Удар, а после викове, бяг, хаос... кръв: "Рамбла" след атаката

Очевидци описват сцената на ужасяващата атака в Барселона
Обновена: 18 авг 2017 10:26 | 18 авг 2017 10:15,
115

Снимка: БТА

Испанският поет Федерико Гарсия Лорка някога е казал за "Ла Рамбла": "Единствената улица в света, която ми се иска никога да не свършва". 

Вчера обаче туристическият булевард в испанския град Барселона беше окървавен от терористична атака, отнела живота на 13 души. Свидетели описват сцената на хаос и паника минути, след като микробус се врязва в тълпата туристи.

Стив Гарет е бил на близък пазар и се е укрил с няколко други хора в пекарна, след като хората са се втурнали натам, в търсене на подслон.

Една от жените, укрила се с него, твърди, че е чула изстрели, веднага след като микробусът се е врязал в тълпата.

"Много хора тичаха към пазара, с много крясъци и викове", разказва пред BBC Гарет.

"Охранителите веднага реагираха. Изтичахме в пекарната с четири или пет човека и веднага се втурнахме към горния етаж и залегнахме, докато огромна вълна от хора тичаше през пазара", разказва свидетелят.

"Идвайки от Англия ми напомняше много на случилото се в Лондон, така че бяхме много притеснени за това, което ще последва", разказва Стив Гарет.

Той си спомня, че е имало "две вълни от хора", които са се втурнали към пазара, последвани от въоръжена полиция.

"Изглеждаше сякаш търсят някого. Минаваха много внимателно, сергия по сергия", описва Стив.

Друг свидетел Аамар Анвар се е разхождал по "Рамбла" по време на смъртоносната атака. По думите му е било "фрашкано" с туристи.

Пред SkyNews той разказва, че е чул звук от сблъсъка, след което всички са започнали да бягат.

"Полицията пристигна много, много бързо там, полицаи с пистолети, с палки, навсякъде. След това цялата улица започна да бъде изблъсквана назад", спомня си Анвар.

"Полицаите на място просто крещяха на хората да вървят назад", споделя свидетелят. Той видял поне пет или шест човека сериозно ранени на земята.

Друг свидетел, Том Гуелер, който живее на съседна улица, е избягал от мястото, виждайки ванът.  Пред BBC той разказва, че е чул писъци и звук от удара.

"Видях тълпата да се разделя и микробусът летеше с пълна скорост през средата на "Рамбла" и веднага знаех, че е терористична атака или нещо такова", смята Том.

"Избягах, живея наблизо. Трябваше да тичам назад 50-на метра и да се кача в апартамента си, за да видя какво се случва на пътя под балкона ми", разказва свидетелят.

По думите му микробусът не е намалил скоростта си, просто е карал бясно през тълпата. Той твърди, че много от магазините са спуснали щорите си и въоръжена полиция е била позиционирана на ъглите на улиците, с цели кордони по пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
9
 
3
 
! Отговори
Помните ли преди 6 години
Испанската Гражданска война започната от съветските Интербригадисти-комунисти събрани от няколко държави ?Пак Русия разпалва това кръвопролитие!
59
4
 
15
 
! Отговори
фф преди 6 години
За всичко това са виновни американците. Те създадоха условията за възникване на тероризма.
58
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради това проклето нещо "толерантната" Меркел, умират абсолютно невинни хора.
57
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия помогна на Саддам, Кадафи и Ассад да станат диктатори и налагат комунизъм в арабските страни- това беше постигнато с терор.Затова Русия постави началото на тероризма по света!По различни начини, още от 1917 г насам.Навсякъде е замесена Русия и нейния тероризъм.Но най-много страда руския народ, живеят като роби...
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе сородсоиди, нещо ви дропнаха от водещите новини оплюването по Тръмп затова че защитава паметниците на белите основатели на САЩ, що така? Май вашите маймуни стават все по неконтролируеми и ще ви изядат лберасйтката глава
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** да се прибират в България,защото това я чака Западна Европа . Няма пълно щастие!
54
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Зададох същият въпрос при атентатът от Манчестър, няма ли мъже по тези места, които могат да запазят самообладание и да помелят тези *** които трябва да са отишли някъде след като бумът е спрял? Незнам как бих реагирал в такава ситуация но се ми се ще да вярвам че няма да ми се бяга със надеждата някой *** на не ме застигне и да ми резне зелката.
53
2
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Наистина спамещите русофоби - нямат какво да търсят в темата!Изключително дразнещи са празноглавите им постове за Путин, и ФСБ!Подобна тъ потия - граничи със своегорода талант! Не беше Путин, който разрови термитника с Арабската пролет!Не беше Путин, който обеси Садам за несъществуващи химически оръжия! Не беше Путин, който превърна Либия в междинно депо на всяка алахогъзна тарамбука....и не е Путин, който с милиони ги импортира в Европа!
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко става, Аллах пак ги наакбарил, а?
51
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атентатите в Русия ги изпълни ФСБ по нареждане на Путин.Така плаши народа и после се явява като Спасител.И има повод да вкара политическите си противници в затворите!
50
2
 
8
 
! Отговори
препоръка преди 6 години
не се вайкайте на последствията, а помислете и за причините за които сте виновни и вие за тези действия.
49
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко още ще ни занимавате с простотията на евроатлантическите гейове? Нека да продължават с безмозъчната си политика на толерантност, а в същото време ги колят в гръб. Нека да продължават да осъждат и да не са дава да се говори лошо, защото било езика на омразата, а в същото време, те продължават да ги избиват в собствените им градове. Аз не съм же суи Барселона. Европа загива с щедрото съдействие на евроатлантическите ценности и толерантност.
48
0
 
10
 
! Отговори
Циник до 53 преди 6 години
Вече не си правя труда - да отговарям на елементарници...които след "Косе босе" четат само касовите бережки от кварталния магазин!
47
0
 
10
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
Любов ! не на расизма , толерантност! Прегърнете се светът е шарен той ви очаква .... погледнете на исляма с други очииии търпимост , вие сте виновни че не ги приемате.... Какво като сте бели ?!?!? Цветът на кожата ви ги експлотира с векове , вие им дължите уважение и гостоприемство! Ако се бяхте родили черни вие? За всеки грее слунцето земята е за всички.... бла бла... Ето толкова са TЪПИ не ме е жал за тях!
46
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами приемай исляма за да си от другата страна.
45
3
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Плашат ни с "граждански войни" !!!! Но можеби ТЕ СА ПОСЛЕДНИЯ ИЗХОД ЗА ЕДНА ПРЕТОПЯВАНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ , И КУЛТУРА! Каква е алтернативата? Децата, и внуците ни да се превърнат в изчезващо, малтретирано малцинствол...като коптите в Египет и Еритрея!Едно мога да ви обещая - ако не се промени нещо драстично - в близките 50 години човеконенавистната доктрина ислям...ще е тази, която "коли и беси" в Европа! По чисто физически, и демографски причини!
44
1
 
18
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Трябва да си много елементарен човек, за да ти се привиждат руснаци навсякъде. Тогава за терористичните атаки в Русия трябва да виним запада. САЩ създадоха Бен Ладен, те ги обучиха, арабската пролет разбуни мюсюлманите. Борба за власт, надмощие и пазари. Защо няма обединение за Сирия? Защо не оставят хората сами да решат кой да ги управлява? Садам и Кадафи бяха лоши, но нямаше преселение и атентатиРазсъждавайте по-глобално. Ако, ние пострадаме от агресия не си мислете, че САЩ ще ни помагат.
43
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атентатите в Турция спраха веднага след като Ердоган и Путин си стиснаха ръцете...?!Путин е виновен за този хаос в Европа!
42
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин подпомага текива атентати, защото иска ЕС да го повика на помощ, а тогава той ще поиска сваляне на санкциите!Всички улики водят към Кремъл и Путин, който иска да се направи на спасител на Европа!
41
1
 
18
 
! Отговори
Ивана преди 6 години
Една и съща повтаряща се картина, до следващия атентат, когато всички вече са эабравили предишния!!! Прилича ми на раэвалена грамофонна плоча, медии, фотоси, флашки,раэкаэи и т. н.!!! Апропо, и питам се, кой съэдаде #&ислямска държава&# ???