Удар, а после викове, бяг, хаос... кръв: "Рамбла" след атаката

Очевидци описват сцената на ужасяващата атака в Барселона
Обновена: 18 авг 2017 10:26 | 18 авг 2017 10:15,
115

Снимка: БТА

Испанският поет Федерико Гарсия Лорка някога е казал за "Ла Рамбла": "Единствената улица в света, която ми се иска никога да не свършва". 

Вчера обаче туристическият булевард в испанския град Барселона беше окървавен от терористична атака, отнела живота на 13 души. Свидетели описват сцената на хаос и паника минути, след като микробус се врязва в тълпата туристи.

Стив Гарет е бил на близък пазар и се е укрил с няколко други хора в пекарна, след като хората са се втурнали натам, в търсене на подслон.

Една от жените, укрила се с него, твърди, че е чула изстрели, веднага след като микробусът се е врязал в тълпата.

"Много хора тичаха към пазара, с много крясъци и викове", разказва пред BBC Гарет.

"Охранителите веднага реагираха. Изтичахме в пекарната с четири или пет човека и веднага се втурнахме към горния етаж и залегнахме, докато огромна вълна от хора тичаше през пазара", разказва свидетелят.

"Идвайки от Англия ми напомняше много на случилото се в Лондон, така че бяхме много притеснени за това, което ще последва", разказва Стив Гарет.

Той си спомня, че е имало "две вълни от хора", които са се втурнали към пазара, последвани от въоръжена полиция.

"Изглеждаше сякаш търсят някого. Минаваха много внимателно, сергия по сергия", описва Стив.

Друг свидетел Аамар Анвар се е разхождал по "Рамбла" по време на смъртоносната атака. По думите му е било "фрашкано" с туристи.

Пред SkyNews той разказва, че е чул звук от сблъсъка, след което всички са започнали да бягат.

"Полицията пристигна много, много бързо там, полицаи с пистолети, с палки, навсякъде. След това цялата улица започна да бъде изблъсквана назад", спомня си Анвар.

"Полицаите на място просто крещяха на хората да вървят назад", споделя свидетелят. Той видял поне пет или шест човека сериозно ранени на земята.

Друг свидетел, Том Гуелер, който живее на съседна улица, е избягал от мястото, виждайки ванът.  Пред BBC той разказва, че е чул писъци и звук от удара.

"Видях тълпата да се разделя и микробусът летеше с пълна скорост през средата на "Рамбла" и веднага знаех, че е терористична атака или нещо такова", смята Том.

"Избягах, живея наблизо. Трябваше да тичам назад 50-на метра и да се кача в апартамента си, за да видя какво се случва на пътя под балкона ми", разказва свидетелят.

По думите му микробусът не е намалил скоростта си, просто е карал бясно през тълпата. Той твърди, че много от магазините са спуснали щорите си и въоръжена полиция е била позиционирана на ъглите на улиците, с цели кордони по пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
104, а кой даде на муджахидините знания и оръжия да воюват срежу руснаците. Много сте ограничени политически
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Мили човече, симпатичен си ми с твоя идеализъм и наивност. Но колкото по-бързо слезеш на земята, толкова по-бързо щке си спасиш нервите. Не виждаш ли, никой, ама съвсем никой, докопал властта, не го е грижа за редовите хора. А ООН-ците получават огромни заплати, с космическа разлика от наште. И те държат да си ги запазят по-дълго. И затова слушкат господарите си и... папкат. Хайде, кажи, кой болен световен проблем ООН реши? И каква справедливост осигурява? Те са безполезни.
98
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 79Ти само гледай, как ще цъфне огромна джамия срещу паметника на Васил Левски...
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 87 - побърко сбъркановТака е, СССР предизвика и Френската буржоазна револция, и падането на Римската империя, и изчезването на динозаврите. Браво, побърко, добре хвалиш руската мощ. Так держать!
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 104Неграме, нали САЩ отиде след руснаците в Афганистан и стоя там повече от тях? Как може така скрито да обвиняваш САЩ за тероризма?
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че никой политик или институция не правят нищо защото не им пука. Те са защитени или сякаш имат споразумение и договорки с терористите да не ги атакуват.
94
9
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Руснаците са поръчителите и организаторите на атентатите. Иначе в Испания има толкова много полиция, вкл. цивилни агенти по улиците, че се учудвам как е било възможно шофьорът да избяга. Такава организация е по силите само на КГБ.
93
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако СССР не беше окупирал и воювал в Афганистан цели 10 гидини ... сега нямаше да го има това!Муджахидините и ислямизма се родиха като отпор на руснаците!Русия винаги прави злини!
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че у нас не се заселват, а само минават за да бягат в Западна Европа!
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия задели още миналата година ?780 млн за да екпулсира емигрантите, които прие!Защо не ги гони?Само дава още пари да ги храни!
90
3
 
5
 
! Отговори
Прав си! преди 6 години
"Ако бяха послушали Бойко, сега нямаше да е така.От много години Бойко им казваше да затворим европейските граници, но не искаха да го чуят!А БСП гласуваха в Европарламента за повече приети бежанци в ЕС!"Защо не затвориха границите на ЕС ?!
89
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западняциииии, не изкарате ли армията и не прочистите кварталите от муслиманската смр-ад, ще ви избиват като пилци. Така ще сте вечни жертви! Толерантността за камиларите е слабост, те така го разбират. Този който е газил е на 17 години!!! Кой е виновен, семейството и средата. Него ще хванат а останалите от катуна, не. Евреите се справят най-добре. Терориста в затвора а къщата му взривена. Цялият род шут у гъ/о, до един!!! Милост няма!! С меченца и розови картички няма да стане.
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вие сте най-смешния сайт с най-мааааааалоумните заглавия в цяла България....
87
0
 
24
 
! Отговори
Фрф преди 6 години
Пълен геноцид трябва над парапитеците а не цветя, бдения и рози.
86
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 93Пълна измишльотина. Нашата религия идва от еврейските земи и от тях. Това, което говориш са писания на анти-бяла раса литература. Прочети си историята , какъв е Исус и пак пиши . Необразован.
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ги приеха безконтролно да си носят кръста.Няма място за съчувствие.Нашите главанаци нещо вдяват ли от тази трагедия.Или по скоро главите им са завряни в зад.ни.ците им
84
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където се е допусналио да се разпореждат евреите ,там започва необявената и подмолна война срещу белия човек-Християнин,като в тази необявена война същите юди използват тъмнокожи малцинствени *** ,които са насъсквани да тероризират и убиват бели хора Християни.в САЩ за тази *** работяа джудасите използват н*рите,в евроа се използват арабите които еврейката Меркел покани,тук у нас се използва за тази работа ц*нския етнос.Това е истината която медиите и продажните политици няма да посочат
83
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ангела Меркел никога не е имала деца. Майчинския инстинк никога не е проговорил в нея, затова не и пука когато избиват деца в Европа при подобни варварски атентати!
82
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големите умници сте тука все в България. Два лева, неможете да изкарате с акъл . Обаче бистрите световните проблеми. Испания като имаше война с ЕТА , какво общо имаше с исляма ? Нищо . Всяка седмица гърмяха атентати ? Това е партизанска война...Няма как да е спреш, ако тя сама не реши да спре.
81
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли масовият митинг в Испания, бежанци, добре дошли у нас. Колко наивен е Запада, до глупост. До самоубийствена глупост. Вече тези новини не ме и ядосват дори. Ние тук се гневим, а тези амеби ги посрещат с овации. И разбира се, камиларите си ги трепят с каквото намерят, коли, ножове, взрив, чукове и квото падне. И аз ще се гневя а те ще пеят песнички. Стига толкова. Като не могат да си вземат мерки, мярка ще им вземат Резньовците.