Защо в едни страни хората живеят добре, а в други – зле?

И най-важните фактори за благоденствието на една страна са...
14 авг 2017 07:37,
54
Защо в едни страни хората живеят добре, а в други – зле?
Снимка: flckr

Познаваме го от всекидневието: собственият ни дом блести от чистота, градинката е китна, всичко е подредено и красиво. Но съседът, ах, съседът! Домът му се руши, дворът му е сметище, а нощем от прозореца му гърми музика, която ни лишава от сън. И най-вече: той сякаш изобщо не се опитва да промени нещо.

Същото е и с държавите. Европейците са в щастливото положение, че страните наоколо им имат приблизително еднакъв стандарт, еднакви ценности и еднакви цели. Нищо, че една или друга държава понякога се отклонява от общия път или изостава под равнището на съседите.

Има обаче държави, които наподобяват на благоденстващи острови в морето на хаоса. Понякога това се дължи просто на късмет, най-често обаче причината е, че правителствата им си вършат добре работата.

Най-затруднени са онези държави, чиито съседи се намират в рецесия: просто защото има голяма опасност и те самите да се заразят. Та нали съседите обикновено поддържат интензивно икономическо сътрудничество.

Гвиана и Уругвай вървят нагоре

През последните години две латиноамерикански държави успяха да се измъкнат от тази опасност: Гвиана и Уругвай. Една от съседките на Гвиана е Венецуела, която в момента затъва в хаос и върви към диктатура. На запад от Гвиана се намира Суринам, чиято икономика през миналата година се сви с 10%, също надолу върви и южната съседка, голямата Бразилия. В Гвиана обаче икономиката расте.

Уругвай също граничи с Бразилия, а освен това и с Аржентина. В сравнение с двете си съседки, които през миналата година записаха отрицателно икономическо развитие от няколко процента, уругвайската икономика обаче върви нагоре.

При Гвиана успехът се дължи главно на това, че страната има едва 800-хилядно население и съответно националната икономика е малка. При Уругвай е друго. Тази страна е изключение в Латинска Америка: с едно доста равноправно общество, с висок доход на глава от населението и с ниско равнище на бедност. Това навярно е постигнато чрез една стабилна политическа система и добре функционираща администрация – характеристики, които не се срещат другаде в Латинска Америка.

Две африкански страни, подобно на Уругвай, са много по-привлекателни за бизнеса в сравнение със своите съседки: Руанда и Гана. В Индекса на Световната банка за добри условия за бизнес Руанда заема 56 място – на светлинни години пред съседите си Бурунди (157-о място), Танзания (132-ро) и Уганда (115-о). За Конго изобщо да не говорим…

След геноцида през 1994 г. президентът на Руанда Кагаме успя да изгради стегната и добре функционираща администрация, която даде решаващ принос за изненадващия икономически успех на страната. Обратната страна на медала: Кагаме са саморазправи с опозицията и току-що спечели поредните избори с 98%.

Главните условия за просперитет

Съвсем другояче стоят нещата с Гана. Тази страна се върна към демокрацията преди две десетилетия, а днес разполага с независима съдебна система и със свободни медии, които по този показател я класират сред първите три държави на континента. Общото с Руанда е, че и в Гана администрацията функционира много по-добре, отколкото при съседите. Страната изпреварва всички наоколо по още един много важен показател: ограмотяването. При това, изпреварва ги с няколко дължини: грамотни са над 76 процента от ганайците.

Добро образование и почтена, функционираща администрация – това са две от главните условия за просперитет. Но има и още едно: участието на жените в икономическия живот. По този показател повечето мюсюлмански държави сериозно изостават.

Има обаче и едно изключение: Азербайджан. В тази страна населението е мюсюлманско, но независимо от това над 60 процента от жените работят. Това е дори по-висок процент от православните съседи Русия (с 56,7% работещи жени) или Грузия (57%) и Армения (54,6%). Да не говорим за южния съсед на Азербайджан, Иран, където работят едва 16% от жените. Приблизително на същото равнище са и повечето други мюсюлмански страни. От такива мюсюлмански страни е заобиколен и Израел, където близо 60 процента от жените участват в трудовия живот.

Острови на почтеността

Повечето жени работят и в Сингапур – една от икономически най-силните страни в света. Този град-държава изпреварва решително своите съседи Малайзия и Индонезия не само по фактора "работещи жени", но и по редица други показатели. Например – безмилостната борба срещу корупцията. Според световния индекс в това отношение Сингапур изпреварва дори Германия и изглежда като страна, изцяло освободила се от това зло.

Други такива острови  на почтеността са Чили, Уругвай (пак!), Коста Рика, Кипър и Бутан. Те често пъти граничат с държави, където правителство буквално изсмукват всички сокове от страните си

Тъй че нека обобщим, пък и да погледнем на този фон България. Най-важните фактори за просперитета на една страна, които най-добре се виждат в сравнение със съседите, са: почтена и работеща администрация, добро образование, равноправие, работещи жени, борба срещу корупцията. Толкова е лесно…

Коментар на "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vnuschava vi se che ste si vinovni vie za bednosta a ne ee taka ograbixa vi i vi grabqt vseki den
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
челната картинка показва най-добре същността на нещата: когато наоколо летят дойлери, човекът е щастлив и усмихнат!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уругвай наистина е страхотен пример и изключение от правилото, че когато къщите на съседите не са наред, твоята може и да е запазена и чиста. При тях по-голямата част от населението живее в столицата и в още 2-3 града. Но тук голямо значение има манталитетът на хората, както и историческата съдба. За сравнение съседната държава Парагвай е много по-бедна и изостанала и от своя страна типичен пример как няколко лоши политически решения я лишават от възможността да бъде малко по-уредена.
21
3
 
14
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
По лесно е да сравниш " евроатлантическа пропаднало бг с Албания.
20
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DAAA NAI- BEDNI STE VIE OT BYLGARIQ QVNO STE NAI- TYPI I PROSTI CHE I GLUPAVI V ES I SVETA.
19
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** народ, политици мошенници милионери хранещи се с вкусен суджук = бедна, ограбена , скапана държава.
18
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкото един народ е по ***,толкова е по мизерен.колкото е по мизерен,толкова е по комплексар и по голяма история си приписва
17
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
простите са и бедни.сравнете русия и норвегия.
16
3
 
28
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Така ще бъде докато им позволяваме на всичките тея 240 да си позволяват на наш гръб да имат тецове вецове хотели и т.н.
15
1
 
14
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
То и Венецуела има доста петролец ама....
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в ютуб има филм сниман и качен от руснаци за двете страни на карелия.благоденстващата финландска и разрухата и мизерията в руската.
13
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четох някъде, че в рамките на около 100г. БГ е платила за репарации, на СССР около 185 млрд долара! Без да смятаме стотиците хиляди мъже убити във войните и разоренията... Та, тези, които са ни определяли съдбата сега просперират и ни назидават, че сме бедни, щото сме ***, грозни и некъпани, пък те са богати, щото са много умни?! Ай си....
12
7
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До Анонимен 10да, швейцария защото много колонии е ограбила, затова тъне в богатство. грабенето и смученето на колонии е следствие, а не причина. като си по-добър от другите, ако имаш грабителски мераци, просто грабиш и смучеш, няма кой да те спре, така е в природата. ако няма кого да грабиш и смучеш, пак ще си по-добре, защото просто го можеш.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лесно е *** пустия ни манталитет!
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, не че е задължително, но много помага, ако т.нар. цветуща държава, с умни и красиви хорица, в миналото е имала 2-5-10-тина колонии, от които да смуче; или пък, ако има злато, диаманти, петролец, едно-друго; сещам се пък за една умна и красива страна, която е владяла половината свят за има-няма 5-6г., през които е грабила и събирала благинки, нищо, че после е "загубила" войната. Та така.
9
2
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
икономиката не прави хората да живеят добре, а охолно, има огромна разлика. и тези "глупавите", дето не се опитват да се "оправят" просто си дават сметка за това и не си дават зор, щото виждат че "успелите" живеят всъщност доста зле.
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Суджук паша вилнее из България, ще слизаме надолу и ще обезлюдяване. Пораженията които е нанесъл досега са огромни!! Да се върнем в Нормален живот ще ни коства още бедност и поне 10 години. И няма ли да понесат ГЕРБ отговорността за това? *** се отърваха, и тези ли?
7
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По думите на Еднокнижника Винету, ние цъфтим, дори няма безработица. А всъщност, ужасяваща корупция създадена от него, неграмотни и прости съмишленици но верни на решенията му, ограбване натруда на хората с добре разработвани схеми като увеличени и нереални сметки за ток, вода, горива, лекарства, храни, парно и т.н. Създадената система за държ.поръчки която дава възможност да се краде от 50 до 80% от самите тях. Целенасоченото разбиване на образованието а здравеопазването основа за забогатяване.
6
1
 
35
 
! Отговори
ined преди 6 години
Всичките вървят нагоре само България затъва все повече и повече
5
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавите, които са зле, имат управляващи, които миклят как първо да напълнят собствените си джобове, а за народите им - каквото остане. В такива държави има една шепа много богати и милиони бедни. Всичко е въпрос на морал.