Медведев, Собянин, Шойгу... Кой ще е следващият президент на Русия?

Руските медии коментират темата деликатно и предпазливо
21 авг 2017 19:45,
124
Медведев, Собянин, Шойгу... Кой ще е следващият президент на Русия?
Снимка: Reuters

Руският фонд "Петербургска политика" направи класация на най-влиятелните политици - евентуални приемници на президента Владимир Путин.

Сред целия кадрови резерв от висшия ранг най-близо до Путин стои премиерът Дмитрий Медведев, отбелязва "Комерсант" във връзка с очакваните догодина в Русия президентски избори.

Експерти смятат политиците, включени в класацията, за участници в бъдещата управляваща коалиция от периода 2018-2024 г. Те анализират също успехите и несполуките на политиците в Русия и честотата на срещите им с Владимир Путин през лятото.

Втори след министър-председателя Медведев е кметът на Москва Сергей Собянин. В първата петорка виждаме още губернатора на Тулска област Алексей Дюмин, министъра на отбраната Сергей Шойгу и председателката на горната парламентарна камара - Съвета на федерацията, Валентина Матвиенко.

На 18-о от общо 20 места е поставен известният опозиционер Алексей Навални, при все че той никога не се е срещал с руския президент, отбелязва изданието, цитирано от Би Би Си.

За смяна на поколенията в руската власт спомена този месец на среща с млади политолози шефът на Фонда за развитие на гражданското общество Константин Костин, съветник на Сергей Кириенко - първия зам.-ръководител на президентската администрация.

"Всички много се страхуват да говорят за това, но трябва да признаем, че след 10-15 години Русия ще има друг президент и правителство, други хора ще са на командните постове", каза той.

Фонд "Петербургска политика" представя нещата деликатно и предпазливо, коментира наблюдателят Константин Калачов.

"Темата за приемници (на Путин) напоследък звучи все по-често, което не е най-добрият фон за мартенските избори", цитира експерта "Ведомости". Има схващане, че Путин на практика е изчерпал дневния си ред, вече е вписан в историята и се налагат промени - Путин изглежда почти несъвместим с някакъв иновационен сценарий, смята Калачов.

Темата за приемник на Путин изобщо не се обсъжда днес, твърди обаче Андрей Колядин, изследовател от близкия до Кремъл неправителствен Експертен институт за социални проучвания.

Според него перспективите Путин да бъде сменен са далечни и никой, освен политолозите, не рискува да планира нещата до 2024 г. - до следващия вот за президент.

Според него "е риск да обсъждаш темата за приемник, докато имаш жив, здрав и деен президент" и дори да се намеси случайността, промените все едно ще тръгнат по непредвидим сценарий.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
3
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Практиката е че първо трябва да умре и после да се мисли за приемник.Най-добре е да публикуват какъв е ръста / височината на предполагаемите наследници. Важен фактор е и кой е по-компрометиран.
96
7
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Типична западняшка пропаганда навсякъде. Бил съм в Русия - и в Петербург, и в Москва и е точно така, както някои от коментиращите са написали. Руснаците са приятелски настроени. Всяка страна си има своите проблеми. Повярвайте ми, и на запад има проблеми, стига сте заставали на колене пред западняците. То България, то Русия - не гледайте в паницата на другия/
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "туриста'А ЛЕКО В СТРАНИ ОТ ЦЬЕНТРА ГОРАДА мръднА ЛИ КАСКЕТ???Санкт Петербург все пак е бил главен град на просийската империя РЪКОВОДЕНА ОТ НЕМЦИ,ГРАДЕН ОТ ЗАПАДНИ АРХИТЕКТИ,ама що не погледнеш ИСТИНСКАТА ***,В МИЛИОННИ ГРАДОВЕ ДЪРВЕНИ КОЧ..НИ В ЦЕНТЪРА и неописуема мизерия!!!ТОВА ЩО НЕ ГО ВИЖДАТЕ,*** ...ДА НЕ РУСКАЯ БЛ..КА????СОФИЯ МОЖЕ ДА НЕ Е С ЛУКСОЗЕН ЦЕНТЪР,НО МАЛКО ГРАДОВЕ С ТАЯ ГОЛЕМИНА СА ТОЛКОВА УЮТНИ,СОФИЯ НЯМА ИМПЕРСКИ ЦЕНТЪР,ИМА ЕЛЕГАНТЕН ЦЕНТЪР КАСКЕТ СМО..АН!!!
94
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека е монглоидният славянин Шойгу хахахахахаха
93
0
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Турист 102 А сега посети някои американски градове и напиши впечатления от там.Ама честно.
92
6
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Който и да стане президент , Русия си остава същата мизерна държава. Същото важи и за нас.Комунизма е хронична болест.
91
4
 
4
 
! Отговори
usaid преди 6 години
Най вероятният президент на Русия след 2024 година ще е Вайно даже е почти сигурно, леберастчетата да се молят да не е Шойгу, че тогава ще им се стъжни!
90
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сумати обратни евроатлантици веят цветни знамена, прегръщат араби и повръщат от всички изходи, когато чуят за Путин и Русия!Западняци - никога не съм ги разбирал
89
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и Китай са бъдещето на света, а ЗАПАДНАла Европа, миналото му.
88
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе мъки си е да платен *** русофоб,защото тези същите от 2014 г.чакат Русия да (фалира) и Путин да (падне) от власт,а то к,во излезе -Ето какво немското издание Франкфурте алгемайне цайтунг преди 2 седмици излезе с материал за Русия в който материал от изданието недоумяват защо след като имало санкции срещу Русия и падала цената на петрола руската икономика от година насам бележела стремителен растеж.
87
6
 
23
 
! Отговори
Турист преди 6 години
Това лято бях в Санкт-Петербург, уникален град, чист център, Невския проспект го миеха ежедневно, пълно с туристи от цял свят. Цените им са по-високи от нашите с около 30-40%, средната заплата е около 700-800 евро. В магазините им имаше всичко. Пазят си културните ценности, нямат рушащи се сгради в центъра като в София, нямаше каруци с коне и с шведи в тях. Не знам за другите градове, но Петербург си е европейски град, а София е тотална ***, нищо че е в ЕС.
86
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"глупости, аз съм им приятел! Явно работата да разсъждаваш ти причинява трудности!"Само такива са приятели на Русия... с повредени глави, мразещи България!
85
4
 
22
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Само, който не е бил в Русия приказва и пише глупости за нея! Искам да кажа на всички, че Москва свети от чистота дори в крайните си квартали, нямат кратери по улиците като нашите, чисти се навсякъде, ежечасно минават МАШИНИ и чистят улиците. Руснаците изглеждат добре, приветливи са! Магазините им са пълни със стока, не мизерстват, както ги описвате тук.
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия тудей 92глупости, аз съм им приятел! Явно работата да разсъждаваш ти причинява трудности!
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия тудей 92Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха..................
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин бил 1,72....смях.А защо не 1,92 тогава, щом ще си фантазираме?
81
7
 
7
 
! Отговори
Вангелия Гущерова преди 6 години
Мария Захариева ще бъде.
80
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее и побеждава великата Русия, няма значение кой ще е президентът.
79
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен84Типичен пример за продажник и руски-*** си!
78
1
 
4
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Надявам се следващият президент да е сьщо нодовец.. Мисля, че това ще е Вечеслав Володин. Шайгу и Собянин са евреи и масони !