Пентагонът гради в Казахстан антируска линия за отбрана

Казахстанското ръководство хем е с Москва, хем не спъва САЩ
10 авг 2017 22:25, Елка Василева
121
Пентагонът гради в Казахстан антируска линия за отбрана
Снимка: архив, Reuters

На казахстанския учебен полигон Илийский в Алматинска област приключи международното миротворческо учение "Степен орел-2017". Страната редовно организира подобни маневри от 2003 г. Специфично за тях е например, че руски военни не присъстват, а казахстанските войници и офицери от миротворческия батальон "Казбат" се обучават и тренират само по стандартите на Северноатлантическия съюз.

И този път по време на учението, чийто основен етап продължи над три месеца, казахстански войници се упражняваха наред с военни от САЩ и Великобритания, решавайки комплексни миротворчески задачи.

Според министъра на отбраната на Казахстан Сакен Жасузаков "Степен орел" е вече "важен инструмент за укрепване на сътрудничеството и повишаване на оперативната съвместимост между частите от "Казбат" и структурите на НАТО". Положителна оценка за маневрите даде и генерал-майор Ян Тофт, оглавяващ управлението "Сътрудничество и регионална сигурност" в апарата на алианса, пише "Независимая газета".

Казахстанското отбранително ведомство цитира президента Нурсултан Назарбаев, отбелязал в обръщение към Съвета за сигурност на ООН, че "Казахстан се обявява за по-нататъшно усъвършенстване на миротворческата система на ООН и смята да увеличи броя на военните си наблюдатели и миротворци в мисиите на ООН по поддържане на мира". "В тази връзка ще продължаваме съвместната си миротворческа подготовка, включваща като основно звено ученията "Степен орел", допълни министър Жасузаков.

Разбираем е стремежът на Казахстан да участва по-дейно в миротворчески операции. Буквално преди месец обаче външният министър Кайрат Абдрахманов посочи твърдо, че страната няма да изпрати сини каски в Сирия, за да не ги превърне в "заложници на ситуацията". В най-близко време това няма да стане - така определи Абдрахманов позицията на Казахстан. Което явно хвърля сянка върху Русия и почти двегодишните й опити да смаже терористите в Сирия и да помири враждуващите страни.

Казахстанските военни, членуващи наред с колегите си от Русия и други страни от ОНД в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), участваха в операцията на НАТО в Афганистан. Категорично отказват обаче да се включат в подобна мисия в Сирия - за разлика от Русия, Турция и Иран. Казахстан безспорно е в правото си, но с оглед съюзническите отношения между Москва и Астана ясно се открояват противоречия в позициите на двете страни.

В експертните среди започнаха дискусии по темата, когато казахстанска делегация начело със зам.-министъра на отбраната ген.-лейтенант Талгат Мухтаров разговаря през юли с представители на Пентагона. Казахстан и САЩ подписаха тогава план за военно сътрудничество през периода 2018-2022 г. Съдържанието му не бе оповестено официално, което вече поражда въпроси.

Мнозина експерти и политици твърдят, че в Казахстан има американски военни обекти, потенциално опасни за Русия и другите страни от ОНД. В края на май например по време на парламентарния контрол в Съвета на федерацията министърът на отбраната Сергей Шойгу коментира данните, че с пари на Пентагона се създават биологични центрове в Грузия и Казахстан. Със сигурност се знае, че Вашингтон е отпуснал 130 милиона долара за такъв обект, който е изграден в Алмати и от септември 2016 г. вече работи.

Официално лабораторията е предназначена за диагностика на инфекциозни заболявания, изследвания, съхранение на особено опасни вирусни щамове, разработка на ваксини и т. н. Всичко това може да се определи с една дума: биологично оръжие.

Не е осигурен обаче подходящ контрол върху него от страна на Русия и другите членки на ОНД, както заяви още през септември руският външен министър Сергей Лавров. Отказът на САЩ "да формират механизъм за контрол дали се изпълняват изискванията на Конвенцията за биологичните и токсичните оръжия подсказва, че тези изследвания не са съвсем мирни", изтъкна той.

Сергей Шойгу обеща пред сената да проучи как стоят нещата. Засега обаче министерството му не дава официална информация по въпроса. Военното ведомство на Казахстан пък направи доста странно изявление, че "на казахстанска територия няма военни обекти, създадени с подкрепа от САЩ". Но същевременно спомена, че "в момента американската страна подпомага министерството на отбраната в ремонта на учебния център "Партньорство за мир" (в Алмати) и строежа на обекти от казармено-жилищния фонд на учебния център за миротворчески операции (в Алматинска област), използвани за подготовка на личния състав с оглед участие в миротворчески операции".

И нито дума за биологичния център. Разяснения даде директорът на Научния център за карантинни и зоонозни инфекции Бахит Атшабар. Според него няма нищо чудно, че центърът е финансиран от министерството на отбраната на САЩ: "Съкращаването на оръжията за масово унищожаване е в неговия ресор". Експертите наричат този център стратегически "информационно-аналитичен ресурс" и "голяма изследователска база". Но липсват каквито и да било гаранции, че тази база няма да работи срещу Русия и другите страни от ОНД.

"Русия и Казахстан поддържат съюзнически отношения. Включително във военната сфера. Заедно овладяваме космоса, организираме съвместни международни военни игри, военни учения. Казахстан получава руски оръжия на преференциални цени . . . За жалост обаче покрай тези отношения има и неприятни факти - отбелязва военният експерт ген.-лейтенант Юрий Неткачев. - Налага се усещането, че казахстанското ръководство седи на два стола. Хем е с Москва, хем обаче не спъва явно антируските действия на САЩ и другите страни в НАТО."

Аналитикът е убеден, че "участвайки във военни маневри като "Степен орел", САЩ активно овладяват централноазиатския театър на военни действия. Присъствието на военнослужещи от Пентагона в Казахстан дава възможност да се разузнават конкретни руски военни обекти".

"САЩ обучават безплатно казахстански военни, внушават им своите ценности и идеология. Убеден съм, че в замисления преход към латиница в Казахстан имат пръст и американските съветници. Това е явна провокация и създава предпоставки за социални конфликти. Защото над половината население смята руския за роден език. За тях, особено за славяните, това ще е чуждо явление", допълва експертът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: НАТОКазахстанСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Не човек, американските пилоти са в Залата на авиационната слава на САЩ и покрити с медали за "мисията" си......апропо имаме подобен случай с паметна плоча на пилот бомбардирал София......
21
1
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Съюзници казвате сме със САЩ?Къде я армията ни,заради която сме "съюзници",май така ни представят,заради географското положение на България.А родните другари-предатели,все по-хубаво се н-а-г-ъзват....
20
4
 
19
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
А ние какви сме бе - съюзници на САЩ, от 20 години партнъори, д ане сме богати?!? Освен да разболяват доматите и лозите на цяла югоизточна България с техните стрелби в Мокрен друго какво получаваме?
19
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20Какво значение има къде живее. Човека ти дава факти. Съюзниците на САЩ са богати държави, а на русия са повече от бедни.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕЕЕййй,абе вие наистина ли вярвате че др.Назарбаев без височайшото позволение на батюшката в Кремъл се е решил сам и самосиндикално на тези маневри..еми ако е така нали утре добрите зелени човечета ще са вече в Астана, а др.Назарбаев и фамилия ще копат въглища в сибир...
17
2
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
И ти в коя държава точно живееш, че ги коментираш? В Япония ли, в Канада ли, във Великобритания ли, в Дания ли или Естония? И ти клечиш над чушкопека, обаче много ти знае чoвкaтa и се изказваш като че ли работиш за VOA... Шушлек и половина.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе онзи ден германците осъдиха 96 годишен човек да влезе в затвора, че бил пазач на концлагер, а питам за американските пилоти дето пуснаха атомните бомби - за тях не е ли същия аршина. Каква е разликата, и в двата случая са следвали заповеди , които са престъпление срещу човечеството. Или американските атомни бомби са най-миролюбивите бомби?!?!
15
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, никой не иска близки отношения с Русия!Всички мразят Русия ... защото ги е мачкала десетилетия!
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От две майки да сучиш най - хубаво..... само ние глупаците, за два дърти пръча, на млада коза се правим....както се подредиш....
13
13
 
10
 
! Отговори
Илф и Петров преди 6 години
"Който се е заиграл с комарджиите зад океана е заприличвал на дръгливо магаре."Да бе!Гледам съюзниците на САЩ, като се почне от Канада, мине се през Великобритания, Австралия, Дания и Япония, и се стигне до Естония, все сетни сиромаси, горките.Виж, съюзниците на Русия - Зимбабве и Венесуела - са друго нещо!
12
20
 
11
 
! Отговори
Бегемот преди 6 години
К'во стана с Евразийския съюз на Путин?Май казахите си взеха поука от случая с Украйна и са решили навреме да вържат гащите. Да не говорим, че Китай влага в Казахстан и в цяла Централна Азия милиарди, за каквито Русия сиромашката дори не може да мечтае.
11
3
 
15
 
! Отговори
Ястребовски преди 6 години
Който се е заиграл с комарджиите зад океана е заприличвал на дръгливо магаре. Пяниците зад голямата вода, които още живеят в земите на индианците играят играта на доброто ченге, докато не дойде времето на тоягата и моркова. А казахите няма как акат там, където ядат, това американските пияници още не са го разбрали.
10
2
 
8
 
! Отговори
Малко история преди 6 години
1860 г. цялата територия е завладяна от Руската империя;1906 1912 г. Столипинска аграрна реформа: 500 хил. руснаци се заселват в Казахстан
9
25
 
8
 
! Отговори
Стига! преди 6 години
Русия е създадена върху отвоювани от България територии.Всички граничещи с Русия страни трябва да им поискат сметка за злоденията.Русия трябва да бъде поставенана място. Стига е тероризирала света и най-вече граничните държави!
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a ne e li obratnoto. Kazahskite soldati da se podgitveni i znaeiki US/GB taktiki po-leko da prisaediniat Ukraina kam Kazahstan, a?
7
6
 
30
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Казахстански т..ъп.аци. И тяхната армия ще остане колкото нашата. Америка няма интерес *** и да имат силни армии и икономика за да може да им извива ръцете когато поиска.
6
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да се опитват да направят американците, ще бъде посрещнато на нож, цял свят разбра, че са ла/***. Не може да сееш ветрове по целия свят и да не по жънеш бури. От една С. Корея напълниха ***.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
koi gi pichi tia gluposti, falchivi ***
4
13
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
*** може би иска да си прибере Северен Казахстан, а?Ако искат може да се набутат в още един конфликт, ние нямаме нищо против.
3
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАЩ трябва да бъдат санкционирани за производството на Биолгични и Токсични оръжия. Русия да поиска санкции от ООН.