Спасение или бяла смърт: България – кошмарът на мигранта

Семейството на Трифа е оцеляло в Ербил, но в България ги застига трагедия
Обновена: 30 авг 2017 09:07 | 30 авг 2017 09:07,
278

Трифа вече е във Великобритания Снимка: Jodi Hilton, DW

Когато потегля на опасното си пътешествие от Ирак към ЕС в търсене на убежище, 30-годишната Трифа Кадър Седийк едва ли е предполагала, че пътуването ще струва живота на трима от най-близките ѝ хора. Нейните съпруг, брат и снаха умират от измръзване в близост до българо-турската граница.

Семейството на Трифа Кадър идва от Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан - град, където напоследък бяха извършени редица самоубийствени атентати. Независимо от това, в сравнение с други части на Ирак, Ербил е относително сигурна зона.

Съпругът на Трифа Наджад и брат ѝ Ребуар работели като журналисти за иракския вестник Хаулати и станали обект на правителствени репресии, разказва тя. Преди две години вестникът бил закрит.

Бялата смърт

Първоначално пътуването не изглеждало рисковано. Майката на Трифа уговорила сделка с трафиканти в Ербил. Те трябвало да отведат 11-те души от двете семейства от Турция в Германия срещу общо 90 000 щатски долара.

Според експерти, в подобни случаи обикновено правилото е, че дял от парите се дължат, когато се достигне определена страна.

На 6 февруари 2016 г. Трифа и семейството ѝ (съпруг, брат, снаха и общо седемте им деца) се придвижвали в група от общо 21 души. Планът бил да достигнат ЕС, като влязат от Турция в България. Но българската гранична полиция ги спряла. Конфискували част от вещите им, натоварили ги на превозни средства и ги закарали до граничния град Малко Търново, разказва Трифа. Там им наредили да се връщат в Турция – и ги изоставили. Заради студа, съпругът на Трифа Наджад и брат ѝ Ребуар решават да се отделят от групата, за да потърсят помощ. Тогава Трифа ги видяла за последен път, разказва тя пред "Deutsche Welle".

Измръзналите тела на двамата мъже по-късно били открити на турска територия. 30-годишната снаха на Трифа Салва и 14-годишната Ниджа Камаран Ахмед (от друго семейство) също измръзват до смърт, но в България. И двете са починали от измръзване, отговори прокуратурата на запитване на "Дойче веле".

Без прошка

"Всичко, което се случи, беше заради българската гранична полиция," спомня си Трифа. "Взеха парите ни, пребиха ни, убиха ни", разказва емоционално вдовицата. Полицаите дори взели дрехите на децата от чантите, добавя тя.

Година и половина по-късно още не е ясно какви действия по въпроса извършват българските власти. В ход е официално разследване. Запитана дали някога би могла да прости на хората, които са ги изоставили в снега, Трифа гневно отговаря: "Не, никога, докато съм жива. Никога. Никога няма да забравя това."

Независимо от жертвите и въпреки, че пътуването се оказало доста по-различно от обещаното, трафикантите не се посвенили да се обадят, за да си поискат лептата. "Казах, няма да ви плащам нищо. Вие убихте трима души", разказва Арам Фараж, братът на Трифа. След трагедията той се преместил от Великобритания в България, за да се грижи за роднините си.

Единствените пари, които семейството дало на трафикантите, са 700 щатски долара - такса, за да си приберат 6-годишния Ауланд, който пътувал с трафикантите. Те го откарали на 250 км от София до центъра за бежанци в Харманли, за да се събере с Трифа и останалите. Дълго време крили от момчето, че е загубило както майка си Салва, така и баща си Ребуар.

Днес Трифа и оцелелите ѝ близки живеят в Суонзи, Уелс. Те имат това право като роднини на брат ѝ Арам, който е британски гражданин. С решение на британски съд от началото на юни 2017 им е предоставен бежански статут. Четиримата пълни сираци на Ребуар получили закрила без проблем, но Трифа и трите ѝ деца допреди няколко месеца живели в страх от екстрадиране. Процесът успял да мобилизира силна обществена подкрепа на различни общности във втория по големина град на Уелс. Дори местният футболен клуб АФК Суонзи Сити подкрепил вдовицата и поел разноските по делото.

Разследването

Каква е реакцията на българските институции повече от година и половина след трагедията? Прокуратурата е образувала две досъдебни производства за смъртта на двете млади жени, открити на българска територия, съобщиха официални лица от София в отговор на запитване на ДВ. МВР отказа какъвто и да е коментар или информация за случая. Нямаше и отговор дали е установена и наградена другата група служители на гранична полиция, която спасява оцелелите мигранти.

От тази втора група е граничен полицай, показващ другото лице на България. Този мъж, казва Трифа, откри нас, останалите, и ни спаси от бяла смърт. "Той се обади на някого и тогава пристигнаха още две полицейски коли", спомня си тя. "Аз целувах ръцете и краката му и го молех: не ни оставяй, умолявам те."

Жената твърди, че си спомня ясно лицето му и е почти сигурна, че първото му име е Иван. В следващите дни той я посещавал в болницата, носил ѝ е храна и други неща.     

Към момента маршрутът на бежанците през България се смята за почти затворен. Всяка година България връща десетки хиляди мигранти обратно в Турция с аргумента, че защитава границата на ЕС. Международни правозащитни организации като Амнести Интернешънъл и Хюмън Райтс Уоч са документирали случаи, при които полицията нарушава процедурите при опазването на границата. Много кандидати за политическо убежище разказват истории за това как са ги били, взимали са им парите и телефоните, а понякога дори дрехите и обувките. Наскоро трима афганистанци и петима сирийци разказаха в турския град Къркарели, че българските власти са ги били и ограбили.

"Шокът от трагедията промени характера на сестра ми", споделя Арам, който вече се е завърнал в Суонзи. Във Великобритания на Трифа е поставена диагнозата "посттравматично стресово разстройство".

"Още не мога да забравя и не мога да спя добре", споделя Трифа. "През нощта все още сънувам съпруга ми, брат ми и снаха ми. Искат ми одеяло, за да се завият. Студено им е".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Всичко, което се случи, беше заради българската гранична полиция," спомня си Трифа. "Взеха парите ни, пребиха ни, убиха ни", разказва емоционално вдовицата. Полицаите дори взели дрехите на децата от чантите, добавя тя.-----Хайдутлъкът (разбойничеството) е една от племенната черта на българина. Затова националните герои са все хайдути (разбойници), като се почне с Васил Левски и свърши с копелдака Динко!
181
5
 
34
 
! Отговори
фиро преди 6 години
Не мога да им съчувствам на тези хора. Нарушават безброй закони, плащат сериозни суми на престъпници и накрая ние сме били виновни че не сме ги посрещнали с цветя и бонбони!Сбъркан свят, нагла жена. Меркел и подобни либерали псевдо-хуманисти демократи ни докараха дотам, хора извършили престъпление - незаконно преминаване на държавна граница - да бъдат третирани като герои...Ако не дръпнем спирачката на това мюсюлманско преселение в милиони към Европа, с нашия свят е свършено.
180
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В статията и оригинала от който е превода ясно си пише - мигранти. Това е политическа коректна думичка за същноста им нелегални икономически емигрант, а това че са получили бежански статут вероятно е свързано с получаването на допълнителни парични средства. Ясно е че никога няма да се върнат оттам откъдето са тръгнали. На всички е ясно. Следователно не за бежанци.
179
6
 
1
 
! Отговори
Насо преди 6 години
До До НасоИ ти не четеш, благодаря за мекотелото, хайде като прочетеш, ще се насладя на коментара ти
178
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма пари, няма условия за живот, а гледат 7 деца. Европейските държави вместо да стимулират възпроизводството на собствените си граждани, те всяка година отделят милярди от БВП-то си за подобни "бежанци". Народите на Европа са се трудили за изграждането и свободата си, не е можело да се мине дори от Източна в Западна Германия, а сега разни психопати като Меркел ни подменят цивилизационния състав и ни превръщат в Близък Изток с атентати и т.н. Май е трябвало още малко да поостанат в гората тези
177
1
 
36
 
! Отговори
До Насо преди 6 години
Мекотело нещастно, наемат трафиканти, за да ги отведат от Турция в Германия. Никъде не пише, че са имали визи за Германия и че си купили билет за самолет или автобус или че са пътували със собствената си кола или магаре. Доверили са се на престъпници, съответно са се превърнали в такива и са били третирани като такива. И аз искам да отида да живея в Лос Анжелис и за целта да наема трафиканти да ме отведат от Мексито в САЩ и след това да ревна, че съм репресиран и върнат от граничните полица
176
0
 
18
 
! Отговори
аха преди 6 години
До НасоДобре, а като преминават границата законно, защо плащат на трафиканти по 8200доларес на калпак. Нямаше ли да е по-евтино с такси? Драмата е, че никой не иска да бъде регистриран в БГ. А друг въпрос е, защо са пътували зимата.Искам да бъда възможно най-толерантен, но за някои неща не става. Трагедия е това, което се е случило и отговорните трябва да бъдат наказани доколкото са отговорни. В същото време рисковете, които бежанците поемат са точно това - рискове.
175
0
 
17
 
! Отговори
Do 191 - Naso преди 6 години
Насо, прав си. Само, че щом са платили на трафиканти са я минавали назеконно, иначе защо ще плащат.Освен това трябва да се направи разлика между мигрант и бежанец. 60-70 процента от цялата *** не е от Сирия или Афганистан и думата бежанец доби грозен смисъл.На никой не пожелавам това нещастиe , което се е случило с тази жена. НО НЯМА ДА ПЛЮЕ БЪЛГАРИЯ!
174
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поради каква причина се наемат трафиканти като туроператори и да се харчат средства ако екскурзианта смята да премине легално на територията на дадена държава през ККП? Трафикантите на човешка плът се използват за нелегално преминаване на граници с цел най-бързо достигане до крайната дестинация - обикновено богат западна държава.
173
0
 
23
 
! Отговори
адаш преди 6 години
До НасоА ти четеш ли, че са наели тафиканти? Аз водя семейството си в Гърция на море през ГКПП-то и не ползвам трафиканти, защо ли???И с тия 90000 долара, защо ли не са си купили самолетни билети??? Защото щеше да им е по-бързо, по-евтино и по-безопасно ... иска ли са тръпката на нелегално преминаване праз границите?!
172
2
 
12
 
! Отговори
неанонимен преди 6 години
докато има такива като Иван все още има шанс за България...
171
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е журналист и е бил преследван преди 2 г. от властите в Ирак, значи е бил сътрудник на терористите - Ислямска държава или Ал Кайда, а сега когато Ислямска държава губи войната бягат при нас гадовете! Бг журналистите обаче са толкова тъпички, че не могат да съберат 2 и 2
170
17
 
5
 
! Отговори
Насо преди 6 години
Никъде не пише че преминават границата незаконно, даже става въпрос за гранична полиция кято ги закарва в Малко Търново. Май никой не чете, а???
169
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тва сте мигрантите, затова никой не ви иска. Значи трафикантите, които сте им дали 90 000 долара (по около 9500 на човек) са невинни, добри хора, които ви помагат, и ощетяват мен като данъкоплатец, да харантуря безделници.А българските полицаи, които са ви хванали незаконно да пресичате, е трябвало по закон да ви разтрелят на границата, не да ви бият.Така че го помни.
168
1
 
19
 
! Отговори
адаш преди 6 години
До НасоДа, имаш права, но имаш и задължения по спазване на закони и държавни граници. Трафикът на хора наказуем ли е? И ако съзнателно се обърне към трафикант, не те ли прави съучастник и нарушител?Упражняването на дадено право, не ти дава Правото да нарушаваш закони!
167
19
 
4
 
! Отговори
Насо преди 6 години
Виждам че много малко хора от тези които поставят мнението си, всъщност са прочели статията хахаха, мале, мале, я да се пръждосвам от тук, че фанатизма май е повсеместен.
166
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спазване на закона. Нарушили ли са закона на Република България? Нарушили са го. Може ли да се преминава границата легално и да се влезе легално на територията на страната. Може. Айде стига с тези права на живот, щастие и сополи. Закон има.
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 178"Нали знаеш, че в България никой не може да причинява вреда на руснаци, украинци, белоруси, румънци, финландци, грузинци и други които са ни освобождавали?"А Русия на България може ли? Или за теб е по-важно Русия. Не сме 1980 година и великата българо-съветска дружба. Като прочета нещо такова ми се повдига. Ти Русия ли обичаш повече или България. Нека гледаме реално на историята и да не се държим като инфантилни тийнове.
164
4
 
32
 
! Отговори
Wings преди 6 години
Съжалявам много за трагедията на тази жена, но не съм съгласен с обвиненията и, тъй като вината за всичко, което ги е сполетло е изцяло тяхна. Те са били наясно с рисковете, които поемат от момента в който са ангажирали хора, които нелегално да ги преведат през няколко държави. Как са били третирани и дали това, което твърди е истина е друг въпрос, но те сами са се поставили в това положение. Жалкото е че много българи, особено възрастни хора не получават такива грижи, както тези хора!
163
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цанили се с туроператора 90 хиляди долара да им е ексурзията. Бедни, бедни миграни. С екстра нелегално пресичне на граници за покачване на адреналина. Ей, кви нещица имало по света.