Удар, а после викове, бяг, хаос... кръв: "Рамбла" след атаката

Очевидци описват сцената на ужасяващата атака в Барселона
Обновена: 18 авг 2017 10:26 | 18 авг 2017 10:15,
115

Снимка: БТА

Испанският поет Федерико Гарсия Лорка някога е казал за "Ла Рамбла": "Единствената улица в света, която ми се иска никога да не свършва". 

Вчера обаче туристическият булевард в испанския град Барселона беше окървавен от терористична атака, отнела живота на 13 души. Свидетели описват сцената на хаос и паника минути, след като микробус се врязва в тълпата туристи.

Стив Гарет е бил на близък пазар и се е укрил с няколко други хора в пекарна, след като хората са се втурнали натам, в търсене на подслон.

Една от жените, укрила се с него, твърди, че е чула изстрели, веднага след като микробусът се е врязал в тълпата.

"Много хора тичаха към пазара, с много крясъци и викове", разказва пред BBC Гарет.

"Охранителите веднага реагираха. Изтичахме в пекарната с четири или пет човека и веднага се втурнахме към горния етаж и залегнахме, докато огромна вълна от хора тичаше през пазара", разказва свидетелят.

"Идвайки от Англия ми напомняше много на случилото се в Лондон, така че бяхме много притеснени за това, което ще последва", разказва Стив Гарет.

Той си спомня, че е имало "две вълни от хора", които са се втурнали към пазара, последвани от въоръжена полиция.

"Изглеждаше сякаш търсят някого. Минаваха много внимателно, сергия по сергия", описва Стив.

Друг свидетел Аамар Анвар се е разхождал по "Рамбла" по време на смъртоносната атака. По думите му е било "фрашкано" с туристи.

Пред SkyNews той разказва, че е чул звук от сблъсъка, след което всички са започнали да бягат.

"Полицията пристигна много, много бързо там, полицаи с пистолети, с палки, навсякъде. След това цялата улица започна да бъде изблъсквана назад", спомня си Анвар.

"Полицаите на място просто крещяха на хората да вървят назад", споделя свидетелят. Той видял поне пет или шест човека сериозно ранени на земята.

Друг свидетел, Том Гуелер, който живее на съседна улица, е избягал от мястото, виждайки ванът.  Пред BBC той разказва, че е чул писъци и звук от удара.

"Видях тълпата да се разделя и микробусът летеше с пълна скорост през средата на "Рамбла" и веднага знаех, че е терористична атака или нещо такова", смята Том.

"Избягах, живея наблизо. Трябваше да тичам назад 50-на метра и да се кача в апартамента си, за да видя какво се случва на пътя под балкона ми", разказва свидетелят.

По думите му микробусът не е намалил скоростта си, просто е карал бясно през тълпата. Той твърди, че много от магазините са спуснали щорите си и въоръжена полиция е била позиционирана на ъглите на улиците, с цели кордони по пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испанците които на митинг каниха още бежанци преди месец бяха от няколко леви, комунистически, партии и движения.Не бяха нормалните испанци!
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве стига сте врякали глупости и едни и също постове. Тероризма , неможе да бъ спрян. Вие *** ли сте ? Всеки може да влезе , като турист да вземе кола под наем и да блъска ? Второ повечето от атентаторите бяха НАТУРАЛНИ там родени , а не дошли през нашата граница. Кво се правите на умни не знам...То ако е толкова лесно ...никъде нямаше да има по света.
78
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СССР разпали ислямския джихад и сега всички си патят!
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Преди месец хиляди в Барселона излозоха на митинг с искане за приемане на повече бежанци! Резултатът не закъсня!"Вярно е, сам да се прецакаш не е хубаво...Забравиха за гара Аточа тия испанци !
76
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха послушали Бойко, сега нямаше да е така.От много години Бойко им казваше да затворим европейските граници, но не искаха да го чуят!А БСП гласуваха в Европарламента за повече приети бежанци в ЕС!
75
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ШОРОШИТЕ ЮДЕИ ПАК РУСИЯ ИМ Е (ВИНОВНА) ЗА ПОРЕДНИЯ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ .ЕТО ОБАЧЕ ИНФОРМАЦИЯ КОИ СА ИСТИНСКИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ .ДОКАТО НЯМА ДЪРЖАВА ИЗРАЕЛ В ПАЛЕСТИНА НЯМА НИТО РАДИКАЛЕН ИСЛИЯМ В ЕВРОПА НИТО ВОИНИ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК.ДА НЕ ГОВОРИМ ,ЧЕ ВОЙНАТА В СИРИЯ ЗАПОЧНА СЛЕД ИЗКАЗВАНЕ НА ПРЕМИЕРА НА ИЗРАЕЛ НАТАНЯХУ,КОЙТО НА СРЕЩАТА В ДАВОС ОБЯВИ,ЧЕ ЗА ИЗРАЕЛ Е МНОГО ПО ДОБРЕ ДА ИМА ЗА СЪСЕД В СИРИЯ АЛ КАЙДА ,ОТКОЛКОТО ПРО ИРАНСКИЯ РЕЖИМ НА АСАД И ШИИТИТЕ ОТ ХИЗБУЛА
74
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди месец хиляди в Барселона излозоха на митинг с искане за приемане на повече бежанци! Резултатът не закъсня!Изабела Кастилска и Фернандо Арагонски се въртят в гробовете от ужас докъде се е докарала днешна Испания!
73
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветя и карамфили могат да се слагат при автомобилна катастрофа !!! Тук говорим за масово изтребление на хора от серийни убийци камикадзета !!! Никога Европа не е имала толкова извpaтени политици като в момента !!!
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук има платени явно, от кого ми е трудно да кажа, ни стига с този Путин и Гейчо Станишков. Стига с тази църква!!! Тонове мастило са изпусани. Тероризъм е било, ясно, преди повече от 100 години. Да му мислим днес, ако такава гадост стане у нас, какво ще предприемем ние всички срещу правителството на Банкянския негодяй. Защото се е надупил на Запада, да приема амуджи, които са врагове, дошли да унищожат Християнството. Държавата ни е в хаос, скандали, бедност, миграция, голяма несправедливост, ко
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия построи най голямата джамия в ислямска страна, а срсоидите строят джамии в бели християнски държава, усещаш ли тънката разлика?
70
2
 
1
 
! Отговори
Циник до 74 преди 6 години
За твоята болест - лекарства няма открити!Даже не мога да те съжаля - как да съжалиш безмозъчна ***...
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За твое сведение СССР и Руската империя основана от немците Петър и Екатерина Велики са две рязлични неща. Комунистическите атентати са аналогични диверсии като тези на сегашните срсоидни контрапротестърчета които всяват анархия всеки път когато белите се организират на истински протест да си защитят правата!
68
0
 
14
 
! Отговори
мирната религия преди 6 години
Къде са тия с гнусните шапки и мазни бради да почнат отново да ни обясняват колко мирна религия е исляма-що още не са ги показали? А оная шашавата германка-време е и тя да цъфне по ТВ и да обяснява ,че всъщност това не са мюсюлмани, а това са некви други,ама мюсюлманите са много убави и работливи..Мирна религия,а? Ама здравата трият коментарите тук-като напишеш,че гейска Европа сама си е виновна заради "толерантноста"-и веднага ти трият коментара!
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кръв, шок, ужас, кошмар, хаос...изобщо медиите са пак във вихъра си. Сега пак ще има една седмица да ни заливат с "новини" и "специалисти", които от сутрин до вечер да дават уроци и акъли, без да са виждали на живо терорист!
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още мигранти моля, и ако може да са по *** !
65
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия роди радикалния искям като постави комунист начело на Афганистан, после води 10 годишна война с муджахидините, които се зародиха от омразата си към руския поробител на АфганистанДа, Русия роди ислямизма!И построи най-голямата джамия, нали ;)
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време в Затворените времена гледахме на Запада с надежда един ден да заживеем като тях. Помните ли? Днес се срещам с всякакви от тази мечтана Европа. Честно, толкива промити мозъци, невероятно стиснати и ограничени, някак си зомбирани. Злото ги избива, а те продължават да пеят песнички и да слагат меченца. Гледат на нас като 2 качество. Грешат много, съдейки само по миганите. Толкива са безволеви, заети със спестяванията си, с почивките, че нямат съпротивителни сили. Такива ли да станем?Не!
63
3
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
До русофобитеТъ па ци...намерете си друг форум в който да она нирате срещу Путин!Не го харесвам....но не съм с изрязан преден дял на мозъка като вас - та да не мога да събера 2 + 2 и да видя, кой се юрна да демократизира мюсюлманските кочини в арабския свят, и Африка!Само за тъ па на ри като вас - слънцето няма да изгрее от запад!
62
7
 
3
 
! Отговори
Не бяха муслимите преди 6 години
При атентата в черквата Света Неделя загиват 134 души, ранените са 500; повечето от които умират от раните си. # Умират 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-*** майори, 9-*** капитани, 3-*** депутати и множество граждани, включително деца. # Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително и цар Борис III. # Т.е.: БАШ-ТЕРОРИСТИТЕ са в БКП (БСП) и са ОБУЧЕНИ и ФИНАНСИРАНИ от МОСКВА . . . а СТАНИЩЕВ СЕ ИЗВИНИ САМО на МЕСТАН и любовно ГО целуна в устата . . .# от Уикипедия.
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, нали не искаха туристи, а "бежанци". Сега туристите ще намалеят силно, а "бежанците" ще се увеличават.