Германските "райхсбюргери" – опасни неонацисти, заговорници...

Те будят тревога у властите с растящата си аудитория и склонността към насилие
30 авг 2017 20:30, Елка Василева
87
Германските "райхсбюргери" – опасни неонацисти, заговорници...
Снимка: архив, Reuters

"Райхсбюргерите" ("граждани на Райха") - разнородно движение, всъщност смесица от неонацисти, носталгици по кайзера, заговорници и хора с езотерични увлечения - будят тревога у германските власти с растящата си аудитория и склонността към насилие в тези среди.

Емблематичен е случаят с Волфганг П., изправен вчера пред съда в южния град Нюрнберг, където започна процес за убийството на полицай през октомври 2016 г. Облечен с бронежилетка, този "райхсбюргер" бе открил огън срещу сили на реда, пристигнали да го задържат и да изземат от жилището му трийсетина нелегални оръжия. При операцията бяха ранени трима полицаи, пише Франс прес.

Кои са тези хора?

Райхсбюргерите са мъглявина, в която витаят хора и сдружения с пищни имена като "правителство в изгнание на Германската империя", "Кралство Германия" и "Германска свободна република".

Те "вярват, че Федерална република Германия (ФРГ) не съществува, отказват да си плащат данъците и копнеят да възстановят Германия, която да включва цели части от днешна Полша", обяснява в брошура за това движение Ян Ратие, експерт по крайнодесни групировки на фондацията "Амадеу Антонио".

Потенциалът им да вредят дълго време бе подценяван, смятаха ги за "смахнати" и скандалджии", добавя той.

Райхсбюргерите наводняват администрацията в Германия с послания, представящи тяхната идеология и по-специално нежеланието да бъдат облагани с данъци.

Не плащат нито глоби, нито социални осигуровки, отказват подчинение на полицията - като например 33-годишния водач, хванат пиян на волана през юни в Рощок, Североизточна Германия, който се възпротиви срещу полицейските процедури с мотива, че не признава властта на полицията.

Райхсбюргерите издават и техни собствени документи за самоличност, собствени шофьорски книжки и поставят на колите си измислени номера.

Някои не настояват, че са поданици на императорския Райх или на оглавения от Адолф Хитлер, а се стремят да основат своя държава или своя суверенна община. През 2009 г. "Княжество Германия", настанило се в бивша ферма, предизвика широк медиен отзвук, макар да просъществува едва три месеца.

Сред райхсбюргерите се срещат заговорници, а има и негационисти като бившия адвокат Хорст Малер, съосновател на крайнолявата Фракция "Червена армия" през 70-те, приобщил се след това към неонацистката идеология.

Колко са всъщност?

По данни от вътрешни източници райхсбюргерите са близо 12 600 души, включително 700 доказани десни екстремисти. Но според някои експерти точният брой е трудноустановим, защото властите дълго са ги пренебрегвали.

"Движението на "райхсбюргерите" има голям притегателен потенциал и печели все нови симпатизанти", предупреди през март шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен.

Доколкото нямат обща структура, нито идеология, райхсбюргерите нямат и общ лидер, а множество самозвани водачи.

Монархът на "Кралство Германия" - 52-годишният бивш готвач Петер Фицек, направи опит да се впусне в политиката, участвайки през 2008 г. в надпреварата за кмет на източния град Витенберг. През март той бе осъден на 3 години и осем месеца затвор за злоупотреба с доверие.

Каква е опасността?

Германските власти са разтревожени от "внушителния потенциал за насилие и от растящата (им) агресивност". Интересът им към движението е обусловен от редица скорошни инциденти с употреба на оръжие.

Освен случая с Волфганг П., през август 2016 г. бивш победител в конкурса за красота "Мистър Германия", представящ се за райхсбюргер, стреля по полицаи, дошли да го изселят от жилището му. Той бе тежко ранен и арестуван.

Някои политици настояха тогава за затягане на гайките.

През последните месеци срещу райхсбюргерите бяха организирани няколко операции - силите на реда най-вече задържаха членове на сдружението и им конфискуваха оръжия. А през юни вътрешните министри на германските провинции постановиха, че никой от регистрираните в Германия райхсбюргери не бива да притежава никакви оръжия.

По думите на Хайко Хомбург от тайните служби на Бранденбург, цитиран във всекидневника "Билд", при "някои райхсбюргери нещата опират до психичен проблем" - "и ако имат достъп до оръжия на всичко отгоре, става крайно опасно".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: германияРайхсбюргери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
2
 
! Отговори
Golemiq преди 6 години
Могат да се прекръстят на ЧИЙЗБЪРГЕРИ
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не се страхува от победенинационалисти. След Наполеон иХитлер нито французи нито немциимат желание да завладяват Русия.Бавно и американците почват да осъзнават, че нищо не могат да постигнат със сила.
44
8
 
6
 
! Отговори
По професия Биолог преди 6 години
Вземи неонацист удри вьрху терорист! Демек и двата вида екземпляра са близнаци и се водят чудати хищни човеци!
43
1
 
41
 
! Отговори
СС преди 6 години
Да бе, 12 хиляди истински германци са огромна опасност за страната, а 1 милион "бежанци" не са?! Ай стига глупости!
42
4
 
27
 
! Отговори
хайл! преди 6 години
До МеркелТези ще възродят Велика Германия! Успех!!!
41
3
 
28
 
! Отговори
Толераст преди 6 години
Веднага давам под съд изказването "Някой политици настояха за затягането на гайките!"Аз съм Европеец и толерантен човек и не възприемам подобна подигравка с ориентацията ми !
40
3
 
34
 
! Отговори
Меркел преди 6 години
Тия са заплаха за Германия ! ИД са ни приятели ! Арабите трябва да населят Германия и цяла Европа ! п.с. Ангела Абду Саллах Меркел
39
2
 
25
 
! Отговори
хммм преди 6 години
оф боже, това само доказва колко прoсти са сегашните шваби, спрях да чета до "..и искат да възстановят териториално Германия с цели части от Полша" Те горките все още не могат да раберат какво им се случва, че губят цялата си държава в момента. Всъщност Полша е единствената държава около тях която би ги подкрепила в евентуална конфронтация с мигрантите, от много мозък ще изгубят и това което им е останало. Държавата не представлява куп пръст с територия, тя е народа който я представлява. Урок който Хитлеp не успя да ги научи.
38
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, т.н. "неонацисти", които не са убили никого, будят притеснения, а горките мигрантченца, които избомбиха, изпогазиха и изклаха цяла Европа, не?Ашколсун, машалла, Меркел ефенди. Нарочно ефенди, това не е жена.
37
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големият страх на Русия и САЩ(еврейските марионетки) винаги е бил национализмът в Германия. За тях той е по-страшен от бежанците-терористи. Затова и един националист да има там, те ще вдигнат вой до небесата. Преди десетилетия Германия е била военна свръхсила, но постепенно нейната енергия е пренасочена към две сфери - икономика и футбол. Онова 7-1 над Бразилия преди години беше сигнал, че германската машина е още жива. Просто дреме.
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почитателите на козички извършват атентати и лека полека превръщат Европа в бунище, но медийте са се загрижили за вечната псевдо-опасност от крайно-десни.
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тото Няма да я избере . Ще бъде отново назначена . Както ни наначиха отново ,служебно от Козяк - Червеногербера с Партииният билет ..
34
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""" при "някои райхсбюргери нещата опират до психичен проблем" """ Съвсем очевидно е, че и при канцлерката "нещата опират до психичен проблем" а какво остава за обикновените граждани.
33
1
 
21
 
! Отговори
Тото преди 6 години
И т-ъпото немско племе пак ще избере меркел на изборите . Мазохисти.
32
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искали били да присъединят част от Полша!Ами след като Меркел докара в Германия част от Пакистан, Сомалия и Афганистан, за да живеят на соц.помощи, близко до ума е, че германците инстинктивно ще потърсят други попълнения - християни от бялата раса, които са възпитани да работят, за да се издържат!
31
0
 
8
 
! Отговори
анон преди 6 години
До Тото изнасилват всякакви и не се чувстват виновни даже, а в правото си. то затова дойдоха и алтернативите. проста аритметика - за първи клас. е, не само дойтерите, честните - също
30
3
 
30
 
! Отговори
КандидатРайхсбюргер преди 6 години
Проявите на райхсбюргерите не са ли ответна реакция на деянията на Меркел и по-точно - ответна реакция на онова, което вършат в Германия поканените от нея "бежанци", цоцащи социалния бюджет, откъснат от залъка на същите тези райхсбюргери?
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ПЪТ СЪМ СЪГЛАСЕН С ВАСИЛЕВ. ТОЧНО ТАКА Е!(Иначе, вие на село едва ли можете въобще да мислите. Да нахраниш кравата, да я издоиш, да прекопаеш градината и пр селско стопанска работа не ви оставя въобще време за мислене)
28
0
 
3
 
! Отговори
До Василев преди 6 години
Ето. Аз ти казах, че си плосък.Ние на село не мислим, като теб.
27
7
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ами... не са ли нещо като нашите русофили?Лика-прилика са май!!!