Не следвайте парите! Как се финансират терористите?

Експерти: За повечето атентати са нужни съвсем малко пари
24 авг 2017 20:46, Елка Василева
16
Не следвайте парите! Как се финансират терористите?
Снимка: архив, Reuters

Ред терористични групировки са на самоиздръжка и харчат все по-малко за своите атаки - затова борбата с финансирането на тероризма търпи провал, уверяват експерти.

Международните мерки срещу финансирането на тероризма, предприети след 11 септември 2001 г., дадоха ефект и все още са необходими, но далеч не достатъчни, за да възпрепятстват действията на организации като Ал Кайда, Ислямска държава или на джихадисти, вдъхновени от опасната им пропаганда, добавят те.

В статия, озаглавена "Не следвайте парите" (препратка към култовата реплика от американския филм "Цялото президентско войнство": "Follow the money" - "Следвай парите"), Питър Нойман, директор на Международния център за изучаване на радикализацията в лондонския Кингс Колидж, твърди, че "над 15 години след началото на обявената от САЩ "война срещу терора" войната срещу финансирането на тероризма се провали".

"За повечето атентати са нужни съвсем малко пари, а терористите използват много начини за финансиране и трансфер на средства, които не минават през международната финансова система - пише той. - Войната срещу финансирането на тероризма във вида, в който се води от 2001 г., често е била скъпа и безрезултатна."

През януари 2015 г. военното разузнаване на Норвегия възлага на норвежката изследователка Емили Офтедал да проучи 40 терористични клетки, организирали или направили опит да организират атентати в Европа през периода от 1994 до 2013 г. Анализът разкрива, че в три четвърти от случаите сумите за организиране на атаки не са надхвърляли 10 000 долара, пише Франс прес.

С включен депозит

"Терористите събират, прехвърлят и харчат парите по твърде банален начин - пише тя в доклада си. - Средствата идват най-често от заплати или спестявания на участниците, на второ място е дребната престъпност."

Едва четвърт от изследваните мрежи са получавали пари от международна терористична организация и никоя не е зависела само от външна подкрепа, добавя Офтедал. Седемдесет на сто от проучените клетки са се издържали с легални средства, най-често от заплатите на членовете си, но и чрез трафик на наркотици, оръжия и други стоки, както и с кражби.

Все по-разпространен начин за получаване на средства, използван по-специално за нападенията във Франция от 2015 г., е тегленето на потребителски кредити от специализираните структури, най-вече с фалшиви документи - и терористите, планирали самоубийствени мисии или заминаващи на джихад някъде, откъдето не смятат да се връщат, изобщо не се канят да ги погасяват.

Примерно масовият убиец Амеди Кулибали, нападнал еврейския хипермаркет в Париж през януари 2015 г., изтеглил 6000 евро като заем от кредитната къща "Кофидис". С парите купил оръжия и както каза, дал "няколко хиляди евро" на един от братята Куаши, избили маса народ в редакцията на "Шарли ебдо", "за да приключи с необходимите покупки".

Според Жан-Шарл Бризар, председател на Центъра за анализ на тероризма и експерт по финансиране на джихадистките мрежи, тези кредитни институции "трябва да действат с повишена бдителност и особено да внимават за фалшиви документи. (Терористите) ги използват за теглене на потребителски заеми с подправени фишове от заплати например. Както направи Кулибали".

"В Европа - сподели той пред АФП - терористичните операции се извършват вече главно със собствени средства. С пари от потребителски заеми, фалшификации, трафик на дребно или просто спестявания (на терористите). Изпразват си банковите сметки и това им стига."

Такива финансови операции, ненадхвърлящи няколко хиляди евро, остават и може да останат задълго незабелязани от служби като френската "Тракфин", упълномощена да се бори с прането на пари и финансирането на тероризма.

А да наемеш бус, за да го използваш за таран и да се врежеш с него в тълпата, както се случва все по-често в Европа, струва само няколкостотин евро.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: финансиранетероризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 6 години
Не следвайте парите, че да не разберете кой им плаща. Ще ви подскажа, финансирането не идва от близкият изток.
15
1
 
2
 
! Отговори
така е преди 6 години
До НякойНе случайно Путин има 22 жени в Специалните части(Осназ)!Когато емира на Кувейт в частен разговор се опита да му обясни,че "войната е мъжка работа,и там жените нямат място",Путин нищо не казал,но на другия ден трима джихадисти бяха разстреляни от неговите жени!Запада мрази Путин и в червата!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупостии. Зад атентатите стоят имамите в джамиите. Добре известно е те на чия издръжка са.
13
3
 
9
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Най- големият кошмар на така наречените джихадисти - Това е въоръжена жена (полицай или войник). Според техните простотии - Убие ли те жена, отиваш директно в ада. Даже без чистилището. И колкото и девици да са им обещали - Няма никакво значение.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И полицията не се нуждае от много средства - бидони със сви'нска мас, кушуми тип капсули отново с мас, отстатъка от т. нар. терористи смлени и добавени към фуража на пра'сета и цикъла се затваря. Политическите инженери на Европа и т.нар. мигранти за медицински експерименти и тестване на нови лекарства и ваксини.
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
омните ли кой ръководеше тероризма в България?Света Неделя, Никола Вапцаров и т.н.?След като Русия претърпя фиаско в Никарагуа, търпи унижения във Венецуала, сега прибягва до други методи на въздействие.
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички терористични групировки се финансират и издържат или се осигурява самоиздръжката им от САЩ. Всичко останало са глупости и празни приказки!
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНАЛИЗМи то ясно за какво се борят - против неверниците и господство на религията на пророка педофил.Не е ясно само чий го дирят в Европа, ами не се пробват по родните си места? То с техния радикален ислям всеки от друга джамия си е на практика неверник....
8
0
 
2
 
! Отговори
ha ha ha ha преди 6 години
До АНАЛИЗOshte gi ima
7
2
 
21
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 6 години
Ще си позволя да анализирам и представя на *** език статията .Парите не са движеща сила за Днешния Тероризъм . Какво остава ?Идеята ?Преди години имаше Терористи Европейци - Испания , Англия , Италия - те се бореха за нещо си като Територия или Идеология като Комунизъм . Днес всички Терористи са Мюсюлмани ? За какво се борят , нямат Искания и Чест .Може да се обобщи че Висши Духовни Лица от Ислямския Свят работят срещу Европа , като ползват Корана и Аллах , намират пасажи в Корана за Смърт .
6
6
 
26
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
всеки интелигентен човек знае че САЩ са най-големите финансисти на тероризма!хем с пари хем с оръжия!
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега какъв е извода? Като ти стигат само няколкостотин евро за да наемеш бус, то става страшно. Който има няколкостотин евро - вече е потенциален престъпник. Ми ако си купиш бус - тогава с единия крак в затвора. Камион - доживотна само за това, че гледаш обявите. Гнусни и долни палячовци, подриграват се с обикновенните хора! Все едно не знаем откъде идват всичките тези измислени псевдовойни и псевдопроблеми!
4
0
 
14
 
! Отговори
PD преди 6 години
Прах и мъгла е статията. Прав е номер 2. За публиката истинските причини, а те са пари, и власт, за още повече пари трябва да се маскират зад фанатици, религии, расови различия. За това, обикновено изпълнителите се унищожават, а мозъците се скриват зад медийна пропаганда. А методиките за контрол на нещастниците (изпълнители),са плод на сериозни организации с много пари, чиито корени са в тайни служби на великите държави.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите да се следват от корен, не да гледате само мъхът по листата.
2
0
 
33
 
! Отговори
хм преди 6 години
Напротив-следвайте парите,които финансират неправителствените организации,които организират идеологическата работа и зарибяването на терористите
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това шега ли е??? С БЪРЗИ КРЕДИТИ