, след което ще го положат при пъстърмата на Ленин.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко?!Нье!
5
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе в Северна Корея пенсионерите не ровят в кофите за огризки от храна.
4
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе направо 1 партия - както е в Северна Корея. Вождът, каквото каже - това е!
3
20
 
12
 
! Отговори
добър тандем преди 6 години
След като първо Владимир Владимирович ги нарита, след това Владимир Волфович продължава много здраво да мачка фасона на краварските ***.
2
6
 
10
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Аз имам още по-добро и радикално предложение: Да прекръстят Руската Федерация на Съединени Евразийски Щати!!!
1
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе *** кви партии в Русия бре всичко е под контрола на КГБ.