Клекалото и културната идентичност – гледна точка от Германия

Една смехотворна идея на Центъра за междукултурни контакти в Кьолн
15 авг 2017 21:33, Екип на Dnes.bg
126
Клекалото и културната идентичност – гледна точка от Германия
Снимка: ДПА /Дойче веле

Центърът за междукултурни контакти в Кьолн инсталира тоалетна, "отчитаща културните различия". Тя е предназначена главно за мюсюлмани. Всъщност, това не е мулти-култи, а расистки жест, твърди в коментара си, публикуван в Дойче веле, Керстен Книп.

Тоалетната е невероятно място. Тя дава на човека безгранична свобода. На когото му е спешно – бързо си свършва работата. Който пък има повече време, може да реши кръстословица или да прегледа някой комикс. Тоалетната е мястото, където човек физически преживява своята автономност.

Досега обаче не знаехме, че чрез ходенето по нужда хората дори съхраняват културната си идентичност. Научихме го благодарение на кьолнския Център за междукултурни контакти. Там инсталираха тоалетна, която отчита културните различия и така прокараха пряка връзка между изпразването на червата и колективната идентичност. С други думи, мюсюлманинът е човек, който по нужда клечи.

Чувствителните междукултурни посредници не се интересуват от факта, че и в Близкия изток вече си пробиват път тоалетните със седалка. И сякаш смятат за второстепенно обстоятелството, че мюсюлманите също ценят удобството, а и хигиената, която в тоалетната с клекало е далеч от оптималното.

Старият, нов ориентализъм

Тоалетната, "отчитаща културните различия", всъщност е съвременна вариация на добрия стар ориентализъм. За него палестинско-американският културолог Едуард Саид написа дебела книга. Формулирана накратко, тезата му гласи: европейците открай време хронично подценяват мюсюлманите, смятат ги за хора, които едва могат да четат и пишат, които нямат в главите си нищо друго, освен религия, и спешно трябва да бъдат превъзпитани. Тъкмо върху подобни възгледи европейците са изградили и целия си колониализъм.

Когато става дума за култура, чувствителните дейци в Кьолн може би трябва първо да помислят за друго. Например за средновековния философ Ибн Халдун, който анализира възникването на социални конфликти. Или за Мохамед Абдо, египетския либерален реформатор, смятан за основател на ислямския модернизъм на превала между 19 и 20 век. Или за починалия наскоро сирийски поет Низар Ал-Кабани, един от най-значимите арабски лирици, който призоваваше своите читатели да се отнасят критично към традициите си. Това са все титанични фигури, които по блестящ начин въплъщават културната динамика на исляма.

Подмолната враждебност към модерността

Но в кьолнския Център за междукултурни контакти явно се сещат за съвсем други неща. Там очевидно смятат мюсюлманите за някакви статични същества. За хора, които не се развиват, не се пригаждат, хора, застинали в своята традиция. Хора, които трябва да бъдат опазвани от всякакви промени, дори от най-баналните.

Подобен поглед може да получи подкрепа от съвсем неочаквана страна: от крайно десните привърженици на националната идентичност. Те също се съпротивляват срещу всякакви промени, те също не желаят и да чуят за динамиката на съвременните общества. Привържениците на тоалетната, "отчитаща културни различия", и крайно десните националисти намират общ език в едно: в подмолната си враждебност към модерността.

Любов към фундаментализма?

Авторите на идеята за това клекало стигат дори по-далеч. Защото тоалетната нарочно е инсталирана така, че да не сочи на югоизток, към Мека. Та нали голият задник със сигурност ще обиди Всемирния Творец. А ние си мислехме, че подобна скована и повърхностна ритуалност европейците всъщност са оставили зад гърба си още по времето на своите борби за свобода от Просвещението нататък. Очевидно сега тя се завръща през задната вратичка на тъй наречената "междукултурна чувствителност". Мигар трябва да заподозрем хората, измислили това клекало, в тайничка привързаност към религиозния фундаментализъм?

Всички мои арабски приятели ме уверяват, че нито житейското им щастие, нито интеграцията им се решават в тоалетната. И че смятат кьолнската идея за смехотворна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Германиямюсюлмани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"toaletnata hartiq e bila izobretena predi 120 godini.interesno mi e s kakvo se potrivali predi tova uvajavanite hristiqni?"Плат, вълна, стари вестници, попиваща гъба. По-добре е от лявата ръка, уважаеми мюсюлманино.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До big daddyotgovora e s ni6to.v nay dobriq slu4ay s lista ot tikva.zatova sega sme darjavata na tikvata.ili sudjuka de. jalki hora
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото нещо, което мразя повече от оплакващи се мюсюлмани, е толерасти оплакващи се вместо мюсюлманите.
44
3
 
2
 
! Отговори
big daddy преди 6 години
toaletnata hartiq e bila izobretena predi 120 godini.interesno mi e s kakvo se potrivali predi tova uvajavanite hristiqni?
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз сега съм в клозета и ще ви кажа че ще ползвам тоалетна хартия може да остане и някоя мастафулка. Ше си ходя с л***йнян ***... помислете това е интеграция.
42
5
 
24
 
! Отговори
Пак заблуждавате преди 6 години
Защо не кажете истината на хората: в Исляма Корана забранява използването на тоалетна хартия, което е обявено за Харам! Мюзлеманина трябва да си полее вода (след дефекация) с дясната ръка от Ибрика, като през това време с лявата си подмива изпражненията (извършва ритуала Истинджа)! Точно затова мозлемите винаги налитат да се здрависват (с неверниците) с лявата ръка! Спомнете си това, когато следващия път някой мюсюлманин иска да се ръкува с вас с лявата си ръка!
41
1
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Пич като ти чета коментара ми става ясно, че тоалетната хартия и бързият душ не са ти приятели
40
0
 
18
 
! Отговори
Отврат преди 6 години
По-ултра, мега, гига ислямофашистка и полит-коректна статия не бяхте преписвали нито от Дойче Веле, нито от Гардиън от мнооого време насам! Меркел би се разплакала, четейки я! Браво, послушни сте, продажници закупени!
39
0
 
7
 
! Отговори
продължение преди 6 години
И се питам кому служи тази църква,служи ли на християните?И каква,за кого е ползата от подобно решение?
38
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арабите си имат малко ръчно душче с което се подмиват след голяма нужда.
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клекалото е най-малкия проблем,големия проблем е в главите на някои хора.Току-що прочетох в 24 часа,че католическата църква подкрепяла,финансирала нахлуването на бежанците.И се питам каква им е далаверата,след като ще загубят собствената си църква и влияние.Като съответно се унищожи и европейската култура и традиции?А оттам и държавността.
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В мъжките обществени тоалетни има писуари. За да не ги ползваш при малка нужда, трябва или да си джудже или да се срамуваш от нанопениса си.Въпреки това, вътрешните седящи тоалетни са с пуснати и опикани капаци. При форсмажорни обстоятелства съм влизал в дамска тоалетна - там нещата са неуписуемо трагични.Иначе казано, българина не знае как да се изхожда като цивилизован човек.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германски глупости. Съветският съюз превъзпита в култура, но пак стават простаци.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос на предпочитание е когато се изхождаш в обществена тоалетна, дали да седиш на опикано седало или да клечиш над *** клекало.
33
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Аз също съм за тоалетна чиния със седалка и в къщи естествено е такава , но знайте , че при клекналата поза стомаха и червата се притискат и освобождаването е по-пълноценно и правилно.
32
0
 
0
 
! Отговори
36 преди 6 години
Извинявам се: Идинственото, което не беше изцапано беше седалката на тоалетната.
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един чешки художник беше оприличил БГ на тоалетна чиния и клекало.
30
3
 
1
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: номер 34Ми вземи се обрежи и приеми исляма бе, гого, никога не е късно!Може да си смениш името на Гьоктурк!
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците си знаят какво им е с тези висококултурни мюсюлмански пришълци. Престижна квартира, наета преди това от богати араби в квартал Mitte на Берлин.След изнасянето им - килимите кишави от урина, а ваната пълна с фекалии. Единственото , което не е изцапано е клекалото.Чисткачката чехкиня, уж била болна и непочистила след престижните гости, та трябваше да се изнесем на хотел.
28
2
 
11
 
! Отговори
фабрика за лъжи преди 6 години
Както винаги DW надминава самата себе си в параноидната си ксенофобия и ни сервира само лъжи.