Тръмп и Ким Чен Ун: Толкова различни, а всъщност еднакви

US президентът сякаш предпочита тона на лидера на КНДР
9 авг 2017 22:25,
132
Тръмп и Ким Чен Ун: Толкова различни, а всъщност еднакви
Снимка: архив Reuters

"Огнените" заплахи на американския президент Доналд Тръмп, отправени към Северна Корея, вероятно ще направят още по-непредвидимо опасното противопоставяне на Корейския полуостров, пише британският в. "Гардиън". Заплахите да отговори "с огън и ярост" звучат като севернокорейската пропаганда и напомнят, че и двете страни в конфликта са водени от нестабилни и лесно палещи се лидери, които не са сигурни в своите позиции и се стремят да подобрят имиджа си с прояви на твърдост, пише БТА.

Друг проблем в заплахата на Тръмп, посочен от бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Пери, е че при липса на план за изпълнение, страховитите предупреждения намаляват тежестта на президентските изявления.

"Ядреното възпиране работи само ако заплахите изглеждат достоверни. Наперените приказки вредят на позициите на националната ни сигурност", заяви той в Twitter.

Джон Улфстал, съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама по въпросите на ядреното неразпространение предупреди, че опитите за сплашване може да имат обратен ефект и да подтикнат севернокорейския лидер към превантивни действия. "Ким Чен Ун и без това е нестабилен", заяви експертът.

Северна Корея заплаши да нанесе удар по райския тихоокеански остров Гуам, на който се намират ядрени бомбардировачи на САЩ и най-малко 6000 военнослужещи, отбелязва британският в. "Телеграф". В понеделник през нощта два американски бомбардировача се отправиха от Гуам за Корейския полуостров, за да участват в общи учения с южнокорейските и японските военновъздушни сили. Ученията са вероятната причина Пхенян да избере острова за потенциална мишена малко след заплахата на Тръмп, отбелязва британското издание.

Предупрежденията на Тръмп за "огън и ярост, каквито светът не е виждал", ако Северна Корея продължи да заплашва САЩ, са забележителна ескалация на военната риторика, почти небивали в съвременната епоха, пише в. "Ню Йорк таймс". Заплашителното изказване на Тръмп напомня на изявлението на президента Хари Труман. През 1945 г., след като обявява, че е хвърлена ядрена бомба над Хирошима и призовава Япония да се предаде, Труман предупреждава, че ако войната продължава, японците "могат да очакват дъжд от разрушение от небето, какъвто не е виждан на тази земя".

Не е ясно дали Тръмп е имал намерение да направи паралел с историческото изявление. Представители на Белия дом не отговарят на въпроси до каква степен изказването е било планирано или какви са целите му, посочва вестникът. То обаче бележи рязка раздяла с десетилетията на по-премерени изявления на американски президенти за на конфликти в чужбина.

Труман обаче отправя посланието си от позиция на силата, когато САЩ имат смазващо военно превъзходство над Япония, която няма ядрени оръжия. Тръмп отправи заплаха срещу правителство, което е разработило ядрени оръжия и извършва изпитания на междуконтинентални балистични ракети, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

В отговор на честите севернокорейски провокации, предишните американски президенти отговаряха твърдо, но не и конкретно. Вместо това Тръмп изглежда е възприел сприхавия националистически тон, предпочитан от лидера Ким Чен-ун, отбелязва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OSTAVI DYRJAVITE TI SI NENORMALEEN
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EMILE VZEMI SPRI DROGATA UMNIKO SCHTE ZATYPEESCH SYVSEM
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Така екакто във Виетнам
79
9
 
6
 
! Отговори
Така е преди 6 години
САЩ ще унищожат СК без да използват ядрено оръжие.Русия и Китай нямя да гъкнат.Особено Китай.И двете държави скъсаха с комунизма и няма да закрилут лудия Ким.И ще има още една просперираща обединена държава.Китой знаят че без пазара и бизнесана на САЩ са умрели.Що се отнася до Путин , той си знае...
78
10
 
6
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 87 Ким има цялата власт дадена му от народа...Че кога народа му даде цялата власт? Я поясни. Избори ли е имало,защото нямам спомен.
77
2
 
14
 
! Отговори
лупи преди 6 години
Проблемът на Щатите е,че Тръмп е единствения разумен човек. На останалите все им се привиждат руснаци, корейци, китайци. Търсят под вола теле и си мислят,че така ще станат отново водеща нация, но това не е Холивуд
76
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗОБЩО НЕ СА ЕДНАКВИ,ДОКАТО КИМ Е ИСТИНСКИ РЪКОВОДИТЕЛ НА ДЪРЖАВАТА СИ И ИМА ЦЯЛАТА ВЛАСТТА ДАДЕНА МУ ОТ НАРОДА, НА С.ЛОРЕЯ,ТО ДОНИ Е ЕДИН *** И МАРИОНЕТКА НА КОЯТО И ДЪРПАТ КОНЦИТЕ ЕВРЕЙСКИТЕ МУ ГОСПОДАРИ
75
4
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Сега Тръмп и Ким са на етап да се заплашват. А какво ще последва след това? Готови ли са американците да започнат нова война в Корейския полуостров? Ако Северна Корея нямаше ядрено оръжие - много вероятно, но само ако са сигурни, че Китай няма да се намеси. Но след като Ким има и ядрено оръжие и ракети, които могат да го "доставят" до територията на САЩ - едва ли. Ще си останат само с приказките.
74
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най смешното е че повечето слабо умни коментари в защита на дебелото диктаторче са постнати през южнокорейски телефони и таблети.
73
5
 
8
 
! Отговори
<><> преди 6 години
Нужна е ядрена война ! Това население на света е побъркано ....трябва да се унищожи и който оцелее вече след векове д асе създаде друга популация ....сега братче някакви ислямизации колонизатори бедни и богати болни и хептен болни .....едните на единия континент пият кална вода другите си бършат *** със златна хартия .....няма логика ! Не е нормално !
72
7
 
20
 
! Отговори
САЩ БЕЗСИЛНИ преди 6 години
ВИЖДА СЕ КАК ПОДСКАЧА ТРЪМП ОТ ЗЛОБА И БЕЗСИЛИЕ.НИЩО НЕ МОЖЕ ДСА НАПРАВИ НА ХСЕВ.КОРЕЯ. ПУСНАХА ТАМ НЯКОЛКО АМЕРИКАНЦИ ДА ПРАВЯТ ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ, АМА ГИ ХВАНАХА И ИМ ПРОДУХАХА АУСПУХА.
71
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сащ разполага с 100 пъти по-голяма и силна армия.....................ДА СТЕ ЧУВАЛИ ЛЕГЕНДАТА ЗА ДАВИД И ГОЛИАТ?
70
14
 
9
 
! Отговори
Такаааааа... преди 6 години
Хайде да спрем малко - кой е пич, кой е кравар, кой е на баба му *****, ама Путин такъв, ама руснаците велики били-ама никои не бяга там, ама Европа и САЩ- гейове, кравари, мекушави- ама всичко "драпа" да живее и работи там, и руснаци тоже...Ама ние през соц-а сме направили велики работи, ама вижте в полуразрушена от войната Европа какво е направено ...Та по темата - единствения, които има интерес от този конфликт е Ким - тамън да замете следите от УПРАВЛЕНИЕТО СИ...
69
6
 
13
 
! Отговори
Inconvinient Truth преди 6 години
До Анонимен 95Трябва план да се изпълнява и ни в клин, ни в ръкав да се изсипва помия за Путин, за да се заслужат жалките центове, които Тръмп орязва постоянно за троловете в нищо незначещи страни. Намери си истинска работа! Путин е висш пилотаж в политиката, моето момче. Кога си го чувал да говори за "огън и ярост"? Или да дрънка глупости? Винаги е обран, опасен и няколко стъпки пред смотаните си противници.
68
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еднакви са и двамата са аркадаши на кремълското джудже.
67
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лика прилика са си тия двамцата.
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I DVAMATA MALOUMNOCI
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
72 години от Нагасаки. Помнете !
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като свършите аргументите почвате с обидите. Давайте го по-леко и културно и от двете страни. И аз мога да обиждам, но така най-много да се издигна в очите на слепите. Квото и да си говорим-ние сме пионки, зависими от великите сили.
63
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 85 Виждаме , че си червен *** . Няма нужда да го натякваш. Всички сте еднакво глуповати. Не се натягай толкова :)