Да излезем – на всяка цена! В бастион на Brexit-а вече губят търпение

Не намалява решимостта на избирателите, поддържащи Brexit-а
28 авг 2017 19:30, Елка Василева
56
Да излезем – на всяка цена! В бастион на Brexit-а вече губят търпение
Снимка: архив, Reuters

В пристанищния град Тилбъри, на 35 км източно от Лондон, подкрепата за излизане от Европейския съюз остава нерушима като скала и хората настояват за незабавен Brexit.

"Надявам се, че ще може да напуснем напълно, нали за това гласувахме", изтъква Дейвид Кънингам, 65-годишен пенсионер, без да крие нетърпението си.

"Време е. Колкото повече се бавим, толкова ще е по-трудно да скъсаме", добавя той пред АФП.

За новия кръг от преговори, който започват тази седмица Лондон и Брюксел, този бивш производител на коли заявява, че иска "независима Великобритания, както по времето, когато можеше да търгуваш с цял свят".

"Нямам нищо против континента. Но общият пазар не вървеше. Щом нещата не вървят, излизаме", отсича той.

Разположен край устието на Темза, Тилбъри е прочут с пристаните си и крепостта от 17-и век, бранела столицата от морски набези.

Градът с 12 000 жители е сред най-важните контейнерни пристанища в страната.

На референдума от 23 юни 2016 г. местният окръг Търок бе четвърти от общо 382 сред най-масово гласувалите за Brexit със 72,3 на сто подкрепа за излизане от ЕС, пише Франс прес.

Общността на нациите е предпочитана пред ЕС

"Трябваше да си останем с Общността на нациите", коментира Дерек Хауард, 77-годишен дърводелец в пенсия, посръбвайки чай.

Той описва града си като "поизтощен", "с много безработица" и твърди, че местните искат парите, харчени сега в Брюксел, да отиват за британските социални служби и здравеопазване.

Нарича "смехотворни" дискусиите ще се наложи ли кралството да плати за Brexit-а милиарди лири, но добавя убедено: "Щом такава е цената . . .".

"Тъй или иначе, трябва да излезем", повтаря той.

Докато Лондон обсъжда споразумения за преход, който да трае с години след предвиденото напускане на европейския блок през март 2019 г., анкета на "ЮГав" през месеца показа, че решимостта на избирателите, поддържащи Brexit-а, не е намаляла.

Според 61 на сто от тях "значителните щети за британската икономика са цена, която си струва да бъде платена" за излизането от ЕС.

Близо 39 на сто от 2043-мата запитани миналия месец мислят същото за собственото си положение и за възможността член от семейството да изгуби работата си.

Застанал край местен паметник от времето на войната, 42-годишният Дарън разсъждава, че масовата имиграция е била ключов фактор за вота в полза на Brexit-а.

Brexit-ът като "възможно най-доброто"

"Те вършат нашата работа. Тук работните места са много. Ако си тръгнат повечко от тези хора, ще е по-добре за нас", твърди безработният, който отказва да се представи с фамилно име.

"Според мен страната вече не се справя. Според мен те трябва да си заминат. Тук вече не е страна на британците. Наистина не е", казва той.

В очите му Brexit-ът е "възможно най-добрият" изход.

Именно на пристаните в Тилбъри са били стоварени първите мигранти от Карибските острови, докарани през 1948 г. с кораба "Емпайър уиндръш".

"Ще има отрицателен ефект върху доста неща", смята 69-годишната Джеки Валънтайн, работила в държавното здравеопазване. Тя обаче е гласувала за Brexit в знак на протест срещу "политиците в Брюксел, които ни диктуват какво да правим".

"Медицинските сестри от Европа, които биха могли да потърсят работа тук, вече не кандидатстват. Не идват вече свестни хора, които бихме могли да приемем у нас", казва със съжаление тя.

Но "ще оцелеем", убедена е Джеки.

Шейсет и петгодишният Тони Чърч кротко лови риба в устието на реката: "Гласувах да напуснем. Не желая хора, които не са избирани, да ми казват какво да правя".

"Струва ми се, че те са по-добре подготвени да преговарят от нас. А ние сякаш се влачим едвам-едвам", отбелязва той.

И допълва: "Дано не стане така, че просто да се предадем и да се откажем от твърде много неща".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, прави са, но недалновидни. Защото когато поляци, българи, румънци, унгарци и т.н "втора класа" за тях европейци си тръгнат ще трябва самите те да се напънат да работят. Само дето вече три поколения англичани са свикнали да живеят на помощи, за да да се напиват безпаметно всяка вечер по баровете. Ние ще намерим къде да работим, ще ги освободим от "нашествието" ни, но те пак ще продължат да реват за нещо друго. Защото винаги другите са им виновни.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Англия дори и в момента има недостиг на работна ръка. Ако се разходите из центъра на Лондон ще видите почти на всяко заведение обява от типа "help wanted". Само че този "безработния" търси на хляба мекото и явно иска да е шеф, а не да работи за living wage-а. И естествено емигрантите са му виновни. Заради такива изкуфели антики цените вече се вдигнаха няколко пъти и ще продължават да растат. Ама какво му пука на него - нали скоро няма да е сред живите, другите да му мислят.
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние кога? Ще направи ли някой референдум?
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания взе каквото можа и даде колкото трябва. Истината е, че имаше ползи, но загубите надхвърлиха ползите. Уверен съм, че те пак ще изцедят лимона, ще си изпият лимонадата, а за другите като нас ще оставят кората от изцедения лимон. За да има богати, трябва да има бедни, а не обратното. Без бедни няма богати. Но както и да го въртим, ние нищо няма да променим. Можем само да се приспособим. Нашата игра е да играем с топката, преди да са ни я взели.
40
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са льоши англичаните!Нищо не им разбират главите от европейски ценности!Не могат да оценят колко ултраевропейско е да ги крадат и убиват ненаказано,да им "изчезват" спестяванията,планово да им унищожават икономиката,образованието и здравеопазването,да им преполовяват населението,да ги управляват престъпници, нарк.отрафиканти и бавноразвиващи се клатик.уристи!Обичали кривите краставици,не толкова кръглите домати ,мощните прахосмукачките и 100 вт. ел.лампи- за разлика от нас,гейвроарабите!
39
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Британия има 70 000 души от България.200 000 от Румъния.Половин милион поляци, които работят съвестно и честно, при това далеч повече от самите британци.2 000 000 от Пакистан.Сигурно милион от Индия.Стотици хиляди от Западна Африка...Щом напускат европейския съюз, значи румънските, българските и полските лица дразнят любовта им към *** брадясали лъчезарни миролюбиви лица на "гостите" от Азия и Африка?
38
4
 
43
 
! Отговори
Убеждение преди 6 години
Всички изкукуригали английски пенсионери са убедени, че като изезат от ЕС , индийците и пакистанците ще дойдат да им веят с щраусови пера и да им правят вятър.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък, маса, много трудно. Спират да се занимава свят с Европа, гонят и посланиците и спират дамприе ат полетк с емигранти и готово ....
36
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поунд Евро като стане 1:1 ша излезите...веряайте ми...
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнооо *** новина...
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя обаче е гласувала за Brexit в знак на протест срещу "политиците в Брюксел, които ни диктуват какво да правим"....Брей антимонархисти бре!
33
16
 
30
 
! Отговори
До циврещите. преди 6 години
Айде шибайте минусите мръсни *** и циврете колко е ЛОШ ЕС, защото много бързо забравихте показното изнудване на мутрите и инфлацията дето на всички ни изяде спестяванията. Много бързо забравихте когато всичките пътища бяха черни, и когато никой не се отчиташе пред никого. Сега поне суджука го карат да се отчита и му дават оценки и всички виждаме какво не се прави като хората. Ама ЕС ни накара да вземем 1000 търтея, абе *** ми ние си имам 500 000 домашно отгледани същите. Айде шибайте минус
32
1
 
22
 
! Отговори
хемсърбихемболи преди 6 години
като ще излизат ,да излизат.що се нзландисват?
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Keep calmand carry on!
30
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пръта в немския локомотив си тръгва...Да ние е честито!
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Досега от 11 терористични актове в България има 1 от ислямисти насочен не срещу българи, а срещу автобус с еврейски туристи,"Еврейски турист ли караше автобуса? Еврейски турист ли намушка жената в магазина?
28
13
 
8
 
! Отговори
До циврещите. преди 6 години
Досега от 11 терористични актове в България има 1 от ислямисти насочен не срещу българи, а срещу автобус с еврейски туристи, 8 от комунисти, 1 политически срещи Ал. Стамболийски и 1 от турците по време на голямата екскурзия на гара Буново. Какво ще рече това, шанса да те взриви червената баба Куна на Бузлуджа е 8 пъти по-висок от колкото да дойде Мохамед да се гръмне, ама всичките квичите сякъш досега кой знае колко са се взривили тук. Не ви ли стана ясно, че ислямистите искат сензация не София
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Требе бързо излизане,да се порадва британския пенсионер,че нема време... земята ги зове!
26
7
 
2
 
! Отговори
евроид иот преди 6 години
"И като тия от статията всичките дето ви се превивате от страх от терористите сте на село или в някой град от 10 000 жители."Нас не ни е страх! Нас не ни страх! Жъ сюи Шарли!
25
7
 
23
 
! Отговори
Ягодобе рашки преди 6 години
Тези пенсии сега говорят много понеже си взимат все още тльстите пенсии, като напуснат сьюза офицялно друга песен ще пеят селските прьчки!