Шок за дете от Балканите – от първия учебен ден в Швеция

Какво предлага едно основно училище в скандинавската страна?
30 авг 2017 19:15, Елка Василева
157

Мнозина хървати заминават за чужбина – един от потърсилите по-добър живот в Швеция е журналистът Слободан Муфич.

Той споделя опита на дъщеря си с шведската образователна система, пише Index.hr.

"Средата на миналия август, приятно лято в Швеция. Ние сме ние, а Той е директорът на основното училище Лунден, на 200 метра от апартамента ни", пише Муфич в увода към разказа си, който върви под формата на разговор.

Ние: Преселихме се неотдавна в Швеция и имаме 11-годишна дъщеря, която искаме да запишем.

Той: Добре, попълнете този формуляр, трябва ни основна информация за дъщеря ви.

Ние: Знаете ли, тя не знае шведски.

Той: Добре, ще научи.

Ние: Може би първо ще трябва да работи по отделна програма?

Той: Има такава възможност, но ние смятаме, че най-добре и най-бързо ще научи шведски в клас с останалите деца. Всъщност, една учителка по шведски език ще работи по два часа дневно само с нея.

Ние: Какво трябва да вземе Леона за училище?

Той: Нищо. Учебниците, тетрадки, химикалки, гумички, острилки, линийки, триъгълници, боички... всичко ще получи тук. Трябва само да следи батерията на iPad-а й да не падне.

Ние: Значи трябва да купим iPad?

Той: О, не, iPad ще получи в училище, по-лесно да се справя с превода и ученето, но трябва само да внимава за батерията.

Ние: Трябвали да приготвяме храна за детето за училище?

Той: Няма нужда, закуската е от 7:30 ч., а обядът – 12 ч. Всеки ден имаме по две менюта – месно и вегетарианско.

Ние: Смятате ли, че вкъщи трябва да говорим на шведски с Леона?

Той: В никакъв случай. Вкъщи си говорете на хърватски. И не само това, би било добре веднъж седмично да учи хърватски като допълнително обучение.

Ние: Имате ли някой, който преподава хърватски език?

Той: В нашето училище нямаме, но допълнително обучение по хърватски език се провежда всеки четвъртък от 16 ч. в Ериксдалсколан.

Ние: Това е в другия край на града...

Той: Няма проблем, ще поръчаме такси.

Ние: Такси?

Той: Да, ще чака на паркинга всеки четвъртък в 15:45 ч. и ще я върне вкъщи веднага след часа.

"И така Леона всеки четвъртък ходеше с такси на уроци по хърватски. Чувстваше се особено важна, когато за нея идваше млада шофьорка на лимузина със затъмнени стъкла. Естествено, всичко за сметка на любезните и великодушни шведски данъкоплатци", пише Муфич във Facebook. 

Постът събра множество коментари, пише Index.hr. "Като цяло похвални за шведската образователна система, но има и такива, които сравняват шведската образователна система с нашата /хърватската/. Трябва ли специално да се подчертава, че при това сравнение хърватското образование загуби?", пише сайтът.

А сравнение между шведската и българската образователна система?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: образованиеШвеция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
5
 
! Отговори
кк преди 6 години
Какво значение има колко им били данъците? Единственото важно е с това, което получаваш, какво можешд а си купиш- цифричките нямат значение. След като с останалата ти сума след данъци може да си купиш примерно 5 тона кашкавал, то ако ще и 99% да са ти данъците, какво ти дреме? Тук като са ни малки данъците и какво- добре е само за чуждите "инвеститори", защото им е евтинко- дотам.
125
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
В не малко страни е така. Данъкът им е от 40 до 63 %.
124
2
 
8
 
! Отговори
Мило преди 6 години
До Анонимен 118Не знам как да ви го кажа, но и учениците там просто нямат правото да не са мили.Не само учителите.
123
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О, повечето неща спокойно биха могли да бъдат такива и в България, просто на едни хора много, ама много им се краде - от бюджета, от обществени фондове, от банки, от всичко.
122
0
 
27
 
! Отговори
Във Финландия е така преди 6 години
И във Финландия е така: родителите една химикалка не купуват, всичко се дава на децата в училище. Безплатно образование там действително значи безплатно. Доводът им е, че всяко дете има право на образование и не може да бъде лишено, просто защото родителите му няма да могат да платят това или онова. Толкоз.
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Разбира се, порязват ги в крайна сметка със ужасни данъци."То навсякъде те поразяват, без България. Бачкаш ли, винаги си поразен.
120
2
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: "11 год в Стокхолм" (номер 128)Така е! Вярно е това! В Швеция всичко е ужасно скъпо (по нашите стандарти).Обаче и заплатите са им ужасно големи! Разбира се, порязват ги в крайна сметка със ужасни данъци.В крайна сметка, много неща там са им безплатни: образование, здравеопазване - това е шведския социализъм.Докато нашия, комунистически тип "социализъм" си беше "диктатура на пролетариата".Само дето "пролетариата" бяха тия от Политбюро. Разменихме си ролите.
119
3
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 124 (Петя)Ти хубаво, че живееш в Стокхолм, и аз съм ходил в Швеция макар за един месец само и съм минавал и през Стокхолм транзитно.Знам колко е скъпо всичко, около мен в Стокхолм беше пълно с американски туристи които масово се оплакваха "Аууу, колко е скъпо тука, аууу, не можем да си купим нищо!"Представяш ли си аз как се чувствах в началото на "демокрацията"?Най-лошото е липсата на алкохол. Но затова и най-изпадналия швед може да отиде на нашия "Слънчев бряг" и да се напие!
118
2
 
32
 
! Отговори
11 год в Стокхолм преди 6 години
Швеция образова децата, за да не станат престъпници и да слушат пропаднала чалга, както в БГ. програмиране, музика и технологии се изучават още от първи клас. системата не може въобще да се сравни с българската. всички деца без изключение говорят перфектно английски. повечето деца свирят на музикален инструмент. всички учат роботика, дори момичетата сглобяват и програмират ИИ на java и c++. екскурзии, посещения на музеи - 2-3 пъти в месеца, спорт, плуване, баскетбол, фитнес редовно.
117
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново тъ.панарско заглавие - кое е шокиращото? С какво е шокирано детето?? А до мамите, които докладват от скандинавските страни и се жалват от яденето в стола - вие мусака, супа топчета и мамините пълнени чушки ли очаквате? Я се стегнете и се огледайте къде сте и колко са облагодетелствани децата ви! Щом не ви харесва - махленското даскало, за което се редите на опашки да си запишете децата, ако случайно *** са по-малко, ви чака! Времето било лошо...нямам думи!
116
3
 
14
 
! Отговори
а у нас... преди 6 години
а у нас - 2 вида учебници - цветни-за богати и черно-бели - за бедни!?!? - и то да си ги купеш
115
17
 
3
 
! Отговори
goso преди 6 години
Аз не разбирам какво толкова е впечатлило хърватските родители? Може би храната? Като цяло въпросът за образованието в училищна възраст Западна Европа е безкрайно сложен и е много съмнително дали българин би приел безрезервно децата му да се образоват по този начин. Основната разлика с Бг е че родителят е изцяло изолиран от процеса, единствено накрая му се представят резултати, когато е невъзможно да се реагира. Детето ви ще бъде изцяло функция на решенията и желанията на образователната система
114
0
 
14
 
! Отговори
Петя преди 6 години
Да вземат заплати но и плащат много.Развличениата за деца са скъпи както и за възрастните.Аз живея в Стокхолм и наистина виждам колко скъпо е всичко.Лунапарк, басейн , кино и т.нНе всечки шведи си позволяват тези луксове.Нашите съседи имат момченца на 7 и 9 години.Цяло лято играат на поляната пред блока.Ние ходим на плаж, басейн но те ни могат.Майката е учителка бащата готвач.Живота е според едни хубав за други не така красив.
113
0
 
6
 
! Отговори
До Сашо преди 6 години
Сашо незная кой ти е казал че работят най малко.Погледни статистиката и виж коя нация е с най дълъг работен ден и общо дни в годината.Относно почивките там е друга работа.И ти да вземаш 1500 евро на месец ще идеш в гэрциа родос 4 звезди алл инклузив 7 дни за 500 евро.Такива бяха пакетите за тази дестинация.Много от тях ходят в испания защото шведи си купуват имоти и ги дават евтино под наем.6 месеца преди лятото правят резервации за да им е евтино.
112
0
 
7
 
! Отговори
Петя преди 6 години
Не разбирам защо някои хора тук са така ядосани и смесват теми.До този който ми е писал и пита дали сравних живота? Да сравнила съм го и живота не се гледа само от паричната страна която се коментира тук.Темата беше за училищата и аз споделих мнение.Мога да ви оборя и за здравната система също.Има безплатни лекарства за децата, безплатни прегледи но не дай си боже да се разболееш.За рентген съм чакала 2 месеца с записан номер след което не отидох защото нямах нужда повече.Спешно отделение срещу 450 крони седиш 4 часа най малко за да ти обърнат внимание.Не гледайте нон стоп другите страни вси
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринДанъкт в Швеция, не е 60%. Хората с минимални доходи, почти не плащат данъци, но средно, повечето плащат около 28 до 35% данъци, което е по-високо, от грубо 20те %, който се плащат в България, но стандарта на живот, както и множеството блага (които са описани тук - ако някой си мисли, че като спести 10% от заплата, ще си позволи подобни неща, нека си помисли пак) определено, правят шведската система, да изглежда много по-добре от родната такава.
110
2
 
11
 
! Отговори
Сашо преди 6 години
До ПетяЕ и ? Сравни живота в Швеция с този в България. Ако не е емигранстаката криза, то живота на повечето от тях е супер. Работят по-малко, обикалят цял свят, не се притесняват, че ако ги уволнят, ще умрат от глад на улицата ...А в България, какво става, когато "учиш усилено в училище" - ами нищо не става. Учи си за изпитите и учи в университета. Другото трябва да е с различна цел. В момента, училището те учи да си зубрач-калкулатор. Много безполезно умение, в днешния свят.
109
3
 
1
 
! Отговори
118 преди 6 години
На рецепцията за работни места служителката й казала дежурното - Ама вие не знаете шведски,, трябва да започнете курсове !. На което приятелката ми отвърнала: А ние на какъв език разговаряме в момента?!!- И ѝ признаха най - високо ниво владеене на шведски, без да записва местен университет. :)
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И моя приятелка е омъжена от 10 год в Швеция и има 2 деца, много е доволна от отношението към децата в детските градини и училището - просто учителите там НЯМАТ ПРАВО да не са мили! Тя самата в началото трябваше да си приравнява висшето образование, получено от немски технически университет в София, с шведско по същата специалност. Убедила професорите да мине само приравнителни тестове. Иначе трябвало да записва наново висше по шведската с-***.Тя научи шведски много бързо още в България, покрай приятеля си и най - вече з-то знаеше немски. На рецепцията за работни места служителката й казала деж
107
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** навлека, било за сметка на шведските данъкоплатци...