Руски миротворци на прицела на US морски пехотинци

Строящи се обекти на полигон в Молдова разбуниха духовете
9 авг 2017 15:52, Елка Василева
190
Руски миротворци на прицела на US морски пехотинци
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че ще проучи кой и какво точно строи на военния полигон, граничещ със зоната за сигурност на р. Днестър, контролирана от миротворческите сили. По думите му той като главнокомандващ не е получавал молби в тази връзка от САЩ. Държавният глава посочи, че е спрял американското финансиране за молдовската армия, пише "Независимая газета".

Междувременно НГ научи в Тираспол, че на молдовския полигон наистина се строят някакви обекти и миротворците виждат това. Приднестровският лидер Вадим Красноселски каза пред вестника, че чака разяснения от президента Додон, както и реакции от страните гаранти - Русия и Украйна.

Около полигона край молдовското село Булбоака избухна истински скандал. Бившият министър на отбраната Анатол Шалару, временно оглавил Партията на народното единство, обеща дори да търси наказателна отговорност от президента Додон, заради когото "американските ни партньори спряха да финансират молдовската армия".

"Незаконните действия на Игор Додон срещу отбранителната система на страната вече дават резултати. Националната армия на САЩ спря да я финансира чрез програми за чужбина (FMF Foreign Military Financing). Така Националната армия на Молдова губи 12,7 милиона долара - пари за реформи и модернизиране на войските", написа Шалару на страницата си във Facebook.

Той посочи за причина отказа на молдовските власти да разрешат на американски войници участие в регионални военни маневри. "Затова реших да подам сигнал за криминално престъпление срещу Игор Додон заради действията му, целящи да подкопаят националната система за отбрана на Молдова", заключава бившият молдовски министър.

Президентът Додон заяви за НГ: "Нека Шалару ме съди. Наистина САЩ спряха заради мен отпускането (на 12 милиона долара). Това се отрази и на съвместните военни учения. Що се отнася до намерения на САЩ да строят нещо на полигона в Булбоака, техни представители не са отправяли до мен такава молба. Но за да градят военни обекти на молдовска територия, би трябвало да се обърнат към върховния главнокомандващ, сиреч към мен. Щом се върна в Кишинев (предния ден Додон бе в Техеран, бел. НГ), със сигурност ще проуча нещата и ще блокирам плановете на американските военни. Особено с оглед неутралния статут на страната ни".

Да припомним съобщението на молдовския сайт point.md, цитирал RT (Russia Today - руската телевизионна мрежа, излъчваща за чужбина), че военноморското министерство на САЩ търси изпълнители за строеж на военни обекти с оглед тренировки за военни операции в базата край с. Булбоака в Молдова. Проектът включва осем сгради, сред които хотел и търговски център. Договорът ще е на стойност от 100 000 до 250 000 долара. От 2012 г. военната база в Булбоака се реновира с финансова подкрепа от САЩ в размер на 1,6 милиона долара. И щом търгът е обявен от военноморските сили на САЩ, значи в Булбоака може да се настанят американски морски пехотинци.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа на страницата си във Фейсбук: "Проектиране и строеж на обекти за тренировка на военни операции в условията на градско застрояване" - американците започват да готвят диверсанти и спецназ от Република Молдова за евентуален нов въоръжен конфликт с Приднестровието".

На 5 август в тренировъчния лагер в Булбоака приключи съвместното учение със САЩ "Драгуун пайъниър", а дни преди това посещение в Молдова направи генерал Джон Гронски, зам.-командващ сухопътните войски на САЩ в Европа.

От 2009 г. се организират молдовско-американски маневри "Джойнт къмбайнд иксчейндж трейнинг". През 2015 г. на полигона край град Белц се състоя друго военно учение - "Efort comun 2015" ("Съвместно усилие-2015") с участието на артилеристи от САЩ и военни от Полша, Грузия и Румъния.

Освен учения сътрудничеството с американците включва и доставки на оръжия. През 2011 г. например САЩ предоставиха на Молдова безвъзмездно 80 единици автомобилна техника - влекачи, камиони, високопроходими автомобили, санитарни и хладилни коли.

През март 2017 г. се разбра, че Северноатлантическият блок смята да отвори представителство в Кишинев. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му пактът ще изпълнява в Молдова "единствено дипломатическа мисия". Офисът на НАТО предстоеше вече да бъде открит, но тържественият момент бе отложен заради недоволство сред местното население - две трети от хората в страната са против интеграция в алианса и не желаят той да има представителство в Кишинев.

Но след като обявиха руския вицепремиер Рогозин, специален представител на президента в Приднестровието, за персона нон грата, молдовските власти информираха, че смятат да открият офиса на НАТО в най-близко бъдеще. Президентът Додон обаче се противопостави - молдовският лидер заяви пред НГ, че страната "ще запази неутралитет и няма да влезе в НАТО".

Приднестровският лидер Вадим Красноселски също напомни за молдовския неутралитет. "Ако САЩ строят или се канят да строят нещо в Молдова, и то на допирната линия между молдовския военен полигон и зоната за сигурност (бившия район на бойните действия, бел. НГ), трябва да изразят позиция Русия и Украйна като страни гаранти в уреждането на приднестровския конфликт", каза той пред НГ. И отбеляза, че Тираспол ще чака от президента на Молдова разяснения по въпроса.

Същевременно приднестровски миротворци потвърдиха за НГ, че на полигона в Булбоака "нещо вече се строи". Миротворците са разтревожени от действията на молдовски и американски военни в територии, граничещи със зоната за сигурност, защото "това може да дестабилизира обстановката в региона, където вече 25 години няма война".

Депутатът от парламента на Молдова Владимир Цуркан посочи за НГ, че "трябва да проучим какво всъщност се канят да строят американците в Булбоака". Според него може да става въпрос и за военни, и за социални обекти. При всяко положение обаче строежът трябва да бъде съгласуван с молдовските власти - и с правителството, и с президента, независимо че Молдова е парламентарна република.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
17
 
! Отговори
Джо преди 6 години
"осем сгради, сред които хотел и търговски център" на стойност от 100 000 до 250 000 долара, не обиждайте американците на кравари, те са магъосници, за тези пари в Бг една къща не може да се построи
28
21
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Споко другари и товарищи, скоро Молдова, както и Беларус ще станат членки на НАТО, а "миротворци" като Додон ще ги пенсионират .... !!!
27
3
 
25
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
ФАЩ непрекъснато търсят горещи то4ки за бъдещи конфликти.............външната им политика е разрушителна за всяка страна. Един пъ пуснеш ли ги на своя теритирия , с теб е свършено. ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО И САТАНАТА
26
4
 
20
 
! Отговори
до дедо Пешо преди 6 години
Руснак и миротворец?!?!?Тия ще ме скъсат.---Американец и миротворец??????Е по голяма глупост - Нема!!!След тях - пустиня и реки от невина кръв на цивилно гражданско население!
25
3
 
24
 
! Отговори
Другаря Сталин преди 6 години
Есть Краварник, Есть проблем - нет Краварник, нет проблем.
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна класика в жанра - правителство от *** марионетки и пудели, най-вероятно изпадали от разни американски фондове, пада заради продънена корупция и некадърност. Идва ново правтелство и се натъква на разни договори за американски бази и щуротии. КРАСОТА !
23
0
 
23
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Америка става все повече за смях - след като руснаци избраха амрикански президент, С Корея се подиграва с Америка, загуби много ресурс при опита да създаде Ислямска Държава - неутрализиран от Русия, финансира преврат в Украйна - обезсмислен от загубата на Крим ....Тябва да се направи нещо - но какво???Агент Фил Тейлър! ЦРУ!!!
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевРумъния е измислена държава и съществува от едва 200 години. СЛАБ 2 !
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли някъде проблем/криза, едната замесена страна е винаги ГМО краварника... Почва да писва вече !
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Василев 19Дааааааааааа, личи си, че си цру-шна шушуминга! Бандити, които изклаха 90 милиона индианци и ги изгониха от "исконните" им земи да започнат да говорят за морал!!!!!! Даже не е смешно!!!!
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварска подло.га и разум? Много фантастични сериали гледаш :)
18
30
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 6 години
Руснак и миротворец?!?!?Тия ще ме скъсат.Те и пеленачетата знаят, ЧЕ КЪДЕТО Е МИНАЛ РУСКИ БОТУШ ТРЕВА НЕ НИКНЕ.Руснакът, особено ако е болшевик, разбира само от бой. И ТО ОТ МНОГО БОЙ.
17
5
 
36
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли американците?
16
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите станаха за смях! След като, Северна Корея им се подигра открито - сега и Молдова!
15
4
 
25
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
И дай сега заради това да позволим на алкашитте да анексират чужди територии..-------Или на краварите да окупират половината земно кълбо защото това отговаряло на националните интереси и безопастност на САЩ!?Що се касае до това в коя от двете държави - САЩ или РФ - има повече алкохолици статистиката говори друго - в САЩ!ПСПолетят ли ракетите малцина ще имат времето да спорят кой бил прав, а кой не!Дано разума надделее!!!!!!
14
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Що не вземеш да имигрираш в любимата си руска ***"Брадчед, това се случва на 1000 километра от тук и на 10 000 километра от Америка и не е майтап Май всички трябва да си търсим по далечно място за емиграция
13
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, при подобен пълномащабен термоядрен конфликт между САЩ и РФ победител няма да има, човешката цивилизация, та дори и живота на планетата ни просто ще изчезне...И дай сега заради това да позволим на алкашитте да анексират чужди територии..
12
4
 
36
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Американците, с тяхната "изключителност" си играят с огъня, а тази "игра" може да подпали света!Русия не е С.Корея и е единствената страна в света, която притежава воения потенциал и ресурс да превърне Щатите в "стъклена пустиня"!А, при подобен пълномащабен термоядрен конфликт между САЩ и РФ победител няма да има, човешката цивилизация, та дори и живота на планетата ни просто ще изчезне.В най-добрия случай след подобен военен конфликт Земята ще заприлича на Марс, в най-лошия - на Венера!
11
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обръчът около коччинката се стеснява и затваря.
10
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оксиморон: Руски Миротворци