Унгария се връща в комунизма – с военно обучение в училищата!

Ставало дума за възпитателна концепция в националния учебен план
16 авг 2017 21:30, Екип на Dnes.bg
195
Унгария се връща в комунизма – с военно обучение в училищата!
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан е за връщане на часовете по военно обучение в училищата. А това събужда спомени за една мрачна глава от военизираната тоталитарна педагогика, пише Дойче веле.

Маршируване, стрелба, хвърляне на гранати и патриотични пропагандни филми, тържествени проверки и почитане паметта на героите от войната - всичко това беше част от делника в училищата по време на комунизма, плод на военизираната тоталитарна педагогическа култура.

След промените през 1989 г. всички бивши източноевропейски държави премахнаха незабавно и без много шум печално известните часове по военно обучение. Тогава това стана без никаква съпротива и със забележителен консенсус.

Сега обаче задължителните часове по военно обучение се връщат в унгарското училище. Решението е на унгарското правителство по лично настояване на премиера Виктор Орбан. Две министерства - на човешките ресурси и на отбраната - получиха указание до края на годината да разработят "програма за патриотичното и военното възпитание" в училищата, която ще поощри патриотичната нагласа на унгарските деца и тяхната готовност да бранят родината си.

Подробностите научихме от зам.-държавния секретар в Министерството за човешките ресурси Золтан Маруша. Той съобщи, че не ставало дума за специален предмет, а за възпитателна концепция, която ще залегне в националния учебен план на училищата и ще обхваща всички предмети. Възможно е да бъдат въведени дисциплини като спортна стрелба и бойни изкуства. Важно е образователната система да възпитава у гражданите отговорност и дълг за защита и любов към родината.

Представители на синдикатите на учителите, експерти в областта на образованието и политолози обаче са скандализирани и изразяват в пресата възмущението си. Посочват например, че това представлява военизиране на училищата.

Пред ДВ експертът от Синдиката на педагозите Янош Сюди изтъква, че унгарското правителство възражда най-лошите традиции на комунистическата образователна политика. "Едно време в училищата ни обучаваха как се стреля и хвърлят гранати, което беше грешка", казва Сюди. В този смисъл той прави паралел с времето на комунизма: "По същия начин днес държавата се опитва все повече да определя целите на възпитанието", казва той. И добавя, че ако зависеше само от правителството, то би възпитавало цялата страна според собствените си представи.

Унгария се ремилитаризира

Политологът Петер Креко и директор на будапещенския Либерален институт за политически изследвания "Political Capital" споделя пред ДВ двете цели на образователната програма: "От една страна това е ремилитаризирането на Унгария след премахването на задължителната военна повинност през 2004 година. На второ място правителството смята възпитанието в патриотизъм в училищата за поне също толкова важно, колкото и усвояването на знания по различните предмети."

Според политолога Агощон Мраз обаче правителството на Орбан нямало "нито военни, нито тоталитарни намерения". Същевременно той припомня, че в съседни на Унгария държави като Украйна и Австрия не са снели задължителната военна служба. Като прибавим към това и настояването на САЩ партньорите им от НАТО да отделят повече средства за отбрана, намерението на унгарското правителство ставало "някак разбираемо", посочва Мраз.

Стрелбища в училищата?

Действително премиерът Орбан отдавна настоява за увеличаване на военните разходи и за укрепване на готовността за отбрана чрез повече "патриотично физическо възпитание" в училищата. До неотдавна той отхвърляше връщането на военната повинност. През есента на миналата година обаче той предложи сформирането на доброволчески отряди във всички околии - един вид национална гвардия с общо 20 000 войници, което би удвоило отбранителната мощ на Унгария. А военното министерство вече работи по осъществяването на тази програма.

Още преди няколко месеца унгарското правителство обсъди въвеждането на часове по стрелба и изграждането на стрелбища в училищата. Още от 2005 г. в унгарските училища се предлагат и доброволни курсове по отбрана. Тази програма на военното министерство беше значително разширена след изборната победа на Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" през пролетта на 2010 година. Унгарската полиция пък предлага на младите хора професионално обучение за "преследвачи". Получилите такава професионална квалификация младежи са потенциални попълнения на създаденото през миналата година ново подразделение на Гранична полиция за охрана на южната граница срещу нелегалните имигранти. 

Младите хора обаче изглежда не са особено увлечени по новия военно-патриотичен култ в Унгария: въпреки масираната реклама нито полицията, нито отбранителното министерство регистрират силен интерес към професиите национален гвардеец или граничар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
36
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
пише Дойче веле.А ДОЙЧЛАНДИЯ Я ЧАКА ШАРИАТ!
10
19
 
1
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Трябва да има и в българските училища. Навремето комунистите го премахнаха защото искаха да възпитават дропли. Те винаги са били срещу дисциплината и най-вече военната. Военните бяха просто безплатна работна ръка. До там се простираше разбирането им за военни.
9
42
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан съвсем превъртя, докога ли ще го търпят унгарците .... ?!
8
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да станеш истински мъж комунизъм ли е? То вярно излиза следния виц "отишла наша делигация в Брюксел след влизане в ЕС и попитала дали може да направим завод, не им казали, изброявали още предложения и все им казвали не, накрая попитали какви ползи имаме и те им казали можете да си направите един гей парад"
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейската Ал Джазира пак се изцепи...
6
2
 
42
 
! Отговори
да преди 6 години
Браво ....
5
2
 
62
 
! Отговори
marry преди 6 години
Браво на Орбан!Само така ще се отървем от циганскотумбестата ***!
4
3
 
65
 
! Отговори
ясно преди 6 години
Какъв комунизъм бе,просто Унгария е истинска държава.
3
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи Спарта е била комунистическа държава.
2
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето коя държава ще оцелее от инвазията,а ние с попската оградка и тумбести граничари сме посмешище за целия свят.
1
2
 
51
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
"...пише Дойче веле." поне сте го сложили в нячалото на новината да не се хабя да чета тоя бълвоч