Каква е истинската Ангела Меркел? Поглед към личния й живот

Обикновено тя го държи далеч от политиката
24 авг 2017 21:35, Елка Василева
83
Каква е истинската Ангела Меркел? Поглед към личния й живот
Снимка: архив, Reuters

Каква е истинската Ангела Меркел? За мнозина германци техният дългогодишен канцлер е предпазлив, но способен ръководител, на когото могат да разчитат в днешния размирен свят.

Но преди изборите следващия месец в общественото пространство се появи информация и за друга страна от живота на 63-годишната Меркел, след като тя отвори вратата към личния си живот, който обикновено старателно пази от светлината на прожекторите, пише ДПА.

На предходните избори преди четири години най-влиятелният лидер в Европа призна, че й харесват мъжете "с хубави очи" и че като студентка се е напила с черешово вино.

Тези дни, когато предизборната й кампанията за четвърти мандат навлиза в последните си седмици, Меркел хвърли още светлина върху личния си живот, като допусна фотографи в личния си апартамент в центъра на Берлин.

Още по темата

Сподели и рецептата си за едно от най-популярните в Германия домашни ястия: картофената супа.

"Винаги сама си правя картофеното пюре, с преса, а не с домакински уред", каза тя пред германското седмично списание за светски клюки "Бунте". "Така консистенцията е на малки парченца".

Меркел не живее в някоя от официалните правителствени резиденции, а от години живее със съпруга си Йоахим Зауер в апартамент в четириетажна сграда.

От него се виждат няколко от най-големите музеи в Берлин, представящи едни от най-богатите колекции от световно културно наследство.

През юни женското списание "Хойте вохе" публикува поредица от снимки, на които се вижда един по-скоро типичен за Германия апартамент с дървени подове, бели стени и голямо огледало, окачено над дълъг сив диван в хола, както и спретната кухня с малка маса.

"Обичам да ям късно вечер", призна Меркел пред "Бунте".

Жилището се намира в една от най-посещаваните части на Берлин и затова учудени туристи често може да видят как жената, наричана новият лидер на свободния свят, късно вечер слиза или рано сутрин се качва в правителствения автомобил, отивайки към близката сграда на канцлерството.

Меркел е дъщеря на протестантски пастор и е израснала в бившата ГДР. В Германия е добре известен факт, че тя се интересува много от културния живот на страната си.
Миналия месец тя заведе лидерите на държавите от Групата на 20-те най-големи икономики да слушат Девета симфония на Бетовен в новооткритата хамбургска филхармония на брега на река Елба, за да покаже на света най-новия обект от германския културен пейзаж.

"Почитател съм на класическата музика", каза тя в едно от седмичните си видеообръщения, в които говори и за това как се е учила да свири на флейта и пиано.

Германският канцлер започва ежегодната си лятна си ваканция с посещение на първата вечер на Вагнеровия фестивал в Байройт, а преди да стане канцлер, бе редовен посетител на берлинските оперни спектакли и концерти.

Миналата седмица тя разкри и кой е любимият й емотикон.

"Усмихнатото личице", каза тя пред популярни млади видеоблогъри. "Може да е и с малко сърчице", добави Меркел, която от 12 години управлява най-голямата икономика в Европа.

Меркел обикновено успява да държи личния си живот далеч от политиката. Тя рядко се появява на обществени места със Зауер, втория й съпруг.

Преподавателят по квантова химия понякога показва леко раздразнение от медийния цирк, който заобикаля съпругата му.

На видео от първите години на Меркел като канцлер се вижда как двамата вървят под ръка по крайбрежна улица, а Зауер носи чадър, за да се крие от фотографите.

В предишни интервюта Меркел, която е и ръководител на германската консервативна партия Християндемократически съюз, е разказвала как хранителните й предпочитания са оформени от 35-те години, които е живяла при комунизма.

В миналото тя е говорила и за това как често в събота вечер приготвя руло от говеждо с червено зеле, когато със Зауер успеят да отскочат до скромната й вила северно от Берлин.

В интервюто за "Бунте" Меркел, която е физик по образование, похвали Зауер, че й помага в ежедневието, особено по време на сегашната предизборна кампания.

"Винаги ме подкрепя, например често пазарува за вкъщи", каза тя.

Подобно на канцлера, която редовно може да бъде видяна в околните магазини със синя чанта в ръката, Зауер също може да бъде видян да чака на опашка пред касите на супермаркетите, включително в кулинарния отдел на берлинския филиал на френската верига универсални магазини "Галери Лафайет".

Въпреки ангажиментите си заради кампанията Меркел продължава да следи как вървят картофите, които растат в градината й за следващата порция супа.

"Изглеждат добре", каза тя пред "Бунте". "Но още нямаме реколта", каза Меркел.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз я мразя повече от теб!
12
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подлогата на Сороз, но бай Дончо ще се погрижи и за нея.
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мразя я!!!
10
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя е палача на европейските народи, по-голям унищожител от Адолф
9
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек, на чиято съвест лежат няколко атентата, убийства и изнасилвания, включително и на деца.
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел служи на интересите на САЩ и Русия едновременно! И няма избор! А Европа заради нея никога няма да е същата, уви! Тя е изпълнител, нищо повече.
7
5
 
19
 
! Отговори
Dino преди 6 години
Zashto ne pishat,che e bezdetna?Tova obiasniava idiotskite i resheniia.
6
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правете й ПР, но историята след 40-50 години ще отсъди: Човекът, който с бездействието си ислямизира Европа! И ще бъде определена като един от най-слабите държавници в ЕВропа за 21 век!
5
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен картофи изглежда обича и арабска наденица.Натурална.Интересно дали ще я избират докато стане на 80 години и почне да ходи с памперс?
4
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американска па ча вра...бездетна ялова вещица с мания за власт!Щази политагитаторка - предателка на европейската цивилизация!Лакей на едрия капитал!
3
7
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убийцата на Европа и подлогата на САЩ.
2
7
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една послушна слугиня на ционизма.
1
7
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде да си ходи, 20 години стигат.