И Хърватия боледува от нашата болест – няма кадри за туризма

В разгара на сезона все още са незаети 2700 работни места
9 авг 2017 11:45, Елка Василева
23
И Хърватия боледува от нашата болест – няма кадри за туризма
Снимка: архив, Reuters

Хърватия привлича все повече чужди туристи. Но адриатическата страна изглежда страда от същата болест, както и България - туристическият бранш изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри, пише Дойче веле.

За Гари Капели сегашният летен сезон върви отлично: "През първите седем месеца на 2017 г. имаме 7,5 млн. повече нощувки, отколкото за същия период на 2016. А до края на годината очакваме да прехвърлим границата от 100 млн. нощувки", казва хърватският министър на туризма. Само през юли 4,6 млн. гости са прекарали почивката си в слънчева Хърватия. Тя е предпочитана особено от германците, а търсенето расте.

Само че хърватската "лятна приказка" има и сенчеста страна: тъкмо по крайбрежието няма достатъчно персонал. Липсват готвачи, келнери, чистачки, детски възпитатели. В разгара на сезона все още не са заети 2700 работни места. В строителния бранш и здравеопазването също има много вакантни места.

Основната причина е, че след присъединяването на Хърватия към ЕС много хървати заминаха да работят в други европейски страни. От две години хърватските граждани могат да работят без ограничения и в Германия. Благодарение на свободата на придвижване в ЕС междувременно не само много висшисти и управленски кадри, но и специалисти - зидари, готвачи и санитари, напускат Хърватия.

Тревожни цифри

Само през 2016 г. близо 56 хил. хървати са заминали за Германия. Хиляди други пък са потърсили късмета си в Ирландия или Австрия - главно все млади хора. Големият приток на мигранти от Хърватия дори изненада германското правителство: прогнозата беше, че средно по 10 хил. хърватски работници ще идват годишно.

Миграцията е единият проблем, с който Хърватия трябва да се бори. Парадоксално е, но в същото време в страната има голямо търсене на работна ръка, вкл. в туризма. С 11 процента безработицата в страната е над средната за страните от ЕС. Безработните обаче не могат да се хванат на работа в туризма или в строителството, защото им липсва нужната квалификация. Решението на проблема е просто - да се опрости сегашният регламент и да се внесе работна ръка отвън, предлага Хърватската икономическа камара. Освен това непълнолетните и пенсионерите трябва да могат да работят по няколко часа вечер - през туристическия сезон.

Експертите обаче са скептични към подобни предложения и се опасяват, че по този начин младите хора, които и без друго са ниско платени, ще бъдат експлоатирани. Според международните изисквания трудът на деца под 15 години е забранен.

Икономическата камара настоява да се промени сегашната практика само веднъж годишно да се прави оценка на нуждата от чужда работна ръка - най-вече от Босна и Херцеговина. Вместо това трябва да се въведе "словенският модел", сочат от камарата. Словенските власти разрешават на фирмите да вземат на работа чужденци, ако могат да докажат, че няма квалифицирани местни кадри, които да заемат тези места. Бившият министър на икономиката Давор Щерн пък предложи да се "внася" работна ръка от Филипините: "Филипинците са квалифицирани, работливи и ще са доволни да вземат по 500-600 евро месечно", колкото е средната заплата в Хърватия (б.ред.) 

Идеята обаче ни най-малко не се харесва на министъра на труда Марко Павич. Правителството е "осъзнало проблема на трудовия пазар" и през есента ще коригира политиката си, уверява той. Само че туристите сега са на Адриатическото крайбрежие - и много фирми просто са отчаяни от положението.

Без ясна визия и политика

Хърватия е проспала цялото това развитие, критикува икономистът проф. Любо Юрчич. Според него страната няма активна, постоянна и нагодена към нуждите ѝ икономическа и социална политика, която да гарантира работа на хората. Пагубно е, че млади и добре образовани хървати трябва да си търсят работа в чужбина, защото в родината им за тях няма работни места. Държавата напълно се е провалила в това отношение, смята Юрчич, който е бивш министър на икономиката.

Междувременно кабинетът на Андрей Пленкович увеличи квотите за чуждестранни работници в строителния бранш, за да гарантира изпълнението на инвестиционни проекти през есента. Ще бъдат инвестирани освен това 20 млн. евро в обучението и квалификацията на безработни. Ще реши ли това в дългосрочна перспектива проблемите на хърватския трудов пазар?

За Любо Юрчич тези планове не са убедителни: "Кой ще работи в туризма, в болниците и старческите домове, ако емиграцията от Хърватия продължи? Ако продължава така, скоро ще имаме недостиг не само на работна ръка, а и на население. Застрашено е бъдещето на важни икономически области - и бъдещето на младото поколение", посочва Юрчич.
 


23
Още по темата: туризъмХърватия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
ь преди 1 година
Много лъжат тези от Днес бг ,средна заплата била 500-600 евро,а тя е 5700-6000 куни ,малко над 750 евро!!!!Стига сте манипулирали хората че у нас е раят,а на запад видиш ли е много зле.
18
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Пропуснах да напиша че храната е включена в тези Е202 на човек. Еми да обявят заплати по Е1000 (айде да не е по Е1500) и щевидим няма ли кадърен, опитен и компетентен персонал - Кадри които наистина ще работят и то - Както трябва. Щом испанците печелят при тези техни цени значи няма да са на загуба. Но лакомията е друго нещо.
17
0
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Е, така е. Много ми е интересно как мога да си купя почивка в Испания 7 нощувки (наистина само в 3 звезден хотел - не е някакъв лукс) за Е202 на човек, и това с полета до Канарските острови и обратно и фирмите осигурили това да са на печалба и да са доволни, а нашите бандити за 8дни не ми стигнаха 2000лв на златните, и все реват че почти са на загуба и нямат пари да дават нормални заплати на персонала си. Едва ли испанците работят за по- малко от Е1500 по тия хотели, а нашите - Е300 и пак зле.
16
0
 
4
 
! Отговори
Виждал 2 преди 1 година
Както казва един приятел естонец:
Шведските лекари отиват в Англия,
Финландските - в Швеция,
Естонските - във Финландия,
Белоруските - в Естония,
Украинските - в Белорус,
Кавказците - Украйна,
от -стан републиките в Кавказ.
Кой ще работи в -стан републиките - не е ясно!
Така е устроен света.
Едно време четниците на Ботев са се представяли за градинари в Австрия. Защо е имало такива градинари - защото там се е печелело повече. Същото и със строителите.
Нищо ново под слънцето!
15
4
 
1
 
! Отговори
Виждал преди 1 година
До Анонимен

Проблема е, че някъде другаде плащат повече. А туристите идват тук заради ниските цени. Ако всички помнат да плащат заплати като в Германия и Англия - туристите няма да идват защото ще е скъпо.И че някои знаят, че работят - не работят ще има помощи, ще има какво да се открадне и т.н.
Проблема е повсеместен - нито е Български, нито Балкански.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
боледува, дрън-дрън. Всяка година съм там и обслужването е прекрасно, както и храната, природата, а хората са мили и любезни. Туризмът е развит дори и в затънтени места като Славония.
13
0
 
8
 
! Отговори
до бай кольо преди 1 година
bai kolio е прав, не знам защо му цъкате минуси. Като студент съм работил по черноморието и гостите от Франция, Германия и подобни държави бяха абсолютни мизерници и изглежда идват тук защото е евтино. Сега съм инженер и работя за западно европейска фирма в София. Собственика на бизнеса не му харесва да работи с българи видимо, но го прави защото му работим за по 900-1000 евро, а там взимат по 3500 хахах всичко опира до този дисбаланс. За да потече водата трябва да има различни нива.
12
1
 
7
 
! Отговори
Незнайко преди 1 година
Ехееей! Нерде Дубровник, нерде Слънчака!?
11
1
 
15
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
Тия май се учат от нашите "бизнесмени". Преди седмица бях на нашето море и с изумление установих, че обслужващия персонал беше от Молдова. Едни дечица на възраст макс 20г. Тоя ги сцепваше от 7 сутринта до 11-12 вечерта, докато има хора в ресторанта. Видях ги да спят в едно продъдено бунгало. Но пък останах доволен от обслужването им, много бяха учтиви и старателни. И говореха много добре български. Лошото е, че дават знак на нашите дерибеи, че още има луди да работят за 300евро, дори да са внос.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червенковци нали само в България нямаше кадри ? Само тук никой не искаЛ да работи за мутри ? Нали само тук било измама, че имало туризъм :)))
Всеки ден ви бръмчат по един шамар от вънка . Смешници.
9
6
 
14
 
! Отговори
bai kolio преди 1 година
Хубаво ни се искат заплати като германските, но трябва да е и ясно, че тези хотели имат туристи, само защото цените им са ниски за западналите западняци. Ако дават западни заплати, и хотелите ще трябва да работят на западни цени, и тогава и пиян англичанин или *** няма да видят. Същото е и с производствата. Като ми кажат "западен инвеститор" и как всички почват да се кефят - а не разбират, че той идва тука заради заплатите от 500 лева. Иначе ще си стои в Германия и там ще си прави завода.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хах, а като им знам цените по курортите баш за заплати не могат да отделят, налага се да спестяват от нещо?
7
0
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
ТЪРСЯ 50 ЧОВЕКА НА ЗАПЛАТА 240 ЛЕВА И 12 ЧАСА РАБОТЕН ДЕН, БЕЗ ПОЧИВНИ ДНИ,
НО НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ КАДРИ ,
ЩО ТАКА ???????
ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААААААААААААА
6
3
 
9
 
! Отговори
Дедо Боре преди 1 година
Абе то и у на едни кадри... Хвани едниния удари другия. Важно е да взема пари и да отбива номера.
5
15
 
6
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 1 година
че кой па ходи в тая измислена каменна кариера?
4
1
 
36
 
! Отговори
Lora преди 1 година
У нас кадри има, но няма условия на труд, които да накарат кадрите да работят в сферата на туризма. Хотелиерите и ресторантьорите искат восококвалифициарни кадри, но ако може да не плащат.
3
0
 
46
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Всичко е много просто: на пазара на труда всеки предлага уменията си и гледа колко скъпо може да им вземе. Щом в Западна Европа дават повече и няма ограничения е нормално да се работи там. Крайно време е работодателите да разберат, че имат две възможности: или да дават достойни заплати или да закриват бизнеса
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи и там не плащат...
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е до заплати.