Скандалните теории на руски учен: Турците – славяни! Христос роден в Крим!

Фоменко разкрива "истината" за руския род и...
28 авг 2017 21:30, Екип на Dnes.bg
735
Скандалните теории на руски учен: Турците – славяни! Христос роден в Крим!
Снимка: архив, Reuters

Античност не е имало, Христос бил роден в Крим, а руският род бил ментор и освободител на целия западен свят - тези и други теории на един руски учен стъписват експертите. Но в Русия се радват на все по-голям интерес.

Историята на европейската цивилизация е много по-кратка, отколкото се твърди, а ключова роля в нея играят славяните - това са централните тези на руския математик и университетски преподавател Анатолий Фоменко, основател на школа, наречена „Нова хронология".

За възгледите на Фоменко и неговите последователи пише Феликс Филип Инголд, швейцарски публицист, писател и преподавател в реномирания университет в Санкт Гален. Обширната статия на Инголд в списание „Меркур" привлече вниманието на редица германски медии, включително и на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Дойче веле публикува кратко обобщение на публикациите.

"Ужасяваща езотерика"

Привържениците на "Новата хронология" твърдят например, че - противно на досегашните схващания - етруските са дошли в Италия чак през 13-14 век от Източното Средиземноморие и Северното Черноморие. Те били смесица от различни славянски племена с отчетлива християнска идентичност, а името им потвърждавало руския произход: ет-руски.

Школата на "новите хронисти" съществува от края на 1970-те години, но напоследък получава все по-интензивно внимание в руските медии. Анатолий Фоменко и неговите последователи пишат книги "за най-широка публика", изнасят публични лекции, организират семинари и публикуват видеа в YouTube. Интересът е огромен, тиражите и лайковете в социалните мрежи достигат върхови стойности. Фоменко се е превърнал в запазена марка, а екипът му - в нещо като фирма. Легитимация те черпят от многобройните си членства в академии, от наградите, грамотите и титлите си.

Много учени и експерти не само критикуват "Новата хронология", а дори я обявяват за ужасяваща езотерика, за поредната конспиративна теория, която представлява сериозна заплаха за руското образователно дело.

Фоменко и неговите последователи на практика зачеркват от човешката история цялата античност и преместват повечето събития в Средновековието. Като доказателство те предлагат огромно количество примери от различни евразийски култури, като наблягат главно на статистиката и етимологията.

Читателят е направо сащистан от необичайната им теза и трудно може да си пробие път в джунглата от диаграми, математически и физически формули, пише Инголд и припомня, че сред привържениците на тази теория са такива имена като шахматистът Гари Каспаров и вече покойният писател и теоретик на научното познание Александър Зиновиев.

Школата на Фоменко изхожда от възгледа, че не съществуват оригинални исторически документи, които са по-стари от 400 години. И че всички исторически, философски и литературни текстове, които се приписват на Античността, всъщност са фалшификати, възникнали през Средновековието. Същото се отнасяло и до архитектурните паметници, статуите, предметите от бита, саркофазите, портретите на властелини и прочие. Ватикана и различни европейски владетели нарочно измислили това летоброене и удължили историята на християнството с около 1000 години, за да могат по-стабилно да легитимират властта си.

"Фатална смесица от факти и фикция"

"В самото начало човек се стъписва от радикалното съкращаване на историята, която познаваме: "Новата хронология" обявява египетската, гръцката и римската античност за старателно планирана историческа измислица, възникнала през късното Средновековие и Ренесанса", пише Инголд и пояснява, че по този начин гръцката Античност се измества в периода 11-16 век от новото летоброене.

Според Фоменко епохата на Римската империя съвпада с времето на средновековната династия Хоенщауфен, а Троянската война - с окончателното разбиване на Хоенщауфените от Карл Анжуйски в средата на 13 век. Той твърди още, че събитията, описани в Стария завет, всъщност са част от европейско-византийската история през 14-16 век и че Старият завет възниква след Новия, който бил писан през 12-13 век.

Досегашната версия на китайската история била фалшификация, а барутът, хартията и механичният печат възникнали в Европа в периода между 10 и 16 век.

Инголд пише, че аргументите и „доказателствата" на Фоменко са интересни, но изводите му са произволни и всъщност градят една чисто идеологическа конструкция: „Получава се фатална смесица от факти и фикция, която поставя под въпрос както знанието, така и вярата, както науката, така и религията - и ги вкарва в задънена улица."

Конструкцията е идеологическа, защото в крайна сметка радикално пренаписва и собствената, руска история. Фоменко твърди, че и възникването на държавата, и покръстването, и „татарското иго", и възцаряването на династията Романов - всичко това било измислица на неколцина германски историци, които през 18 век сътворили тази история по поръчения на руския царски двор, за да го легитимират.

Фоменко и неговите последователи твърдят, че пишат „истинската история на Русия" и доказват как „славяните са превзели света". Според тях в евро-американската историческа наука „руският род" бил оклеветен като изостанала мешавица от различни етноси без своя цивилизационна и културна самостоятелност, докато всъщност той бил ментор, освободител и културтрегер на западния свят - основополагаща велика сила.

"Истината" за руския род

„Благодарение на „Новата хронология" дълбоко вкорененият у руснаците манталитет на евразийска нация-мъченик и жертва внезапно се трансформира в триумфална история на победи и придобивки. Аргументите, косвените доказателства и тези в полза на това твърдение описват транснационалната история като изцяло доминирана от свещеното славянство, чието влияние се разпростира върху цяла Европа, в Близкия изток и в част от Северна Африка - от Шотландия до Византия, от Кавказ до Египет, включително и източно от Урал", пише Инголд.

Авторът на статията с изумление констатира, че според школата на Фоменко от славянството всъщност произлизат всички народи в така очертаното пространство: норманите (викинги, варязи), скитите, шотландците, татарите, траките, турците и дори легендарните монголци от Златната орда и митичните амазонки. Всичко това се случило в рамките на „славянското нашествие по света" в периода между 13 и 15 век, което традиционната история нарича „преселение на народите" и датира в периода между 4 и 6 век. „Тук очевидно се скицира идеята за едно общо евразийско пространство, начело с руснаците („славяните"), а това може да послужи като образец за сегашната геополитика на Путин", коментира Инголд.

Един от примерите, които цитира авторът на статията, е свързан с Карл Велики. Според школата на Фоменко той също бил от славянски произход, защото името му „Карл" идвало от славянското „крал". „Велики" (на латински magnus) също произхождало от славянския език, с две възможни обяснения: или „монголецът" (тоест, пак славянин и руснак), или пък по етимология от „много". С други думи, Карл Велики всъщност били Карл Монголецът или пък „крал на многото". А името на столицата му Аахен се извежда от монголското „хан" - тоест, градът бил седалището на властелина.

Школата на Фоменко пренаписва и историята на Исус Христос. Според математика и неговите последователи Исус се е родил през 11 век, а „Палестина" всъщност се намирала край Босфора. На базата на своите математически и астрономически изчисления Фоменко твърди, че Спасителят е роден през 1053 г. на полуостров Крим и е умрял през 1086 в Константинопол. И че всъщност е византийският император Андроник Комнин.

Инголд смята, че анексирането на Крим е в пълно съзвучие с тезата на „Новата Хронология" за този полуостров като „свещена земя на руснаците". В края на обширната си статия той обобщава критиките срещу школата на Фоменко:

Диагнозата

„Специалистите в областта на историята и езикознанието са убедени, че част от „доказателствата" всъщност са фалшификати и обвиняват „Новата хронология" и нейните последователи точно в това, в което отсрещната страна обвинява тях: наивност, некомпетентност, непоследователност, безотговорност и разпространяване на безумни, понякога дори опасни идеи. Факт е обаче, че учените си остават нечути.

На редица научни конгреси и в редица публикации повечето тези на „Новата хронология" са обявени за фалшифицирани. Въпреки това обаче последователите на Фоменко се множат и той се превръща в гуру на едно ново езотерично движение, което привлича внимание и извън пределите на Русия.

В интернет, в рамките на многобройни семинари, в държавните и в частните медии Фоменко вече е култ и видимо е обвеян със славата на пророк и интелектуален лидер, който пренаписва „отечествената история" и измива лика на руския род, като в същото време му гарантира светло бъдеще. Във времена на оскъдица разкрасяването и фалшифицирането на историята компенсира у хората чувството за пропуснати възможности и същевременно им помага да повярват, че ще ги реализират в бъдеще" - такава е диагнозата на руското общество, до която стига в края на статията си швейцарският публицист Феликс Филип Инголд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
7
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Благодарност по руски.То затова в цял свят им се подиграват.Морал на ватенка и акъл като на кърлеж-руска гордост.
173
9
 
5
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Статията е манипулативна с цел антируска пропаганда. Фоменко е истински учен който прилага нови методи на датировка които са многофакторни Той разглежда всички съществуващи методи на датиране и им прави анализ и критика като посочва слабите им страни след това прилага своя многофакторен метод и се получава съвсем различна дата Твърди че историята е съзнателно фалшифицирана и така излиза от изследванията му
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато по Балканите човека е творил, на север мечката се е разхождала на воля а зимата е проспивала младините си....
171
2
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Какво ни занимавате с руския Миленко? Изтрещял човека, нормално... Ама да го публикувате тъка е пълна безсмислица.
170
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покрай комплексираното джудже руснаците съвсем изтрещяха. Пълни нещастници и комплесари са.
169
11
 
5
 
! Отговори
Четете не се лъжете преди 6 години
Всеки може да прочете книгите на Фоменко има ги свободно в интернет.И да се убеди че той и съавторите му са напълно сериозни и задълбочени учени. Напр да вземем Числа срещу митове. Те изчисляват много прецизно събитията в официалната история а не се доверяват на това което е писано за датите им в съществуващите източници И всеки който прочете аргументите им ще разбере че са прави Фоменко и съавторите му а не официалната история. Гари Каспаров който е логичен и дълбок ум е привърженик на Фоменко
168
1
 
6
 
! Отговори
мижи да те лъже! преди 6 години
Историята се пише от победителите така, както им отърва и е част от стратегията и тактиката на боя....................Наслушахме се на идиотщини - БАКТЪН!!!!
167
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай ПеткоОще една нова преиначена история от платен историк.
166
0
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Ами нали трябва да вземе някоя пара, затова ще ни облъчват с фалшиви "новини" !
165
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже Хитлеровото увлечение по езотериката не е достигало такива ''висоти'' на идиотията :-D
164
2
 
16
 
! Отговори
Спеца преди 6 години
Навсякъде има *** , в Русия също!Тоя търсач на сензации - Фоменко , просто не е учен ,а фантазьор и то полуграмотен !Дурака Фоменко - турците славяни , а руснаците викинги!
163
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А животът доказва, че руснаците са предимно диваци и варвари.
162
5
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Безспорно синедриона се чувства засегнат само от поставянето на тази тема, и оръжието както винаги - океана идиотизъм, този път с това ***.
161
2
 
27
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ненормални хора има по цял свят. Не виждам защо го пишета като водеща новина. Утре някой танзаниец може да реши, че сме произлезли от слоновете. Ще го пишете ли пак на челна страница?
160
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
македонците са руска школа все пак
159
1
 
9
 
! Отговори
Гуем Ташак преди 6 години
*** и Ердо били славяни?! Афторчето пие всичко на ред- антифриз, спирачна течност, капки за очи , дизел и препарат за баня !:)
158
0
 
4
 
! Отговори
Историк преди 6 години
"нова хронология" е мечта на Петър Първи.Да бъдат империалисти.Но не могат, горките.Този път не ме изтривайте. Моля ви.
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нова хронология" на Фомин е всъщност стара мечта на Петър Първи.Да бъдат империалисти. Но не могат, горките. Бог не им го е дал.Това е. Другото лъжа е.
156
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Някъде да става дума за евреите? Никъде, а без тези 1000 години от историята за тях няма място. И - гузен негонен бяга! Каква само врява в коментариите - като този ***, и океана му ортаци. И без Фоменко не е тайна че Стария завет е писан след Новия, че не е имало никакъв древен изсраел, не е имало египетско робство, не е имало соломонови и давидови империи, дявола йехова не е говорил с Моше, а и той е мифична фигура. А и тези евреи дето владеят сега света са излязли на сцената 17, 18 век.
155
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момичета стига се карахте :)