Демонстрация на мощ: Русия готви мащабни военни учения

Маневрите "Запад 17" ще се състоят от 14 до 20 септември
24 авг 2017 22:36, Елка Василева
405
Демонстрация на мощ: Русия готви мащабни военни учения
Снимка: архив, Reuters

Русия се готви да предприеме като демонстрация на мощ може би най-големите си военни учения от края на Студената война, които ще бъдат следени внимателно от НАТО на фона на напрежението между Запада и Изтока.

Западни представители и анализатори предполагат, че до 100 000 войници и логистичен персонал ще участват в маневрите "Запад 17", които ще се проведат следващия месец в Беларус и Русия, включително в Калининград. Москва съобщава за значително по-малка численост на участващите.

Ученията, които трябва да се състоят от 14 до 20 септември, ще протекат в период на обтегнати отношения между Русия и САЩ. Наскоро Конгресът наложи нов кръг от санкции на Москва в отговор на твърденията за нейна намеса в изборите в САЩ през 2016 г., пише "Гардиън".

Предвижда се първите руски войници да пристигнат в Беларус в средата на август. Москва описва "Запад 17" като редовни маневри, които се провеждат на всеки четири години, отдавна са планирани и не са реакция на последните санкции.

Централата на НАТО в Брюксел заяви, че не смята да реагира на маневрите, като разположи допълнителни войски по руската граница. Представител на НАТО каза: "НАТО ще наблюдава отблизо ученията "Запад 17", но ние не планираме никакви големи учения по време на "Запад 17". Нашите учения се планират много отдалеч и не са свързани с руските".

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обсъди "Запад 17" по време на визитата си в Естония през юли и изтъкна възможността за разполагането в страната на американските системи за ПВО "Пейтриът". Възможно е САЩ да дислоцират допълнителни войници в Източна Европа по време на учения или да отлагат планирана ротация на други.

Командващият на американските сухопътни сили в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис каза през юли на пресконференция в Унгария: "Всички, които живеят близо до Западния военен окръг, са леко обезпокоени, защото чуват за мащабите на ученията".

Руските въоръжени сили бързо се модернизираха в последното десетилетие и "Запад" им дава възможност да тренират групово.

Москва обвинява за нарастващото напрежение по оста запад-изток разширяването на НАТО в източна посока и разполагането през последните години на още натовски войници в страни, граничещи с Русия. НАТО казва, че повишената численост на войските на пакта, дислоцирани в тази част на Европа, е отговор на руското анексиране на Крим през 2013 г.

Русия не е обявила колко войници ще участват в "Запад 17", но руският посланик в НАТО Александър Грушко каза, че не се предвижда в отделните фази на маневрите да участват повече от 13 хиляди войници - лимитът, над който Русия съгласно международните споразумения ще е задължена да допусне военни от други страни да наблюдават ученията.

Теоретично Русия може да раздели маневрите на няколко части, за да спази ограничението от 13 хиляди. Западни анализатори казват, че предишните учения "Запад" са включвали около 70 хиляди военен и спомагателен персонал, въпреки че Русия предварително е информирала НАТО, че числеността няма да надхвърли 13 хиляди.

Игор Сутягин, съавтор на "Новите сухопътни сили на Русия", чиято официална премиера е на 20 септември, казва: "За съжаление не може да се вярва на това, което казват руснаците". По думите му "сто хиляди е може би преувеличено, но 18 хиляди е напълно реалистично".

Той не очаква атака срещу балтийските страни, тъй като те са членки на НАТО. "Все пак има по-лесни начини да извършиш самоубийство", казва той. Но допълва, че Путин е майстор на неочакваните неща и че Русия може да предприеме действия другаде, например да завземе още територия на Грузия.

В публикувана през май съвместна статия на полк. Томаш Ковалик, бивш специален помощник на председателя на Военния комитет на НАТО и директор на департамент в полското министерство на националната отбрана, и Доминик Янковски, високопоставен чиновник в полското външно министерство, пишат, че Русия е поръчала 4000 вагона за транспортиране на войските й до Беларус и се изчислява, че военният персонал може да наброява 30 хиляди. Като се добавят военните части, които вече са в Беларус, и тези от руската Калининградска област, както и войниците, пристигнали по въздух, това може да се окажат най-големите руски военни учения от 1991 г.

НАТО е заявила, че най-големите нейни учения "Трайдънт джавелин 17" за тази година (8-17 ноември) ще включват едва 3000 войници. "Трайдънт джавелин 17" са подготовка за по-големи учения догодина - "Трайдънт джънкчър 17" с участието на около 35 хиляди войници.

Представителят на НАТО добавя: "Засилихме нашето военно присъствие в източната част на съюза в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия и нейното военно засилване в региона. Ние имаме четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските страни и Полша, ясно напомняне, че нападение срещу един от съюзниците е нападение срещу всички. Обаче силовата позиция на НАТО не е реакция на "Запад 17".

По времето на Студената война "Запад" бяха най-големите военни маневри на Съветския съюз и в тях участваха вероятно от 100 до 150 хиляди военни. След разпадането на Съветския съюз ученията бяха възобновени през 1999 г. и оттогава се провеждат през четири години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиКато нямате аргументи, руските длуги винаги опирате до "А в Америка защо бият афроамериканците". Жалък су бубенце, защотоколкото и да се пънеш няма да надминеш Светлана Шаренкова по русофилство и усърдие в близането на руски ***. Съответно няма да получиш като нея медал и 1 000 000 рубли.
247
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 279А западните ДЕ и не само ДЕ Генерати нападат не своите съседи а страни на поне един океан разстояние за да е трудно на разярените роднини да дойдат в къщи в Америка да искат отмъщение и кръвнина. В Европа дойдоха и нормалните хора вече пропищяха но до политиците скоро няма да достигне недоволството.
246
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До дуро6. Ми-28 счупи опашен винт - колко такива филми за колко класически хеликоптери по света има няма да коментираме7. Пак Армата - Армата има аварийна спирачка - БРЕМ на Т-80 която е по-лека от Т-14 не можа да помръдне "Сложения на ръчна спирачка танк" - 2 мин след като инженер от завода влезе в танка Т-14 на собствен ход се изнесе от площада8. БУК се е запалил е и какво - по принцип всички бойни машини не са направени да се движат бавно - прегряват
245
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** могат само да дрънкат с оръжие, да нападат по-слабите от тях съседи и да избиват невинни жени и деца.
244
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До дуроДа го коментираме1. Показват как ракета от ЗРК С-300 по-вероятно а не от С-400 се изхвърля от пусковата установка и двигателя не се запалва - В боекомплекта са 96 ракети + 96 ракети на транспорти при бойно използване2. Откъсва се ускорителя на противоподводен ракетен комплекс(от 70 години)3. Взривява се двигателя на ракета(и пред Президента на Шабла се взриви една от КУБ ракетите(на 40 години)4. Тигъра е пропаднал в канализационна шахта5. Моменти от Танковия биатлон
243
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалки както винаги. Но гол тумбак чифте пищови.
242
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
американците умеят пък да правят гей паради.
241
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците правят военни учения, американците гей паради, кой каквото може това прави.
240
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаменца с дъгата и меченца няма ли да размахат срещу ученията и да викат "Не ни е страх!"?
239
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПацуНе ни пиши какво си ял/а снощи.
238
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Треперят им нааканите евроатлантически *** и им тракат ченетата от страх...
237
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
селски бабаити
236
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 281Чарковете със серийни номера се пазят в архива на РФ, Китай и СКорея като доказателства. Цели аварийно кацнали Американски самолети са евакуирани за изследване в Москва и Пекин. След изучаване на тези самолети се получават доста ъпгрейди и за същите тези МиГове. Като се почне от маслото и хидравличната течност и се стигне до радиодалекомерът монтиран на МиГ-17
235
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много слабо представяне на платените сороски драскачи . Неможете да си заработите доларите от " америка за бг " бе нежни другари , трябва да се напънете повече
234
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБравос!! Сега само някой трябва да повярва на тези публикувани данни от комунистическите лъжци:)
233
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 279Поредния АНО УМЕНТи както и повечето от хората сериозно повлияни от цялата пропаганда както от едната така и от другата страна не разбирате как действат и мислят САЩ/ЕС/Япония/Израел и РФ/Китай/ИндияПри западняците се поставя една рамка(тоест мин ТТХ) и тя се пълни с най-скъпите и трудни за копиране технологии.При Рашките се вземат най-достъпните и евтини технологии и ако не може да стане с тях се преминава на по-скъпи - Ефекта безумно евтино оръжие за вътрешния пазар.
232
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До дуроДуроо Миличкоо Основна цел на МиГ-15 в Корейската война са Бомберите Б-29 в началото на войната а след това всякаквите Ф-84 Тъндрестрайк и прочие изтребители-бомбери ползвани от САЩ да разрушават инфраструктурата на СКорея.Ф-86 Сейбър са били просто пречка/заслон/охранаСъгласно публикувани данни на ВВС на СССР, Китай и Северна Корея в Корейската война са свалени общо 1377 самолета на ООН, при загуба на 566 свои бойни машиниСвален самолет за СССР - Останки със сериен номерЗа САЩ ФОТО
231
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4000 вагона ще събират закъсалите танкове, паднали самолети и надуваеми ракетни комплекси :)
230
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиПърво загубиха Су-33 като се скъса въжето на аерофиниша и самолета падна в океана. Су-33 е доста тежка машина..............==========Първо, второ, трето............А най-първта причина е, че *** е технологично изостанала 50 г......
229
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е непобедима и велика. Тя ще спаси света от терорист номер едно САЩ