Тръмп след Барселона: Вижте как ген. Пършинг е решил въпроса!

US военни разубеждавали "побъркани ненормалници" във Филипините
18 авг 2017 14:00, Елка Василева
134
Тръмп след Барселона: Вижте как ген. Пършинг е решил въпроса!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново е критикуван за възхваляване на предполагаеми методи, използвани от американския генерал Джон Пършинг срещу ислямски екстремисти във Филипините в началото на 20 век, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Тръмп написа в Тwitter след атентата в Барселона: "Проучете какво е правил американският генерал Пършинг на терористите след залавянето им. Повече не е имало радикален ислямски тероризъм в продължение на 35 години."

В своя туит президентът не посочи конкретна тактика, използвана от Пършинг, но в своята предизборна кампания разказа съмнителна история, според която генералът спрял мюсюлманските нападения във Филипините, като разстрелвал ислямски бунтовници с куршуми, потопени в свинска кръв. Яденето на свинско месо е забранено в исляма, а свинската кръв не би позволила на мюсюлманите да отидат в рая след смъртта.

Повечето историци отхвърлят тази легенда като несъстоятелна или преувеличена.

Тръмп беше критикуван, когато спомена историята в кампанията си, защитавайки използването на методи за изтезание като симулирано удавяне срещу заподозрени терористи. Тя се отнася за събития, станали във Филипините при опит за потушаване на ислямски бунт срещу американската армия между 1899 и 1913 г. Пършинг, който се прославя като командир през Първата световна война, е бил губернатор на населената предимно с мюсюлмани филипинска провинция Моро от 1909 до 1913 г. Той до голяма степен се справя с въстанието през юни 1913 г. в битка, при която загиват около 500 ислямски бойци.

Организации за проверка на фактите като "Политифакт" определиха твърдението на Тръмп като невярно. Според "Политифакт" обаче Пършинг е написал в мемоари, че друг американски командир във Филипините поне веднъж е направил така, че труповете на мюсюлмански бунтовници да бъдат погребани в един гроб заедно с мъртво прасе - като предупреждение към останалите.

"Не е приятно да се налага да вземаш подобни мерки, но изгледите да отидеш в ада вместо в рая понякога възпираха евентуалните убийци", написал Пършинг. Според "Политифакт" в бележка под линия към изданието на мемоарите от 2013 г. е цитиран друг генерал, който казал на Пършинг в писмо, че тази практика отдавна се прилагала "за разубеждаване на побъркани ненормалници".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
10
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
До гхгС техните камъни по тяхната глава американска!Къде ви са летящите крепости с които нас бомбардирахте на Коледа и Великден?
46
4
 
24
 
! Отговори
LosHo преди 6 години
Оффф този Тръмп! Не исляма е проблем. Проблемът са СЕКТИТЕ - радикални ислямисти. Стига са настройвали хората едни срещу други. Защо Щатите продават за 500 милярда оръжия на Сауд.Арабия!!! Страна, която е заклемявана многократно, вкл. от Щатите, в главен виновник за радикалния ислям!Който каквото да ви говори, винаги става дума за ПАРИ! Не за религии!
45
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До зороВсички съюзници на Русия са все мюсюлмански държави-Иран, Сирия, или мюсюлмански терористични организации като Хамас и Хизбулла. Русия води с тяхна помощ война срещу хрисиянството в лицето на ЕС и САЩ!
44
5
 
5
 
! Отговори
Д. Дък преди 6 години
"не е имало тероризъм в продължение на...........35 години". АМА сериозно това е резултатът на ГЕНЕРАЛА - 35 години без атентати. Дали пък сегашните джихадисти не са вдъхновени и те от думите на този генерал?!!!!!! Нещата са изначално объркани и трябва да се направят няколко много силни политически хода, за да се обезкуражат и обезличат плановете на джихадистите.
43
27
 
7
 
! Отговори
зоро преди 6 години
Странно,че русофилите винаги се кефят като има атентат в Европа,а винаги навиват вой като се бомбардира мюсулманска държава.Странно че Русия напада християнска Украйна и Грузия,а защитава ислямска Сирия и Иран.Исляма е чисто зло,идващо и защитавано от Империята на Злото.фАКТ.Свобода за България,повече войски на НАТО в България веднага.
42
16
 
6
 
! Отговори
запетайков преди 6 години
Кой е против демократизирането на мюсулманските държави?Кой е против отстраняването на исляма като основна система в мюсулманските държави?Кой е против че запада се опитва да спре жените в мюсулманския свят да се изпоузват за разплод затворени в къщи,да раждат по десет деца обучавани и зомбирани в името на исляма?Прочетете някои от коментарите и ще разберете-рософилите и руснаците.Те мразят Европа и САЩ,И винаги защитават мюсулманските държави.
41
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой финансира терористите от Ислямска държава?
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе, не бе, не ние е страх, ние сме шарлита.
39
30
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Единсвеният път е помирението. Само това може да спре атентатите. Америка и Европа трябва да се покаят и да се извинят на мюсюлманския свят за това че съсипаха държавите им и за милионите цивилни мюсюлмани които избиха с бомби и ракети. В големите стилици на Европа и в САЩ да се напрвят мемориали на жертвите и от двете страни и лидерите на държавите всяка години да се покланят и да изразяват покаянието си.
38
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки дошъл в Европа трябва да изяжда по една филия със свинска мас.
37
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека си е Redneck. На 70 години ,не може да се промени. Каквото му е на сърцето,това му е и на езика.Това им е чара. С нашия Б.Б. много ще си паснат.
36
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако натъпчем търбуха на Пеевски с експлозиви всичко приключва, терористите ще се молят за милост.
35
2
 
8
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Go Trump!!!
34
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да подсетя г-н Тръмп,че наш Петко Войвода е гощавал мусилманите със свинска сланинка, доста преди генерал Пършинг да разбере, че с муслиманската пап.лач трябва да се действа особено твърдо!
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще им хванат опинците . Хиляди ислямисти джихдисти се шетат по Европа със продуктовото позоциониране на политиците . Когато ги депортират всички мюсюлмани и пазят границите и не ги допускат въобще , тогава ще има мир за европейците
32
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп има предвид такива методи ала Пършинг: Във всяка храна на Запад задължително да се слага свинска мас. Да се изписва с ГОЛЕМИ БУКВИ: СЪДЪРЖА СВИНСКА МАС. Или да се слагат картинки на прасета върху храните, както е при картинките с цигарите. Мунициите да съдържат свинска мас. Във всяка кола да се инсталира контейнер свинска мас, който бавно да отделя свински пари в купето.
31
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се спрат радикалните ислямисти трябва да се води тотална война с тях. Видя се че с толерантност, солидарност и други гей похвати, не само проблема не се решава, а жертвите растат лавинообразно. Трябва да се ударят всички терористи там където са уязвими, ако това са гореописаните методи, няма причина да не ги приложим, за да се защитим.
30
2
 
12
 
! Отговори
и защо преди 6 години
бедните и неграмотните най лесно може да използват за такива цели а кои държави ги обучават и ги използват то вече на всеки му е ясно
29
1
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Trump it trump it ;)))
28
13
 
22
 
! Отговори
гхг преди 6 години
те тия терористи не са ислямисти а терористи обучени от амнерикански тайни служби