Процъфтяваща индустрия: Канабисът – "зеленото злато" на Китай

Плантациите процъфтяват - и тези за индустрията, и тези за наркоманите
30 авг 2017 22:00, Елка Василева
33
Процъфтяваща индустрия: Канабисът – "зеленото злато" на Китай
Снимка: архив, Reuters

Китай лека-полека се превърна в свръхдържава в производството на медицински препарати от канабис. Отглеждането на коноп е разрешено в Североизтока, край границата с Русия, и в южните райони. Използването му обаче е под държавен контрол. Научноизследователски институти работят върху употребата му за лечебни цели, във военното дело и промишлеността. В света са регистрирани към 600 патента за изделия от коноп. Половината са издадени на китайци, пише в. "Независимая газета".

Всяка пролет, през април, Цзян Синцюан заделя част от площите в своята ферма за конопени насаждения. Стопанството му се намира в провинция Хейлунцзян, до границата с Русия. Размерът на нивите зависи от пазарното търсене. Но вече от няколко години коноп се засява на около 600 хектара. Също като другите селяни от околията Цзян събира реколтата си напълно законно.

Растениевъдите продават стъблата на текстилни фабрики, произвеждащи висококачествени платове, листата - на фармацевтични компании за направа на лекарства, а семената - на фирми от хранително-вкусовия бранш, които приготвят от тях сладкиши, кухненски масла и напитки.

За фермерите реколтата е зелено злато. Канабисът им носи над 10 000 юана (1500 долара) от всеки хектар. А обикновените култури като царевицата дават едва по няколко хиляди юана. При това конопът няма много естествени врагове, значи няма и харчове за пестициди.

Властите легализираха и въведоха регламент за производството миналата година. Дотогава просто си затваряха очите. Друг важен производителен район е южната провинция Юнан. Там производството се регламентира още от 2003 г.

Според държавната статистика двата района представляват към половината площи за легално търговско отглеждане на продукта на планетата. Както твърди в. "Саут чайна морнинг пост", с правителствената подкрепа и своите традиции Китай без никакви фанфари е заел позиция на свръхдържава в производството и научния анализ на тази селскостопанска култура.

Няма никаква официална статистика колко коноп се събира всяка година в Китай. Плантациите обаче процъфтяват - и тези, които работят за индустрията, и онези, обслужващи наркоманите.

Правителството финансира учени, които изследват употребата на това растение за военни цели - лечение на военнослужещи и производство на платове за военни униформи. Така са създадени и хибридни сортове на тази култура.

Не всеки ден обаче е Великден. През 2014 г. Министерството на обществената сигурност информира, че е открило в страната голям брой нерегистрирани плантации за марихуана, особено в провинция Цзилин и автономния район Вътрешна Монголия.

Коноп се отглежда в Китай от дълги столетия. На първо място заради ценното свойство, че има здрави влакна - подходяща суровина за въжета, платове и хартия. От конопени нишки са правени според учените най-ранните видове хартия, изнамерени в Китай. Семената и листата се използват в традиционната китайска медицина.

Класически древен труд по фармация от първи или втори век на нашата ера съдържа следното предупреждение: "Вземе ли човек преголяма доза, ще тича насам-натам като побъркан и ще види дявола (. . .) А след умерена употреба ще може да общува с Бога".

В разговор с нашия вестник Алексей Маслов, оглавяващ школата за ориенталисти към Висшето училище за икономика, посочи: "Нищо чудно, че канабис се произвежда в големи количества в Китай. Исторически е така вече от десетилетия. Производство се организира още от 80-те години на миналия век. Защото страни като Индонезия и Малайзия водеха борба срещу наркотичните вещества. И на практика не произвеждаха коноп за медицински нужди.

Логично Китай пое палмата на първенството. Растението наистина се използва за медицински препарати в гражданската и военната медицина. Има и един особен момент. Официално производството на канабис бе забранено още в средата на 80-те.

От векове обаче манастирите на даосите традиционно отглеждат коноп. Защото канабисът влиза в състава на т. нар. хапчета за безсмъртие. Т. е. на препаратите, взимани от даосите, за да им дават дълголетие и безсмъртие. Те предизвикват халюцинации. И даосите описват усещанията си в стихове".

През епохите Тан и Сун впрочем поети, несвързани с даосизма, също използват канабиса като наркотичен препарат.

А вече в наше време чужденци понякога идват в Китай, за да си поръчат по интернет марихуана за лични нужди. В Китай производството на канабис е обикновен бизнес, изискващ обаче сериозен контрол. Провинция Юнан например го доставя на британски фармацевтични компании. Обикновени хора обаче е забранено да употребяват канабис. Случвало се е младежи да лежат дълги години в затвора, осъдени за продажба или употреба, допълни експертът.

Конопът става обект на научни изследвания в края на 70-те години на 20-и век, когато избухва войната с Виетнам. Армията се нуждае от платове за униформи, които да остават сухи при висока влажност на въздуха. И нишките да имат бактерицидни свойства.

Други изследователи анализират прилагането на лекарства със съставки на канабиса в полевите болници. Като резултат в света към момента са патентовани около 600 средства на базата на това растение. Половината са изобретени в Китай.

Тан Син, президент на базираната в Пекин група HempinvestmentGroup, казва, че в партньорство с Народноосвободителната армия на Китай разпространява китайски продукти и технологии в цял свят. Съвместно с военни специалисти се извършват клинични проучвания на лекарство за синдрома на посттравматично стресово разстройство.

По думите на Тан неговата компания се кани да пласира получени от канабис продукти във всички страни, участващи в проекта за Път на коприната, разработен в Пекин.

Как обаче ще се приеме това у нас? Наша опитна лекарка терапевт заяви пред "Независимая газета", че в Русия не се използват лечебни средства, направени от марихуана.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Китайканабис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
такава сурова война и пропаганда срещу една билка.явно има защо, засегнати са интересите на много индустрии.
23
2
 
11
 
! Отговори
фсб преди 6 години
пуша си 1-2 пъти седмично от 10 години и ми е супер. По-яко е от алкохола.
22
0
 
5
 
! Отговори
# преди 6 години
С нивата на ТХЦ в медицинския и промишления коноп не може да "напушиш" и бебе.Ценната съставка е ЦБД, която не е психосоматична!Изкуствено и целенасочено се дезинформира обществото, а фармацевтичните корпораци доволно потриват ръчички.Когато хората нямат истински знания за нещо, е много лесно да ги поведеш по правия път :) Дано не ви се налага да ставате "напушляци" и да ви гонят, както ДЕЦАТА които се борят с рак и това е едно от малкото БЕЗВРЕДНИ болкоуспокояващи и облекчаващи средства
21
18
 
2
 
! Отговори
Тошист преди 6 години
Наркоманчета, как е, пушите ли "полезна" и "безвредна" марихуанка?! Давайте, пушенето на марихуана не само не трябва да бъде забранено, но е задължително още от трети клас в началното у-ще! Кеффф, госпожата пита малкия Иванчо "Иванчо, сам ли ще си свиеш джойнта, или да ти помогна"? NAЙS, A??
20
4
 
6
 
! Отговори
АЗЪТ преди 6 години
-Как обаче ще се приеме това у нас? Наша опитна лекарка терапевт заяви пред "Независимая газета", че в Русия не се използват лечебни средства, направени от марихуана. АЛООООО ТИ КЪДЕ ЖИВЕЕШ И ЗА КОЙ ПИШЕЕШШШ
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстинаПреди да започваш с апокалиптични изказвания, е хубаво да си запознат с някои основни факти. Факт Едно - Канабисът не е наркотик. При него няма физическо привикване. Психоактивно вещество е. Има съществена разлика.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко живо ще ви обяснява колко е опасна марихуаната. Сами ще започнете да мислите, когато разберете как тя се използва за много неща във все по-голяма част от света. Властта не иска и да чуе за нея защото ще се продава за 3 лева, вместо за 30. Познайте защо? Като ефект 1 цигара = 2-3 бири.
17
0
 
14
 
! Отговори
Само да вметна. преди 6 години
България е най силна икономически когато се засявало изключително много коноп. На фасади на богати и хубави къщи по селата и градовете изписани годините съвпадащи с този период!!!
16
2
 
15
 
! Отговори
Русия? преди 6 години
Защо статията е написана сякаш сме Русия?
15
27
 
8
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Каквото и да ви пишат, говорят, лъжат и обещават, запомнете едно - Марихуаната е наркотик, употребата и търговията на който имат абсолютно същите КАТАСТРОФАЛНИ последици, както употребата и търговията на който и да било друг наркотик! Това е братя голата истина!
14
0
 
2
 
! Отговори
БЕЛ Експерт преди 6 години
До 4 обеждавът: готов за автор на публикации в Днесa!
13
18
 
5
 
! Отговори
Кенар, Снежанката преди 6 години
Спирам да ви чета! Омазан, блажен вестник сте, който публикува на страниците си платени реклами на Толеризъм, Ислям, а сега и наркотици! Сбогом, трия ви като заглавна!
12
12
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Само дето в Китай има изключително силна държава и всичко е под контрол.В хаоса на евроатлантическа България подобно законно отглеждане на марихуана ще доведе до масово друсане на и без това опиянение ни гламави народ ...Същото е и с правото всеки да притежава законно оръжие. В САЩ може да си го позволят, но у нас приеме ли се, ще се трепим по улиците като в уестърн ...Съсипан, *** и опростачен народ сме вече. Факт !
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от кога у нас е в Русия???"Как обаче ще се приеме това у нас? Наша опитна лекарка терапевт заяви пред "Независимая газета", че в Русия не се използват лечебни средства, направени от марихуана."
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PETROLA UBI KONOPA PREDI NO SEGA KONOPA SCHTE UBIE PETROLA DA SE PUKAT OT QD KRAVARITE
9
40
 
6
 
! Отговори
Хайде с - преди 6 години
Марихуаната е *** на природата!
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
китайските държавници са мъдри и практични хора,не като нашите ненаядени крадци,които съсипват собствената си родина и народ.
7
2
 
23
 
! Отговори
луди преди 6 години
До номер 1, нищо не се чудят нашите, просто така задкулисно няколко човека по върха контролират бизнес за милиони. Пък МВРто си оправя статистиката с хванати тинейджъри с по един грам листа ;)
6
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забранете и алкохола. ВИждал съм напушени, но съм виждал и пияни. Последните са значително по-опасни за себе ис и околните. Ако марихуаната е незаконна, то как така, алкохолът е ?
5
2
 
5
 
! Отговори
до 4 обеждавът преди 6 години
евала пич в една дума 2 грешки