Как се стига до Великобритания: "Не дишай. Само не дишай!"

Стотици мигранти край Кале все още търсят шанс да се прехвърлят
9 авг 2017 21:19, Елка Василева
22
Как се стига до Великобритания: "Не дишай. Само не дишай!"
Снимка: архив, Reuters

Великобритания е мечтана цел за нелегалните мигранти, които търсят начин да се прехвърлят на Острова. След опразването на "джунглата" край Кале те са все по-малко на брой, но продължава да ги има.

Щом мръкне, на последната бензиностанция преди фериботната линия в Кале картината напомня много за война: въоръжени полицаи охраняват товарните автомобили и техните водачи. Пазят ги от нежелани спътници - бежанци и мигранти от Еритрея, Сомалия и Етиопия, които дебнат сгоден момент да се намърдат скришом на някой камион, с който да стигнат до заветната цел отвъд Ламанша.

Само че тук не се води никаква война. Аутобанът, водещ към пристанището в Кале, в граничната зона между Франция и Великобритания, на места е защитен с двойна ограда. Външната граница на Великобритания се охранява от Франция, пише Дойче веле.

Извънредно положение всеки ден

"От година сме тук, когато дойдохме, "джунглата" все още не беше опразнена. Спим на улицата, под дърветата", разказва един млад мъж. Той и приятелите му току-що са преровили кофата за боклук за някоя угарка, защото пушенето залъгва глада. Мигрантите се движат на групи, така е по-сигурно.

От опразването на "джунглата" край Кале насам броят на бежанците и мигрантите очевидно е намалял - от 10 хиляди на не повече от 800 души. Положението обаче остава сериозно: полицията пресича всеки нов опит за създаване на лагер. Ето защо афганистанци, иранци и еритрейци спят в горичките - без душове и тоалетни, а хуманитарни организации им носят храна.

"Във Великобритания лесно ще припечеля пари, зная езика, не ми е нужно кой знае какво обучение, а и хората са по-приветливи от германците", казва младеж на име Мозен. Той е родом от Иран и две години е живял в Германия. Но след като молбата му за убежище била отхвърлена, той се паникьосал и напуснал Германия. Сега живее в гората.

Подобно на Мозен все повече бежанци и мигранти напускат Германия и се отправят към Кале. Във Федералната република напоследък молбите за убежище на хиляди, главно афганистанци, бяха отхвърлени, а страхът от експулсиране ги кара да тръгват към Кале. "В Германия изкарах курс по немски, изкарах и практика - опитах всичко, което ми казаха, че трябва да направя. Помагах и в един приют. Но въпреки това не ми дадоха убежище", разказва Мозен.

Във Великобритания не е по-различно

Във Великобритания през миналата година 30 000 мигранти са подали молби за убежище. Повечето са дошли през Ламанша. Две трети от тях не са получили защита - 20 хил. души, от които всеки четвърти бива експулсиран.

След пристигането си мигрантите трябва да чакат една до две години, за да минат на интервю. През това време те нямат право да работят. Но много от тях се трудят на черно и припечелват пари, които изпращат на семействата си. Във Великобритания е по-лесно да се укриеш, смятат мнозина. Което подхранва надеждата им да чакат в Кале удобен миг за прехвърляне на Острова. Освен това повечето смятат, че английски се учи по-лесно от немски.

Каналджиите

24-годишният Алиреза е изкарал в Кале пет месеца, докато накрая успял да се прехвърли. Гладувал е така, както никога преди в живота си. Дребничкият и слаб афганистанец мръзнел през зимата, ходел вмирисан и мръсен. На семейството си в Кабул нищо не казвал, защото не искал да знаят в каква мизерия живее.

В "джунглата" се разпореждали каналджиите, спомня си той. "Бяха най-вече афганистанци и кюрди. От такива като нас изкарват стотици хиляди евро и после си строят скъпи къщи в Афганистан", казва той. Всеки, който по някакъв начин успява да намери пари, плаща на каналджиите за прехвърляне през Ламанша. Алиреза говори за тях като за помощници, а не като за престъпници. Той също бил готов да плати 3 000 евро.

Услугите на каналджиите се състояли в това да намерят някой товарен камион, чиито врати не са заключени. "И тогава те хвърлят в камиона. Ако успееш да стигнеш оттатък, плащаш, иначе не", разказва Алиреза. "Не дишай. Само не дишай!", си повтарял Алиреза, когато стигнал Острова. "Когато британците проверяват, не бива да дишаш. Иначе вълците ще те надушат", разказва младежът. С "вълците" той има предвид полицейските кучета.

"Отчаян съм"

"Тук сега печеля близо 1 000 паунда", разказва Алиреза. Изкарва ги на черно. Няма друг избор, докато не стане ясно дали ще получи убежище. Казва, че в Афганистан е лошо, а тук нямал бъдеще. "Отчаян съм", признава той.
 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Пинокио преди 1 година
Живи да ги оплачеш горките. А че с всяко проникване в камион,създават ядове на шофьорите? Като се изтропа в ремаркето и клиента не приеме стоката или наруши опаковката? А ако бъдат заловени при митническия контрол,казват че са дали пари на шофьора. Тях ги пускат,шофьора търка наровете до доказване на противното. Само *** за тези гадове и всички подстрикаващи тази миграция организации
15
0
 
6
 
! Отговори
дам преди 1 година
Меркел, Юнкер е компания либерасти са за съд. Такива млади паразити като Мозен вече са милиони, или има война в Иран за която никой не е чувал? Вече 3-та година ще направи на "бял" социал, а явно се готви до живот да е на наш гръб. Щял да работи, смях в залата, като види, че от социала взима същите пари като метач напр. защото е ясно, че за друго не става, кое ще предпочете - лежане по гръб и таковане на бели жени? или черна работа за същите пари?
14
0
 
15
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Защо нямаше и няма просълзени човекозащитници да разнасят храна на бедстващи българи?
13
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен до Пепо преди 1 година
Бежанците са спонсорирани от Сорос Пепо.Бяха намерени карти на няколко езика в лодките на мигранти.С точни указания какво да правят в дадена страна, на кои телефони да звънят, от къде могат да получат финансови средства.Лошото е че и нашата страна фигурира, помагач на тези мигранти е хайде да познаем.Отворено общество и БХК, не случайно Сорос откри още една фондация за защита и спонсориране мигрантите в Еропа.
12
5
 
21
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
Откъде мислите,че се е родила идеята за бежанците? Защо първо Германия започна това приемане? Кой има полза от слаба Европа? Какви са тези бежанци, като повечето не са сирийци? Кой ги финансира ? После някои отвеяни мислители , както някои тук, величаят и издигат на пиедистал русокосия перчем. Като толкова го харесват , да му направят и по една флейта, та дано им напълнипразните кратуни поне с нещо . Айде със здраве
11
2
 
33
 
! Отговори
Продължение 1 преди 1 година
Стотици хиляди безработни мъже нахлуват в Европа за да се излежават на помощи, за крадат и изнасилват.
Защо с помощта на ООН не им се създадат работни места в тези климатични пояси, където са родени и за които организмите им са приспособени? Достойно рабата с достатъчно заплащане в родните им страни и осигурена защите от ислямските екстремисти?
Дошли в Европа, добре, на европейците ли да облагородяват страните им, а те да се излежават на помощи в Европа? Достатъчно е едно елементарно обучение.
10
2
 
12
 
! Отговори
Прочети продължение1 преди 1 година
Земята е заплашена от глобална екологична катастрофа - глобалното затопляне, което е причинено от прекаленото изхвърляне в атмосферата на въглероден диоксит. Правителствата не могат да се справят с бензиновите гиганти от близкия изток и САЩ, до такава степен, че Тръмп отхвърля всяко споменаване за глобално затопляне.
Една малка надежда за спасение е засаждането на гори в обезлесените от войната степи на Афганистан и в зелен пояс от запад на изток, южно от Сахара през цяла Африка - мечта на ООН.
9
3
 
33
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Живеели по горите....без тоалетна..и баня....с други думи - така, както са свикнали!
И колега преди мен супер точно отбеляза - каква е тази война в Афганистан , щом каналджиите инвестират стотици хиляди евро в строежа на къщи? За сетен път се убеждавам, че целия цирк с нелегалните престъпници, нарушители на куп национални, и интернационални закони е зле скроен театър!!!
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
FRANCIQ STANA PROSTO EDNA MIUSIULMANSKA KOCHINA I KOFTI ZA JIVEENE MQSTO
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновни са тея незнайни организации, дето насърчават и финансират цялата тази лудост.
Да прехвърлят всички бежанци на острова, после брекзит, затварят границата с Британия и готово.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз от много време пари на благотворителни организации не давам, дгд продажниците. Каза го оня ден италианеца и не им хареса. Във връзка са с каналджиите, които им казват къде да идат да ги спасят хаха
5
3
 
37
 
! Отговори
G преди 1 година
Тази статия, ако трябва да буди съжаление, целта не е постигната. Напротив, става ясно, че 99,9% от тези т.н. бежанци са си просто икономически мигранти. Отказали му в Германия, защо не е върнат?Другия говори как каналджии си строят къщи в афганистан, егати войната щом си инвестират парите там. Третия криминален елемент,работи на черно и живее нелегално в англия. Питам, тези хора какво чакате да направят преди да ги експулсирате с първите самолети за държавите им??? Бомби,грабежи?
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е отчаян да емигрира в мюсюлманска държава. Афганистан е най опасната държава за жените в света според скорошна публикация.
3
3
 
52
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Мой приятел молдовец работи на норвежки кораб за лов на крабове. Той казва, че в Норвегия вече е пълно с талибани, които нашите продажници наричат с нежното име "бежанци".
Питам го какво е държанието на тези "бежанци" в тази изключително социална държава с висок жизнен стандарт.
Той ми отговаря, че поведението им е същото като на нашите роми - не работят, а разчитат само на социал и правят деца.
А, норвежците ги мразят. Като нас.
Щом са стигнали почти до Северния полюс какво да говорим повече ?
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е умирисан на пръч, полицейските кучета ще го надушат от километър.
1
4
 
49
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Утре сутрин пак съм Кале. Вярна статия с изключение на това, че полицията пази камионите. Пазят емигрантите. Френската полиция се състои от благородни девици. Смях и само смях. А тия крадат на поразия и хората ги е страх щом мръкне, а не е било така. Французи са ми го казвали. Било супер градче а сега запада. Всичко що може бяга... Прилича на България в умален мащаб