"Лекари без граници" оставиха мигрантите в Средиземно море

Били заплашени от Либия, италианското правителство им пречило
Обновена: 13 авг 2017 08:45 | 13 авг 2017 08:37, Камелия Цветанова
45
"Лекари без граници" оставиха мигрантите в Средиземно море
Снимка: Reuters, архив

Неправителствената организация "Лекари без граници" обяви, че временно спира да спасява мигранти в Средиземно море, тъй като се чувства заплашена от либийската брегова охрана, а политиката на италианското правителство затруднява работата й, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Спираме дейност, защото чувстваме, че заплашителното поведение на либийската брегова охрана е много сериозно (...) не може да излагаме колегите си на опасност, заяви пред Ройтерс ръководителят на италианското подразделение на "Лекари без граница" Лорис Де Филипи.

През последните четири години в Италия са пристигнали 600 000 мигранти, като повечето са тръгнали от Либия в лодки, управлявани от трафиканти на хора. Над 13 000 мигранти са намерили смъртта си, опитвайки се да достигнат италианските брегове.

Кораби на неправителствени организации играят все по-голяма роля в спасяването на мигрантите. Екипите на плавателните съдове са успели да помогнат от началото на годината на над една трета от всички мигранти, достигнали брега, спрямо по-малко от един процент през 2014 година.

Италия обаче се опасява, че неправителствените организации помагат на трафикантите на хора и насърчават мигрантите да предприемат рискованото пътуване, затова Рим предложи кодекс за оказването на помощ на мигрантите.

Документът от 13 точки включва забрана корабите на неправителствените организации да навлизат в либийски териториални води (освен при извънредни ситуации), подаване на сигнали на лодките с мигранти, прехвърляне на спасените на други кораби, както и задължава неправителствените организации да съобщават източниците си на финансиране. Освен това италианските власти настояват на корабите на неправителствените организации да има служители на италианската полиция. "Лекари без граница" и други чуждестранни неправителствени организации отказаха да подпишат документа.

"Лекари без граница" работи с един кораб в Средиземно море, който в момента е в пристанището в Катания, Сицилия.

През последните шест седмици броят на мигрантите, пристигнали в Италия рязко спадна, а Рим започна да си сътрудничи по-тясно с либийската брегова охрана, която според Де Филипи заплашва неправителствените организации и им пречи да работят. Той уточни, че либийската брегова охрана е поискала неправителствените организации да напуснат територията от стотици километри край либийското крайбрежие, където преди им е било позволено да работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
58
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
Който помага на мигрантите, това е равно на национално предателство !
18
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лекари без граници са мафията която им плаща .. да вървят на май...им
17
1
 
40
 
! Отговори
Младен преди 6 години
Сега лекари без или с граници да вземе да помохнат при транспортирането на ** обратно от където са дошли!
16
2
 
24
 
! Отговори
Неа до 14 преди 6 години
Сещам се за случай в който един лекар директно ми си поиска пари и почерпка... Познай ... Отказах му ... Такива неща трябва да се изкоренят и ние самите много не помагаме за това , когато предлагаме пари да си затварят очите или да ни обърнат внимание или каквото и да е.
15
2
 
26
 
! Отговори
Неа до 14 преди 6 години
Впрочем същото е мнението ми за полицаи, учители, психолози, соц. работници ... Има изключителни кадри , има и черни овце, но не се оценява труда на тези които работят, а непрекъснато се въртят и се дават за пример хора които не работят....
14
3
 
27
 
! Отговори
Неа до 14 преди 6 години
Визирах масовката от лекари. Иначе имам приятели лекари, които са изключителни хора и добри професионалисти, но пък за сметка на това отчаяни от системата и нарежданията от горе ..... Отвори един сайт за обяви за работа и виж , че всеки ден се търсят лекари и мед. сестри, не защото Ние и Аз не ги заслужаваме .. Не ... А защото се подиграват с труда им чрез нищожното заплащане ....
13
1
 
51
 
! Отговори
Само да попитам преди 6 години
...а кога Лекари без граници ще започне да спасява европийци? Благодаря.
12
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...неправителствените организации да съобщават източниците си на финансиране" това ще да е била основната "пречка" пред НПО-тата. Трудно се обявяват пари дадени от трафиканти. Браво на Италианското правителство, че се осмели да развали хатъра на либерасткия интернационал.
11
1
 
41
 
! Отговори
граници без лекари преди 6 години
Изглежда ,че неделя е ден на добрите новини.
10
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 6 години
До НеаНе си заслужавате лекарите
9
3
 
67
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Това е единственият начин нашествието да спре.Трябва да бъде политика на всички европейски държави.Как така ние ще плащаме данъци,а НПО-тата няма да си декларират приходите,нали има закони против прането за пари.Да ги дадат на данъчните и тогава да видим.Жалко,че *** Меркел не подкрепя такава политика.Делото за спасяването на давещите се, е в ръцете на самите давещи се-имам предвид потъването на Европа.
8
6
 
22
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Недай боже да решат да разчитата на нашите Лекари без граници .... Ооо смях в залата :D Наистина са без граници :))))
7
1
 
37
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Който иска да помага бързо ще му се изпари желанието мисля ...
6
1
 
48
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Нищо ново под слънцето . Добре че що годе у нашата мила родина сме на едно мнение за мигрантите и никой няма да реши да прави излишни движения .... Това ни е плюса .
5
1
 
42
 
! Отговори
Крети преди 6 години
Една позната Австрийка се върна наскоро от катания а планираше да преподава Англйски до Октомври. поне на мен казваше така защото знае какво мисля за ***! Явно наистина са гипогнали!
4
1
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте статистика колко от 3-те милиона т.н.бежанци са започнали работа и се самоиздържат!
3
1
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА Е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗА ТРАФИК НА ХОРА С ЦЕЛ ЕВРОПА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ СПИНОЗНА (КАКВИТО СА ПОВЕЧЕТО ОТ АФРИКА, ИСЛЯМИЗИРАНА И БУКВАЛНО ЧЕРНА ЗАЩОТО ТАКИВА СА 99.99% ОТ АФРИКАНЦИТЕ ИДВАЩИ В ЕВРОПА ПРЕЗ СРЕДИЗЕМНО МОРЕ!-----------------УЖ ПОМАГАЛИ НО ТОВА СИ Е ЧИСТ ТРАФИК НА ХОРА СПОНСОРИРАТ ОТ ВРАГОВЕТЕ НА ЕВРОПА!
2
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% от африканските нашественици за социални помощи са болни от СПИН и са неграмотни,не може цял континент и всички от Африка да се настанят във Франция,Англия и Германия и да лежат по цял ден и да се шляят по улиците ,а на европейските граждани да се вдигат данъците и да се орязват соц.права за да се дават на тях!
1
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Италианската държава! НПО-тата са едни от най зловредните. Особено пък тия "лекари без граница" дето ходеха и в Сирия и помагаха на умерените терористи. То не случайно са отказали да подпишат документа.