Пенсионерско щастие за германци – на старини в България

Те идват да живеят тук, защото им е евтино
29 авг 2017 19:35, Елка Василева
48
Пенсионерско щастие за германци – на старини в България
Снимка: архив, Булфото

С пенсията си в Германия те едва свързват двата края, а в България живеят добре: документален филм на германската телевизия ZDF разказва за четирима германски пенсионери, решили да изкарат старините си на българска земя, пише Дойче веле.

63-годишният Пеет закусва на балкона си и гледа към морето. Новото му жилище е само на пет минути пеша от плажа, а наемът е 180 евро на месец.

В България от пенсията му остават достатъчно пари, за да прави това, което в Германия не може да си позволи - да ходи на ресторант, да общува с други хора и да се наслаждава на живота.

Пенсионерът от Хамбург е един от главните герои в документален филм на германската обществено-правна телевизия ZDF, който бе излъчен миналата седмица под заглавие "Пенсионерско щастие на Слънчев бряг - на старини в България". Режисьор на филма е Сибиле Шмолка.

От него зрителят научава, че страната, в която Пеет е решил да прекара старините си, е една от най-бедните в ЕС. Средната работна заплата в България е 320 евро, а българските пенсионери са принудени да се справят с пенсии от стотина евро.

В замяна на това разходите за живот в България са значително по-ниски, отколкото в останалата част на Европейския съюз и именно това превръща страната в едно от любимите места за живеене на пенсионери от Германия.

От документалния филм на ZDF става ясно, че днес близо 4,9 милиона германски пенсионери живеят под границата на бедността. Затова и мнозина обръщат гръб на родината си.

Досега най-предпочитаната дестинация за прекарване на старините е била Тайланд, където живеят около 30 000 германски пенсионери. Само че раят под палмите бързо може да се превърне в кошмар, ако човек се разболее и сам трябва да плаща медицинското обслужване.

В замяна на това България е член на ЕС и германските пенсионери могат да разчитат на германската си здравна осигуровка. Според ZDF в България са регистрирани официално 500 германски пенсионери. Истинският им брой вероятно е още по-висок.

Ако говориш български, е по-лесно

Във филма си режисьорката Сибиле Шмолка съпровожда общо четирима германци по пътя им към България. Един от тях е вече споменатият Пеет, който разказва, че просто търсел някаква промяна в живота си. Пеет вече говори малко български и познава страната. По времето на ГДР той е работил в България като екскурзовод, а по-късно е прекарвал отпуските си на Черно море. Всичко това много улеснява адаптацията му.

И 61-годишната Мария се е преместила от Германия в България. Само че на нея ѝ е по-трудно. Тя е обиколила света, тъй като дълги години е работила като стюардеса на кораб.

Преди три години се разболява и започва да получава пенсия по болест. А нейният размер е значително по-нисък от този на стандартната пенсия. След отчисляване на твърдите разходи в Германия от пенсията ѝ оставали едва 120 евро. Тъжна равносметка след 40-годишен трудов стаж и едно дете, което е отгледала сама.

Пред камерата на ZDF жената разказва, че в България се чувства добре във финансово отношение. С пенсията си от 818 евро Мария може де си позволи да живее в тристайно жилище. При покупки не се вглежда много в цените. Остават ѝ дори пари за екскурзии.

Въпреки това 61-годишната германка не е напълно щастлива. Тя все още не говори български и социалните ѝ контакти се изчерпват с елементарни разговори в магазина и в приказки с друг германски пенсионер, който живее на две пресечки от нейното жилище. "Щеше да е много по-хубаво, ако можех заедно с някого да изпия чаша вино", казва тя.

Децата не ни посещават

Валдемар и Хилдегард са другите герои в документалния филм на Шмолка. В Германия той е бил шлосер, а тя - чистачка и шофьор на такси. Преди осем години събират последните си спестявания и купуват къща за 20 000 евро в България.

Двамата превръщат съборетината в уютен дом. На масата им са подредени снимки на децата и внуците. Те обаче не ги посещават в България.

Валдемар и Хилдегард разказват, че те още навремето били против плана им да започват всичко отначало и то на 2 000 километра от Германия. Валдемар обаче признава, че се страхувал най-много от това да не стане финансово зависим от децата. "Ние трябваше да се махнем от Германия, за да не бъдем никому в тежест", споделя той.

Журналистката Анте Хилдебранд от германския вестник "Ди Велт" коментира в статия за онлайн изданието на вестника: "Филмът на Сибиле Шмолка е тъжно свидетелство за състоянието на германската социална държава. Какво ще стане с германските изселници, ако се нуждаят от обгрижване на старини? Медицинското обслужване в България е катастрофално. Там няма добри лекари."

Документалният филм действително показва как хората, които постъпват в болница в България, трябва да си носят собствено спално бельо и да ангажират свои близки, които да се грижат за тях.

"Страната-членка на ЕС е също толкова зле оборудвана за болни хора, както и "раят" под палмите на Тайланд. Тя е подходяща само за здрави хора", пише Анте Хилдебранд и добавя, че германските пенсионери постепенно се превръщат в икономически фактор в България.

В града, в който живеят Валдемар и Хилдерагд, вече е отворил врати първият частен старчески дом. Месечната такса започва от 420 евро нагоре. Говори се, че първите германци вече живеят пробно в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: германципенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОЖИВЯХМЕ. ДОСЕГА БЪЛГАРИ БЯГАХА В ГЕРМАНИЯ, СЕГА ГЕРМАНЦИ БЯГАТ В БЪЛГАРИЯ ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА НАИСТИНА Е СМЕНИЛ ПОСОКАТА СИ.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Теа българските пенсионери къде да отидат???как къде, в Русия бе - нали там е раят на Земята?
39
3
 
20
 
! Отговори
Те преди 6 години
германските пенсионери идвали в България,а българските пенсионери къде да отидат???Сигурно на Луната,че да видят има ли друг живот или цивилизация там?!?!?!
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде да се дянат Българските пенсионери, питам се...
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В един красив край на България кварталния полицай ми е приятел.Та той ми разправя,че в последните години там доста чужденци накупили селски къщи.Само че сега всичките ги продавали.Защо?Защото зимата като си заминат,напролет къщите ги намират опоскани от крадци.Жалби,оплаквания,разследвания 2-3 години,и сега вече всички продават.Ето това е сбита картинка на България при управлението на Баце.Апропо-една англичанка в едно село даже я изнасили и уби някакъв ром.Е вярно,после май го самоубиха вареста
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом бягат с 1000 евро пенсия, тези които не бягат сигурно взеимат 2000 и нагоре пенсия... жестоко
35
2
 
40
 
! Отговори
VAL преди 6 години
Не знам колко са зле немските пенсионери,но скоро летях Франкфурт-Хонг Конг,самолетът беше пълен с немски бабички и дядовци,накичени с фотоапарати.Сигурно не отиваха да търсят работа.
34
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците са много прости хора. Само чакат да се появи някой Хитлер или Меркел да ги води към победи докрай. И редовно оплюват България, както никой друг. Къде са техните лекари, забягнали от Германия? Бягат от високите заплати, които само чужденците са съгласни да вземат. Напълнили са се с разнокожи лекари и всякакви бежанци и гастаебайтери за *** работа.
33
7
 
2
 
! Отговори
от 27 до 35 преди 6 години
Убеден съм , че го има и това , но съотношението работещи в село - град е смазващо предимство за града .. в моята не голяма фирма в провинцията само 1 или 2ма са на под 800 лв от 15 човека служители..и всички ни държат на 700 кинта осигуровки..ясно е че хората които сипят хейт във форумите не са от добрите примери..за съжаление , ако не си променят мисленето така ще си и отидат от този свят и го казвам с голямо разочарование.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 27...средна заплата е ужасяващо неточен показател. Малка част с бомбастични заплати и 1 000 000 на МРЗ, да средно аритметично 1000 лв. А знаеш ли колко работят без осигуровка особено в разни фирми из малките населени места...шивашки примерно.
31
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия немски пенсионери явно са големи бедняци. Направо са за оплакване.Българските пенсионери не само че разполагат средно със по 2-3 собствени имота ами на всичкото отгоре имат страшно много пари в брой. Толкова много че просто не знаят какво да правят с тях и затова редовно мятат пачки от по 5-10 хил. през терасите.Ей така за здраве...
30
1
 
13
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Затова пък сачовете си живеят добре , но с повишаването на процента на бедните и в Германия ще запеят " Знамето високо , стегнете редиците " ! !
29
1
 
27
 
! Отговори
истината за Германия преди 6 години
днес близо 4,9 милиона германски пенсионери живеят под границата на бедността
28
6
 
35
 
! Отговори
истина преди 6 години
Радвам се че поне на някой България доставя радост и спокойствие. -Западно-европейски пенсионери-Западно-европейски тийнейджъри по Съни Бийч.-ЦигЪни-Политици-Алчни бизнесмени-Почти всички футболни отбори, защото срещу нас се отпушват и се радват на добри, повишаващи самочувствието победи.Що се отнася до българите, ами, кофти ситуация, да не сте се раждали българи :D
27
3
 
47
 
! Отговори
От Ботуша преди 6 години
И италианските пенсионери бяат в България.Те обаче са по-хитри. Намерят някоя бабичка, която е дошла да бърше *** тука и я прелъжат да се изнесат в БГ. Тя пък е щастлива, че е хванала италианец и го заведе на село. Така перото наем отпада напълно. Бабата буха като вол из градината, гледа животни, осигурява екологически чиста храна, а дядката само се кефи с 1200-1300 евра пенсия.
26
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
средната заплата у нас е малко над 1000 лв , като трябва да се има впредвид и факта , че много хора печелят повече , но ги усигуряват на по-малко, а това , че трябва да си носиш пижама в болницата е кофти, но срещу 20 лв на месец здравни усигуровки, те лекуват по един или друг начин, я тази журналистка да каже колко плаща на месец за здравни в Германия ... И не смятам ,че след като нашите лекари ги взимат без приравнителни да работят там са по-глупави от техните.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле ако ги надушат нашите интегрирани роми,или ако германеца получи инсулт и му кажат сам да се придвижи до болницата и да си носи храната,лекарствата и 5000 за избор на екип!
24
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха и като се разболее ще отиде в някоя дупка, пардон болница и може и да не му признаят картата. Стига, ако е толкова розово нама хиляди да се изнасят от България. Не съм видяла смачкани от живота пенсионер в Германия. Напротив жизнени 80 годишни карат колелета или кола. Ако са под прага на бедността ще получат помощ, плащат им и наема та жилището. Но ако имаш собственост не чакай помощи.
23
2
 
32
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Българските пенсионери цял живот бъхтят и най накрая за благодарност се пенсионират с 180-220 лв пенсия, с тия пари се живее прекрасно в България.
22
0
 
34
 
! Отговори
Антибакшиш преди 6 години
Кой казва че медицинското обслужване в Бьлгария е като в Тайланд? Напротив, нашите бг лекари като видят пациент с педесетачка като бакшиш за тях, стават по добри лекари от немските дори по добри и от китайски японските.