Тръмп след Барселона: Вижте как ген. Пършинг е решил въпроса!

US военни разубеждавали "побъркани ненормалници" във Филипините
18 авг 2017 14:00, Елка Василева
134
Тръмп след Барселона: Вижте как ген. Пършинг е решил въпроса!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново е критикуван за възхваляване на предполагаеми методи, използвани от американския генерал Джон Пършинг срещу ислямски екстремисти във Филипините в началото на 20 век, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Тръмп написа в Тwitter след атентата в Барселона: "Проучете какво е правил американският генерал Пършинг на терористите след залавянето им. Повече не е имало радикален ислямски тероризъм в продължение на 35 години."

В своя туит президентът не посочи конкретна тактика, използвана от Пършинг, но в своята предизборна кампания разказа съмнителна история, според която генералът спрял мюсюлманските нападения във Филипините, като разстрелвал ислямски бунтовници с куршуми, потопени в свинска кръв. Яденето на свинско месо е забранено в исляма, а свинската кръв не би позволила на мюсюлманите да отидат в рая след смъртта.

Повечето историци отхвърлят тази легенда като несъстоятелна или преувеличена.

Тръмп беше критикуван, когато спомена историята в кампанията си, защитавайки използването на методи за изтезание като симулирано удавяне срещу заподозрени терористи. Тя се отнася за събития, станали във Филипините при опит за потушаване на ислямски бунт срещу американската армия между 1899 и 1913 г. Пършинг, който се прославя като командир през Първата световна война, е бил губернатор на населената предимно с мюсюлмани филипинска провинция Моро от 1909 до 1913 г. Той до голяма степен се справя с въстанието през юни 1913 г. в битка, при която загиват около 500 ислямски бойци.

Организации за проверка на фактите като "Политифакт" определиха твърдението на Тръмп като невярно. Според "Политифакт" обаче Пършинг е написал в мемоари, че друг американски командир във Филипините поне веднъж е направил така, че труповете на мюсюлмански бунтовници да бъдат погребани в един гроб заедно с мъртво прасе - като предупреждение към останалите.

"Не е приятно да се налага да вземаш подобни мерки, но изгледите да отидеш в ада вместо в рая понякога възпираха евентуалните убийци", написал Пършинг. Според "Политифакт" в бележка под линия към изданието на мемоарите от 2013 г. е цитиран друг генерал, който казал на Пършинг в писмо, че тази практика отдавна се прилагала "за разубеждаване на побъркани ненормалници".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проучване на последни убииства чрез автокатастрофи откриха нови черно терористични камери .Ползва с е проникващо обемно режещи спи блокиране на водачи..Терористи през камери на пътя увреждат тежко поименно жертвите ..|Следва смърт на пътя след блок съзнание.У Нас жертвите са повече от тези в Барцелона ,париж,Лондон и Брюксел ..
86
0
 
0
 
! Отговори
Засега има МВР терор преди 6 години
Засега има данни че черни масови убиици ползват нова нагло престъпна техника монтирана от властите наскоро.. У нас подобна е монтирана отдавна..Ползва се за зомбиране на водачи с цел разорителни глоби след снимане с тежко терористични видео камери/забранени са от ОСновния закон/Техниката е черно холограмна и е монтирана в лични документи и талони на автомобили от МВР терористи
85
0
 
1
 
! Отговори
Феликс преди 6 години
Има още един метод , който работи чудесно: ако е доказано, че някой е терорист - депортират всичките му роднини до трето коляно от страната.
84
0
 
6
 
! Отговори
Тръмп-фен преди 6 години
Само така, куршуми за тия нашественици. Да си стоят в разнебитените пустинни държавици.
83
1
 
14
 
! Отговори
прасчо преди 6 години
извода е че прасетата са братовчеди на мюсюлманите, ако не е така защо ги мразят толкова и отказват да ги ядат, не може да изядеш роднина, нали.
82
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял свят с нетърпение очаква следващите атентати в Ню Йорк и Вашингтон и с всеки изминат ден те стават все по близо. Дано рекорда по жертви на великата дата 11ти Септември бъде подобрен
81
3
 
17
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Тръмп е пич !
80
0
 
3
 
! Отговори
Liliya преди 6 години
Tova e,;koeto praviat kiurdskite boici sreshtu ISIS; svinska mas na kurshumite.Da izpusnat Heven +72 devici?...tova gi demotivira i lishava ot smisal jivota im i glupostta da umrat dnes, sega...
79
20
 
1
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 6 години
Мислех си, че Обама е най-простият амер. през. ама съм бъркал - тоя е уникален т*п*н*р. Но какво ли се чудя - наш разБойко е още ПО...
78
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ НА ВЕЛИКА СТРАНА! ГОСПОДИН ТРЪМП БИЙТЕ ТЕРОРИЗМА-КОМУНИЗМА!
77
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А с въртоглавите комунистите как би го решил ген. Пършинг? С петолъчки ще ги замеря, да ги заравя с прасета, ами те са си шумкари и са свикнали на мизерия, а и като сложим, че са атеисти и се определят като железа! Няма решение!
76
4
 
1
 
! Отговори
Малко е странно преди 6 години
след събитията в "Гуантанамо", президентът на САЩ да говори за събития и методи за борба с тероризма отпреди 100 г. Или не е запознат с дейността на американското правителство в "Гуантанамо", или техните служби не са били запознати с това, което е щял да каже, защото, на практика, ги излага малко. Би трябвало да знае от тях, че много отдавна терористите не се страхуват от свинска кръв, иначе нямаше да се налага да ги прочистват от въздуха с каквото падне...
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо преди 100 години, нямаше такива неща в този си мащаб.
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма грешка на Тръмп е, че напомни на света за Пършинг.Сега терористите може да решат да отмъщават на територията на САЩ.??
73
8
 
8
 
! Отговори
АМЕРИКАНЦИ - УБИЙЦИ преди 6 години
Генерал Пършинг е велик американски генерал, най-големият убиец в началото на ХХ век..Повече от 12 години филипинският народ е водил война срещу американските АГРЕСОРИ.Генералите Макартър и Пършинг са избили над 1 милион филипинци, предимно чрез масови разстрели на стотици заловени борци за свобода.
72
0
 
24
 
! Отговори
Бонго преди 6 години
Е, значи решението е много просто!- на всеки заловен исламски терорист, след като му се хвърли прилично количество бой, му се инжектират няколко милилитра свинска кръв и от този момент нататък, за него единственият шанс "да отиде в рая" е да стане християнин ! :-)
71
3
 
0
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
До киреза 71 Не можеш да носиш отговорност и последствия за тялото си пред твоя Бог след като си мъртав. То и разум няма! Не разберам от ислям, но да отговаряш за тялото си когато то вече е бездиханно ми изглежда безумно! Дори напротив - ако са поругали тялото ти `неверници`Бог ще бъде по-благосклонен. Така го разбирам.
70
10
 
15
 
! Отговори
киреза 71 преди 6 години
СЛЕД АТЕНТИТЕ В ПЛОВДИВ И ВЪВ ВЛАКА,ТОДОР ЖИВКОВ Е ЗАПОВЯДАЛ ДА ПОГРЕБВАТ РАЗСТРЕЛЯНИТЕ АТЕНТАТОРИ В ПРЯСНО ОДРАНИ СВИНСКИ КОЖИ,СЛЕД КОЕТО АТЕНТАТИТЕ СПРЯХА....СПОРЕД ИСЛЯМА,ТАКИВА ХОРА НЕ ПОПАДАТ В РАЯ....
69
4
 
8
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Това е вариация на тема `кралят се забавлява`. Тръмп стана президент и сега се подиграва с всички,които го подценяваха. Всичките тези приказки са за да се види колко им е пипето на някои да се хващат.Как си представяте Президент на САЩ да маже куршуми .със свинско,пък и да се хвали. Гаври се Тръмп с глупаците,Как ли се смее насаме.Не бъдете и вие ***.
68
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко мюсюлманско семейство в ЕС трябва да бъде следено,особено в което има синове и внуци.Лекс-специалис трябва,защото ситуацията е екстремна и изисква орязване на правата на атентаторите, и тези на техните семмейства.Те разчитат на прекалената толерантност и демокрацията,която използват,за пъклените си цели.Как така,близките на терористите са винаги изненадани,държат се,като примерни граждани?!На този театър трябва да се сложи край.