Скандалните теории на руски учен: Турците – славяни! Христос роден в Крим!

Фоменко разкрива "истината" за руския род и...
28 авг 2017 21:30, Екип на Dnes.bg
735
Скандалните теории на руски учен: Турците – славяни! Христос роден в Крим!
Снимка: архив, Reuters

Античност не е имало, Христос бил роден в Крим, а руският род бил ментор и освободител на целия западен свят - тези и други теории на един руски учен стъписват експертите. Но в Русия се радват на все по-голям интерес.

Историята на европейската цивилизация е много по-кратка, отколкото се твърди, а ключова роля в нея играят славяните - това са централните тези на руския математик и университетски преподавател Анатолий Фоменко, основател на школа, наречена „Нова хронология".

За възгледите на Фоменко и неговите последователи пише Феликс Филип Инголд, швейцарски публицист, писател и преподавател в реномирания университет в Санкт Гален. Обширната статия на Инголд в списание „Меркур" привлече вниманието на редица германски медии, включително и на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Дойче веле публикува кратко обобщение на публикациите.

"Ужасяваща езотерика"

Привържениците на "Новата хронология" твърдят например, че - противно на досегашните схващания - етруските са дошли в Италия чак през 13-14 век от Източното Средиземноморие и Северното Черноморие. Те били смесица от различни славянски племена с отчетлива християнска идентичност, а името им потвърждавало руския произход: ет-руски.

Школата на "новите хронисти" съществува от края на 1970-те години, но напоследък получава все по-интензивно внимание в руските медии. Анатолий Фоменко и неговите последователи пишат книги "за най-широка публика", изнасят публични лекции, организират семинари и публикуват видеа в YouTube. Интересът е огромен, тиражите и лайковете в социалните мрежи достигат върхови стойности. Фоменко се е превърнал в запазена марка, а екипът му - в нещо като фирма. Легитимация те черпят от многобройните си членства в академии, от наградите, грамотите и титлите си.

Много учени и експерти не само критикуват "Новата хронология", а дори я обявяват за ужасяваща езотерика, за поредната конспиративна теория, която представлява сериозна заплаха за руското образователно дело.

Фоменко и неговите последователи на практика зачеркват от човешката история цялата античност и преместват повечето събития в Средновековието. Като доказателство те предлагат огромно количество примери от различни евразийски култури, като наблягат главно на статистиката и етимологията.

Читателят е направо сащистан от необичайната им теза и трудно може да си пробие път в джунглата от диаграми, математически и физически формули, пише Инголд и припомня, че сред привържениците на тази теория са такива имена като шахматистът Гари Каспаров и вече покойният писател и теоретик на научното познание Александър Зиновиев.

Школата на Фоменко изхожда от възгледа, че не съществуват оригинални исторически документи, които са по-стари от 400 години. И че всички исторически, философски и литературни текстове, които се приписват на Античността, всъщност са фалшификати, възникнали през Средновековието. Същото се отнасяло и до архитектурните паметници, статуите, предметите от бита, саркофазите, портретите на властелини и прочие. Ватикана и различни европейски владетели нарочно измислили това летоброене и удължили историята на християнството с около 1000 години, за да могат по-стабилно да легитимират властта си.

"Фатална смесица от факти и фикция"

"В самото начало човек се стъписва от радикалното съкращаване на историята, която познаваме: "Новата хронология" обявява египетската, гръцката и римската античност за старателно планирана историческа измислица, възникнала през късното Средновековие и Ренесанса", пише Инголд и пояснява, че по този начин гръцката Античност се измества в периода 11-16 век от новото летоброене.

Според Фоменко епохата на Римската империя съвпада с времето на средновековната династия Хоенщауфен, а Троянската война - с окончателното разбиване на Хоенщауфените от Карл Анжуйски в средата на 13 век. Той твърди още, че събитията, описани в Стария завет, всъщност са част от европейско-византийската история през 14-16 век и че Старият завет възниква след Новия, който бил писан през 12-13 век.

Досегашната версия на китайската история била фалшификация, а барутът, хартията и механичният печат възникнали в Европа в периода между 10 и 16 век.

Инголд пише, че аргументите и „доказателствата" на Фоменко са интересни, но изводите му са произволни и всъщност градят една чисто идеологическа конструкция: „Получава се фатална смесица от факти и фикция, която поставя под въпрос както знанието, така и вярата, както науката, така и религията - и ги вкарва в задънена улица."

Конструкцията е идеологическа, защото в крайна сметка радикално пренаписва и собствената, руска история. Фоменко твърди, че и възникването на държавата, и покръстването, и „татарското иго", и възцаряването на династията Романов - всичко това било измислица на неколцина германски историци, които през 18 век сътворили тази история по поръчения на руския царски двор, за да го легитимират.

Фоменко и неговите последователи твърдят, че пишат „истинската история на Русия" и доказват как „славяните са превзели света". Според тях в евро-американската историческа наука „руският род" бил оклеветен като изостанала мешавица от различни етноси без своя цивилизационна и културна самостоятелност, докато всъщност той бил ментор, освободител и културтрегер на западния свят - основополагаща велика сила.

"Истината" за руския род

„Благодарение на „Новата хронология" дълбоко вкорененият у руснаците манталитет на евразийска нация-мъченик и жертва внезапно се трансформира в триумфална история на победи и придобивки. Аргументите, косвените доказателства и тези в полза на това твърдение описват транснационалната история като изцяло доминирана от свещеното славянство, чието влияние се разпростира върху цяла Европа, в Близкия изток и в част от Северна Африка - от Шотландия до Византия, от Кавказ до Египет, включително и източно от Урал", пише Инголд.

Авторът на статията с изумление констатира, че според школата на Фоменко от славянството всъщност произлизат всички народи в така очертаното пространство: норманите (викинги, варязи), скитите, шотландците, татарите, траките, турците и дори легендарните монголци от Златната орда и митичните амазонки. Всичко това се случило в рамките на „славянското нашествие по света" в периода между 13 и 15 век, което традиционната история нарича „преселение на народите" и датира в периода между 4 и 6 век. „Тук очевидно се скицира идеята за едно общо евразийско пространство, начело с руснаците („славяните"), а това може да послужи като образец за сегашната геополитика на Путин", коментира Инголд.

Един от примерите, които цитира авторът на статията, е свързан с Карл Велики. Според школата на Фоменко той също бил от славянски произход, защото името му „Карл" идвало от славянското „крал". „Велики" (на латински magnus) също произхождало от славянския език, с две възможни обяснения: или „монголецът" (тоест, пак славянин и руснак), или пък по етимология от „много". С други думи, Карл Велики всъщност били Карл Монголецът или пък „крал на многото". А името на столицата му Аахен се извежда от монголското „хан" - тоест, градът бил седалището на властелина.

Школата на Фоменко пренаписва и историята на Исус Христос. Според математика и неговите последователи Исус се е родил през 11 век, а „Палестина" всъщност се намирала край Босфора. На базата на своите математически и астрономически изчисления Фоменко твърди, че Спасителят е роден през 1053 г. на полуостров Крим и е умрял през 1086 в Константинопол. И че всъщност е византийският император Андроник Комнин.

Инголд смята, че анексирането на Крим е в пълно съзвучие с тезата на „Новата Хронология" за този полуостров като „свещена земя на руснаците". В края на обширната си статия той обобщава критиките срещу школата на Фоменко:

Диагнозата

„Специалистите в областта на историята и езикознанието са убедени, че част от „доказателствата" всъщност са фалшификати и обвиняват „Новата хронология" и нейните последователи точно в това, в което отсрещната страна обвинява тях: наивност, некомпетентност, непоследователност, безотговорност и разпространяване на безумни, понякога дори опасни идеи. Факт е обаче, че учените си остават нечути.

На редица научни конгреси и в редица публикации повечето тези на „Новата хронология" са обявени за фалшифицирани. Въпреки това обаче последователите на Фоменко се множат и той се превръща в гуру на едно ново езотерично движение, което привлича внимание и извън пределите на Русия.

В интернет, в рамките на многобройни семинари, в държавните и в частните медии Фоменко вече е култ и видимо е обвеян със славата на пророк и интелектуален лидер, който пренаписва „отечествената история" и измива лика на руския род, като в същото време му гарантира светло бъдеще. Във времена на оскъдица разкрасяването и фалшифицирането на историята компенсира у хората чувството за пропуснати възможности и същевременно им помага да повярват, че ще ги реализират в бъдеще" - такава е диагнозата на руското общество, до която стига в края на статията си швейцарският публицист Феликс Филип Инголд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
1
 
! Отговори
де преди 6 години
До АнонименЯ да видим кой и как е доказал малоумщините дето си ги написал?Откачалник.Не 5,а 505 цивилизации е имало...
273
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвам се, че виждам какднес мизерстват америгуанците,или както сполучливо гинаричат в Русия - пидосите..А какво пишат бълг. отреппки- това няма никакво значение.
272
1
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
С много водка и малко глупости не е трудно , да промиеш впиячените руски и русофилски мозъци...проблемът е, че като почнеш да говориш много глупости и измислици нормалните хора се хилят...
271
3
 
1
 
! Отговори
трите прасенца преди 6 години
грух, хълц и пръц ...
270
0
 
8
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 6 години
Глупости на тракалета, аз също съм реален злодей, ако не вярвате питайте Червената шапчица.
269
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полу-съчинена глупост от екип на Днес. Пак има грантове за усвояванe. Руснаците много добре знаят за своя произход за разлика от българите, дето хем били потомци на траките, пък говорят на славянски като чехите, хем се родеят с волжките българи, пък не били тюрки каквито са техните наследници в днешен Татарстан. Комплекси велики. И последно. Когато Бг стигне Русия по ниво на човешкото рзвитие според класацията на ООН, тогава говорете кой е в *** и кой не.
268
0
 
4
 
! Отговори
глупости преди 6 години
ние сме от луната нали лъжа след лъжа
267
12
 
7
 
! Отговори
Хейтърите на сапун! преди 6 години
Една новина с думата Русия в заглавието и веднага подадоха глава всичките разбирачи и научни работници. "В Русия няма учени", "Руски учен - НЯМА" и какви ли не други глупости. И това ми го казват някакви неграмотници, които по цяла вечер водят научни конференции в разни гнили кръчми и дискотеки. Не ме интересува, кой от вас е русофил, кой русофоб. Ломоносов, Лобачевски, Менделеев, Марков, Леонтиев, Гамов, Лебедев, Корольов и безбройните други светила в науката НЕ СА българи, а съвсем руснаци!
266
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 296Точно такива като тебе не трябва да говорят за история! Политизирани мерзавци!
265
0
 
10
 
! Отговори
Jv преди 6 години
Доста водка е изпил този учен!
264
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че руснаците и турците са едно племе-това отдавна е известно. Не случайно *** и Ердоганя се разбират така добре.
263
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
великата славянска култура в русия може да се сравни само с тази в папуа нова гвинея горе долу на едно ниво са по времето на Исус )
262
1
 
12
 
! Отговори
ВИНПРОМ преди 6 години
Дааа.... Явно тоя "учен" е логично следствие от безплатната медицина и прекомерната употреба на водка! Недейте да публикувате тия безумни теории, моля ви! Не може да ни учи на история човек, чиято държава се е появила на картата едва през 9 ти век след Христа.
261
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До IYI ок искаш реалната ето ти и реална на пример тази на русия - роби на викингите роби на монголите роби на немските князе роби в колхоза роби на олигарсите,,, държава с мизерстваш народ главен достав4ик на леки жени дето една каменна сграда до средата на 15 век не е построила по настоящем суровинен придатък и заден двор на ЕС и Китай
260
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Те били смесица от различни славянски племена с отчетлива християнска идентичност, а името им потвърждавало руския произход: ет-руски."......................................, а името на Владимир Путин идва от ВЛАДая и МИРовяне, допълнено от женски полов орган !!!
259
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
voinata mejdu istoka i zapada e voinata na materiqta i na balamurnicite :) istinskata voina e mejdu severa i iuga :)
258
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
руснаците са *** народ дето една каменна сграда до 15 век не е направил ... да си се мажат с *** и да се кланят на монголския ботуш е върха на цивилизацията им
257
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да очакваме скоро и школата на "най - новите" хронисти, според които държави и наций и сега не съществуват, а всичко е плод на съвременна фалшификация. Понастоящем съществува само руска държава, а Спасителят е Андроник Комнин - не, ами направо Владимир Путин ( китайците и индийците също са славяни - то е ясно!), нямало е никакво средновековие и всичко е измислено, съществува само великоруска история. А, да не забравя - написаното тука не е на български, ами на руски . Нещо против тавариши ?
256
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
руснаците по принцип са си много тъпо племе ..... имат толкова много ресурси а живеят в ко4ина
255
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на екипа на днес.бг, който е написал материала! Най-накрая тези безумни теории се разглеядат реалистично вместо да се споделят като истинска наука с бомбастични заглавия.