Спрените US визи: Победа за Кремъл или удар върху елита в Москва

Руският печат за дипломатическата криза между Русия и САЩ
22 авг 2017 22:20, Елка Василева
279
Спрените US визи: Победа за Кремъл или удар върху елита в Москва
Снимка: архив, Reuters

Дипломатическата криза между Русия и САЩ удари туристите, пише "Комерсант" в коментар за решението на Вашингтон да спре издаването на неимиграционни визи в мисиите из цяла Русия, което ще бъде подновено от 1 септември, но само в Москва.

Руските граждани може би ще чакат за визи по половин година; туристическият поток от Русия за САЩ неизбежно доста ще се свие, прогнозира вестникът.

Посолството на САЩ обясни вчера новата мярка с руските ограничения върху броя на американския дипломатически персонал във федерацията, въведени във връзка с последните антируски санкции на Вашингтон.

Източник, близък до Държавния департамент, обяснява пред "Комерсант" логиката на визовите промени: "Основната задача на американската дипломация в Русия е да защитава интересите на гражданите на САЩ (намиращи се в Русия). Втора задача е да работи с Русия в приоритетните за САЩ сфери и като цяло да отстоява националните интереси на САЩ. Издаването на визи за руски граждани е важна задача, но първите две са по-важни, а съкращаването на хората по третото направление не е наш избор. Това е избор на руските власти."

"Белият дом цели САЩ да спечелят, а Русия да изгуби. Общо взето, американските власти винаги си го поставят за цел в отношенията с когото и да било. Това не е тайна", коментира политологът Владимир Брутер, цитиран в материала.

В най-скоро време от пътувания до САЩ ще трябва най-вероятно да се откажат и обикновените руски туристи, и спортистите, заминаващи за състезания, студентите и учените, дипломатите, участниците в програми за обмен, журналистите, дори транзитните пътници, прогнозира всекидневникът.

Решението на Вашингтон "се очакваше и нещо повече, бе абсолютно неизбежно", смята аналитикът Фьодор Лукянов. Според него САЩ влагат в него и политически смисъл, отправяйки сигнал: "Вие (руските власти) взехте мерки (срещу САЩ) и от тях сега ще страдат собствените ви граждани". "Според мен това ще се изтъква постоянно", добавя Лукянов.

Отговорът на САЩ е непропорционален, удря обикновените граждани и най-вече новото поколение, за което изразът "студена война" не означава нищо и което е свикнало да пътува където си ще, подчертава Виктория Журавльова, експерт американист, говорила пред "Ведомости".

Москва и Вашингтон "минават към модела за взаимодействие "Русия-Украйна", сякаш сме в състояние на война", допълва тя.

"Визовият конфликт със САЩ укрепва изолацията на Русия", пише "Ведомости" в редакционен коментар. Но повечето жители на страната няма и да забележат проблема с визите за САЩ, както не забелязаха и продоволственото ембарго, смята вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Онези, които не са планирали или не могат да си позволят пътуване до САЩ, по принцип са изцяло съгласни с държавата и виждат в Америка враг. Съответно културната изолация ще се укрепва и този ефект е доста по-широк от техническия ефект на визовите ограничения", пояснява изданието.

То вижда в ситуацията едва ли не победа за Кремъл. "Нали съветските граждани не пътуваха в чужбина и всичко беше чудесно; защо не измъкнем тоя тезис, та да го добавим към други популярни лозунги за предимствата на късния социализъм", иронизира "Ведомости".

САЩ "се опитват да предизвикат у гражданите на Русия недоволство от действията на руските власти - това е позната логика, това е логиката на онези, които организират цветни революции", коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Според "Независимая газета" визовите ограничения на САЩ ще са удар предимно за руския елит.

Повечето хора в Русия са ангажирани днес със собственото си оцеляване, не им е до презокеански пътувания. А оранжевите революции се правят от елитите - те искат повече свободи и имат какво да губят, разсъждава наблюдателят Алексей Макаркин.

"Съответното недоволство съвсем очевидно расте в средите, свързани с властите. За мнозина Америка вече е втори дом, там са децата, семействата, имотите им. И ако конфронтацията продължи, това ще е в разрез вече с личните интереси" на хора с важни функции в държавния апарат на Русия, твърди политологът.

"Руското външно министерство и Държавният департамент на САЩ бяха въвлечени в игра, чиято безсмисленост добре схващат и двете страни, но никоя от страните не може да я избегне", резюмира анализаторът Андрей Кортунов, цитиран в "РБК".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чъки 23Руснаците НИКОГА няма да станат като краварите или канадците или всички други! Защото не са КОЛОНИЗАТОРИ КАТО ТЯХ! НЕ ГРАБЯТ, А ДАВАТ! Да не би някога да е имало такива държави като Казахстан, Узбекистан и т.н....НА ВСИЧКИ ИМ Е ПОСТРОЕНО - И ДЪРЖАВА, И УЧИЛИЩА, И НАУЧНИ АКАДЕМИИ И ОГРОМНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, И ЕНЕРГЕТИКА.....ВСИЧКО! Че укруината КОЙ я построи??? Че на България КОЙ ДАВА бензин по 6 стотинки???? И кой построи ВСИЧКИ ПРЕДПРИЯТИЯ, които "демократите" още не могат да доразрушат?
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно,добре при турците са били турците,които сега драскат тука.
159
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 229Оууууууууууу, страшно много "нови технологии в сферата на енергетиката"!!!! Ха-ха...да, технологията на шистовия газ, открита от руснаци през 1953 година Е "СТРАШНО НОВА"!!!!!! Е, не е от преди новата ера де.....А какви са последствията....но какво пък, краварите си замърсяват своят си обор....те де си му мислят....лошото е ЧЕ ТОВА Е ЗЕМЯ НА ВСИЧКИ ЗЕМЛЯНИ, а тия отравят всичко, и вода и земя! Руснаците именно затова се отказват от тази технология! А тия...след нас и потоп!!!
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПо-добре сме,а що не се усеща.Ама хич.Говоря за 80% от хората,не за умните крадци и мутри,които държат 90% от парите и за платените клакьори.Мирише на бой.
157
3
 
9
 
! Отговори
чъки преди 6 години
По комунистически.Децата на политиците си живеят на Запад с парите на данъкоплатците,а обикновенните хора ако са късметлии на почивка един път в годината в Турция.Руснаците можеха да си живеят като канадците или норвежците,но някой трябва да плаща сметките на Володя и другите олигарси.Същото е и в България,което навежда на мисълта,дали наистина сме част от Запада,или все още сме руска губерния.
156
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 223Абе, вас, тия полуумните от какъв калъп ви изваждат?????? По време на Османската империя сме били по-добре от руснаците???? Че тогава КОЙ ЦАР И КОЕ ЦАРСТВО С ХИЛЯДИ ВОЙНИЦИ И ГЕНЕРАЛИ ТЕ ОСВОБОЖДАВА БЕ!??? Оооооо, сигурно лорд незнам кой си, "цивилизован" лъжец и лицемер.....или френски мушкетьорчета си оставят костите под Плевен и Шипка???? А че сме понякога по-добре били при социализма, да, Русия на всички страни от соц.лагера помагаше, строеше болници и училища...
155
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 225Карат втечнен газ за Литва в бидончета с лодки,само за да се изфръцкат на руснаците.Ще им излезе много евтино.Политика.
154
3
 
1
 
! Отговори
НЗ преди 6 години
Демек, оставили са си американците всички шпиони, разкарали са тези, които вършат нещо полезно... Въпрос - като не вършат никаква полезна работа, за какво въобще са там?Та ако се правят на много интересни, дали скоро няма да ги поорежат още? :-)
153
1
 
1
 
! Отговори
ааа.... преди 6 години
До СимеоновСмени плочата,че зацикли.Много хубаво не е на хубаво.
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 203Ха-ха-ха-ха......ей, изоставаш от новите "опорни точки"!!!!! Ха-ха-ха....даже твоят любим Фрийдман вече си "преправи" "предсказанията"!!!! Изоставаш!!!! Първо - в бюджета на Русия въгводородите са само 34%!!!! И второ - щом като това е толкова лошо, ЗАЩО краварската нация сега се стреми да стане "енергийна свърхдържава"!!!! По народному - ПЪРВА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ????? Ха-ха-ха-ха-ха......
151
2
 
2
 
! Отговори
б борисов преди 6 години
До АнонименПонеже съм по-хитър крадец от вас,купих на щерката къща в Калифорния,в квартала на богатите.Тук ще ви изцицам още малко и се махам на пенция в ориндж каунти.
150
4
 
7
 
! Отговори
к нинова преди 6 години
русофили сме само за пред бал--ците. знаем че русия е бита карта.синът ми взе американско гражданство,купихме му къща и се устрои прекрасно в сащ
149
3
 
10
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Пък аз все се питам - като е толкова хубаво в путинския рай защо най-богатите и най-образовани руснаци се чудят как да отидат в щатите, пък нито един американец не се е засилил към Русия.Остави американците, ами виж източна Европа-никой ама никой,дори и най-дивите нашенски русофили не желаят да учат или работят в империята на злото,дори на екскурзии не ходят там.Само неандерталци от бившите азиатски колонии,наричани за благозвучие съветски републики ходят в Русия на гурбет и то временно.
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво му е на Крим.Навремето гледах Кавказка пленница и се възхитих на Кавказкатапла природа.Оказа се,че снимките са правени в Крим.Ако е лошо,защо турците са драпали да го завземат.
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
младежите в крим взимат украински безвизови паспорти.
146
0
 
7
 
! Отговори
Гатанков преди 6 години
Колко руснаци живеят в САЩ? И колко американци живеят в Русия?
145
1
 
6
 
! Отговори
?1 преди 6 години
До Анонимен............Абе труден за яхане народ,да му се не види!.....От този народ не са слезли никога, той освен яхане друго не знае. И това е част от проблема - че тези хора никога не са били свободни. След 90-та година има някакво подобие на демокрация, но съвсем условно. Пак си имат император, жестока полицейска (и не само) мафия, глад, мизерия....
144
0
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 6 години
До варнаНа руски ли ги питаш.Да не си о руската гимназия.
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
омъжват се за всякакви *** за да избягат от русия
142
1
 
1
 
! Отговори
ездач преди 6 години
До АнонименА нашия не е яхан,ама хич.Затова навън ни питат-У вас още ли на власт са мутрите2