"Лекари без граници" оставиха мигрантите в Средиземно море

Били заплашени от Либия, италианското правителство им пречило
Обновена: 13 авг 2017 08:45 | 13 авг 2017 08:37, Камелия Цветанова
45
"Лекари без граници" оставиха мигрантите в Средиземно море
Снимка: Reuters, архив

Неправителствената организация "Лекари без граници" обяви, че временно спира да спасява мигранти в Средиземно море, тъй като се чувства заплашена от либийската брегова охрана, а политиката на италианското правителство затруднява работата й, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Спираме дейност, защото чувстваме, че заплашителното поведение на либийската брегова охрана е много сериозно (...) не може да излагаме колегите си на опасност, заяви пред Ройтерс ръководителят на италианското подразделение на "Лекари без граница" Лорис Де Филипи.

През последните четири години в Италия са пристигнали 600 000 мигранти, като повечето са тръгнали от Либия в лодки, управлявани от трафиканти на хора. Над 13 000 мигранти са намерили смъртта си, опитвайки се да достигнат италианските брегове.

Кораби на неправителствени организации играят все по-голяма роля в спасяването на мигрантите. Екипите на плавателните съдове са успели да помогнат от началото на годината на над една трета от всички мигранти, достигнали брега, спрямо по-малко от един процент през 2014 година.

Италия обаче се опасява, че неправителствените организации помагат на трафикантите на хора и насърчават мигрантите да предприемат рискованото пътуване, затова Рим предложи кодекс за оказването на помощ на мигрантите.

Документът от 13 точки включва забрана корабите на неправителствените организации да навлизат в либийски териториални води (освен при извънредни ситуации), подаване на сигнали на лодките с мигранти, прехвърляне на спасените на други кораби, както и задължава неправителствените организации да съобщават източниците си на финансиране. Освен това италианските власти настояват на корабите на неправителствените организации да има служители на италианската полиция. "Лекари без граница" и други чуждестранни неправителствени организации отказаха да подпишат документа.

"Лекари без граница" работи с един кораб в Средиземно море, който в момента е в пристанището в Катания, Сицилия.

През последните шест седмици броят на мигрантите, пристигнали в Италия рязко спадна, а Рим започна да си сътрудничи по-тясно с либийската брегова охрана, която според Де Филипи заплашва неправителствените организации и им пречи да работят. Той уточни, че либийската брегова охрана е поискала неправителствените организации да напуснат територията от стотици километри край либийското крайбрежие, където преди им е било позволено да работят.


45
Още от
Напиши коментар Коментари
40
1
 
3
 
! Отговори
rupi преди 10 месеца
Какви лекари, какви граници? Изобщо кой им позволява да извършват каквато и да е дейност в морето. Лекарят лекува, а тази *** от какво са болни, от краста ли ? Според мен в морето нямат нужда от лекар, освен някой ако не е настинал. А ако утре решат да станат "Eбaчи без граници" кво прайм ?
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Европа се самоубива чрез управляващите.
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Половин Африка са болни от СПИН,не си мислете,че европейските граждани не реагират,но има медийно затъмнение.
37
2
 
34
 
! Отговори
наблюдател преди 10 месеца
Добра новина!, Ред е на БХК да се откаже от защита на мигрантите пристигнали в България преди 600 години, тъй като те могат сами да се защитават.
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НПОтата са терористи.Съд и забрана.
35
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А тези така наречени лекари без граници защо не си ги водят бежанците вкъщи ами ги оставят да ги храни народа на Италия?
34
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НПО-тата са прикрити високо платени диверсанти за всяка една държава. Вредители.
33
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Видяхте ли онова стадо, което тичаше към храстите на италианския плаж?
Не се различаваха много от известните животни, които скачат от клон на клон.
32
0
 
24
 
! Отговори
Би преди 10 месеца
Около Венеция е шарен боб...
Не е добре да се месим в работата на Господ.
3хиляди години разделение на расиси по естествен подпод и логика и днес бърз микс, което е вредно за подпора, расите и ще доведе до конфликти и вражди
31
0
 
49
 
! Отговори
БПФ преди 10 месеца
13 000 удавени !!!! Ако граничните власти още в началото бяха торпилирали 3-4 гемии с дивaци нашественици, а италианският съд бе дал доживотни присъди на стотина "правозащитници", водещи тая нaпаст в Европа, дали и жертвите сред мигрите нямаше да са много по-малобройни?
30
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо просто не започнем да потапяме лодките, за да се откажат от нови опити да стигнат по море? Не е истина, най-елементарното и ефективно решение на проблема не се обсъжда въобще!
29
0
 
50
 
! Отговори
от Ботуша преди 10 месеца
Тези са най-големите трафиканти. Нагушиха се от трафика, маскирайки се като хуманитари. От всички НПО-та, само 2 подписаха споразумението за присъствие на полиция на борда на корабите им. Дано ги спрат тези скакалци, че изнемогваме вече.
28
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прав е един от коментиращите, от лекари без граници по брега, трябва направим граници без такива "лекари".
27
0
 
42
 
! Отговори
Петър Ганев преди 10 месеца
Я, "Трафиканти без граници" се били обидили на Италия... много меки са с тях италианците - пак поради криво разбрана толерантност. Тези отявлени трафиканти отдавна трябваше да са по затворите, а корабите им - конфискувани.
26
1
 
39
 
! Отговори
Trolland Dump преди 10 месеца
Като ги питаха кой ги финансира и "лекарчетата"(90% от които няма медицинско образование) изведнъж се притесниха...

Можеше поне да се опитат да излъжат...
25
0
 
64
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 месеца
Според статистиката на Тагесцайтунг (дневен вестник) от Мюнхен, след година престой са започнали работа общо 7000 души от около 500 хил., признати вече със статут на бежанци африкански и азиатски нашественици. Един милион и 300 хил. са на социал в момента и работят усилено денем и нощем в креватите си. Бедна им е фантазията на германците какво ги чака след 15-20 години. Статистиката е от онзи ден, отговарям на въпраса на "анонимен" под номер 4. Хубав неделен ден за всички!
24
2
 
46
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 10 месеца
Трафиканти на Хора - Лекари без граници взимат по 1000евро на човек за превоз .
Добре че Италия и Либия спряха тази Далавера .Иначе трябваше Русия да се намеси .
23
1
 
52
 
! Отговори
Лекар с граници преди 10 месеца
Като са лекари без граници,защо не са сред населението в държавите с *** и защо не ги лекуват там? Вместо това те седят по курортите на Средиземно море и квичат по медии и телевизии колко голяма работа вършат. А не са дали и едно хапче на някой болен ***. Ай сиктир ,бе!
22
2
 
54
 
! Отговори
Циник преди 10 месеца
По статия от списание Фокус - "Само от 1970 година насам Саудитска Арабия е инвестирала 54 МИРИАРДА $ в разпространението на уахабитския ( радикален ) ислям! Първите 2 000 000 $ откраднати от бореца за демокрация у нас Ахмед Доган - са от тях!
Съвсем скоро Талипхан Ерсдухан се обърна към милионите турци в Германия , и Европа с призива: "Раждайте по 5 деца...и след 20-30 години Германия ще е наша!"
Планът му се изпълнява...и ускорява от НПОтата внасящи милиони алахогъзни паразити!
21
1
 
34
 
! Отговори
Я, па Я преди 10 месеца
До Европейка
Е то ти какво искаш, да напишат, че се финансират от ЦРУ, Мосат, МИ6 и т.н. Няма как да стане. Първо ще им секнат паричките, после може и да поизчезване някой. А горепосочените финансови институции и филантропи ще отрекат веднага. Чудно е обаче защо тези НПО не се контролират финансово, никъде в ЕС. Време е това да приключи. А ще е добре да се види и кои политици имат тесни връзки с НПОтата и с кои точно.