Конкуренция в "Политбюро 2.0" на Путин – ще има ли промени?

Руски медии за опитите за обновяване на политическия елит
23 авг 2017 21:12, Елка Василева
201
Конкуренция в "Политбюро 2.0" на Путин – ще има ли промени?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин ще си остане президент на Русия, но са възможни промени в неговото "политбюро", пише "Ведомости" във връзка с очакваните през март избори за държавен глава на федерацията.

Вестникът се позовава на доклад, разпространен от руския мозъчен център "Минченко консалтинг" със заглавие "Политбюро 2.0: Реновация вместо демонтаж".

Още по темата

Според експерти премиерът Дмитрий Медведев има отлични шансове да запази поста и след президентските избори, но не и да участва в надпреварата за висшия пост след разследванията на опозиционера Алексей Навални за неговите "тайни недвижими имоти".

Политологът Евгений Минченко допуска впрочем Медведев да смени шефа на петролния гигант "Роснефт" Игор Сечин като "главен енергетик" на Русия или да се прехвърли във Върховния съд.

Стабилни са според доклада позициите на Сергей Шойгу като успял министър на отбраната на една воюваща страна, а най-динамично набира влияние шефът на държавната хайтек корпорация "Ростех" Сергей Чемезов. Споменат е и кметът на Москва Сергей Собянин - той включвал в реновирането на столичния жилищен фонд голям брой групи от елита, които ставали негови съюзници.

След изборите може да намалее влиянието на председателя на парламента Вячеслав Володин и на милиардера Аркадий Ротенберг, също смятан за приближен на Путин. Също и влиянието на Игор Сечин, чийто "напорист управленски стил" е сплотил срещу него "широка коалиция на елита", обобщава изводите в доклада телевизия "Дожд", цитирана от Би Би Си.

Половин година преди президентските избори най-близките съратници на държавния лидер продължават да губят позиции. Владимир Путин се опитва да обнови политическия елит, като включи в него не толкова амбициозни млади технократи, резюмира радио "Ехото на Москва".

Прессекретарят на "Роснефт" Михаил Леонтиев, говорил пред "РБК", вижда обаче у авторите на доклада признаци на "сериозно психично разстройство". "Това е мания за величие - да разпределяш хората на различни места: този ще го задраскам, този ще го повиша, друг пък ще сложа на по-ниска позиция", обяснява Леонтиев.

Според експертите на "Минченко консалтинг" предизборната кампания на Путин е започнала още през юни и явно е насочена срещу елитите, противопоставяйки "президента и народа на презадоволените бюрократи", пише "Комерсант".

Конкуренцията в путинското "Политбюро 2.0" днес не е свързана с изборите догодина, чийто "резултат на практика е предопределен". Според авторите на доклада руският елит е на кръстопът: едната възможна посока е "мобилизационен модел и милитаризация на икономиката", другата - "опит за стартиране на нова вълна от модернизация". И след президентската надпревара цялата конкуренция в руския елит ще се развива около избора на път за по-нататъшно развитие на Русия, пише "Комерсант".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
3
 
! Отговори
zdv преди 6 години
Много фенове на СССР в тоя форум бе?!? Ако толкова ви липсва 1-та империя на злото (2-та е сегашна Раша) няма проблем да си вземете първо руско гражданство и след това много лесно може да отидете да живеете в Сев. Корея при другия луд освен Путин-чичо Ким! Сев. Корея се доближава най-много до СССР в днешно време-така че: Прав ви път, корейците ще ви се радват!Явно бързо забравяте каква мизерия е било, или сте доволно изтрещели!
63
9
 
6
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Аз си искам Путин. Първо защото там има достатъчно овнешки глави.Второ защото колкото по-дълго стои на престола, толкова по-сигурно Русия ще се разпадне както се разпадна Съветския Съюз.
62
1
 
5
 
! Отговори
Путин™ преди 6 години
И кое ми е умното?
61
7
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Путин си е чист руснак!Евреин е втория мъж на баба му!Но майка му на Путин вече е била родена!Първо проверявай фактите,пък после си драскай на воля!Но не преди това!И дали е евреин или не няма значение,той просто е един умен човек!Между другото,ако Путин и неговия мозъчен тръст управляваха СССР,той нямаше да се срине!
60
4
 
12
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
ДА! ДА! Промени в управлението на Русия ще има и то МНОГО ГОЛЕМИ! ... Президент ще стане МЕДВЕДЕВ, а Путин премиер и най-важното! Когато премиера Путин отиде при президента Меднедев, то Медведев ще става прав и ще козирува!
59
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До :))Проучването по байтошовски ли е проведено? Стега тлупости!
58
12
 
10
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Скорошното проучване на общественото мнение в Руската федерация сочи 83% обществено одобрение на Путин. Медведев го одобряват около 50%. Следователно при такова одобрение Путин управлява с волята на народа и по волята на народа. Докато в България нещата изобщо не изглеждат така. Колко беше последното одобрение на премира, че не си спомням или падна толкова ниско, че вече спряха да го изследват, може би е около стохастичната грешка :))
57
4
 
14
 
! Отговори
Футуролог преди 6 години
До "-"ИнтересноСледвал съм археология пък за първи път чувам тази твоя легендаМонасите във Византия най са мразели Василевсите-иконоборци защото как ги добарат в манастира ги подстригват и ги пращат да воюват на фронтаИначе Аз си мразя Бойко Борисов ама комай е по-свестен от Костов,Стоянов,Кобурготски,Станишев,ОрешарскиБойко Борисов е престъпник от СИК чието подражание създава поне 25% от престъпленията в БГХора като Бойко криминалитета не бива да припарват до властВас Ви мисля драги
56
15
 
9
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Кой ще е следващият президент на Русия след Путин?Един Господ Бог знае!Има една древна легенда.Един византийски монах дълго се молил и постил питайки Бог в молитвите си защо наказал Византия с толкова жесток Василевс!И един ден Бог най-сетне отговорил на молитвите му:"Дълго търсих по-жесток и от него, но не намерих. Той е моят бич за греховете ви!"
55
33
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин съвсем заприличал на павиан, завалията...Тоя Бояришник ще го съсипе съвсем!
54
28
 
14
 
! Отговори
Здраствуйте ребята ! преди 6 години
Путин и Куроедов - новият тандем в руската политика!Пълно сработване, допълване и здрава връзка!
53
8
 
24
 
! Отговори
Суджук добрички преди 6 години
Тиражирането на псевдоо анализи на пплатени пропагандисти само покахва ангажрааността и зависимрстта на медията. Русия е просто независима стрпна на която част оь 3собствениците гне си дават активите без пари и са конкуренти на едни чичкоаци.
52
4
 
18
 
! Отговори
редник преди 6 години
До " САЩ е втори дом?! " Ако това е довод то ние българите сме по зле ! А сме диктатура на малцинството от които си явно и ти :)
51
9
 
30
 
! Отговори
редник преди 6 години
Русия била умряла а? От покойници ли ви е страх ? Излъгаха и предадоха СССР западните ненадминати мошеници...и сега съжаляват! Защото създадоха чудовище по свой образ и подобие . Русия стана е капиталистическа и е пряк конкурент с който запада не може да се бори! Губите !
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така,сега напишете за ноктите,сексуалния живот и какво се случва под юрганите,за международната политика и театър,за клюките от съседния квартал,за кой какво му е скимнало да напише във фейсбука,за времето,за голите женски,за ромите,реклама на продукти,за дрехите и още глупости за отвличане на вниманието,които не касаят реалните неща, живота,благосъстоянието,реда и политиката(вътрешна и външна) в България!
49
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За последните 100 години, един нормален нямаше да управлява тази голяма и богата страна. Затова и тънат в мизерия и са оскотели до степен да пият битова химия и козметика и да измират масово. Не им е удобно на копейкаджиите, но руснаците сами си признаха за СПИН бедствието в Екатеринбург и за сериозните проблеми с наркоманията и проституцията.
48
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под острия поглед на Владимир Владимирович сороидите се подмокрят и изпадат в душевен смут.
47
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За виза се продават рускините, ужас!
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последнете новините!Тук се говори за престъпления, за Азия,Русия,САЩ,ЕС,от дъжд на вятър за БСП и ГЕРБ/патриоти(които уж са конкурентни,а задкулисно са заедно и имат общи далавери),а за България и решение на проблемите на населението нищо не се споменава!Нищо няма за България!Що за държавници имаме,които не управляват,а само делят порции и ни хвърлят в очите новини(прах),които не касаят добруването на България и населението в него?А честните журналисти се страхуват да гъкнат?Дори не се интересу
45
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин 2.