Поделиха ли си Балканите Москва и Вашингтон? Какво следва?

САЩ укрепват военното си сътрудничество с Украйна, Молдова и Грузия, а Русия – със Сърбия
15 авг 2017 19:50, Елка Василева
277
Поделиха ли си Балканите Москва и Вашингтон? Какво следва?
Снимка: архив, Reuters

Москва и Вашингтон навлизат в нова фаза на геополитическо съперничество. Пентагонът започва да строи в Украйна морски център за управление, укрепва присъствието си в други украински региони, а също така в Молдова и Грузия. На свой ред Русия засилва позициите си не само в постсъветското пространство, а и на Балканите, пише "Независимая газета".

Експерти и медии оживено обсъждаха миналата седмица предприетото от американците строителство на военни обекти в Украйна и Молдова; междувременно Русия показа с участието си в Международните армейски игри "АрМИ-2017", че може да консолидира общите военни интереси на най-различни партньори и съюзници.

Що се отнася до военната дейност на САЩ в Европа и постсъветското пространство, трябва да напомним, че над 2500 военнослужещи от Украйна и 14 страни-партньори ще участват в организираното в Лвовска област в началото на септември международно учение "Рапид трайдънт-2017", чийто гръбнак ще бъдат войници на Пентагона.

Пак там буквално тези дни се очаква да бъде открит имитационен център с площ 3500 кв. м, оборудван със съдействието на САЩ; според украинския министър на отбраната Степан Полторак той ще се нареди сред най-добрите в Европа. Там ще тренират бойци от създаваните в страната сили за специални операции.

Под предлог за модернизация САЩ изграждат аналогичен център в Молдова. В Грузия пък представители на Пентагона се канят в близките дни да подпишат с Тбилиси Програма за готовност на грузинската отбрана, предвиждаща "отпор срещу Руската федерация" и обучение на грузински военнослужещи от американски военни инструктори. Което също ще протича в център, изграден с американски пари.

Както виждаме, Украйна и Грузия ще канят и занапред военни специалисти от страните в НАТО с цел да укрепват отбранителната си способност, насочена срещу Русия. В Молдова обаче това изглежда няма да е лесно - президентът Игор Додон, смятан за приятел на Москва, разчита още догодина да формира правителство според собствените си принципи. Но фактът си е факт: три страни от постсъветското пространство все още се движат във фарватера на САЩ и НАТО и предприемат действия, враждебни към Русия.

Според военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев в отговор на това Русия "не само укрепва границите си по югозападното стратегическо направление, а също така в рамките на хибридни цели осъществява акции, осигурили напоследък съществен рейтингов ефект". "В "АрМИ-2017" например бяха включени Иран и Венецуела, смятани от мнозина в САЩ за страни-парии. В тази верига от партньори на Русия се откроява и Сърбия", отбелязва Неткачев. И подчертава: "Азербайджан преди бе част от блока ГУАМ; днес обаче е приятел и партньор на Русия. Именно в Баку протече един от етапите на "АрМИ-2017".

Експертът обръща внимание, че на заключителния етап от игрите присъстваха главите на военните ведомства на редица страни, включително сръбският министър на отбраната Александър Вулин, поел поста преди малко повече от месец. Миналата събота Вулин заяви, че Сърбия "няма да влезе в НАТО, докато той е министър на отбраната, а Александър Вучич - президент на страната".

Същевременно обърна внимание на перспективите за по-нататъшно военно и военнотехническо сътрудничество между Русия и Сърбия: "Ще продължим съвместните учения. И ще продължим политиката на военен неутралитет". По думите на Вулин Сърбия "ще получи от Русия като подарък шест самолета МиГ-29, 30 танка и бойни машини на пехотата".

Според министъра с тези танкове (сиреч Т-72Б3) сръбският отбор от военнослужещи може да участва догодина в танковия биатлон. Ще посочим, че в една от фазите на сегашните игри сръбските танкисти излязоха начело в стрелбите именно с танк Т-72Б3. И заеха шесто място в крайното класиране. Добър резултат, като знаем, че сръбската армия едва-що започна да получава Т-72Б3 и се наложи сърбите да шлайфат бойното си майсторство в напрегната учебна обстановка с помощта на руски колеги. А също и добра реклама за новите модификации на танка Т-72, произвеждани в Съветския съюз и Русия вече над 40 години.

Но перспективите в руско-сръбското военно сътрудничество само набират обороти. Докато сръбски екипажи участваха в танковия биатлон край Москва, техни колеги от други части се включиха в общи маневри с руска военна бригада на полигон близо до Санкт Петербург. А още преди това видяхме сърби на традиционните вече тристранни маневри "Славянско братство-2017". По-рано военното ръководство на Сърбия увери, че ще изпрати сапьори да разминират територията на Сирия. И оповести, че може да организира на своя територия съвместно военно учение с Русия.

А Белград до момента не е опровергал медийните съобщения, че Русия смята да разположи в Сърбия военна база.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 180 АнонименЯ първо виж от долу на компютъра дали пише "маде ин Шина" и тогава разправяй , че бил американски.
150
15
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Няма да има база на НАТО в Крим.Няма да крадете от Русия, лицемерни западняци.Крим е руски, Русия е суперсила.Българи и руснаци сме братя, България е напоена с руска кръв.
149
15
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русия е велика суперсила, Крим е руски, свикнахте ли? България + Русия = Братски страни завинаги.
148
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** трябва да знае, че Булгapиcтaн отдавна е харизан на Турция. Колкото повече мърда, толкова повече ще влиза османския pязaн. Вече е късно за каквото и да е. След 5 години на тази територия молба за работа и всичко в държавната администрация ще става на официалния турски език, а също така ще има списък с турски имена в родилния дом, където младото семейство ще избира името на наследниците си. Copocoидите или ще станат Ердоганисти или ще избягат на запад където черните ще ги e6aт в гетата
147
3
 
23
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
По начина на изразяване на авторката, мога да направя заключение, че е завършила най-много Техникума по обществено хранене. "сиреч"....Ако речника ти е беден и не си в състояние да заместиш тази дума, по-добре се ориентирай към преразказване на чуждите теми на улицата или на опашката пред някой магазин.
146
7
 
36
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Не знам за вас , но мене тази статия много ме обижда.Аз лично съм горд , че съм роден в България и бих умрял за нея(както много мои роднини през войните).Потърсете на прадядовците си медалите и когато държите медала им за храброст , пак се замислете-вие мъже или мишки сте.Те не умряха за Русия или САЩ , а за БЪЛГАРИЯ и вас.
145
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам американски компютър и германска кола. Поделиха ли си САЩ и Германия Балканите, изглежда да. Нищо лошо!
144
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОЛИВЪР СТОУН БЛИЖЕ *** НА ПУТИН, ЦЯЛА ПЕТА КОЛОНА СИ ИМАТ РУСНАЦИТЕ В САЩ
143
3
 
14
 
! Отговори
българин преди 6 години
За *** който мисли , че да измиеш краката на ближния е "помашка" или "турска" традиция , да прочете малко повече ! Сигурно се мисли за християнин!Например "Евангелие по Матея"!За другия ***, който се смята за японец - да вземе да се заинтересува , кога и как Япония започва да просперира!Защото след края на войната до началото на 60-те години в Япония от глад са умрели повече хора от колкото в Русия по време на революцията!За третия *** - половината гръцки богове са взети от траките!
142
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаме такива пУмашки и турски традиции ....Това са чисто български традиции.
141
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да знам какво е правила прабаба ми...Ами поинтересувай се, попрочети малко. Знай обичаите на рода и народа си. Като не знаеш кой си оставаш ментално в 15 век. Не вярва и сега някъде в Родопите някой да мие краката на мъжа си.
140
6
 
14
 
! Отговори
СЕНПАИ МАКО СУМО преди 6 години
В ПЛАНОВЕТЕ НА ЯПОНСКАТА ИМПЕРИЯ СЛЕД ПОБЕДАТА НАД КИТАЙ, СЛЕД 6 МЕСЕЦА Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ЗАВЛАДЕЕ И ЦЕЛИЯ КОНТИНЕНТ НА АВСТРАЛИА + АЛЯСКА, А ПОСЛЕ И ДА СЕ ПРАТЯТ ВОЕННИ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ НА АНТАРКТИДА, ЗА ДА СЕ АНЕКСИРА ТЯ КЪМ ВЕЛИКАТА ЯПОНСКА ИМПЕРИЯ !СЪС САЩ НИКОЙ НЕ Е ИСКАЛ ДА ВОЮВА . А САЩ САМИ СЕ БУТНАХА СРЕЩУ НАС, ЗА ДА НИ ВЗЕМАТ ТИХИЯ ОКЕАН И ОГРОМНИТЕ ОСТРОВИ И РЕСУРСИ ТАМ !ТИХИЯ ОКЕАН Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ОБЕКТ НА ПЛАНЕТАТА НИ = 80 МИЛИОНА КВ.КМ !И ТОЙ БЕШЕ ЧАСТ ОТ ЯПОНИЯ !
139
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СЕНПАИ МАКО СУМОСъс съюзници, като САЩ пак Япония е твърде голяма. Не всичко е електроника, а и култура и наука. Защо тогава Менделеевата таблица не е на японски. Не се интересувам от личното мнение на неуспешни философи!
138
21
 
11
 
! Отговори
СЕНПАИ МАКО СУМО преди 6 години
Едн японец ми каза скоро..Ние сме 127 милиона + 30 милиона по света..Имаме 377 000 км2Руснците са 146 милиона с Крим, А държат 17 125 000 км2..ЗАЩО ЗАЩО ЗАЩО ?? НИЕ СМЕ ТЕХНО ГИГАНТ И СВЕТОВЕН ЕЛЕКТРО-ПИОНЕР..РУСНАКА ПЛАШИ САМО С АТОМНИ БОМБИ..АКО ГИ НЯМАШЕ, ДА ГИ БЯХМЕ ЗАВЛАДЕЛИ.ОБЩА ГРАНИЦА ЯПОНИА - ТУРЦИЯ - ГЕРМАНИЯ ПО СРЕДНА АЗИЯ..КАКТО Е БИЛ ОРИГИНАЛНИЯ ПЛАН НА ХИТЛЕР !ЯПОНСКАТА ИМПЕРИЯ БЕШЕ МНОГО СИЛНА И ЗАВЛАДЯ ПОЧТИ ЦЯЛА ИЗТОЧНА АЗИЯ, ОТ КОРАЛОВО МОРЕ ЧААК ДО АЛЕУТИТЕ И КАМЧАТКА.
137
2
 
8
 
! Отговори
До 167 преди 6 години
Няма как да знам какво е правила прабаба ми, но в момента в моя род няма такава дивотия жена да мие краката на мъжа си... Това в 21 век правите само пУмаците в България, защото духом сте в 18-ти век! И все пак те съветвам да ползваш баня за цялостно къпане...
136
0
 
5
 
! Отговори
акуд преди 6 години
До СатаНАТО:) :) :) ралото хаха, виж да си е омазал краката в кръчмата докато е пил една две бири ефтини, може
135
0
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Aбе какво сте се хванали за тая пуста Русия бе? Защо все трябва да сме зависими от някакви супер-сили? Ако не си вряхме носа където не ни е работа, сега България щеше да е една от най-читавите държави на тая земя!
134
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Македония има марионетно правителство от украйнски тип, в Черна гора също. Там се случват неща против народната воля и в разрез с интересите на съседите с единствената причина някой предател да подпише за членство в НАТО, а правителството има задача в рамките на мандата си да убеди населението. В тези "държави" се очаква як кютек. В България ще стане по мирен път. Хората са наясно вече, че злото идва от Запад, но не се допуска политическа алтернатива. И БСП и ГЕРБ са с НАТО и ЕС.
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според министъра с тези танкове (сиреч Т-72Б3) сръбският отбор..."- Е браво на тъй нар. " журналистка", БРАВО, машала, аферим, ашколсун.
132
2
 
8
 
! Отговори
До сатонато преди 6 години
... какъв ти е проблема сам да си измиеш краката бе, Мустафа, че от комплекси караш кадъната да прави това! Тя да не би да не е бъхтала цял ден на тютюна, че и ядене ти е приготвила.. имай малко уважение към жена си, но според мен вземи да пробваш направо да се изкъпеш!