Да стреля или не? Каквото и да реши, Пхенян печели

От началото Пхенян си е осигурил начини за излизане от ситуацията
15 авг 2017 22:17, Елка Василева
75
Да стреля или не? Каквото и да реши, Пхенян печели
Снимка: Reuters

Ако след цялата тази врява севернокорейският лидер Ким Чен Ун не изстреля ракети към Гуам, мнозина може би ще зачеркнат целия епизод като поредния в наглед безкрайната поредица от блъфове на Северна Корея. Но от гледна точка на Пхенян и в очите на някои американски експерти по военно дело Ким и неговите генерали вече са спечелили този рунд, пише Асошиейтед прес.

Независимо дали изстреля ракети, или не, Пхенян предизвика голяма драма и тревога, раздразни американския президент Доналд Тръмп и накара американските съюзници в Токио и Сеул да бият тревога. Може би дори е създал прецедент, който ще доведе в бъдеще до по-агресивна политика на ръба на войната.

Никак не бе изненадващо, че държавните медии на Северна Корея публикуваха снимки как Ким и офицерите му разглеждат плана за изстрелване с изображения на траекторията на полета на ракетите и голяма сателитна снимка на американската военновъздушна база "Андерсън" в Гуам, но същевременно това изглеждаше и като излизане от ситуацията.

Още по темата

Ким иска да "понаблюдава още малко", преди да вземе решение, се казва в съобщението.

Планът на Пхенян е да изстреля четири ракети във водите около американската тихоокеанска територия: една на север от острова, една на юг и по една на изток и запад. Пхенян нарича тази демонстрация "обграждащ огън", но на военен жаргон това по-често се нарича "захващане на цел във вилка". Този ход на севернокорейските власти бе изчислен така, че да предизвика огромна тревога в целия регион.

Но изстрелването на ракети в изключителната икономическа зона на Гуам е крайно рискован ход. "Ако те стрелят по САЩ, това може да ескалира много бързо във война", каза вчера американският министър на отбраната Джим Матис. "Да, ако те стрелят по нас, това значи война".

Така че от самото начало Пхенян си е осигурил начини за излизане от ситуацията.

Северна Корея никога не е казвала, че ще атакува самия остров Гуам. За да изясни напълно намеренията си, тя представи детайлни сведения за планираната траектория на изстрелването, включително над кои японски провинции ще преминат ракетите, продължителността на полетите, изчислени до секунда, и разстоянието между точките, където ще паднат в морето, и бреговете на Гуам.

По-важното е, че страната не се е ангажирала с конкретна дата за изстрелването, дори не е казвала дали изобщо ще има изстрелване.

"Режимът отправи заплахата по начин, който да позволи на Ким да даде заден ход, без да бъде унизен", каза Адам Маунт, специалист по ядрена стратегия към Центъра за американски прогрес. "Заплахата на Северна Корея към Гуам бе по-изкусна, правдоподобна и ефикасна, отколкото неясните предупреждения, които Тръмп отправи миналата седмица".

Пхенян може да изпробва ракетите си от ъгъл, по-близък до "бойната траектория", която биха следвали при реална атака, а не "високите" траектории, които са предназначени, за да избегнат прелитане над съседни държави. В знак на протест срещу военните учения на САЩ и Южна Корея, които ще започнат следващата седмица, Северна Корея може да поиска да използва изстрелването, за да демонстрира на света на какво е способна и за да види докъде може да стигне, без да се забърка в проблем.

Но много експерти, които следят Северна Корея, мислят, че Ким въобще не бърза.
"Според мен изглежда те сякаш планират да протакат, вероятно в очакване Тръмп да загуби интерес", каза Джефри Люис, експерт по контрол върху оръжията от базирана в Калифорния организация за международни изследвания. "Това не е напразна заплаха, но и залозите са високи. Предполагам, че севернокорейците ще пасуват, ако реториката бъде смекчена".

Пхенян намекна, че решението на Ким зависи от полетите на бомбардировачите Б-1Б от Гуам до корейското въздушно пространство. Макар и вече да не са способни да пренасят ядрени оръжия, това са едни от най-модерните бомбардировачи на американските ВВС и Вашингтон често нарежда подобни мисии - над Южна Корея и над демилитаризираната зона - като демонстрация на сила пред Пхенян.

Ако Вашингтон спре полетите, Ким може да претендира, че е победил. Ако нареди бомбардировачите да излетят, Пхенян ще има оправдание да стреля. Или ще каже, че великодушно се въздържа, като си запази правото да го направи по-нататък.
В спираловидния свят на военното възпиране, Ким и в двата случая ще се окаже победител.

"Мисля, че в даден момент ще кажат: "Вижте, това с нищо не е по-различно от прелитанията на вашите бомбардировачи над Корея", каза Робърт Карлин, автор на статии за престижния уебсайт "38 Норт" и бивш анализатор в Държавния департамент и ЦРУ.

"Ще пратим ракетите си на 25-30 км от брега. Вашите бомбардировачи прелитат на няколко десетки километра от демилитаризираната зона. Ако се пресегнете и ни засегнете, ние също ще се пресегнем и ще ви засегнем". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: сащСеверна КореяГуам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не знам за какви рундове говорите, а и не знам дали на някой в САЩ му пука за СК, освен на политиците. Ама едните си живеят живота , а другите се борят с вятърни мелници.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига тоя комунизъм тоя строи се отнесе или тия играят на воина нес единия утре другия хих
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако е вярно че ползват украински двигатели за ракетите както се говори със сигурност могат да стигнат там където трябва
11
5
 
30
 
! Отговори
**** преди 6 години
До-кривонделКато споменаваш за медицинав Русия,знаеш ли,как руските зъболекари правят зъбни протези брз да ти бърникат из устата,сканират ти усната кухина,и след това фрезоват протезите,и прилепват точно,а операциите извършват в студени операционни зали,и там където ще е среза,го налагат с лед,с цел намаляване на кръвотечението.
10
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те Гуам я могат да ударят, я не, ама Южна Корея са им кърпа вързани. Може и Япония или тяхна ядрена централа. Като се на7ират отвъд океана, всеки да го кара през просото.
9
29
 
32
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Цивилизацията прави революции в медицината, технологиите, науката... Държави като Корея и Русия се идентифицират с ракети и заплахи. Може би затова гражданите им бягат, а никой не бяга към тях.
8
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ню Йорк таймс пише, че небивалият възход на севернокорейските ракети се дължи на продаването на технологии от украинската фирма Южмаш. Където нейни специалисти работят от 2011 година. Сега нещонсанкцио няма ли да има за верния съюзник
7
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким за пореден път се изплю на муцуната на Тръмп. От месец март досега за трети път.
6
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното се случва на друг фронт и се нарича търговска война с Китай. А прасето е само инструмент. Дори и другарят Путин мълчи.
5
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да изстрелят войната е неминуема.
4
11
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
весело е да се гледа как джуджето КНДР парализира американския слон и го кара да се върти в стъкларски магазин.Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен, Нигерия, Судан, а сега Украйна, Русия, Иран, Корея, Венецуела ... Многоръкия Шива би си подал оставката при толкова грижи...САЩ полека лека стават за смях.
3
39
 
28
 
! Отговори
:) преди 6 години
Напротив, точно Тръмп спечели този рунд. Ким беше много надъхан, заплашва, прави планове, приведе в бойна готовност армията си и т.н. докато Тръмп просто му каза, че ако изстреля ракети към Гуам ще види какво ще стане след това. И Кимчо очаквано даде заден след тези думи на Тръмп.
2
45
 
28
 
! Отговори
смех... преди 6 години
Прасето Ким се доказа като един абсолютен лъжец и страхливец. Много му се иска да изстреля ракети срещу Гуам, но осъзнава, че това ще бъде неговия край, а пък вероятно и на изостаналата му ***. Хората са казали - куче което лае, не хапе!
1
5
 
52
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Могат да си пострелят малко . Та те са си във война от 50 -те и не са подписали мирен договор . Даже " Великите сили " нямат и мирен договор с Германия !