Спасение или бяла смърт: България – кошмарът на мигранта

Семейството на Трифа е оцеляло в Ербил, но в България ги застига трагедия
Обновена: 30 авг 2017 09:07 | 30 авг 2017 09:07, Боряна Павлова
278

Трифа вече е във Великобритания Снимка: Jodi Hilton, DW

Когато потегля на опасното си пътешествие от Ирак към ЕС в търсене на убежище, 30-годишната Трифа Кадър Седийк едва ли е предполагала, че пътуването ще струва живота на трима от най-близките ѝ хора. Нейните съпруг, брат и снаха умират от измръзване в близост до българо-турската граница.

Семейството на Трифа Кадър идва от Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан - град, където напоследък бяха извършени редица самоубийствени атентати. Независимо от това, в сравнение с други части на Ирак, Ербил е относително сигурна зона.

Съпругът на Трифа Наджад и брат ѝ Ребуар работели като журналисти за иракския вестник Хаулати и станали обект на правителствени репресии, разказва тя. Преди две години вестникът бил закрит.

Бялата смърт

Първоначално пътуването не изглеждало рисковано. Майката на Трифа уговорила сделка с трафиканти в Ербил. Те трябвало да отведат 11-те души от двете семейства от Турция в Германия срещу общо 90 000 щатски долара.

Според експерти, в подобни случаи обикновено правилото е, че дял от парите се дължат, когато се достигне определена страна.

На 6 февруари 2016 г. Трифа и семейството ѝ (съпруг, брат, снаха и общо седемте им деца) се придвижвали в група от общо 21 души. Планът бил да достигнат ЕС, като влязат от Турция в България. Но българската гранична полиция ги спряла. Конфискували част от вещите им, натоварили ги на превозни средства и ги закарали до граничния град Малко Търново, разказва Трифа. Там им наредили да се връщат в Турция – и ги изоставили. Заради студа, съпругът на Трифа Наджад и брат ѝ Ребуар решават да се отделят от групата, за да потърсят помощ. Тогава Трифа ги видяла за последен път, разказва тя пред "Deutsche Welle".

Измръзналите тела на двамата мъже по-късно били открити на турска територия. 30-годишната снаха на Трифа Салва и 14-годишната Ниджа Камаран Ахмед (от друго семейство) също измръзват до смърт, но в България. И двете са починали от измръзване, отговори прокуратурата на запитване на "Дойче веле".

Без прошка

"Всичко, което се случи, беше заради българската гранична полиция," спомня си Трифа. "Взеха парите ни, пребиха ни, убиха ни", разказва емоционално вдовицата. Полицаите дори взели дрехите на децата от чантите, добавя тя.

Година и половина по-късно още не е ясно какви действия по въпроса извършват българските власти. В ход е официално разследване. Запитана дали някога би могла да прости на хората, които са ги изоставили в снега, Трифа гневно отговаря: "Не, никога, докато съм жива. Никога. Никога няма да забравя това."

Независимо от жертвите и въпреки, че пътуването се оказало доста по-различно от обещаното, трафикантите не се посвенили да се обадят, за да си поискат лептата. "Казах, няма да ви плащам нищо. Вие убихте трима души", разказва Арам Фараж, братът на Трифа. След трагедията той се преместил от Великобритания в България, за да се грижи за роднините си.

Единствените пари, които семейството дало на трафикантите, са 700 щатски долара - такса, за да си приберат 6-годишния Ауланд, който пътувал с трафикантите. Те го откарали на 250 км от София до центъра за бежанци в Харманли, за да се събере с Трифа и останалите. Дълго време крили от момчето, че е загубило както майка си Салва, така и баща си Ребуар.

Днес Трифа и оцелелите ѝ близки живеят в Суонзи, Уелс. Те имат това право като роднини на брат ѝ Арам, който е британски гражданин. С решение на британски съд от началото на юни 2017 им е предоставен бежански статут. Четиримата пълни сираци на Ребуар получили закрила без проблем, но Трифа и трите ѝ деца допреди няколко месеца живели в страх от екстрадиране. Процесът успял да мобилизира силна обществена подкрепа на различни общности във втория по големина град на Уелс. Дори местният футболен клуб АФК Суонзи Сити подкрепил вдовицата и поел разноските по делото.

Разследването

Каква е реакцията на българските институции повече от година и половина след трагедията? Прокуратурата е образувала две досъдебни производства за смъртта на двете млади жени, открити на българска територия, съобщиха официални лица от София в отговор на запитване на ДВ. МВР отказа какъвто и да е коментар или информация за случая. Нямаше и отговор дали е установена и наградена другата група служители на гранична полиция, която спасява оцелелите мигранти.

От тази втора група е граничен полицай, показващ другото лице на България. Този мъж, казва Трифа, откри нас, останалите, и ни спаси от бяла смърт. "Той се обади на някого и тогава пристигнаха още две полицейски коли", спомня си тя. "Аз целувах ръцете и краката му и го молех: не ни оставяй, умолявам те."

Жената твърди, че си спомня ясно лицето му и е почти сигурна, че първото му име е Иван. В следващите дни той я посещавал в болницата, носил ѝ е храна и други неща.     

Към момента маршрутът на бежанците през България се смята за почти затворен. Всяка година България връща десетки хиляди мигранти обратно в Турция с аргумента, че защитава границата на ЕС. Международни правозащитни организации като Амнести Интернешънъл и Хюмън Райтс Уоч са документирали случаи, при които полицията нарушава процедурите при опазването на границата. Много кандидати за политическо убежище разказват истории за това как са ги били, взимали са им парите и телефоните, а понякога дори дрехите и обувките. Наскоро трима афганистанци и петима сирийци разказаха в турския град Къркарели, че българските власти са ги били и ограбили.

"Шокът от трагедията промени характера на сестра ми", споделя Арам, който вече се е завърнал в Суонзи. Във Великобритания на Трифа е поставена диагнозата "посттравматично стресово разстройство".

"Още не мога да забравя и не мога да спя добре", споделя Трифа. "През нощта все още сънувам съпруга ми, брат ми и снаха ми. Искат ми одеяло, за да се завият. Студено им е".


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
3
 
! Отговори
пояснение преди 1 година
До Bg

Ако не знаеш кюрдите се борят за независимост както в Ирак, така и в Турция. Така че си направи сметката колко имаш представа, за да коментариш неясни за теб геополитически събития. Срещу ИД една от местните силни съпротиви е точно от кюрдите. Чети и мисли, а не само да пишеш глупости.
234
4
 
9
 
! Отговори
Деян преди 1 година
До Nedelcho

И в България има закони, тук защо не ги спазваш? България и Германия, драги ми Неделчо се различават само по това, че ти и другите емигранти спазвате законите там, а в България - не. Опитвал ли си в германия да се изрепчиш на полицай или да му дадеш двадесет евро за да не ти пише акт? Убеден съм, че не си. По-католици от папата сте. какво няма в Германия: престъпност, наркотици, убийства??? Не казвай, че си там за да пращаш пари на роднините си тук. Ще ти се изсмея!
233
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази да не е очаквала, като пресече незаконно границата да я посрещнат с топли кифлички и чай?
232
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо, след като човек тръгне на икономически туризъм носи определени рискове, в т.ч. опасностите от нарушаването на законите на държавите, през които преминава. Второ, с 90хил долара всеки може да си осигури благополучие в държави като Сирия, Ирак, Афганистан, БГ.
231
3
 
12
 
! Отговори
Bg преди 1 година
Е сега ще има поне един камион по малко който да се врязва в тълпата из европа
230
2
 
19
 
! Отговори
Bg преди 1 година
"Съпругът на Трифа Наджад и брат ѝ Ребуар работели като журналисти за иракския вестник Хаулати и станали обект на правителствени репресии, разказва тя"
Много е интересно защо ли са станали обект на правителствени репресии тия.Ми то е явно, защото са били срещу правителството,били са с ония които режат глави и които искат да си правят някакъв си ислямски халифат,някаква си държава-ислямска или каквато и там да е.Май някой ни е спасил от готови атентатори-самоубиици-фанатици.
229
2
 
25
 
! Отговори
extremist преди 1 година
АЗ НЕ ВИЖДАМ ПРОБЛЕМИ ТУКА - ДРАГА ГОСПОЖО СЕДИЙК , ДА СИ БЕШЕ БИЛА ШУТА В САУДИТСКА АРАБИЯ, ИРАН, КУВЕЙТ, КАТАР, НИГЕРИЯ ИЛИ ИЗОБЩО ТАМ КЪДЕТО ИСЛЯМА Е НА ПОЧИТ ! ЯСНО ЛИ Е
228
1
 
18
 
! Отговори
Кина преди 1 година
Така си беше по времето на тоталитарния режим - единственото, за което съжалявам ... Границите се пазеха твърдо, застрелваха всеки, който заобиколи официалния граничен пункт, понякога дори наши агенти хахаха
227
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До О, времена , о нрави

Бая .. далечни времена.
226
25
 
11
 
! Отговори
Nedelcho преди 1 година
Аз живея в Германия от 4 години.Искам само дави кажа че нищо не ми липсва незнам каква е Меркел тоз и оноз но ла то ви чета тъпите коментари лошо ми става.Германия си е съвсем добре.И най важното е че има ЗАКОН и всички го спазват ЗА РАЗЛИКА ОТ МАИКА БЪЛГАРИЯ.Аиде погледнете България тогавава говорете.
225
5
 
41
 
! Отговори
Тъпак преди 1 година
Защо са търсили каналджии. С документи не могат ли да преминат. Значи нарушават границата и после ние виновни.
224
2
 
23
 
! Отговори
Нерепрасиран преди 1 година
Дано и на мен не ми се наложи скоро да преминавам няква граница незаконно, че ми трябват 180 месеца да направя 90хил.$.
223
13
 
32
 
! Отговори
Толерастия преди 1 година
Марш обратно в пещерите, бе долни, миризливи, козелюбни алах-малахчета!!!! А Гейче-вече да напише с големи букви, та всички да разберат веднъж завинаги: БЪЛГАРИЯ ПОСТРОИ ОГРАДА НА ГРАНИЦАТА НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ!!! И всички, които толерират ислямската *** да заповядат тук, ние ще им отворим вратата да си ходят при козелюбците.
222
12
 
2
 
! Отговори
Ira преди 1 година
До Анонимен

Nichto ne znam za Bulgaria, daje v tvoeto rodno miasto ne sam bila, no ti si nai-glupavia tuk. Ili nai- lika prilika.
221
6
 
40
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Бъдещи терористи и навлеци. Стойте си в калния свят, не ви искаме и едва ли някога ще ви искаме. Баба ви Меркел си позволи да ви покани, но ние не сме. Нулева толерантност за такива. Да ходят в Щатите, Канада, Турция, а не при нас.
220
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ти да не ги желаеш тези ориенталски сперматозоиди, но бездетната немска яйцеклетка си ги иска.
219
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес разлистих списание IKEA.Бях впечатлена от мизерните тип "бежански" мебели за кухня, хол и спалня в една стая с креват на 3 етажа.
Извинете ме, но цивилизацията загива.Щеше да е много по-добре чиислеността на човечвството да спадне на 4 млрд. образовани, отколкото да сме 8 млрд. варвари и съвсем не изключвам богаташите от тази група, защото алчността е белег за примитивност.
218
7
 
56
 
! Отговори
ориенталко нахалство преди 1 година
Трифа Кадър Седийк и всички като нея защо търси убежище в ЕВРОПА?.Да беше потърсила в която и да е ислямска държава от арабския полуостров.Не ви желаем тук не разбрахте ли НАХАЛНИЦИ.Да са останали в Турция където се изповяда същата религия и манталитета им е същия.Щом сте влезли нелегално в България сте престъпници нарушили граница на сувененна държава.Нищо добро не може да очаквате.България е за българите,ислямските навлеци вън.Нищо не ви дължим.
217
3
 
59
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Те имат само права, а ние сме длъжни да ги търпим и да гледаме как се влачат из Европа!
216
4
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Защо ли, не и вярвам?!