Тръмп и Ким Чен Ун: Толкова различни, а всъщност еднакви

US президентът сякаш предпочита тона на лидера на КНДР
9 авг 2017 22:25,
132
Тръмп и Ким Чен Ун: Толкова различни, а всъщност еднакви
Снимка: архив Reuters

"Огнените" заплахи на американския президент Доналд Тръмп, отправени към Северна Корея, вероятно ще направят още по-непредвидимо опасното противопоставяне на Корейския полуостров, пише британският в. "Гардиън". Заплахите да отговори "с огън и ярост" звучат като севернокорейската пропаганда и напомнят, че и двете страни в конфликта са водени от нестабилни и лесно палещи се лидери, които не са сигурни в своите позиции и се стремят да подобрят имиджа си с прояви на твърдост, пише БТА.

Друг проблем в заплахата на Тръмп, посочен от бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Пери, е че при липса на план за изпълнение, страховитите предупреждения намаляват тежестта на президентските изявления.

"Ядреното възпиране работи само ако заплахите изглеждат достоверни. Наперените приказки вредят на позициите на националната ни сигурност", заяви той в Twitter.

Джон Улфстал, съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама по въпросите на ядреното неразпространение предупреди, че опитите за сплашване може да имат обратен ефект и да подтикнат севернокорейския лидер към превантивни действия. "Ким Чен Ун и без това е нестабилен", заяви експертът.

Северна Корея заплаши да нанесе удар по райския тихоокеански остров Гуам, на който се намират ядрени бомбардировачи на САЩ и най-малко 6000 военнослужещи, отбелязва британският в. "Телеграф". В понеделник през нощта два американски бомбардировача се отправиха от Гуам за Корейския полуостров, за да участват в общи учения с южнокорейските и японските военновъздушни сили. Ученията са вероятната причина Пхенян да избере острова за потенциална мишена малко след заплахата на Тръмп, отбелязва британското издание.

Предупрежденията на Тръмп за "огън и ярост, каквито светът не е виждал", ако Северна Корея продължи да заплашва САЩ, са забележителна ескалация на военната риторика, почти небивали в съвременната епоха, пише в. "Ню Йорк таймс". Заплашителното изказване на Тръмп напомня на изявлението на президента Хари Труман. През 1945 г., след като обявява, че е хвърлена ядрена бомба над Хирошима и призовава Япония да се предаде, Труман предупреждава, че ако войната продължава, японците "могат да очакват дъжд от разрушение от небето, какъвто не е виждан на тази земя".

Не е ясно дали Тръмп е имал намерение да направи паралел с историческото изявление. Представители на Белия дом не отговарят на въпроси до каква степен изказването е било планирано или какви са целите му, посочва вестникът. То обаче бележи рязка раздяла с десетилетията на по-премерени изявления на американски президенти за на конфликти в чужбина.

Труман обаче отправя посланието си от позиция на силата, когато САЩ имат смазващо военно превъзходство над Япония, която няма ядрени оръжия. Тръмп отправи заплаха срещу правителство, което е разработило ядрени оръжия и извършва изпитания на междуконтинентални балистични ракети, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

В отговор на честите севернокорейски провокации, предишните американски президенти отговаряха твърдо, но не и конкретно. Вместо това Тръмп изглежда е възприел сприхавия националистически тон, предпочитан от лидера Ким Чен-ун, отбелязва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
12
 
10
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Ако случайно някой не знае, "Гардиан" е вестникът на комунистическата партия на Великобритания. Явно преводачетата на този сайт са пропуснали дазабележат, че комунизмът вече си замина.
61
1
 
15
 
! Отговори
Геро преди 6 години
Харчи се американска пара за евтина пропаганда срещу американския президент. И това ако не е парадокс!
60
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пощенският гълъб все още не е донесъл новината за новият американски провал в Сомалия преди 3 месеца. Явно ще трябва да изчакаме Блек Хоук Даун 2 да излезе по кината да обясни защо морските тюлени пак са яли бой от сомалийците. :D
59
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 79Япония и Южна Корея са сред най - богатите и технически напреднали държави. Колония може да викаш на себе си ...беден , простоват и 70 години търкаш ботуша .
58
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сащ разполага с 100 пъти по-голяма и силна армия в сравнение с ВСВ. Нелепо и безотговорно е да провокираш такава армия с ракети и заплахи всяка седмица. Те найстина могат да превърнат половин Азия в необитаема земя."Колко кофти обаче за тях е, че превърнаха Япония и Южна Корея в свои колонии и не могат дори пиратка да гръмнат в този регион, нали? ахахахха
57
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ разполага с 100 пъти по-голяма и силна армия в сравнение с ВСВ. Нелепо и безотговорно е да провокираш такава армия с ракети и заплахи всяка седмица. Те найстина могат да превърнат половин Азия в необитаема земя. ДебелакА трябва да го премехнат , защото не е много в час.
56
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по голямо зло от америка, а още по лошо че има изтривалки подкрепящи тези престъпници спрямо човечеството.Сирия, Ирак, Афганистан, Сърбия, Виетнам, Панама, бомбардировките на София са малка част от страните, където американците са водили войни и повечето неуспешни.*** на американски зад..ци води до психични травми нали така бе 67 и 66
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези психопати ще ни докарат трета световна трябва да се спасяваме
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм поклонник на военните режими. Нито на Ким. Но ситуацията е доста напрегната, а не виждам разумни стъпки към разведряване. Никой няма интерес от голяма война, но до нея може да се стигне и случайно. Една излетяла ракета, друга да отвърне и...
53
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи от гледната точка. Ориза нарушава всички закони и революции. Един вид той е престъпник. Както в една държава има закони, така има и международни. Никой няма право да сдюъздава ядрени оръжия освен тези, които вече ги имат преди този закон. Те са гарант . Русия и Кирай обаче раздадоха за пари технологията и сега не могат да си у кротят султашяците понеже нямат нито пари нито техника да го направят.
52
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те от аборигените в Сомалия вече 2 десетилетия ядат бой, каква ти Северна Корея бе братче. Само ще размахват пръст и ще се правят на велики пред медиите, толкоз ще им е на американците. Всички знаем за провала им при Могадишу през 1993-та, обаче малко хора знаят, че американските тюлени проведоха нова операция на 4-ти май тази година, срещу групировка, която е участвала в Могадишу. След един убит морски тюлен и двама ранени, янките отново прекратяват операцията и бягат.
51
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким ме кефи. Пич е и хич не му пука от САЩ.
50
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кимчо ме кефи щото откровенно си ги храни американците и въобще не му дреме! Не помня някой друг така да ги е дразнил! Нека се сбият малко та да се поотпуши нанякъде тая ситуация. Кимчо ако им изпраска някоя база САЩ ще станат за резил
49
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е по-луд от Ким и ще направи война. Ако има война, то тя ще е причинена от САЩ, а не от Северна Корея. Всички войни по света се правят от САЩ. Жалко за невинните загинали хора. Ще умрат много хора заради лудия Тръмп.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68 Много добре ме разбра . Както едните налагат така и другите. Това че ти си поклоник на военните режими , не значи че всички сме.
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво общо има комунизма в случая? Аз питам как САЩ са наложили демократични правителства? Нали в демокрацията си избираме правителствата, а не ни ги налагат? Че ако почна да ти изброявам колко преврати са направили САЩ, ти направо комунисти ще ги изкараш.
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 64 За Япония си още по невеж. Там пак войната е огромна . Вземи прочети за Мидуей и другите морски битки. Прочети , колко острова са превзети един по един от американската армия. Прочети тактически , колко падения са направили Японците . Япония е капитулираЛа но да закъсняли един ден с обявяването и бомбите са метнати. Ти от коя планета идваш такъв неук не знам...
45
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 64 отивай да четеш, че си по *** от *** . САЩ като влиза във войната великата ти Русия се крие за Сталин град - няма ВВС , няма Флот , НЯМА технология. Кой побеждава на Хитлер флота в атлантика ? Кой хвърля милиони бомби един месец да прекърши заводите и инфраструктурата на Хитлер ? Кой донася 15 000 самолета и техника в Европа ? почни да учиш , че си невеж яко.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 62Как така комунизъм и диктат ? Комунизъм никъде не е дошъл без армия и преврат ...
43
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен до 53 преди 6 години
Кви Германци бе , кога се намесват сащ бе когато е предрешен края на войната.американците никога няма да посмеят, да водят война срещу равностоен противник.Колкото до Япония тя капитулира след фвърлените атомни бомби.И ти защитаваш тези из.р.о.ди използвали атомно оръжие, много жалко за теб.В конвенционална война краварите са гола вода.